Vrijdag sneeuw Alpennoordkant

Gisteren werd het hoogtepunt van de inversie bereikt en begonnen de temperaturen in de bergen geleidelijk weer aan een dalende trend. Tegelijkertijd werd het machtige koudereservoir in de onderste luchtlagen op steeds meer plaatsen aangetast waardoor het in de dalen en het laagland al niet meer zo koud was. Opvallende echter nog steeds die gortdroge lucht binnen in het hoog. Gisteren meldde mijn weercollega vanuit Saas Fee een luchtvochtigheidsgraad van 1% op de Mittelallalin (3500m).  Ook in de hoogte nog steeds zacht, ter vergelijk, gisteren was het in het oosten van Nederland kouder dan op de Konkordiahütte SAC (2850m) in Oberwallis hoog boven de Aletschgletsjer gelegen. Dat de mist en Hochnebel weinig kans maakten moge duidelijk zijn.


Perfecte condities in grote delen van de Alpen, SkiWelt Wilder Kaiser
-Brixental Bergstation Scheffau

Vandaag nogmaals veel zon
Vanmorgen in grote lijnen nog maar weinig verandering. Nog steeds die "omgekeerde wereld" met de hogere temperaturen in de bergen en de kou in de dalen. De Gornergrat  (3130m, Zermat) meldt vanmorgen een temperatuur van 0 graden (dauwpunt -42°!) en in de dalen vriest het matig tot streng. Aan kop vanmorgen voor wat betreft de laagste temperaturen het Engadin in Zwitserland en het Berchtesgadenland in Beieren alwaar de Funtensee momenteel op -24 graden zit. Volop zon dus weer vandaag en met die droge lucht weer die prachtige vergezichten. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de 4 en 6 graden en de vorstgrens vinden we terug rond de 3000 meter. De wind is meest zwak tot matig uit noordwestelijke richtingen en gaat vooral in de oostelijke Alpen wat aantrekken. Tevens zien we naar het oosten toe geleidelijk wat (hoger)bewolking binnendrijven. Het aantrekken van de wind en de hogere bewolking zijn meestal een eerste teken voor een op hand zijnde weersverandering.


Het belooft opnieuw een mooie winterdag te worden. Wanglspitz Tuxertal 2420m

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we inderdaad dat de atmosfeer vanaf morgen uit een ander vaatje gaat tappen. Het hoog boven de Atlantische Oceaan trekt zijn uitloper over west en vooral centraal Europa wat terug en het oost Europese deel blaast de aftocht verder via de Balkan. Tegelijkertijd duiken depressies gevuld met zeer koude arctische luchtmassa's  via "de Noord" Scandinavië binnen om vervolgens verder te koersen naar de Baltische Staten.

Komende nacht en donderdagochtend gaan vooral de Oostenrijkers al merken dat het weer gaat omslaan, van het noorden uit nadert in de nacht een zwak front welke zich vooral door meer bewolking verraadt. Hier en daar kan in de nordstau ook wat sneeuw uit die bewolking gaan vallen zonder dat dit verder veel naam zal hebben. Elders het is nog meest zonnig met kans op Hochnebel of mist. De temperaturen komen  in vergelijking met de voorgaande dagen vooral in de bergen al op een veel lager niveau te liggen. Overdag dan nogmaals veel zon voordat in de avond nieuwe bewolking nadert.


Winter wonderland in het brongebied van de Rohne (foto) in Obergoms (1340m)

Deze bewolking behoort bij het koufront van de depressie die via Denemarken verder naar de Baltische Staten trekt. Het koufront zal op vrijdag de Alpen bereiken en vooral in de nordstau van de Oostenrijkse Alpen voor Neuschnee gaan zorgen. De temperaturen gaan verder omlaag en sneeuw valt er tot in de dalen.

Lokaal halve meter Neuschnee
Zoals het er nu naar uitziet gaat de meeste sneeuw aan de Oostenrijkse Alpenoordkant vallen met als zwaartepunt de gebieden in Salzburg en de Steiermark, hier kan met een gunstige nordstau tussen de 30 en 50cm gaan vallen en lokaal misschien nog wat meer. Ook de andere nordstau gebieden krijgen sneeuw (zie kaart hieronder) maar algemeen geldt hoe meer naar het westen hoe minder. Voor de westelijke en zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine gebieden wordt weinig tot geen sneeuw verwacht, dit geldt in het bijzonder voor de Alpenzuidkant alwaar de Nordföhn de bewolking en neerslag tegenhoudt.

Na de passage van het koufront klaart het door stijgende luchtdruk van het westen uit weer meer en meer op. De (oostelijke) nordstaugebieden houden nog meer bewolking waaruit vooral op zaterdag nog wat sneeuw of een sneeuwbui kan vallen. Zondag zou het dan overal droog moeten blijven met vooral in de westelijke Alpen veel zon. Het is een stuk kouder met op 2000 meter temperaturen die op zaterdag rond de -12 en zondag rond de -9 graden zullen komen te liggen. Met een stevig doorstaande wind is het vooral op zaterdag gemeen koud, warm aan kleden dus !

Maandag trekt een volgend lagedrukgebiedje via Denemarken en de Oostzee naar de Baltische Staten. Terwijl in de westelijke en zuidelijke Alpen de zon schijnt gaat in de loop van de dag de bewolking in Oostenrijk weer toenemen en later op de dag gaat met voorkeur voor de  Norstaugebieden opnieuw weer sneeuw vallen.

Hogedruk regime
Dinsdag dan ook in de Oostenrijkse Alpen weer meer hogedrukinvloed, het wordt droog en ook hier dan volop zonneschijn. Zoals het er nu naar uitziet krijgen de Alpen en grote delen van West Europa te maken met de invloed van een machtig bolwerk van hogedruk, kerndruk oplopend tot 1045hPa, dat  met zijn centrum boven centraal Europa zal komen te liggen.

Nog niet geheel duidelijk is wat dit hoog uiteindelijk zal gaan doen. Mocht het naar het noorden of noordoosten gaan uitbreiden dan krijgen we te maken met steeds kouder winterweer, gaat het echter naar het zuiden of zuidoosten afzakken dan krijgen we met een zuidelijke hoogtestroming te maken met veel zachter (föhn) weer. Een andere optie zou nog kunnen zijn dat het opnieuw der voorkeur geeft aan een oude vertrouwde positie boven de Atlantische Oceaan, in dit geval weer de invloeden vanuit het noorden en noordwesten. Kortom, meerdere opties met verschillende uitwerkingen. Maar eens kijken hoe dat verder zal gaan evolueren. In ieder geval kunnen we stellen dat we vanaf volgende week dinsdag in het gehele Alpengebied te maken gaan krijgen met rustig winterweer. In de bergen wordt het weer wat zachter en de zon gaat er dagelijks overuren maken. In de dalen koelt het weer lekker af met natuurlijk weer het gevaar voor Hochnebel en mist !

Sauerland, Benelux
De stormdepressie en het koufront zullen morgen ook de weer gemoederen in de Benelux en Duitsland gaan bezighouden. Vooral in de noordelijk (kust)streken gaat het spoken met kans op zware tot zeer zware storm dan wel windstoten (100-130 km/uur) waarbij de zwaarste in het noorden van het land zullen voorkomen. Probleem daarbij is dat we springtij hebben en door het opgestuwde water in de Noordzee er dus een potentieel gevaar voor overstromingen dan wel wateroverlast bestaat. Ook meer naar het binnenland erg onstuimig met vooral later op de dag achter een tweede koufront talrijke winterse buien. Waarschijnlijk zal het in Nederland niet tot een sneeuwdekje komen, mocht dit toch het geval zijn dan de grootste kans daarop in het zuidoosten (Limburg) en het oosten van Belgie. Anders ziet het er uit voor de Duitse Middelgebergtes.


Momenteel nog wat troosteloze winterstemming in het Sauerland, dit gaat echter vanaf
morgen veranderen !

Momenteel ligt er  in het Sauerland hogerop nog zo'n 5cm sneeuw dan wel kunstsneeuw maar dit gaat vanaf vrijdag veranderen. Zo mag het Sauerland en ook de Harz rekenen op 10 tot 30cm verse sneeuw die vooral in de vorm van sneeuwbuien zal gaan vallen. Houd echter ook hier rekening met stormachtige condities in en op het koufront wat in de loop van vrijdag(nacht) overtrekt. Er gaat overigens niet alleen sneeuw vallen, het wordt ook hier markant kouder met op zaterdag zowel in de dalen als ook hogerop lichte tot matige vorst. Zondag overtrekkende wolkenvelden en langzaam weer stijgende temperaturen.

Tot zover voor dit moment, mochten er zich belangrijke veranderingen voordoen (ook in verband met de verwachte storm in Nederland) dan haken we er hier op in via een extra update dan wel via de reacties. In ieder geval zijn we er morgen weer. Fijne dag

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Vertrekken 11/12 naar St.Anton, als er komend weekend nog wat sneeuw valt en vanaf dinsdag zonne-overuren dan is dat ideaal om eens een mooie foto naar jullie te sturen...
Via welke weg doen we dat 't best?
Uiteraard bedankt voor al die interessante info zoals bvb over die "halo" , zelf ook al paar keer mee gemaakt maar wist niet wat het was.... duidt dit ook op een verandering van weer? Soms kan je ook zo een regenboogje hebben vlak rond de zon en toeval of niet meestal is het de dag erna minder mooi weer....
Grüben!!!
B@rtm@n

Gast-3368 | 04-12-2013 - 10:32

Gast

@Johan, Ze voorspellen min of meer voor volgende week zeer warme temp. in Oostenrijk.
Wat denk jij hiervan, of zou dit alsnog kunnen omslagen naar kouder weer?

Gast-3369 | 04-12-2013 - 10:35

Gast

Komt er ook nog een app voor de windows gebruikers?

Gast-3370 | 04-12-2013 - 10:41

Johann

@Gast 3369 Wie zijn "ze" ?? Hoe dan ook, geen angst hebben voor "warm weer". Zo warm als het de afgelopen dagen was wordt het niet en voor de sneeuw maakt het allemaal niet uit (droge lucht, lage dauwpunten). Eigenlijk perfect wintersportweer. Gr

Johann | 04-12-2013 - 10:44

Gast

Johan, Is er al iets te zeggen op langere termijn.. vertrek 19 december naar flachau voor onze ski/kerstvakantie.. is er dan ook bv voldoende sneeuw in het dal te verwachten..

Gast-3372 | 04-12-2013 - 10:45

Ronald Oerlemans

@Johann, fijn dat je de Harz meeneemt in de voorspellingen, THANX!

Ronald Oerlemans | 04-12-2013 - 11:01

Gast

Kijk eens op de webcams van Flachau. Dan zie je dat de sneeuwkanonnen onophoudelijk sneeuw aan het spuiten zijn. Dalafdaling is geen probleem

Gast-3374 | 04-12-2013 - 11:08

martin libbrecht

dag johann,je zegt in je weerbericht dat de meeste sneeuw vrijdag zal vallen aan de oostelijke noordkam daar ligt Lermoos toch, maar volgens de te vallen sneeuw zou er maar 7 cm vallen hoe kan dat ? (Ik ga op 21/12 naar Lermoos) groeten Martin

martin libbrecht | 04-12-2013 - 11:11

Gast

Beste Johann, Met Kerst zitten wij in Kuhtai. Mogen we dat tot de noordelijke staugebieden rekenen of is dit toch meer inneralpin?
Overigens is het skigebied 2000 meter tot 2600 meter hoog en verwacht ik daar voldoende sneeuw.

Gast-3376 | 04-12-2013 - 11:15

Gast

@libbrecht martin, Lermoos ligt zeker aan de alpennoordkant maar als je op google maps oid. kijkt zie je dat het wel redelijk centrum/west ligt. (aangezien salzburg en steiermarken écht oost is)

vandaar dus dat er in lermoos minder sneeuw zal gaan vallen.

Gast-3377 | 04-12-2013 - 11:17

Gast

Beste Johann, Ik lees (bijna) elke dag met zeer veel plezier jullie berichten, bedankt voor de altijd interessante voorspellingen en weerberichten!!
Iemand (Johan misschien) nog tips voor een last-minute volgende week, liefst niet zover van NL (geen Italië bv.)? (Wij houden erg van zon-skiën, wie niet :)..
Winterse groeten uit Twente!

Gast-3378 | 04-12-2013 - 11:39

Johann

@All: Kom maar met de tips voor @Gast-3378 en wellich ook voor vele anderen. Mijn tip: Noordkant Oostenrijkse Alpen ! Gr

Johann | 04-12-2013 - 11:54

Gast

Best Johann,

interessant om dagelijks je voorspelling te lezen! wij gaan 21/12 naar Saint Francois Longchamp (franse alpen). is er wat te zeggen over de sneeuwval in dit gebied? groeten, Bob.

Gast-3381 | 04-12-2013 - 12:14

Gast

@ Gast-3378: Je wilt zon, maar sluit Italie uit... Jammer, want zon en Italie zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat ook nog eens met perfecte sneeuwcondities! Val Gardena is inmiddels mijn vaste bestemming geworden na Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk te hebben gezien. De natuur is overweldigend, de condities zijn altijd perfect, en vergeet ook niet de gastronomie waar de overige Alpenlanden niet aan kunnen tippen. En dat maar op iets mee dan een uur rijden van Innsbruck... Ik zou het wel weten.

Gast-3382 | 04-12-2013 - 12:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

nl.tinypic.com?ref=r7kwty" target="_blank">i39.tinypic.com/r7kwty.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic">
@All Morgen extra aandacht in het weerbericht voor de storm die ons land zal gaan treffen! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 04-12-2013 - 12:35

peter pronk

hoi johan, wat gaan het tatragebergte krijgen de komende dagen? (zakopane)

bvd

gr peter

peter pronk | 04-12-2013 - 12:43

Justin  Groot

Al dagenlang stond er bij de weersverwachting voor Sölden dat het er vanaf vrijdag snacht tot -27 kon worden (top) en overdag in t dal ook minstens -10. En, zoals wel vaker, vlak voordat het zover is veranderd het volledig. Nu overdag rond 0 of zelfs 2-3 graden boven 0. Opnieuw valse hoop opgedaan helaas.....

Justin Groot | 04-12-2013 - 13:16

Johann

@Justin Dit zijn automatisch gegenereerde verwachtingen door computer. Zoals we al vaker hebben gemeld moet je deze niet al te letterlijk nemen. Neem nu bv de uitgesproken inversie van de laatste tijd, voor computers is dit een onmogelijkheid om in de verwachtingen mee te pakken en wekken dus valse hoop wanneer je alleen hier op af gaat. Gr

Johann | 04-12-2013 - 13:38

Johann

@Peter Uitgaande van het ECMWF (zie kaart cumulatief tot dinsdag as.in cm) mag het Tatragebergte rekenen op 20 tot 45cm sneeuw en lokaal op de hoogste toppen en bij gunstige Stau ook nog meer. Gr

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/tatra0412.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/tatra0412.jpg" border="0" alt=" photo tatra0412.jpg"/>

Johann | 04-12-2013 - 13:56

peter pronk

o.k. superrr....bedankt johan, we zijn daar 22jan voor een week!

peter pronk | 04-12-2013 - 15:37

Gijs Peters

@johann is er op lange termijn wat te zeggen over de sneeuwverwachting voor franse alpen (portes du soleil)? er is daar nog niet veel gevallen en word nu vooral met sneeuwkanonnen gewerkt. ik ga hier heen op 27 december

Gijs Peters | 04-12-2013 - 16:34

Gast

Hoi johan, wij gaan de 19e December naar La Toussuire(Les Sybelles), heb je enig idee hoe de sneeuwcondities daar zijn omtrent mogelijk tot off-piste?
En zou er tegen dan nog wat sneeuw bijvallen daar in de Franse ALpen?? Ik word er moedeloos van ;-( Grtjs !

Gast-3391 | 04-12-2013 - 16:56

Gast

Help, dringend gevraagd, sneeuw in porte du soleil. Maar 15 cm op 1100m is echt te weinig. En het ziet er de komende 14 dagen zonnig uit. Hopelijk nog sneeuw voor kerst!

Gast-3392 | 04-12-2013 - 18:08

Gast

@gast 3392 Gelukkig voldoende sneeuwkanonnen! In het val gardena is het nog veel minder, kwa sneeuw, maar ook daar sneeuwkanonnen. Jammer en niet ideaal. maar 10 jaar geleden was het een groter probleem voor de wintersport. En wie weet 14 dagen is nog lang in de weer wereld! Wat denk je van een ongelooflijke grote dump op de aankomstdag. Alles is nog mogelijk!

Gast-3393 | 04-12-2013 - 18:52

Gast

Zaterdag 14/12 gaan we naar Lech..volgens mij ziet het er daar nu al aardig uit en komt er wel wat sneeuw aan maar niet veel..of ligt Lech juist wel in het gebied waar de nodige sneeuw wordt verwacht Johann ?

Gast-3394 | 04-12-2013 - 19:29

Patrick@Resia in 2020? vS

@all: we zitten ruim 2 weken voor de start van de Kerstvakantie. Natuurlijk zie ik nu ook én veel sneeuw op de pistes én sneeuw in de weersverwachting. Maar zoals het deze week van dump naar gewoon een beetje sneeuw is gegaan zal dit ook de komende twee weken kunnen gebeuren. Ik opteer op vlak voor 21-12 een goede dump verse poeder.
Want stel dat er nu wat valt en het wordt weer warm, dan is het ook zeuren.
We zullen echt tot 15-12 moeten wachten en dan naar de kaarten gaan kijken. Mijn tip: zoek met Kerst een skigebied dat hoog ligt, vanaf 1400 meter. Alhoewel dat ook niet altijd garanties ...

Patrick@Resia in 2020? vS | 04-12-2013 - 19:51

Gast

De weers-kontrollaufen geven voor 62 procent hochdruckwetter met zuidenwinden voor de alpenregio uit tot 16 dec. Niet leuk te constateren, op wetterlage.de. Bij onze oosterburen heet het een Betonhoch. Is er al heel lang en zou wel eens lang nog zo blijven ?
Gr.

Gast-3396 | 04-12-2013 - 21:47

John Smits

Met kerst naar st johann in tirol ziet er gelukkig nu al goed uit met de sneeuw kanonnen

John Smits | 04-12-2013 - 21:59

Gast

het mag van mij nog wel wat sneeuwen

Gast-3553 | 09-12-2013 - 15:55

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord