Zeer koud novemberweer

Wat een prachtig winterweer in grote delen van de Alpen ! Zelfs nu, een paar dagen na de sneeuwval, zijn hier in Oberwallis de bomen en struiken tot in het dal (680m) nog steeds bedekt met een dikke laag poedersneeuw en ook afgemeten aan de temperaturen lijkt het wel "Hochwinter". Ook elders in grote delen van de Alpen tot in de dalen en hier en daar ook het laagland hetzelfde beeld van sneeuw en diep winterse temperaturen.


Een diep winters beeld in grote delen van de Alpen, herkent u overigens dit mooie en
sneeuwzekere dorpje
?

In de bergen al niet veel anders, winter pur, perfecte sneeuw en pistes en temperaturen die niet zouden misstaan in januari of februari. Op veel plaatsen boven de 1800 meter ligt 50 tot 80cm Neuschnee en lokaal is het sneeuwdek aangegroeid tot over een meter. Let wel, dit zijn geen gletsjer of hoogalpine gebieden. Niet lang geleden was het hier nog gewoon groen en liepen er koeien te grazen of kom je er heerlijk wandelen of mountain biken. Kortom: winter in november en  daarmee zo'n 3 tot 4 weken te vroeg dus ! Ach ja, wat heet "te vroeg", lekker toch. Nu alleen maar hopen dat de winter niet meteen al zijn kruit aan het verschieten is ! Straks maar eens kijken hoe het er vandaag voorstaat voor wat betreft begin december!


Veelal ligt er al een behoorlijk machtig sneeuwdek 

Gisteren nog veel bewolking en wat sneeuw in de noordelijke Oostenrijkse Alpen, veel zon in het westen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam. In de noordelijke Alpen was het in de koudere lucht en met de noordelijke stroming een graad of 7 kouder dan voorheen, inner-alpin (Wallis) en aan de zuidkant een graad of 5 warmer door de Nordföhn. Afgelopen nacht werd het onder een deels heldere hemel en boven de sneeuw met weinig wind ijzig koud. In de avond zag ik al strenge tot zeer strenge vorst van -20 tot -24 graden in de bergen en in de hogere dalen -15 tot -18° graden op de kaarten voorbij komen

Vandaag na een diepvries start een beetje herhaling van gisteren, de westelijke Franse Alpen hebben te maken met de invloed van het Ierse hogedruk. In de droge polaire lucht hier perfecte vergezichten en met de zon, blauwe hemel en verse sneeuw op veel plaatjes ook uitstekende condities, Traumwetter dus. Het is er wel erg koud en mede de koude noordoosten wind die in de bergen met 40 tot 60km/h waait en de sneeuw van de hoogste toppen en bergkammen doet verstuiven, maakt het voor het gevoel een heel stuk kouder. Wat minder fraai maar niet minder koud aan Alpennoordkant. Hier zit de wat vochtigere lucht die zich tegen het Alpenmassief stuwt en tot een hoogte van 1500 a 2000 meter reikt en soms dik genoeg is voor wat lichte sneeuwval. Zoals gezegd ook vandaag bitterly cold, op 2000 meter een graad of 8 onder het vriespunt, op 3000 meter een graad of 12 en op 4000 meter rond de -17 graden. Het nulgradenniveua pendelt tussen de 400 en 700 meter


Droge zeer koude lucht, perfect voor de produktie van kunstsneeuw.
SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental vanmorgen

Ook de oostelijke Alpen (ten oosten van de virtuele lijn Bodenmeer -meer van Lugano) meest zonnig en koud. Meer bewolking echter ook hier aan de Alpennoorkant waar de nordstau bemerkbaar zal zijn. Hier is het meest bewolkt en trüb en af en toe kan wat (lichte) sneeuw vallen. De westelijke Alpenhoofdkam (Arlberg-Algäu) mogen rekenen op overwegend droog weer. De nordstau zal zich vooral richten op een gebied uitstrekkende van de noordkant van de Hohen Tauern, Dachstein tot over de Hochschwab. Grotere hoeveelheden Neuschnee worden echter ook hier niet meer berekend en met 10 tot 15cm is het meest wel gedaan. De overige gebieden aan de oostelijke Alpennoordkant  pakken mogelijk nog tot 5cm mee. De meest koude lucht bevindt zich eveneens over de oostelijke Alpen, op 2000 meter ligt het kwik rond de -13 en op 3000 meter rond de -20 graden. Met ook hier een krachtige koude noordooster luidt het devies: warm aankleden !!


In de nordstau van de oostelijke Alpen deels nog matige en ook sterke sneeuwval.
Webcam Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m)

Woensdag en donderdag zien we dat het Ierse hoog een uitloper net ten noorden van de Alpen naar het oosten van Europa vormt. Met de hoogteas ten noorden van de Alpenlanden blijft de stroming ook dan meest continentaal (oost). De aanvoer van de zeer koude lucht wordt dan de weg afgesneden en de luchtmassa's kunnen weer wat gaan opwarmen. Met de continentale aanvoer (Bise) zal het ook dan echter niet echt zacht worden. De strenge vorst behoort dan echter weer tot het verleden en vooral in de bergen wordt het een stuk zachter (algemeen een graad of 5 hoger) en met het afnemen van de wind ook een stuk aangenamer. Voor de sneeuw hoeven we geen angst te hebben, binnen het hoog met de lage luchtvochtigheid en niet al te veel wind zal de sneeuw niet lijden. Hooguit zal op zonnige plaatsen (daken, bomen) de sneeuw overdag wat smelten. Verder gewoon perfect winterweer. Donderdag overigens wel toenemende kans op overtrekkende wolken(velden) en mogelijk wat lichte sneeuw met voorkeur voor de centrale Alpennoordkant.


Tot vrijdag perfecte condities grote delen van de Alpen, webcam Courchevel(1850m)

Ook vrijdag zou nog een heel mooie dag kunnen gaan opleveren, het is niet echt koud en de zon zal in de bergen nogmaals vrij spel hebben. Wel weer kans op de vorming van Hochnebel in de dalen en Alpenvoorland. Even genieten nog want voor de zaterdag ziet het er allemaal niet zo fraai meer uit. Vanuit het noordwesten nadert een koufront volgende portie koudere lucht (maritiem polair) en in de namiddag dan wel avond gaat de bewolking toenemen met later op de avond en in de nacht op zaterdag opkomende sneeuwval.

Zaterdag is op de meeste plaatsen een bewolkte dag met vooral in de Stau van de Alpennoordkant aanhoudende sneeuwval. De sneeuwvalgrens daalt daarbij weer van 1000m tot in de dalen. In de loop van de middag en avond gaat de fut eruit en het zwaartepunt van de sneeuwval trekt zich terug naar de Alpennoordkant. Zondag is het front voorbij, het klaart op en met een opkomende noordoosten wind is het weer een stuk kouder. Grotere sneeuw hoeveelheden worden er op het front niet verwacht,  uitgaande van het ECMW en GFS model mogen we rekenen op 5 tot 15cm, eventueel met gunstige Stau aan de Alpennoordkant 15 tot 30cm


Zaterdag opnieuw verse sneeuw, grotere hoeveelheden zitten er dit keer
waarschijnlijk niet in

 

Begin volgende week week zien we eigenlijk weer een herhaling van zetten. Het Engelse hogedrukgebied vormt een uitloper via centraal Europa en de Alpen tot over Europa. De toevoer van de koudere lucht wordt weer afgesneden en de lucht binnenin de zone van hogedruk kan vooral hogerop weer wat gaan opwarmen. In de dalen en dan met name onder eventuele Hochnebel blijft het een stuk kouder.  Voor ons vroege mooie Alpenwintertje en de sneeuw behoeven we ons sowieso geen zorgen te maken. Gewoon prima winterweer en dito sneeuwcondities.


Goede kansen op een winterse verrassing tijdens of net na Sinterklaas. Zowel het GFS
als ook het ECMWF simuleren een dergelijke ontwikkeling

Ten slotte nog even kijken naar de langere termijn. Opnieuw zijn er aanwijzingen dat we te maken zullen gaan krijgen met koudere condities en sneeuw vanuit het hoge noorden. Het Atlantische hoog lijkt weer wat richting IJsland te willen gaan "aanpunten" en daardoor kan opnieuw koudere lucht vanaf de Pool zijn opmars naar het zuiden toe gaan inzetten. Dit proces zou zich richting 5 en 6 december moeten gaan voltrekken. Of dit gaat lukken en hoe het allemaal zal gaan verlopen daarover morgen en de komende dagen meer. De komende dagen eerst maar eens genieten van het mooie winterweer. Fijne dag en ciao vanuit een zonnig en koud Oberwallis.

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Mededeling: Vanaf 1 december kan er alleen worden gereageerd als je bent aangemeld. Ben je nog niet aangemeld, klik dan hier.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Plaatsje is Berwang. lokatie waar ik
binnenkort naar toe ga :)

Gast-3118 | 26-11-2013 - 08:49

Jelle Stavenga

Beste Johan en Michael,

Ik vind het super dat jullie elke dag zo'n mooi weerbericht voor ons maken! Ik heb alleen een paar vragen, hoe meten ze de sneeuwhoogte? En is de gemeten sneeuwhoogte alleen de natuurlijke sneeuw of ook de kunst sneeuw? En weten jullie misschien wanneer skiwelt wilderkaiser opengaat?

M.V.G.
Jelle

Jelle Stavenga | 26-11-2013 - 09:04

Johann

@Jelle Thx ! De sneeuwhoogtes worden deels automatisch gemeten en deels door "waarnemers" die elke dag 1 of 2 keer een meting doen en dit dan doorgeven. Zo doe ik bijvoorbeeld de metingen MeteoCentrale Schweiz voor het weerstation hier in Termen. Overigens wordt er ook steeds meer overgestapt op automatische infra-rood metingen en ook metingen met behulp van webcams. Gr

Johann | 26-11-2013 - 09:10

Gast

@Johann,kunnen de dal afdalingen in ischgl open op 28 november is daar voldoende sneeuw voor?
ricardo

Gast-3121 | 26-11-2013 - 09:15

Gast

'k Weet niet waar dit dorpje precies gelegen is maar 'k weet wel dat de winter enkel kruit kan verschieten en daarmee de kruiden onder een witte laag kan leggen ;-)
In Ischgl ligt er trouwens al een heel pak sneeuw Ricardo volgens mij raak je nu al tot in het dal. Stuur anders je vraag naar www.ischgl.com
B@rtm@n

Gast-3122 | 26-11-2013 - 09:21

Johann

@B@rtm@n -Thx ;-)

Johann | 26-11-2013 - 09:30

William Schuring

inderdaad Berwang, nog 3 weekjes
heerlijk vooruitzicht

William Schuring | 26-11-2013 - 09:59

Gast

Hallo weermannen!
Dank jullie wel voor jullie dagelijkse weer en sneeuwupdates vanuit de Alpen.
Mijn gezin en ik zijn helemaal wild van wintersport en kunnen niet wachten totdat we eindelijk
Weer gaan. Dit jaar is het Flachau in Oostenrijk geworden en we gaan halverwege Februari 2014.
Nog even wachten dus! dankzij jullie dagelijkse updates weten we in ieder geval hoe het er allemaal
Voorstaat en hebben we in ieder geval een heleboel voorpret!

Gast-3125 | 26-11-2013 - 10:08

Gast

He Johann,

Nog enige verwachtingen voor Winterberg/Sauerland of wordt dat net zo waardeloos als vorig jaar?

groet Peter

Gast-3126 | 26-11-2013 - 10:12

Johann

@Peter Op dit moment is het licht winters (beetje sneeuw, rijp en koud) De komende dagen in het Sauerland echter weer zachter met kans op wat regen en hogerop eerst ook even sneeuw. Voor wintersport is het gewoon nog te vroeg. We houden het in gaten ! Gr Johann

Johann | 26-11-2013 - 10:52

Gast

Beste Johan,

wat zijn de condities op en rond de Kronplatz op dit moment ?
Gr,
Piet

Gast-3128 | 26-11-2013 - 11:13

Johann

Beste @Piet. Ik moet ook afgaan op de webcam beelden en info van oa hier op de site. Kan je helaas geen verdere informatie geven behalve dat er mi nog wel wat sneeuw bij mag vallen. Gr

Johann | 26-11-2013 - 11:56

Gast

Beste Johan...

Maak je wel eens een sneeuwpop ?

groeten Kees

Gast-3132 | 26-11-2013 - 12:02

Frank van der wal

Dag Johann, ik vind dat je een zeer begrijpelijk en duidelijk "weer praatje" maakt. Erg interessant om te lezen, ook door de goede uitleg.
Het leuek plaatje van dat sneeuwzekere doprje is Berwang. Helaas is de webcam op bij de hut Heiterwanger Hochalm sinds een paar dagen defect! Hij filmt nog wel maar draait niet meer...
Groet, Frank

Frank van der wal | 26-11-2013 - 12:32

Gast

@JelleStavenga, Skiwelt opent vanaf 7 december en a.s. weekend zijn ze ook al geopend. Die info kun je vinden op de website.

Gast-3134 | 26-11-2013 - 13:03

Gast

Wat zijn de vooruitzichten voor Kronplatz Italië?
Op jullie site staat 50cm op de top, maar als ik beelden bekijk lijkt dit veel minder?
Btw, wij vertrekken op 19december aanstaande.
Groeten

Gast-3137 | 26-11-2013 - 14:55

Gast


Mensen,

We hebben de beste november ooit wat betreft sneeuwcondities en nog zulke reacties als 'ehhh, maar 50 cm sneeuw...). 2 jaar gelden lag er tot de eerste week van december GEEN sneeuw, NIETS, NADA! Profiteer er van en bezie het glas AUB eens half vol in plaats van half leeg...

Gast-3138 | 26-11-2013 - 16:18

Sneeuwhoogte.nl

***Vanaf 1 december kan er alleen worden gereageerd als je bent aangemeld onder je eigen naam. Ben je nog niet aangemeld. www.sneeuwhoogte.nl/registreren">klik dan hier als je op de site bent. Kijk je via de app ga dan naar het hoofdmenu en kies aanmelden.***

Sneeuwhoogte.nl | 26-11-2013 - 16:41

Gast

Dag Johan,

wat denk je over de sneeuwcondities en voorspelling van La Toussuire(Les Sybelles) vanaf 20 december? grts

Gast-3140 | 26-11-2013 - 16:45

Johann

@Gast 3140 Dit jaar of volgend jaar ? Gr

Johann | 26-11-2013 - 18:51

Gast

Ja dit is berwang in de buurt van Singer . Nog 4 weken en dan sta ik daar op de piste

Gast-3142 | 26-11-2013 - 20:48

Gast

berwang is naar mijn mening het mooiste dorpje van Tirol . Bijna 600 inwoners en heel authentiek , geen massa toerisme en geen doorgedraaide opgeschoten jeugd . Neem eens de moeite om op Google je wat te verdiepen in dit mooie dorpje 696 km van mijn woonplaats Weert .
Als je op Berwang webcam Google dan kom je van zelf op de zelfde mooie foto als op deze site . Nog een paar weekjes en dan mag ik weer live genieten van dit sprookjesachtige dorp .
Ton Tetteroo

Gast-3143 | 26-11-2013 - 20:56

Johann

@All Inderdaad en zoals hier door een aantal mensen feilloos herkend -> Berwang <- Zie ook www.zugspitzarena.com/de/region/orte/berwang Gr Johann

Johann | 26-11-2013 - 21:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Tijd voor de prijsuitreiking Johann! ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-11-2013 - 21:18

Gast

Beste Johann, hier je ' buurman' aan de andere kant van de Simplon. Kunnen jullie ook aandacht schenken aan de zuidflank van de Piemontese Alpen? Mottarone, Monte Rosa?
Gr
Jos

Gast-3146 | 26-11-2013 - 21:45

Johann

@Jos We focussen ons altijd op die plekken waar het actieve weer (sneeuw) zich afspeelt. Verder hanteren we de bekende onderverdeling Alpen. Probleem is dat het uit tijdsoverwegingen gewoon niet te doen is om ook specifiek bepaalde gebieden te gaan benoemen. BTW waar zit je precies als "buurman" ? Gr Johann

Johann | 26-11-2013 - 21:53

Gast

dit is Berwang cam 2 Recidence Sonnleiten .
Plaatse ligt op 1332 meter boven de zee .
Geweldige plek , ik kom er al jaren en kom er lekker tot rust

Gast-3148 | 26-11-2013 - 22:14

Gast

Hoi,
We gaan voor het eerst naar Oostenrijk (Reutte) de kinderen wilden wel eens gaan skiën en wij kunnen dan lekker gaan wandelen.
Met veel plezier lees ik de weerberichten, maar vind het moeilijk om te oriënteren waar de sneeuw valt (oost-, west- noord Alpen?)
Hoe zijn de vooruitzichten voor "ons" gebied?
Groetjes en we hebben wel zin in een witte Kerst!!

Kees

Gast-3149 | 27-11-2013 - 08:52

Gast

blijkbaar zou er warm weer op komst zijn. Met regen beneden de 2000m. Dit voor periode 5-6-7-8-9 dec

Gast-3150 | 27-11-2013 - 08:54

Gast

Hoe kan het dat in saint François longchamp er gisteren nog 70 cm op berg lag en 20 in dal en nu 60 bij 35. Terwijl het zeer zeker niet gedooid heeft??

Gast-3178 | 28-11-2013 - 07:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord