Winterse aspiraties

Diepvries Alpen
Gisteren kwam er met het draaien van de hoogtestroming naar oost een einde aan de (lichte) nordstau situatie en ook in de oostelijke Alpen(noordkant)  werd het droog en kreeg de zon steeds meer speelruimte. Het was opnieuw erg koud met ook overdag op de meeste plaatsen lichte tot matige vorst. Enkel ten zuiden van de Alpen zagen we op wat uitgebreidere schaal het kwik ruimschoots boven het vriespunt uitkomen. Het warmst werd het in het Zwitserse Ticino met lokaal 7 graden. In de namiddag en avond ging het kwik weer snel onderuit en in de avond vroor het op uitgebreide schaal alweer matig tot streng en lokaal ook zeer streng. Vooral in de hoger gelegen dalen koelde het onder een heldere hemel en bij windstil weer boven de sneeuw sterk af. Kälteloch Funtensee (1600m Beieren) meldde gisteravond om 22h00 zelfs al een temperatuur van 32 graden onder nul en vannacht daalde het kwik tot -34.2 graden. Ook elders vannacht en nu nog strenge tot zeer strenge vorst. Voor einde november uitzondelijk en eigenlijk zien de dit soort thermische dieptepunten (of hoogtepunten ?) alleen in de "Hochwinter". Kan nog wat gaan worden dus !


De kou straalt er van af en het water lijkt wel te "roken", Sihlsee Zwitserland

Vanmorgen dus opnieuw een koude start met op uitgebreide schaal diepvries temperaturen. Overdag in de bergen afgezien van lokaal wat hoge bewolking weer stralend weer, in de dalen van de oostelijke Alpen vooral in de ochtend ook weer kans op Hochnebel. In de middag zien we vooral in in de noordelijke Alpen bewolking opkomen die geleidelijk steeds dikker wordt. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. In de nordstau van de Oostenrijkse Alpen is in de namiddag en avond echter wat lichte sneeuwval mogelijk. Het nulgradenniveau ligt meest tussen de 1100 a 1600 meter in het westen en 800 a 1300 meter in het oosten. Op 2000 meter wordt het -4 tot -6 en op 3000 rond de - 8 graden. De wind trekt in de bergen aan tot hard of stormachtig en komt uit noordoostelijke richtingen. 


Hochwinter in november,  bijna een meter sneeuw op 1900 meter in Oberwallis
Skigebied Rothwald, Wasenalp. Ook vandaag weer volop zon

Vrijdag neemt achter het wegtrekkende frontje de hogedruk weer toe en laatste (rest)bewolking lost weer snel op. Mogelijk dat er in de noordelijk oostelijke Alpen en in de Karwendel in de ochtend nog wat lichte sneeuw neer dwarrelt alvorens het ook daar droog gaat worden, hier en meer naar het oosten kan de bewolking tot zonsondergang blijven hangen en waarschijnlijk gaat het hier met de zon niet meer lukken. Dit komt mede door het opkomen van een volgende storing (koufront) welke in de nacht op zaterdag met sneeuw de Alpen zal bereiken.

Zaterdag sneeuwfrontje
Van het noorden uit wordt de bewolking in de avond opnieuw dikker en weldra gaat het (licht)sneeuwen. In de nacht en zaterdagochtend trekt de neerslag (sneeuw) verder naar het zuiden. Grotere neerslaghoeveelheden worden er ook vandaag niet berekend, het zwaartepunt zal in de nordstau van de centrale Alpen komen te liggen en met een beetje geluk kan hier 10 tot 15cm sneeuw gaan bijvallen, elders minder en inner-alpin en aan de Alpenzuidkant kan het gewoon droog blijven. Nadat de temperaturen op vrijdag tijdelijk even wat konden oplopen wordt het na passage van het koufront vooral in de bergen weer kouder. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 400 en 700 meter.


GFS neerslag: Koufront met sneeuw nadert zaterdagavond -nacht de Alpen

Zondag dan van het westen uit opnieuw stijgende luchtdruk. Het is of wordt overal droog en de zon gaat vooral in de bergen weer uitbundig schijnen. Ook het begin van de nieuwe week staat in het teken van hogedruk, de zon kan overuren gaan maken en de temperaturen gaan vooral in bergen flink omhoog met een nulgradenniveua welke op woensdag tot 3000 meter zal stijgen. Neerslag wordt er niet verwacht. Natuurlijk onder de vleugels van de hogedruk ook weer de kans op Hochnebel boven de dalen en het laagland, hier is het dan ook meteen een heel stuk kouder (inversie). Overigens  zal de sneeuw in de bergen nauwelijks lijden onder de hogere temperaturen, de lucht is erg droog en de zon heeft weinig kracht wat het smeltproces sterk tegengaat. Het moeilijkst krijgt de sneeuw het op de zon geëxponeerde hellingen tussen de 1000 en 1200 meter hoogte, Hier zitten we net boven de inversie en worden de hoogste temperaturen gemeten, lokaal kan het kwik er rond het middaguur tot 4 a 6 graden stijgen. Ook op deze hoogtes zal de sneeuw echter gewoon blijven liggen !


Ook de komende dagen kunnen we de sneeuw in de bergen gewoon koesteren,
Wasenalp Mäderlicka gistermiddag (foto by Francien Bakker)

Winterse groeten Koning Thialf
Rond Sinterklaas (bedankt) zien we dat de uitgestrekte zone van hogedruk zich splitst en het sturende deel zich weer op de Atlantische Oceaan terugtrekt. Tevens zien we dat hoogteas naar noord-zuid gaat kantelen en het hoog aanpunt richting IJsland-Groenland. In het gebied rondom Nova Zembla en in het noorden van Scandinavië gaat zich een enorme bel arctische diepvries lucht verzamelen. Depressies die aan de oostflank van het Atlantische blokkade hoog via Scandinavië naar het zuiden gaan koersen nemen deze zeer koude lucht mee op transport en naar verwachting zal het koufront met de voorste begrenzing van de poollucht in de loop van vrijdag de Alpen gaan bereiken. Nog veel koudere lucht volgt dan in de loop van zaterdag.


ECMWF zaterdag 7-12.  Smikkelen voor winterliefhebbers, een klassieke winterse blokkade
wordt in de steigers gezet vanaf midden volgende week

Mocht dit scenario, wat overigens door zowel het GFS als ook ECMWF wordt gesimuleerd, bewaarheid gaan worden dan mogen we ons in grote delen van Europa gaan opmaken voor onvervalst winterweer. In hoeverre dit ook sneeuw gaat opleveren valt met de kennis van vandaag nog niet te zeggen. In ieder geval uitstekende nordstau opties en ook in Nederland,  Belgie (Ardennen) en de Duitse Middelgebergtes mag men zich gaan verheugen op koud winterweer met vanaf donderdag sterk toenemende sneeuwkansen.

Sauerland opent 1 lift
Diegenen die overigens geen geduld meer hebben en al eerder even aan de echte sneeuw willen proeven kunnen ook wat dichter bij huis terecht. Zoals het er nu naar uitziet zal men in het Sauerland in de Skiliftkarussell Winterberg in ieder geval één lift (Poppenberg) openen. Of ook een tweede lift in gebruik zal worden genomen is nog niet zeker en wordt, mede gerelateerd aan het weer, vandaag of morgen beslist. Op dit moment dooit het in het Sauerland en is het bewolkt en nevelig. Vrijdag na koufrontpassage weer kouder en zaterdag wellicht toch nog heel aardig "winterweer" op de hogere toppen. Acutele sneeuwhoogtes 5cm hogerop, 2cm in sommige dalen

Tot zover, morgen meer Alpenweer en ook dan hopelijk met mooie winterse ontwikkelingen. Fijne dag en ciao vanuit een diep winters Oberwallis

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Mededeling: Vanaf 1 december kan er alleen worden gereageerd als je bent aangemeld. Ben je nog niet aangemeld, klik dan hier.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Mark Punte

Bedankt johann.
Iedere dag weer mooi om te lezen deze berichten..!!!

Mark Punte | 28-11-2013 - 09:15

Jan Willems

Winterberg gaat ook open zaterdag, hoe zijn de weersverwachtingen voor Winterberg?

Jan Willems | 28-11-2013 - 09:47

Gast

Wordt dit een witte Sint (no pun intended)?

Gast-3181 | 28-11-2013 - 09:55

Harry Wildeboer

Dag Johann - super hoe je elke dag een uitgebreid en begrijpelijk weerbericht opstelt. Ik kom elke ochtend even langs om te kijken "hoe het er voor staat". Mooie impuls om actief de dag in te gaan - ga zo door!

Harry Wildeboer | 28-11-2013 - 09:57

Gast

woehoe, kom maar op met die sneeuw in België!!

Gast-3183 | 28-11-2013 - 10:01

Danny Slaghuis

@jan willems: Hoe weet jij dat winterberg open gaat?
Ik las gister nog dat een seizoensstart nog niet binnen handbereik ligt..

Danny Slaghuis | 28-11-2013 - 10:17

Johann

@Danny Via de offciele kanalen van de Skiliftkarussell Winterberg. Of het een "seizoen" start betreft betwijfel ik, daarvoor is het nog te vroeg en te weinig winters. Gr

Johann | 28-11-2013 - 10:27

Gast

Super mannen! Ben ook benieuwd naar het winterweer in Nederland :-)

Gast-3186 | 28-11-2013 - 10:34

Danny Slaghuis

@johann: Ooh dat is wel bijzonder, gister stond er op hun website nog hetgeen ik zei in mijn vorige bericht. Maar chill, ik ga de 9e dus laat ze maar lekker doen, en dan volgend weekend hopelijk nog een bak verse poeder erbij.
Hoe kan het overigens dat die stoeltjes lift zo vol ijs/sneeuw zit op de eerste foto bovenaan?

Danny Slaghuis | 28-11-2013 - 11:07

Johann

@Danny Dat komt door de lage temperaturen en bewolking. Hierdoor steeds weer vorming van rijp "Raureif". De foto is overigens van gisteren vanuit Val Gardena -Gröden. Ze zullen er blij zijn met de hogere temperaturen volgende week. Kan de boel mooi even ontdooien ! Gr

Johann | 28-11-2013 - 11:32

Gast

@johann: Kan je me zeggen welk skiegebied van enige omvang, die reeds de deuren/liften heeft geopend, is het snelst bereikbaar voor een korte weekendje skien? We houden het hier niet meer in het grijze Belgenland. mvg Tom

Gast-3189 | 28-11-2013 - 11:39

Johann

@Tom Het is voor ons als weermannen helaas niet te doen om ook de diverse skigebieden en seizoenstarts bij te houden. Neus eens rond hier op de site of via Google of wellicht hebben andere wintersporters nog goede tips. Succes met speuren Gr Johann

Johann | 28-11-2013 - 11:46

Gast

Gaan dit weekend open, wordt vast druk zo'n eerste keer van het seizoen: www.skilifte-todtnauberg.de/webcam.php

Gast-3191 | 28-11-2013 - 12:33

Gast

In Allgau, Zuid-Duitsland gaan de gebieden vanaf 7/12 open. Maar mogelijk ook komend weekend al bij aanhoudende kou. Bijv in Bolsterlang: www.bolsterlang.de/wintersportbericht-bolsterlang
Is verder dan het Zwarte Woud, maar wel echte bergen (Alpen, 32 km piste)

Gast-3192 | 28-11-2013 - 12:46

christian van hoeylandt

Wat zijn de verwachtingen voor Kronplatz de komende 10 dagen?
Is er sprake van serieuze sneeuwval,want als ik op de beelden kijk zijn het vooral de sneeuwkanonnen die hun werk doen.
Groeten.

christian van hoeylandt | 28-11-2013 - 12:48

christian van hoeylandt

Wat zijn de verwachtingen voor Kronplatz de komende 10 dagen?
Is er sprake van serieuze sneeuwval,want als ik op de beelden kijk zijn het vooral de sneeuwkanonnen die hun werk doen.
Groeten.

christian van hoeylandt | 28-11-2013 - 12:48

Gast

@Tom Komend weekend gaat de skiwelt open, althans voor dat weekend. is vanuit België in 8 uurtjes aan te rijden. ik doe het ook in 8 vanuit Tilburg. heerlijk skigebied.

Gast-3195 | 28-11-2013 - 12:55

Gast

Ook in Allgau: 2 liften open in Grasgheren
www.grasgehren.de/

Gast-3196 | 28-11-2013 - 12:58

Gast

Hoi Johann
Kun je ook iets zeggen over het weer in het ertsgebergte van Tjechie. De vooruitzichten zien er hopeloos uit. 6 graden. Ik wordt er triest van. Wat denk je, wordt het in de kerstvakantie nog wat?
Dank groet Eric

Gast-3197 | 28-11-2013 - 13:16

Gast

Niet voorspeld voor vandaag , maar lichte sneeuw op dit moment in Wenen. Stuhleck (grootste skigebied aan de oostkant van de alpen) gaat dit weekend open. Maar liefst 3 weken eerder dan normaal! Nu maar hopen dat de winter z'n kruit niet op een gigantische manier aan het verschieten is..
@Johan; het valt me op dat er immer wieder vragen komen me betrekking waar/ in welk gedeelte van de alpen, een bepaalde ski gebied ligt. Waarom plaatsen jullie niet een simpel kaartje met daarop de verschillende regio's (west, -oost en inneralpen) ingetekend? Het zijn natuurlijk geen absolute termen , maar zal de mensen een inzicht geven.

Gast-3198 | 28-11-2013 - 13:16

Gast

Hoi,

ik ben niet zo goed op de hoogte van hoe de modellen werken en die te lezen DAAROM lees ik graag jullie bericht geving.

als ik het bericht van vandaag lees klopt het dan dat er na 5 december echt veel sneeuw KAN in de noordalpen want ik ga naar erhwald en daar is het wel wit maar echt veel ligt er nog niet.

komt er nog veelbij de komende periode in die regio.

ik zou het zeer fijn vinden om van jullie wat info te krijgen over de verwachte sneeuw op termijn zodat ik wat rustiger de berichten kan lezen en slapen

groetjes en ga zo door

Hanna

Gast-3199 | 28-11-2013 - 13:25

Johann

@Gast: 3198 Lees een goed het weerbericht tav de "voorspelde sneeuw" vandaag ! Tav je vraag over die "simpele" kaartjes: ook die zijn er gewoon, klik maar eens op onderaan het weerbericht op "Gebruikte termen in dit weerbericht" en voila, zowel kaartjes als ook uitleg ! (zie bv www.sneeuwhoogte.nl/wiki/oostelijke%20Alpen) Gr Johann

Johann | 28-11-2013 - 13:49

Gast

Hochkoenig skigebied Maria ALM - dienten opent vanaf zaterdag reeds enkele liften.

Gast-3201 | 28-11-2013 - 13:59

Gast

@Johan: haha inderdaad, de kaartjes zijn er :) Sorry! Wat betreft de lichte sneeuwval hier; Wenen maakt toch geen onderdeel uit van het oostelijke nordstau gebied?

Gast-3202 | 28-11-2013 - 14:43

Johann

@Gast 3202 In die zin heb je gelijk. Wenen valt net buiten de oostelijke Alpen en het Nordstau gebeuren en de verwachting was toegespitst op de Alpenhoofdkam zelf. Neemt natuurlijk niet weg weg dat het op het zwakke warmtefront ook hier en in grote delen van bv zuid Duitsland licht sneeuwt of sneeuwde. Overigens opmerkelijk hoe strak het warmtefront langs de Alpenhoofdkam ligt, je kun ter bijna een liniaal langs leggen. Ten noorden de bewolking met wat sneeuw, ten zuiden stralend zonnig (zie radar hieronder). Gr

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/radar2711.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/radar2711.jpg" border="0" alt=" photo radar2711.jpg"/>

Johann | 28-11-2013 - 15:12

Gast

@Johan: thanx voor de uitleg. En tegek trouwens dat jullie er zo veel tijd insteken! (gast 3202 & 3198 )

Gast-3204 | 28-11-2013 - 17:38

Gast

Ook in Zwitserland gaan er gebieden open! Vanaf zaterdag doorlopend geopend flumserberg! Nog even en de nieuwe liften gaan ook open! Ergens begin december! Heerlijk nog 3 weken

Gast-3205 | 28-11-2013 - 18:58

Gast

Ziet ernaar uit dat de koude dan toch niet zal doorkomen!

Gast-3206 | 28-11-2013 - 19:06

Rick Fremau

Hoe zit het in warth-schröcken/lech?

Rick Fremau | 28-11-2013 - 19:31

Gast

Hoi johann
Nogmaals kun je ook iets over het ertsgebergte in tjechie vertellen???????

Gast-3208 | 28-11-2013 - 20:11

Gast

Hoi Johann,
Even een opmerking over "gebruikte termen in dit weerbericht".
Ik heb de sneeuwhoogte app op mijn iPad gedownload en dan komt genoemde opmerking niet in beeld.
Vandaar dat ik enkele dagen geleden een reactie gaf over oost-, noord-, westalpen??
Goed dat ik nog even op de pc gekeken heb......dan wordt e.e.a. wel duidelijk!
Groetjes,
Kees

Gast-3209 | 28-11-2013 - 20:18

Gast

Aj Aj Aj, sedert de laatste update van vandaag(om 20u00) is er een duidelijke verandering opgetreden omtrent de sneeuw voorspellingen van volgende week! :-( Ik ga namelijk 20 december naar Toussuire( frankrijk) waar 60 cm ligt... Eerder op de dag waren er heel gunstige toekomst-voorspellingen... Veel neerslag vanaf 6December...Echter deze avond zag ik de update ...Veel neerslag de komende 2 weken zit er precies niet meer in... :-( Kan je hier meer over informeren AUB?

Groetjes!

Gast-3210 | 28-11-2013 - 21:29

Johann

@Kees Vragen over APP, IPad etc svp doorsturen naar help@sneeuwhoogte.nl

Johann | 28-11-2013 - 22:13

Johann

@gast 3208 Deze vraag over het Ertsgebergte als ook over andere gebieden zoals de Tatra, Pyreneeën zijn al eerder aan bod geweest. Gezien de beschikbare tijd moeten we ons focussen op de Alpen en dit winterseizoen ook op het Sauerland. Ook zullen we wanneer de situatie er naar is het winterweer in de "Lage Landen" nader onder de loep nemen. Gr

Johann | 28-11-2013 - 22:19

Johann

Gast 3210 We krijgen, als het allemaal zo loopt als de modellen willen, te maken met een kou-inval tegen het einde van de volgende week. Deze trend wordt ook vanavond weer door de modellen gesimuleerd. Hoe dat allemaal in detail zal gaan verlopen en waar uiteindelijk de meeste sneeuw gaat vallen is afhankelijk van vele factoren (storingen, precieze stroming, Stau effecten en koers en ontwikkeling van lagedrukgebiedjes (Genua ?) Ik zou me dus voorlopig niet vastpinnen op details. De trend is gegeven, de details zullen pas later duidelijk gaan worden. Gr Johann

Johann | 28-11-2013 - 22:28

Marco K.

Het weekend van 6 december de biatlon wedstrijden in, mijn ''Heimat'' dorp, Hochfilzen. Zoals het zich nu laat aanzien onder winterse omstandigheden. Bij sneeuwgebrek wordt de laatste jaren sneeuw aangevoerd vanuit het Grossklocknergebied, maar met de ca. 30 cm die er nu al ligt en wat er komende zaterdag mogelijk nog bijkomt is dat deze keer gelukkig niet aan de orde.

Marco K. | 28-11-2013 - 22:53

Johann

@All -- Thx voor alle aanvullende wintersport en skigebied informatie, great ! -- Gr

Johann | 28-11-2013 - 22:55

Gast

Vanochtend zag ik nog sneeuwvlokken op weeronline voor Nederland. Nu ik vanavond nog eens keek zijn ze weer verdwenen. Heb vandaag toevallig al mijn winterbanden eronder gelegd, maar ben wel benieuwd hoe concreet de sneeuwverwachtingen voor Nederland zijn? Is daar al iets over te melden?
Groetjes
Daan

Gast-3216 | 28-11-2013 - 23:24

Johann

@Daan Toevallig net even de ECMWF kaarten bekeken voor eind volgend week. Ook voor Nederland mooie sneeuwopties met op zaterdag zelfs op veel plaatsen een gesloten sneeuwdek. Je winterbanden zouden dus wel eens heel goed van pas kunnen gaan komen. Gr

Johann | 28-11-2013 - 23:28

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord