Winter neemt time out

"Goedemorgen, even voorstellen,  "Varnia" is de naam en de volgende week en zo niet langer zal ik u gaan verwennen met zon, heel veel zon en hoge temperaturen".

Foute ligging hogedruk blokkade
Tja, helaas voor sneeuw en koude freaks voorlopig ondanks een  zeer krachtige hoog, luisterend naar de naam "Varnia",  voorlopig  alleen maar anti-winterse toestanden in de Alpen en west Europa. Gelukkig hebben we in november al het nodige aan sneeuw gehad anders zou in aanloop naar het nieuwe  wintersportseizoen een stuk problematischer hebben uitgezien. Ik kan me overigens nog goed mijn woorden van enige tijd geleden na de november sneeuwval herinneren: "en nu maar hopen dat de winter niet meteen al zijn kruit aan het verschieten is" !


Gelukkig door de november sneeuw op de meeste hogere pistes toch prima condities

Probleem waarmee we te maken hebben is dat een hogedruk blokkade voor winterse kou op een totaal verkeerde plaats ligt. Daarnaast ligt het ook nog eens zodanig ongunstig dat storingen  geen schijn van kans maken om ook maar iets tegen het hogedruk bastion te beginnen.

Laten we ook nog eens de weerkaarten van wat hoger in de atmosfeer erbij pakken en wel  die van een hoogte van pak hem beet 9 tot 13 kilometer, het gebied waar ook de straalstroom zich ophoudt. Ook hier zien we dat "Varnia" heel goed ontwikkeld is en wordt geflankeerd door 2 (hoogte)lagedrukgebieden aan de westelijke en oostelijke zuidelijke flank. Binnen de meteorologie spreken we dan van een zogenaamde "omega" blokkade. Kijk ook eens op de onderstaande kaart hoe mooi de noordelijke tak van de jetstream met daarin opgenomen de lagedrukgebieden (frontale zone) boven de Atlantische Oceaan naar het noorden toe wordt afgebogen om vervolgens met een grote boog via het noorden van Europa te koersen en vervolgens ergens boven West Rusland en de Balkan weer naar het zuiden af te zakken.


GFS 250 hPA (circa 10km hoogte) met het verloop van de jetstream. Ook op deze
hoogte is het hoog boven Europa krachtig ontwikkeld

Goed, het hoog dus op de totaal verkeerd positie maar daarmee is nog niet alles gezegd. Een ander vervelend aspect is dat dit soort "omega" blokkades zeer hardnekkig kunnen zijn en soms weken lang stationair op min of meer dezelfde plek blijven liggen. Gisteren kreeg ik enkele ECMWF lange termijnkaarten onder de ogen en deze voorzien zelfs een aanhouden van de anti-winterse blokkade tot in de eerste week van januari (inclusief een vervroegde kerstdepressie en het gevreesde "Weihnachtstauwetter) ! Nu maar hopen dat dit scenario niet bewaarheid gaat worden en de depressie of  koudeputjes een kans zien om op termijn een bres te kunnen gaan slaan in het hogedrukbolwerk. Schrale troost bovendien; menige strenge (sneeuw)winter werd vooraf gegaan door (zeer) zacht weer in december !

Gisteren viel er aan de centrale Oostenrijkse Alpennoordkant (zwaartepunt Steiermark) nog wat sneeuw en daarmee kon het sneeuwdek nog wat  verder aangroeien. Lokaal viel sinds het inzetten van de nordstau boven de 2000 meter 30 tot 40cm aan Neuschnee. Ook vandaag kan er in de nordstau in een gebied oostelijk van de Dachstein nog wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui vallen.


Na de sneeuw mooi opklarend vanmorgen in Stuben am Arlberg (1400m, Vorarlberg)

Verder echter ook in de oostelijke Alpen steeds breder wordende opklaringen en hoe verder naar het westen en zuiden hoe meer zon. Zeer zonnig opnieuw in de westelijke Alpen en aan de Alpenzuidkant. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en -2 en op 3000 meter rond de -5 graden. Het nulgradenniveau ligt rond de 2000 meter. Kouder is het nog in de oostelijke Alpen, hier pendelt het kwik op 2000 meter tussen de -0 en -5 en op 3000 meter tussen de -5 en -10 graden. Het nulgradenniveau ligt hier tussen de 1300 en 1600 meter ook nog beduidend lager dan in het westen.

Een zwakke storing (warmtefront) behorende bij een lagedrukgebied dat de komende 48 uur via het zuiden van Scandinavië naar west Rusland koerst gaat  op maandag vooral in de oostelijke Alpen wat meer bewolking geven Ten oosten van het Kaiser gebergte (Kalkalpen) en de Zillertaler Alpen kan aan de Alpennoordkant wat lichte sneeuw of een sneeuwbui gaan vallen. In de overige gebieden blijft het droog met het grootste aandeel zon opnieuw naar het westen toe. Dinsdag nog laatste wolken en vlok sneeuw in de oostelijke Apen en verder overal weer volop zon. Het wordt nog iets zachter met ook op 2000 met temperaturen van 2 tot 6 graden in de plus. Woensdag kan de lucht binnenin het hoog verder "drogen" en "opwarmen" en krijgen we opnieuw te maken met een inversie. In de bergen dan weer zeer zacht terwijl het in de dalen en het laagland steeds verder afkoelt met stijgende kansen op Hochnebel en mist die deels zeer hardnekkig kan worden. De rest van de week en waarschijnlijk ook het weekend maar weinig verandering, wel gaan de temperaturen in de bergen weer iets naar beneden maar ook dan blijft het voor december gewoon erg zacht.


De alom gevreesde Kerst-depressie lijkt dit jaar wat vroeger te willen gaan
toeslaan. ECMWF voor maandag de 16 december

Pakken we nog even de aller laatste operationele model uitdraai van het GFS en ECMWF erbij dan zien we ook voor de langere termijn geen winterweer in het verschiet liggen. Integendeel, het zou maar heel goed kunnen dat onder invloed van een actieve IJsland depressie en een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming ook de kou uit de Alpendalen zal worden verdreven. Het wordt dan niet alleen nog een stuk zachter, we gaan ook nog eens te maken krijgen met een opkomende Südföhn

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
Gisteren hebben ze in het Sauerland en de andere Duitse Middelgebergtes toch nog even een prachtige winterdag meegepakt. Het was lekker vriezend koud en tussen de opklaringen door viel er nog een enkele sneeuwbui. Ook vandaag kan men er nog genieten van de winterse pracht alhoewel het niet meer zo winters zal aandoen. Onder invloed van het hierboven al besproken warmtefront is het vandaag "neblig" en dooit het. Af en toe kan er uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen, mogelijk dat op de hoogste toppen nog wat sneeuw valt of de regen met sneeuw vermengd is.


Dit weekend toch nog even genieten van de witte pracht in het Sauerland. Foto
ingezonden via onze APP (dank allemaal voor alle inzendingen)

De temperaturen vertonen een stijgende trend en morgen gaat het alweer richting de 7 a 10 graden in de dalen en tot 5 graden in de hoogste delen. Ook hier in het verdere verloop steeds meer hogedruk invloed en met de zon wordt het zeer zacht. Hooguit later in de week dan nog wat lichte nachtvorst door uitstraling. Helaas zullen door het aanhoudende te zachte december de sneeuwcondities verder verslechteren.

Hiermee sluiten we voor wat vandaag betreft dit anti-winterse weerpraatje maar snel af . We zouden graag beter nieuws brengen maar helaas heeft elke winter ook van die fases dat het allemaal niet verloopt zoals we dat graag zouden zien. Al met al mogen we echter niet klagen, het is nog erg vroeg in het seizoen en tot de Kerst kan er nog heel veel veranderen. Morgen gaan we verder kijken en zoeken naar lichtpuntjes of misschien toch wel verrassende ontwikkelingen. Fijne zondag en ciao vanuit Oberwallis

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Jack E

Op wetter.at blijft het overdag in berwang wel redelijk koud.. hopen op wat nieuwe sneeuw voor de oud en nieuw week!! En de krokus komt zoals ieder jaar weer helemaal goed

Jack E | 08-12-2013 - 08:49

sonja van nieuwenhuize

Geen leuke berichten vandaag Johann :(

sonja van nieuwenhuize | 08-12-2013 - 08:52

Gast

@Johann, Het GFS model geeft vanaf 18 december weer serieus wat neerslag in de alpen.
Is het mogelijk om dit ook eens te bespreken in je weerbericht aub ( Mss wat, waarom en hoe )?
Ik weet het, het is nog ver weg, maar hoop doet leven ;-)

Gast-3498 | 08-12-2013 - 09:17

Gast

Hi Johann,
Is er iets te zeggen over de sneeuwcondities in de Voralberg voor de kerstperiode als gevolg van de komende weersvooruitzichten. Dan zit ik daar en hopelijk blijft de sneeuw daar een beetje goed.

Gr. Laurens

Gast-3499 | 08-12-2013 - 09:21

Johann

@Gast-3498 Enkel de operationele uitdraai van het GFS laat dit zien, tevens maakt deze vandaag wat rare "bokkensprongen". Uitgaande van het GFS ensemble gemiddelde en ook het ECMWF (en de meeste oplossingen) is deze operationele oplossing niet erg waarschijnlijk. Gr

Johann | 08-12-2013 - 09:47

Gast

@Johann, Ik zie daar toch meerdere modellen hetzelfde voorspellen.
Maar ja het is nog ver weg, mss ben ik wel te positief ;-)
Laten we afwachten tot vrijdag en nog eens kijken, pffff zo lang wachten.
Wij vertrekken 20/12 naar Saalbach, hopelijk houd de sneeuw die er nu ligt stand.

Gast-3501 | 08-12-2013 - 09:52

Johann

@Laurens Zoals we al eerder beschreven heeft de hogedruk (inversie) met vrij hoge temperaturen in de bergen geen al te grote uitwerking op de sneeuw en de pistes. Anders wordt het echter wanneer in een later stadium de föhnwind gaat opsteken. Laten we er echter maar vanuit gaan dat dit scenario uitblijft en mocht het toch dan toch komen dan snel zal worden opgevolgd door een eerste koufront met sneeuw :-) Gr

Johann | 08-12-2013 - 09:53

Johann

@Gast-3501 Geloof me, ik heb hier ALLE weermodellen voor me inclusief de ensemble oplossingen van en voor het gehele Alpengebied. Afgezien van de sneeuw in de oostelijke Alpen op maandag valt er tot 18-12 nergens in de Alpen neerslag van betekenis en in de meeste gevallen blijft het overal gewoon kurkdroog met elke dag volop zon Gr

Johann | 08-12-2013 - 09:58

Dirk W.

Hallo Johan,
Dus dan maken wij 14.12 in Hochkönig toch nog kans op een veerse spoor in de poeder......???
Dirk

Dirk W. | 08-12-2013 - 10:02

Gast

@Johann, Dat is wat ik ook bedoelde, vanaf de 18de.
Wat ik bedoelde was, dat er vanaf volgende week een duidelijker beeld zal zijn wat betreft de neerslag die voorspeld is voor na de 18de :-)

Gast-3505 | 08-12-2013 - 10:19

Johann

@Gast-3505 Neerslagprognose op een termijn van 5 tot 10 dagen zijn al zeer tricky, laat staan na de termijn van 10 dagen. Uitgaande van de constellatie zoals die nu door de modellen wordt weergegeven dan zou ik ook na de 18e maar niet teveel rekenen op neerslag. Het ECMWF laat het hoog ook daarna onverminderd verder bestaan met nauwelijks tot geen neerslag voor de Alpen. Maar goed, misschien dat we volgende week met heel andere kaarten geconfronteerd worden en dat het na de 18e gewoon gaat dumpen ;-) Gr

Johann | 08-12-2013 - 10:27

Gast

Hallo Johan
Wat mogen we verwachten de volgende week in Val thorens,komt er nog wat neerslag ( sneeuw) en zijn de omstandigheden wel goed tot redelijk om lekker van het witte goud te kunnen genieten
Bedankt voor je informatie elke dag.
Gr Harrie

Gast-3507 | 08-12-2013 - 10:50

Gast

Beste Johan,
Ten eerste top site...
Wij gaan 21-22-23 december een mini ski doen in Ischgl, ik neem aan dat dat daar op die hoogte geen probleem is toch ?
Groetjes,
John

Gast-3508 | 08-12-2013 - 11:13

Michel Boarder

Beste johann,
Ook vanuit mij heel veel dank aan jullie weermannen!!
Enja ook hier lichte paniek:( ik ga 20 december naar Flaine, ik vraag mij af of het nog de moeite waard is qua sneeuwcondities, of is het raadzaam om naar een ander gebied om te boeken?
Mvg michel van vilsteren

Michel Boarder | 08-12-2013 - 11:15

Gast

Daar zijn we mooi klaar mee !, we mogen wel stellen dat tot 20 december de sneeuwkwaliteit alleen maar minder wordt in Saalbach Hinterglemm. Sneeuwkanonnen inzetten heeft ook geen zin. Het moet niet slechter worden, doet mij denken aan zo'n 10 jaar geleden " groene kerst" .

Gast-3510 | 08-12-2013 - 12:15

Gast

Is er iets de zeggen over "Het Franse sneeuwgat: Tignes"???"

Gast-3512 | 08-12-2013 - 13:25

Gast

Hi Johan, omega blokkade is vervelend. Op welke wijze is in het verleden een dergelijke blokkade afgebroken? Oftewel welke 'munitie' is er nodig om er een eind aan te maken want dan moeten we daar naar op zoek gaan in de kaarten..... groet, Jelle

Gast-3513 | 08-12-2013 - 13:29

Marcel Segers

Bericht uit Saalbach, sinds een uurtje nu helemaal opengetrokken. Pistes liggen er m.u.v. leogang helemaal fantastisch bij. Foto via app geupload.

Marcel Segers | 08-12-2013 - 14:25

Gast

Beste Johann,

Ik denk dat het 27 december volop gaat sneeuwen in het Lotschental!!
Groetjes Tora.

Gast-3516 | 08-12-2013 - 14:40

Johann

@Jelle Dit soort blokkade hogedrukgebieden worden in de steigers geholpen door de westelijke HOOGTEstroming (jettstream) boven het noordelijk halfrond. Deze bestaat, net zoals golven op zee, uit langere dan wel korter golven Het zal dan primair een verandering of verschuiving in deze golfbeweging moeten zijn die zal gaan leiden tot een verplaatsing van de blokkade. Deze verandering van de glofbeweging maar ook van de amplitude (uitslaan van de golf) kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Veelal zijn het echter trage processen die de golfbeweging zullen doen veranderen. Vandaar ook de stugheid van dit soort geblokkeerde (hoogte)stromingen Gr

Johann | 08-12-2013 - 16:40

Johann

@Tora, Ik ook ;-) Overigens kan het Lötschental ook wel wat sneeuw gebruiken, er ligt hier duidelijk minder sneeuw dan bv de rest (zuidkant) van Wallis. Gr

Johann | 08-12-2013 - 16:43

Johann

@Marcel, Thx Marcel voor de mooie plaatjes vanuit Saalbach, dat ziet er "uitnodigend" uit. Gr

Johann | 08-12-2013 - 16:45

Gast

Ik denk inderdaad dat meneer Geers gelijk heeft , het blijft even kwakkelen met de winterse vooruitzichten. Veel storm in de Noordzee landen, betekent doorgaans een zachte winter, waarbij ook de wintercondities in Alpenlanden minder zijn. Wij hebben nu al 2 flinke najaarsstormen gehad, en de 3e komt er nog aan.

Gast-3520 | 08-12-2013 - 17:04

Gast

Zit nu in ischgl. Pistes zijn over het algemeen goed. Af en toe wat ijsplaten. Dal afdaling is matig maar boven is het goed. Temperaturen hebben inderdaad geen invloed op de sneeuw. Lucht is erg droog.

Gast-3521 | 08-12-2013 - 17:11

Johann

@Gast-3521 Precies, als je bv kijkt naar de dauwpunten voor Ischgl-Idalpe (2323m) dan liggen die de komende10 dagen meest tussen de -10 en -15 graden. Zeer droge lucht dus waarin de sneeuw op de pistes niet zal (kan) smelten ! Gr

Johann | 08-12-2013 - 17:22

Johann

@All De komende dagen weertechnisch weinig "action". Ook de nieuwste operationele GFS uitdraai de komende 10 dagen "Hochdruck bis zum geht nicht mehr". Wellicht een mooie gelegenheid om het (Alpen)weer en klimaat de komende dagen eens wat nader onder de loep te nemen. Suggesties, thema's, vragen zijn van harte welkom........... Gr Johann

Johann | 08-12-2013 - 17:54

Gast

Tja, ik schreef begin afgelopen week al, Omega hoch, daar zijn we mee getrouwd. En idd.
Ik ben maar een simpele weeramateur, die reeds 40 jaar dagelijks het weer noteert, zoals een dag dan is verlopen. Hobby. Lees dagelijks deze geweldig site. Klasse!.
Groeten.

Gast-3524 | 08-12-2013 - 18:41

Johann

@Gast-3524 Thx. Altijd zeer waardevol de informatie van de weeramateur(s), 40 jaar, dat is niet mis ! Is deze informatie (Nederland of ook Alpen) toegankelijk voor anderen ? Gr

Johann | 08-12-2013 - 18:50

Bertil Blaas

Hoi Johann,
Leuk je reactie. Ik zag dat ik zojuist niet was ingel.
Het is niet publieke toeg. en alleen NL. De hobby is op mijn 14 de ontstaan (1974). Dagelijks noteer ik max./min temp, bew of zon, wind/neerslag en natuurlijk bijzondere weerfeiten. BV stormen, lange hitte of koudegolven. Van praktisch iedere dag in verleden kan ik het weer terug op zoeken.
Woon in Z-Limburg.
BV oude jaarsdag 1978 stevig pak sneeuw , gevolgd door vorstperiode. Maar wat te denken van winter 84/85, 85/86 en 86/87 veel sneeuw en ware diepvries temp. soms wel -23. De rivier de Geul vroor dicht, schaatsen. In de winter 85 te Zell am See, toen weinig sneeuw maar wel 20 Gr. Vorst. Beetje fris met skiën. Heb veel heftig winterweer mogen mee maken in de Alpen. Zoals: 9 maart 2006 Pitztal volledig dicht gesneeuwd. Met enorme schuivers 1 m. geruimd. Maar ook Obergoms 21 maart 2008 Reckingen met Pasen bijna hele dal naar Oberwald gespert en wat te denken van 5 maart 2009 Saas Grund, enorme hoeveelheden. Op z'n Zwitsers met vrachtauto's en schuivers werd het dorp toegankelijk gemaakt. De vrachtauto's werden leeg gekiept net buiten dorp het ravijn in. Leuk mee te maken.
Ik stop. ( Jan Visser weers. en v.der Giessen van L1 ) ben ik mee bekend. Jullie zijn een perfect stel, klasse weerberichten hoor. Hoop het nog lang te lezen.
Vriendelijke groeten Bertil

Bertil Blaas | 08-12-2013 - 20:15

Johann

@Bertil -Blaas. Dank je voor je reactie,en pos. feed-back. Dus ook bekend met de Oberwalliser "sneeuwmachine" lees ik ! Heerlijk hè wanneer het zo lekker dumpt in de Süd en Weststau. Altijd goed voor meters sneeuw in de winter ! Laten we hopen dat we binnenkort daar weer van kunnen genieten. Gr. and keep on the good work ! Gr

Johann | 08-12-2013 - 20:33

Bertil Blaas

Johann, dank voor je antwoordt, heb nog klein vraagje. Wist jij, die feiten van Reckingen (Pasen 08 en Saas G In 09)? Overigens waar jij woont, de Obergoms (skiën fiesch en Oberwald en prachtig Saasdal alsmede het schitterende Zermatt tussen (3900 m- 1650) ware topklasse.
Groeten Bertil

Bertil Blaas | 08-12-2013 - 21:29

Johann

@Bertil -Blaas Jazekers, ik volg de ontwikkelingen hier in het Oberwallis en Obergoms op de voet. Geen vlokje sneeuw of frontje kan zonder dat we het weten het Oberwallis passeren. :-) We hebben overigens ook goede contacten (en weerstations, sneeuwhoogte metingen)vanaf de Mitelallalin (Saas-Fee, Grund )tot in het in Oberwallis (Obergoms) (Oberwald). Gr

Johann | 08-12-2013 - 21:35

Gast

3é week van januari naar ISCHGL. Momenteel zijn de weerkaarten maar pover maar het zal wel nog net voor kerst of nieuwjaar eens stevig dumpen.

Gast-3530 | 08-12-2013 - 21:44

Gast

Complimenten Johann, hier aan het Lago Maggiore gebruiken we jouw/ jullie vooruitzichten met de hoogste graad van betrouwbaarheid. Hoop dat de sneeuw op de Mottarone nog even blijft liggen?
Gr
Jos

Gast-3531 | 08-12-2013 - 21:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedenavond Bertil. Leuk die uitgebreide reactie om 20.15 Vrachtwagens die de teveel gevallen sneeuw verderop het ravijn inkiepen. Zie het al helemaal voor me! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-12-2013 - 00:11

Nadine Achtereekte

Hoi Johann,

Gaat het niet te hard dooien in de kerstvakantie en blijft de sneeuw kwaliteit dan wel goed?

Nadine Achtereekte | 10-12-2013 - 08:12

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord