Koud en volop winter

Wat een heerlijke winterse omstandigheden in de Alpen op dit moment, waarbij het vooral in grote delen van Oostenrijk heerlijk heeft door gesneeuwd. Ook de afgelopen nacht ging de aanvoer van vochtig gestoorde maritieme lucht onverminderd voort, waardoor het sneeuwdek plaatselijk weer flink kon gaan aangroeien. De sneeuwval heeft vooral in delen van de Steiermark, Karinthië, het oosten van Tirol en het Salzburgerland een lekkere laag poeder achter gelaten, waardoor de pistecondities lokaal flink zijn verbeterd.


Diepwinters Berwang in het Oostenrijkse Tirol vanmorgen

Vandaag kan het aanvankelijk in de oostelijke Alpen nog af en toe flink doorsneeuwen, maar de activiteit gaat er langzamerhand steeds meer uit. Het Genualaag welke de afgelopen dagen voor de sneeuwval verantwoordelijk was, gaat langzaam steeds verder opvullen en neemt daardoor verder in betekenis af. Ook ten noorden van de Alpenhoofdkam kunnen lokaal nog enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, terwijl de westelijke Alpen het droog houden. De meeste zon vinden we vandaag weer terug in het zuidwestelijke Alpengebied, en dan met name nabij les Alpes Maritimes, les Portes Soleil en de Mont Blanc.


Fraaie zonsondergang gisteren in de buurt van La Plagne

Verscherping van de kou
Alsof het nog niet genoeg is geweest lijkt de kou zich aan het begin van de week nog wat verder te kunnen gaan verscherpen. Aan de oostflank van een Britse hoogte-rug stroomt een portie ijskoude lucht richting het noordelijk Alpenmassief. Deze lucht is echter vrij droog van opbouw, waardoor het volgens de laatste prognoses niet echt tot een nordstau situatie lijkt te gaan komen. Wel kunnen er van tijd tot tijd sneeuwbuien gaan binnentrekken, die zich dus met name op de noordelijke Alpen zullen gaan richten. De temperatuur gaat drastisch omlaag met een nulgradenniveau dat zal gaan dalen richting de 300 meter. Op de hogere pistes wordt het tegen die tijd ongemeen koud, met waardes van rond de -10 graden Celsius op 1500 meter hoogte! Serieus koud dus!


Het Genualaag trekt weg, terwijl ijzig koude lucht vanuit het noorden nadert!

Vanaf woensdag meer ruimte voor de zon
In het midden van de week gaat het Alpenweer zich vanuit het westen wat stabiliseren. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden breidt zijn invloedssfeer tijdelijk richting het midden van Europa uit, waardoor op woensdag vooral in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland de zon weer af en toe te bewonderen zal zijn. De wat verder naar het oosten liggende wintersportgebieden blijven aanvankelijk nog gevoelig voor een lokale sneeuwbui, maar ook hier zet de weersverbetering vooral op donderdag door. Dit gaat vast en zeker zeer mooie plaatjes opleveren tegen die tijd!


De hele nacht sneeuw in Ramsau am Dachstein in de Steiermark (1250m)

Verwachting langere termijn
Speurend naar nieuwe winterse impulsen zien we volgend weekend weer een interessante situatie ontstaan boven het midden van Europa. Aan de oostflank van het honkvaste Britse hogedrukgebied lijkt zich opnieuw een portie koude lucht in zuidelijke richting te willen gaan afsnoeren:  met bestemming de Alpen! Of dit bakken met sneeuw gaat opleveren voor de wintersportgebieden is gezien de langere termijn natuurlijk nog maar even de vraag, maar het ziet er weer lekker hoopgevend uit!


Sneeuwen de Alpen volgend weekend volledig in?

Tot slot nog even de heerlijke actuele radarbeelden vanuit Oostenrijk. Het sneeuwt er op dit moment nog lekker vrolijk op los!


Zo zien wij het graag. Een volle sneeuwradar vanuit Oostenrijk!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mededeling: Vanaf 1 december kan er alleen worden gereageerd als je bent aangemeld. Ben je nog niet aangemeld, klik dan hier.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Het ziet ernaar uit dat de Sint wat warmte zal mee hebben! Vanaf 7 december heel wat warmer in Europa.

Gast-3060 | 24-11-2013 - 10:34

Rob Van Elen

He michael normaal is lech toch een sneeuwloch.gaan er over twee weken naar toe maar het is overal aardig bezig behalve in lech.is er nog een lichtpuntje aan de horizon

Rob Van Elen | 24-11-2013 - 10:35

Gast

Vraag, in welk gebied kan ik serfaus fiss Ladis het beste traceren in het weerbericht.
Alvast bedankt.
Paul

Gast-3062 | 24-11-2013 - 10:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-3060 Het ziet er op de lange termijn naar uit dat het Azorenhoog op zijn vast stek komt te liggen. Hierdoor is de kans aanwezig dat de stroming meer zuidwestelijk wordt, met de aanvoer van wat mildere oceaanlucht. Is nog erg ver weg in de prognose. Voorlopig nog volop winters in het Alpengebied. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 10:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Rob. De sneeuw komt deze keer retrograads vanuit het oosten. Hierdoor de meeste sneeuw ten oosten van de Vorarlberg, maar gaat Lech ook nog iets meepakken verwacht ik. Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 10:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Paul. Serfaus, Fiss en Ladis behoren tot de centrale Alpen. We noemen dit hier Inner Alpine. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 11:07

Niels  van Bockel

Heerlijk winters! @Micheal, bestaat er een kans dat het hogedrukgebied boven Groot Brittanië nog gaat inkrimpen naarmate het meer en meer winters wordt? Zodat er dan ook meer koude lucht naar de Alpen kan stromen. Of werkt dat niet zo? Gr Niels

Niels van Bockel | 24-11-2013 - 11:40

SaintDamien

Hoi, 't ziet er weer lekker uit allemaal ... helaas duurt 't nog zolang voordat ik mag...
Wel een vraag, Flachau (AT), onder welk gebied valt dit nou? (Ik meen noord?)
want 't klopt over 't algemeen meestal niet met de berichten, op de een of andere manier vangt t altijd wel wat sneeuw daar ... vandaar mijn vraag.

SaintDamien | 24-11-2013 - 12:07

Gast

@micheal. Super die weer berichten! Wat denk je kunnen we lekker boarden met oud en nieuw in winterberg?
Groetjes Tessie

Gast-3068 | 24-11-2013 - 12:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hey Niels. Voorlopig blijven de Alpen volledig in de koude licht zitten hoor :-) Het hogedrukgebied boven the UK lijkt zich op de langere termijn zuidwaarts te gaan verplaatsen. Hierdoor zou de stroming naar meer zuidwestelijke (minder koude) richting kunnen gaan draaien. Is nog allemaal onzeker. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 12:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@SaintDamien Flachau ligt noord van de Alpenhoofdkam en heeft het meeste baat bij een noord tot noordwestelijke aanvoer. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 12:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Tessie. Hoe graag ik het ook zou willen, ik kan nog niets zeggen over de omstandigheden voor eind december. We kijken hooguit een week tot max 10 verder! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 12:52

Gast

@micheal oke jammer! Toch bedankt! Groetjes Tessie

Gast-3072 | 24-11-2013 - 16:49

Gast

Weet iemand of er een dal afdaling mogelijk is van de week bij de opening in schgl??

Gast-3073 | 24-11-2013 - 16:49

Bertil Blaas

Gast 3073; Thans 11cm in dal. Deze komende week hoogstens enkele cm nieuwe sneeuw. Vooral droog weer. Dus het zal nog niet zeker zijn, dat skiën tot in dal mogelijk zal zijn. Mogelijk wel met kunstsneeuw, het is zeer koud. Wie weet.
Gr.

Bertil Blaas | 24-11-2013 - 20:26

Niels  van Bockel

Thanks Micheal!

Niels van Bockel | 24-11-2013 - 20:37

Gast

Ik ben zo nieuwsgierig naar de weersverwachtingen van het ertsgebergte in Tjechie. Helaas ligt er nu nog geen sneeuw. Snik. Komt er nog wat??? We gaan in de kerstvakantie naar Klinovec.
Dank Eric

Gast-3076 | 24-11-2013 - 21:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Eric. In het zuiden van Tsjechië is toch wel wat sneeuw gevallen, maar het stelt nog niet zoveel voor. Begrijp je ongerustheid heel goed, maar eind december is nog erg ver weg. Hoop dat de situatie binnenkort ter plaatse zal verbeteren. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-11-2013 - 23:05

Gast

Goedemorgen, het skigebied "les Sybelles" in Frankrijk (le corbier, la tousierre etc..) , tot welk gebied van de alpen hoort dit ??? (westelijke / zuidelijke of toch de inner)
Aansluitend wil ik jullie alvast bedanken voor het dagelijkse goed verzorgde weerbericht, ik kijk er iedere dag weer naar uit !

Mvg Sjoerd

Gast-3078 | 25-11-2013 - 08:44

Gast

Michael, wat zijn de vooruitzichten voor Tsjechië, skigebied Pec Pod Snēzkou. Wij gaan daar 20--12 heen en hopen toch wel op een witte kerst en veel skiën.
Groet Richard

Gast-3152 | 27-11-2013 - 09:09

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord