Winters met periodiek sneeuwval

Gisteren stroomde onder begeleiding van wat lichte neerslag in de onderste atmosfeer langzaam wat koudere lucht de westelijke Alpen en Jura binnen. De zuidelijke Alpen hadden te maken met de neerslag van een Middellandse Zee laag wat via Italië naar de Balkan trekt. Lokaal viel er 20 tot 35mm aan neerslag die echter pas boven de 1600 a 1800 meter in vaste vorm viel. Lokaal aan de Alpenzuidkant sneeuwde het deels tot 1400 meter. De koude lucht zal de komende dagen verder terrein proberen te gaan winnen maar geheel zonder slag of stoot verloopt dit niet. Vooral naar het oosten toe zal steeds weer zachtere lucht proberen de opmars van de koude lucht van het  noordwesten en westen proberen te frustreren. Omdat de koudere lucht vanuit het noordwesten vooral in de lagere atmosfeer binnenstroomt en de zachtere lucht vanuit het zuid(oosten) vooral in de hogere atmosfeer, hebben we de komende dagen te maken met een zogenaamde "Gegenstromlage", vrij vertaald in het Nederlands "tegenstroom situatie". 


Gegenstromlage, altijd garant voor veel neerslag (sneeuw), vooral de zuidelijke
Alpenboog lijkt er ditmaal van te gaan profiteren (Archieffoto Val di Sole)

Deze situatie zien we wel vaker in de wintermaanden in de Alpen optreden en staat garant voor lokaal erg veel neerslag (sneeuw). Dit wederom wordt veroorzaakt doordat de warmere lucht als het ware over de (zwaardere) koudere lucht opglijdt  met als gevolg opglijdings neerslag. Een beetje hetzelfde principe als de Stau (stuwings) neerslag tegen de Alpennoord of zuidkant (opstijgende lucht condenseert en uiteindelijk gaat het regenen of sneeuwen)

Helaas zijn dit soort weersituaties voor de weermodellen en ook voor de meteorologen heel moeilijk "in kaart" te brengen en ik kan u verzekeren dat menige weerdienst en weerman in de Alpenlanden deze dagen met "Kopfzerbrechen" zijn verwachtingen zal opstellen. In het bijzonder geldt dit voor de neerslag hoeveelheden, neerslagverdeling en sneeuwvalgrens !


Gistermiddag al wat verse sneeuw in het Franse Tignes, het grote "werk" staat echter
voor de komende dagen op het programma

Omdat het weer bepalende druksysteem de komende dagen een lagedrukgebied op de Middellandse Zee zal zijn zullen vooral de zuidelijke Alpen hiermee te maken gaan krijgen. Eigenlijk kunnen we stellen dat de gehele Alpenzuidboog veel neerslag gaat krijgen die boven de 1000 a 1500 meter als sneeuw gaat vallen. Lokaal mag men rekenen op meer dan een meter sneeuw en sommige modellen komen steeds weer met 150 tot 180cm voor de komende 5 dagen met als zwaartepunt de Alpenzuidboog. Lijkt me wat overdreven maar onmogelijk is het zeker niet !


Ook Zermatt (Findeln) mocht zicht gisteren verheugen op wat verse sneeuw

Echter ook de andere delen van de Alpen mogen zich gaan verheugen op sneeuw, hoeveel dit uiteindelijk zal gaan worden is afhankelijk van de precieze koers van de storingen die de komende dagen over de Alpen zullen trekken. Graag verwijs ik naar onze kaart  hieronder ingevoegd en daarbij meteen aangetekend dat dat per dag kan gaan veranderen ! De sneeuwvalgrens kent nogal wat variaties, in het westen en noorden kan het sneeuwen tot 800 a 500 meter, in de oostelijke en zuidelijke Alpen vanaf 1000 tot 1500 meter, bij aanhoudende en intensieve neerslag kan het ook hier door de neerslagafkoeling tot in de hogere dalen gaan sneeuwen.


De sneeuwvalprognoses voor de komende 5 dagen, de paarse kleuren zijn er vanmorgen
wat uit genomen,  echter altijd nog genoeg voor lokaal 50 tot 100cm van het witte goud

Vandaag sijpelt de koudere lucht verder de Alpen binnen waarbij de koudste lucht over de westelijk en noordelijke delen zal komen te liggen, naar het zuiden(oosten) toe is het iets zachter. Het kan overal steeds weer wat regenen dan wel sneeuwen waarbij de neerslagintensiteit verder zal gaan toenemen op nadering van het Franse laag. De sneeuwvalgrens pendelt tussen 600 a 800 meter in het westen en 1000 en 1500 meter naar het oosten toe. Het nulgradenniveau ligt vandaag in het westen tussen 1000 en 1600 meter en 1300 tot 2000 meter in de zuidoostelijke Alpen. Op 2000 meter  wordt het tussen de -6 en -2 graden en -4 tot 0 graden met opnieuw de hoogste waardes in de oostelijke delen.


Volop winters met sneeuwval  vanmorgen in Göscheneralp (1710m Zwitserland)


Terwijl in Lienz (Lienzerhütte, 1980m) in oost Tirol de zon nog probeert door te breken

Het blijft koud
Het lagedrukgebied (hoogtelaag) gevuld met koudere lucht trekt de komende 2 dagen via Frankrijk naar de Middellandse Zee en wordt vrijdag met zijn kern boven Corsica en Sardinië verwacht. In het weekend tolt het een beetje boven Italië rond en vult geleidelijk op. Het zal echter nog tot begin volgende week duren voordat het systeem van de weerkaarten is verdwenen. Tegelijkertijd komen de Alpen meer en meer onder invloed van opbouwende hogedruk waardoor de neerslag er tegen het weekend geleidelijk steeds meer uitgaat. Begin volgende week zien we dat boven het Verenigde Koninkrijk de kern van een hogedruk komt te liggen met een vrij noord-zuid georiënteerde hoogteas welke geleidelijk wat zal gaan kantelen met de wijzers van de klok mee.


Maandag volgt vanuit het  noordoosten nog koudere maar ook drogere vrieslucht

Hierdoor zal maandag een portie nog koudere maar ook drogere lucht vanuit het noordoosten tot over de Alpen kunnen gaan uitstromen. In alle hoogtes wordt het dan markant kouder en tijdens opklaringen kan het in de nacht en ochtend streng tot zeer streng gaan vriezen. Door het verder kantelen van  het hoog wordt later in de week weer wat zachtere lucht aangevoerd zonder dat het ook dan echt zacht zal gaan worden. Met de verse sneeuw (laten we hopen dan genoeg voor allen) en de zon mogen we rekenen op heel goede wintersport condities !

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
Ook in de wintersportgebieden wat dichter bij huis wordt het geleidelijk wat winters door toedoen van het besproken afzakkende laag gevuld met koudere lucht. Frontale neerslag zal tot in de lagere delen van het Sauerland en later ook de zuidelijke middelgebergtes wat natte sneeuw of ook gewoon droge sneeuw gaan geven. De sneeuwvalgrens kan daarbij dalen tot 400 a 300 meter en in de hogere delen gaat het licht vriezen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht maar lokaal moet 5 tot 10cm toch haalbaar zijn. In het weekend dan weer wat zachter mede ook door een draaiing van de wind naar noordwestelijke tot westelijk richtingen. Begon volgende week wordt het opnieuw kouder met licht tot matige vorst, de sneeuwkansen zijn niet groot en het Sauerland zal het dan vooral moeten hebben van lokale sneeuwbuien.

ECMWF cumulatief sneeuwdek tot vrijdag, sneeuwkansen dus ook voor Nederland
en Belgie en zeker geldt dit voor de Ardennen

Sneeuw Nederland -België
Tot slot toch ook nog even kijken naar de verwachtingen voor Nederland. Ook hier gaat  het laag voor winterse impulsen zorgen. Een frontale systeem met neerslag trekt het land oom vervolgens tegen het einde van de middag en in de avond boven het zuidwesten te stagneren. Het front verlaat pas donderdagochtend in zuidwestelijke richting ons land, wanneer het laag boven Frankrijk is aangekomen. Aan de noordzijde van het laag wordt donderdag koude en droge continentale lucht aangevoerd en door inzettende neerslag afkoeling zal de regen op steeds meer plaatsen in sneeuw overgaan. Of het tot een sneeuwdekje zal komen is mede sterk afhankelijk van de neerslagintensiteit.

Tot zover het (door de interessante situatie) wat uitgebreidere weerbericht. Morgen gaan we kijken wat de modellen allemaal nog meer voor ons in petto hebben en hoe het er met de sneeuw voorstaat. Winterse groeten vanuit Oberwallis (het sneeuwt) 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Mededeling: Vanaf 1 december kan er alleen worden gereageerd als je bent aangemeld. Ben je nog niet aangemeld, klik dan hier.
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Morning Johann, elke ochtend lees ik jullie berichtgeving met veel plezier! Ter check; ligt Verbier/Veysonnaz in Inneralp of de Zuidelijke Alpen?
Thanks, keep up the good work!
Gr.,
EJ

Gast-2940 | 20-11-2013 - 09:00

Gast

Dag Johann, Iedere morgen kijk ik voor informatie met name over Winterberg, maar voorlopig kunnen we daar de latten nog niet onderbinden of wel?
mvg, Peter

Gast-2941 | 20-11-2013 - 09:10

Johann

@EJ, Thx ! Verbier ligt hier wat zuidelijker in het mooie Wallis, inner-alpin dus Gr. Johann

Johann | 20-11-2013 - 09:13

Gast

Dag Johann,

Ten eerste wil ik jullie bedanken voor de uitvoerige weerberichten iedere ochtend. Erg interessant om te lezen.

Ten tweede heb ik een vraag. In welk deel van de Alpen ligt Hinterglemm precies?

Groeten,

Stef

Gast-2943 | 20-11-2013 - 09:17

Gast

Johann, krijgt oostenrijk nog wat extra sneeuw de komende 10dagen? Want zij schieten nu toch iedere keer er een beetje naast. Regio Saalbach

Gast-2945 | 20-11-2013 - 09:27

Johann

@Peter, heb het Sauerland inmiddels meegepakt in het Alpenweerbericht ;-) Gr Johann

Johann | 20-11-2013 - 09:41

Johann

@Stef: Saalbach-Hinterglemm (Salzburg) lig in de oostelijke Alpen ten noorden van de Alpenhoofdkam. Moet het dus sneeuwtechnisch vooral hebben van Nord(west)stau Gr Johann

Johann | 20-11-2013 - 09:59

Gast

Johann, Ontzettend bedankt, jammer dat het geen beter nieuws is maar we moeten het er maar mee doen. Mijn complimenten verder voor de website, de info en je snelle afhandeling van vragen! In 1 woord geweldig!

Gast-2948 | 20-11-2013 - 10:03

Gast

In welk deel van de alpen ligt Westendorf mvg Niels

Gast-2949 | 20-11-2013 - 10:08

Johann

@Niels; Westendorf ligt in Tirol, dus de oostelijke Alpen en ook ten noorden van de Alpenhoofdkam. Moet het dus sneeuwtechnisch eveneens hebben van Nord(west)stau Gr Johann

Johann | 20-11-2013 - 10:16

Gast

Kunnen jullie iets vertellen over Les Menuires. Valt daar nog sneeuw bij? Dit ligt toch in het zuid westen van de alpen. Zie andere gebieden sneeuw erbij krijgen, maar het lijkt of Les Menuires achter blijft. Wij gaan eind december daar heen. Nog alle tijd, maar het ziet ernaar uit dat het daar redelijk droog blijft.

Gast-2951 | 20-11-2013 - 10:29

Johann

@Gast 2951 Ook de Franse Alpen en Les Menuires (zie sneeuwverwachting) gaan sneeuw meepakken. Vooral morgen gaat er sneeuw vallen. Gr Johann

Johann | 20-11-2013 - 10:33

Gast

Weer met plezier je beicht gelezen Johann!! In het verleden werd er in de winter ook een weerbericht uitgegeven die gericht was op de LL. Je accent ligt natuurlijk op het Alpenweer maar goed, ben je nog van plan om deze winter ook een weerbericht te maken voor de LL? Vr.gr. Kees

Gast-2953 | 20-11-2013 - 10:36

Gast

@ Johann bedankt voor je snelle reactie. Goed om te horen dat er sneeuw bij komt. Wil ook graag complimenten geven voor de weerberichten en de site. Lees het dagelijks met plezier. Wij wachten het met plezier af wat het gaat brengen. Succes! Gr. Annemarie

Gast-2954 | 20-11-2013 - 10:38

Gast

We moeten niet vergeten dat het pas november is.De echte winter moet nog beginnen.Als er in januari nog niks gevallen is zou ik me pas zorgen maken.Ik zag trouwens net dat in Achenkirch ook wat sneeuw gaat vallen later in de week.Groetjes van Nathalie

Gast-2956 | 20-11-2013 - 10:41

Johann

@Gast-2953 Een apart weerbericht voor de LL komt er niet. We richting ons primair op de Alpen en het ook Sauerland (winter). Zodra de situatie er echter aanleiding toe geeft (zoals nu) proberen we het wel mee te pakken binnen het Alpenweerbericht. Gr Johann

Johann | 20-11-2013 - 10:43

Gast

De LL?

Gast-2958 | 20-11-2013 - 11:12

Johann

@Gast-2958 LL - Lage Landen ;-)

Johann | 20-11-2013 - 11:27

Gast

He Johan,

Bedankt weer voor de heldere uitleg.
Ik dacht gisteren dat Lech ook nog flinke dump zou krijgen maar is nu niet meer van toepassing.
Wel jammer want is daar nog niet al te best en gaan over drie weekjes daar naartoe maar blijven hoop houden.

Gast-2960 | 20-11-2013 - 13:20

Gast

Niet slecht allemaal maar het is toch steeds weer zo dat men dikwijls afkomt met voorspellingen van veel sneeuw ( een week op voorhand ) maar als puntje bij paaltje komt blijft er niet zo veel meer over zoals nu . We zullen gelukkig mogen zijn als er een 20 tal cm valt ipv de halve tot hele meter die men eerst voorspelde .
Ik weet dat de sneeuwhoeveelheden voorspellen zeer zeer moeilijk is maar toch valt het meestal negatiever uit dan eerst gedacht.
Jullie spreken nu toch ook over winters weer met periodiek sneeuwval ipv veel sneeuw zoals enkele dagen geleden. Hoe komt dit ?

Gast-2961 | 20-11-2013 - 13:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-2961. DIt heeft alles te maken met de complexiteit van de huidige stromingspatronen in de atmosfeer.. In een meer "normaal" zonaal patroon trekken de fronten netjes van west naar oost over de berggebieden heen, en kan je aan de hand van de treksnelheid en onder andere de eigenschappen van de luchtsoort een vrij betrouwbare neerslagprognose maken. De laatste dagen hebben we echter te maken met rondtollende hoogtestoringen die zich qua koers lastig laten voorspellen. Kleine verschillen in koers kunnen dan lokaal voor grote veranderingen zorgen. Hoop dat een en ander een beetje duidelijk is. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2013 - 15:57

Gast

Hier in west-Vlaanderen is het aan het sneeuwen! Helaas wel 2 gr, dus smeltende sneeuw!

Gast-2963 | 20-11-2013 - 19:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het ondiepe lagedrukgebied ligt nu voor de kust van Noord Holland, en trekt langzaam richting de Vlaamse kust. Op nadering van het laag krimpt de wind naar meer zuidoostelijke tot oostelijke richtingen en kan de luchtkolom door de meer continentale aanvoerrichting in de onderste niveaus nog iets meer gaan afkoelen. Ook kan tijdens intensieve neerslag door neerslagafkoeling het 0 gradenniveau nog wat meer dalen. Dit kan het sneeuwproces nog iets meer gaan activeren. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2013 - 19:29

Margreet Asma

Leuke informatieve app, zorgt al voor veel voorpret. Tot welk gedeelte behoort Burserberg voor wat betreft sneeuwverwachting?

Margreet Asma | 20-11-2013 - 21:00

Gast

Ik kan niet alle reacties volledig lezen. Het gaat om de lange berichten. Op de iphone app dan. Meer mensen daar last van?

Gast-2966 | 20-11-2013 - 21:01

Danny Slaghuis

Bovenstaande bericht is van mij, was niet aangemeld.

Danny Slaghuis | 20-11-2013 - 21:03

Sneeuwhoogte.nl

@Danny, probleem is bij de volgende update opgelost.

Sneeuwhoogte.nl | 20-11-2013 - 21:06

Gast

Hier in de Vlaamse Ardennen al klein sneeuwdek van 2 tot 3cm. Op weerbericht zopas enkel sneeuw voorspeld boven 300m. Blijft dus altijd beetje gokken....

Gast-2969 | 20-11-2013 - 21:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Burserberg in de Vorarlberg behoort nog net tot de westelijk Alpen, en ligt ook deels innerAlpine. DIt gebied heeft wat sneeuw betreft het meest baat bij een noordwest tot noordelijk stromingspatroon. Leuke gemoedelijke bestemming! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2013 - 22:24

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord