Op vrijdag sneeuw voor Alpennoordzijde

Het was gisteren onder hogedrukinvloed weer een stalende dag in de Alpenlanden. Het hogedrukgebied dan voor het stabiele weer verantwoordelijk is, ligt inmiddels voor de kust van Bretagne, en trekt langzaam verder oostwaarts. Vandaag zal dit systeem het weerbeeld wederom positief gaan beïnvloeden, waarbij de zon weer goede zaken kan gaan doen. In de omgeving van Salzburg en verder oostwaarts kunnen in de vroege ochtend een paar lichte sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen, maar ook daar breekt in de middag de zon weer door.


Fraaie opname van de Walliser Alpen via @Johann

Vrijdag kouder met sneeuw voor oostelijke Alpen
Als wij onze blik op donderdagmiddag richting de noordwestelijke horizon richten zien we dat de atmosfeer langzaam aan het vollopen is met hogere cirrus bewolking. Dit wolkengeslacht bevindt zich op een hoogte van tussen de 6 en 12 km, en bestaat volledig uit ijskristallen. Vaak zijn in deze wolken-soort ook mooie optische verschijnselen te spotten, waarbij er soms een zogenaamde bijzon of halo valt waar te nemen. Ze ontstaan door de breking van het zonlicht op de ijskristallen, en zijn ook vaak de voorbode van slechter weer. Zo ook deze keer, want op donderdagnacht zal de bewolking vanuit het noordwesten op de nadering van een actief koufront snel dikker gaan worden, waaruit op vrijdagochtend vooral tegen de Oostenrijkse noordwestelijke en noordelijke stauhellingen de eerste sneeuwbuien kunnen gaan vallen!


Voorbeeld van optische verschijnselen via @Bommeltje Weerfotografie

Helaas zal niet het gehele Alpengebied kunnen gaan profiteren van de op komst zijnde sneeuw. Het Franse hogedrukgebied breidt zijn invloedssfeer te snel oostwaarts uit, en "duwt" het koufront als het ware oostwaarts weg, waardoor de Franse en het westelijke gedeelte van de Zwitserse Alpen het jammer genoeg zonder sneeuw zullen moeten gaan doen! Op grond van de laatste runs lijkt de sneeuwval zich vooral te gaan concentreren op de regio's Saalbach, Salzburg en Obertauern.


Verwachte sneeuwval in Oostenrijk vrijdag via @Wetter.At

Als wij de meest actuele sneeuwverwachtings kaarten er nog eens bijpakken, is het blijft het vooral een Oostenrijks feestje. Het oosten van de Zwitserse Alpen kunnen gemiddeld tussen de 15 en 25 cm sneeuw verwachten. Wat Oostenrijk betreft lijkt de meeste sneeuw zich te gaan concentreren op de omgeving van Saalbach, Salzburg en de Obertauern met hoeveelheden van tussen de 25 en 55 cm. Ook de Tsjechische berggebieden liggen ditmaal redelijk op sneeuwramkoers, waarbij de regio Harrachov de lijst aanvoert met 70 cm. Dit is voor Tsjechië letterlijk een geschenk uit de hemel, want in deze streek waren de omstandigheden nou niet om over naar huis te schrijven.

Hogedruk neemt het roer over
Op de iets langere termijn gaat volgens de verschillende ensembles de atmosfeer voorlopig volledig op slot. Een hogedrukgebied lijkt zijn ankers te gaan uitgooien boven het midden van Europa, waardoor storingen op gepaste afstand blijven. Sneeuw van betekenis is vanwege deze situatie voorlopig even niet aan de orde, waarbij de zon weer een hoofdrol zal gaan opeisen.


Hogedruk lijkt te gaan regeren op de langere termijn

Sauerland en Duitse middelgebergte
Ook deze omgeving mag zich de komende dagen verheugen op wat sneeuw. Met de instroom van aanzienlijk koudere lucht, gaat de sneeuwvalgrens hier verder dalen naar ongeveer 500 meter. Vanaf donderdagavond gaan de sneeuwbuien hier vanaf het noordwesten het gebied binnentrekken, waarbij er tot zaterdag gemiddeld tussen de 10 en 20 cm naar beneden kan gaan dwarrelen. Of dit zal gaan leiden tot de opening van enkele pistes in dit mooie gebied wat dichter bij huis is nog even de vraag, maar we houden de situatie scherp in de gaten voor U.

Storm in Nederland
Een zich snel ontwikkelend lagedrukgebied (luchtdrukdalingen van 6Hpa p/u!), trekt de komende uren via het zuiden van Noorwegen oostwaarts. Op de zuidwestflank van dit systeem ontwikkelt zich een zeer sterk windveld, dat vooral in de Duitse Bocht en op de Deense westkust zal gaan inbeuken. De Duitse en Deense weerdienst hebben dan ook een weeralarm afgegeven, want het is hier de komende 12 uur een "no go area". Het scheepvaartverkeer wordt hier dan ook in bepaalde "holding patterns" geplaatst, danwel omgeleid, want in zulke extreme omstandigheden wil je als schipper absoluut niet verzeild gaan raken!  Het zwaarste windveld bevindt zich wat Nederland aangaat rond 13.00 juist noord van de Waddenkust. Op dit dynamische front kunnen zeer zware windstoten gaan voorkomen, met voor de noordelijke kustgebieden windsnelheden van tussen de 100 en 135 km p/u! Oppassen dus vandaag, mocht U nog de weg op moeten gaan, want het kan tijdelijk letterlijk gaan spoken op deze sinterklaasdag!


Stormdepressie in beeld

Met vriendelijke groet,
Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Wij gaan morgen in Arlberg voor je controleren of de voorspellingen kloppen.... dankjewel voor de uitgebreide uiteenzettingen!! Het heeft ons goed opgewarmd voor het nieuwe sneeuwseizoen!

Gast-3398 | 05-12-2013 - 09:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel en wij zien het reisverslag met plezier tegemoet ;-) Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 09:34

Gast

Wij vertrekken volgende week vrijdag naar Lech...volgens de website van Arlberg is er morgen (6/12) sprake van "snow showers"...moet ik dat vertalen als lichte sneeuwval ?

Gast-3400 | 05-12-2013 - 09:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Men heeft het letterlijk over sneeuwbuien gast 3400, en deze kunnen letterlijk in alle variaties gaan vallen. Het lijkt er wel op dat de wat serieuzere sneeuwval wat meer oostwaarts zal gaan vallen. Zie ook het weerbericht. Prachtige bestemming trouwens Arlberg. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 09:57

sonja van nieuwenhuize

Jammer dat Skiwelt ook buiten de (sneeuw)boot lijkt te vallen...terwijl er voor st Johann wel meer sneeuw wordt voorspelt....kan je dat verklaren Michael? Ligt toch dicht bij elkaar en Skiwelt kan wel wat neuschnee gebruiken :(

sonja van nieuwenhuize | 05-12-2013 - 09:58

Gast

Als we het over Saalbach Hinterglemm hebben, liggen deze nu in het noordelijk of zuidelijk gedeelte van de Alpen ?

Gast-3403 | 05-12-2013 - 10:04

Gast

Enig idee hoe het zal zijn in Les Sybelles? We gaan er op 21/12 heen...

Gast-3404 | 05-12-2013 - 10:29

Gast

Goedemorgen, 16 december gaan we naar westendorf sneeuwhoogtes valle tegen ben benieuwd hoe skicondities zijn, hoop dat het moeite waard is om Tog te gaan !?! Groetjes Robert,

Gast-3405 | 05-12-2013 - 10:33

Gast

@Gast-3403, Saalbach Hinterglemm ligt aan de Noordkant

Gast-3406 | 05-12-2013 - 10:33

Gast

Bedankt voor de snelle reactie Michael! Ik lees de berichten elke dag. Super leerzaam en wat een prachtige foto's. Hulde!

Gast-3407 | 05-12-2013 - 10:47

Gast

Wij gaan 12 December naar Ischgl, regent het daar meters bier?

Gast-3408 | 05-12-2013 - 10:50

Emanuel Jans

Goede morgen moeten we ons al zorgen gaan maken voor val thorens is al een poosje geleden dat daar nog iets is gevallen is met name voor de iets lager gelegen dorpen zoals les menuires wel erg belangrijk

Emanuel Jans | 05-12-2013 - 10:51

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Sonja. Kan met de fysieke ligging van de hellingen te maken hebben, want vooral de noordelijke en noordwestelijke stauhellingen liggen er het beste voor. Verder zou ik het je niet precies kunnen gaan uitleggen. Iemand anders misschien? Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 10:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Tav de vragen over de Franse Alpen. Hier helaas voorlopig geen uitzicht op sneeuwval van betekenis. Hogedrukgebieden houden de "sneeuw"storingen voorlopig op gepaste afstand. Kan er helaas niet meer van maken. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 10:58

Gast

Moet de sneeuw volgende week vrezen door de warmte of is het weer droge lucht zodat sneeuw overleeft? Groeten Robert

Gast-3412 | 05-12-2013 - 11:20

Gast

Hety Michael,
Wij willen 14-21.12 naar Maria Alm (hochkönig)
Is dit aan te raden?
Alvast bedankt
Dirk

Gast-3413 | 05-12-2013 - 11:32

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Robert. De lagere pistes en dan met name op de zuidhellingen zullen het iets zwaarder gaan krijgen. Hogerop zal de sneeuw weinig aangetast gaan worden. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 12:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Beste Dirk. Prachtige bestemming. Echt super! Ook wat neuschnee in de vooruitzichten hier. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 12:11

Gast

Beste Michael,
Het sneeuw weer volgende week voor de alpen is niet al te supper.
Is het mogelijk dat plots het weer zou omslaan en alsnog veel sneeuw zou vallen of niet?

Gast-3416 | 05-12-2013 - 12:29

Gast

Waar moeten we Kuhtai plaatsen (Inneralpin?).

Gast-3417 | 05-12-2013 - 12:43

Gast

Hallo,
Ik ga 21/12 naar portes du soleil (riskant maar risico genomen) . Enig idee of skien mogelijk zal zijn? En valt portes du soleil bij de noordwest alpen?
Groet,
Johan

Gast-3418 | 05-12-2013 - 12:53

Justin  Groot

Iemand tips voor de keuze tussen Ischl en Sölden? We vertrekken vanavond en beslissen op het laatste moment. Solden is sneeuwzeker maar ischgl is momenteel denk ik ook prima qua sneeuwcondities? Ligt natuurlijk niet heel ver van elkaar vandaan. Alvast bedankt

Justin Groot | 05-12-2013 - 12:58

Sneeuwhoogte.nl

@Justin, op dit moment kun je in beide dorpen goed terecht. Sneeuwcondities zijn vergelijkbaar maar in Ischgl is meer km piste open (170km tegenover 118 in Sölden). Veel plezier!

Sneeuwhoogte.nl | 05-12-2013 - 14:06

Gast

Het sneeuw weer volgende week voor de alpen is niet al te supper.
Is het mogelijk dat plots het weer zou omslaan en alsnog veel sneeuw zou vallen of niet?

Gast-3421 | 05-12-2013 - 14:45

Gast

Oei foutje super is met 1 P :-)

Gast-3422 | 05-12-2013 - 16:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Maandag lijkt een frontensysteem ook nog voor wat sneeuwval te kunnen gaan zorgen. Daarna lijken hogedrukgebieden voorlopig de beste papieren te hebben. Ik kom daar morgen uitgebreid op terug. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 16:47

Gast

Gaat de sneeuw deze nacht vallen in Saalbach of volgende nacht?

Gast-3424 | 05-12-2013 - 17:54

Gast

Morgen op naar St. Anton.....spannend.....voldoende sneeuw?

Gast-3425 | 05-12-2013 - 18:39

Gast

Hoe is de verwachting voor sud Tirol met name val gardena ?

Gast-3426 | 05-12-2013 - 18:42

Justin  Groot

@sneeuwhoogte; Dank!!

Justin Groot | 05-12-2013 - 18:45

Pedm De meij

Hoi wij gaan 12-1-14 naar avoriaz duurt nog even maar hoop dat er nog een beetje gaat bijvallen

Pedm De meij | 05-12-2013 - 19:00

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Sneeuw voor Saalbach gaat vooral morgen overdag vallen @gast 3424

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2013 - 19:17

Gast

Hier aan boord een gas productie platform, 85 Km WNW van Den Helder om 14:30 een
windsnelheid van 73 Kts (135 Km/u) 10 minuten gemiddeld en een winstoot van 104 Kts (192 Km/u), dus een dikke orkaankracht 12 Bft.

Gast-3430 | 06-12-2013 - 01:53

Gast

Wat denk je van het weer volgende week donderdag tot en met zondag in het zillertal? Omgeving mayrhofen?

Gast-3431 | 06-12-2013 - 08:17

Gast

Waar is de beste skiplaats voor volgende week in Frankrijk of Oostenrijk ?

Gast-3566 | 09-12-2013 - 20:27

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord