Veel sneeuw Alpenzuidkant

Na de 20 tot 40 cm sneeuw van 14 november die vooral in de zuidelijke Alpen viel is het interessant om eens te gaan kijken wat daar nog van over is. Immers de laatste dagen hadden we met vrij hoge temperaturen te maken met zelfs  1800 meter lokaal 6 tot 8 graden in de plus. Gisteren ontwikkelde zich ook nog eens een stevige Südföhn die opnieuw voor hoge temperaturen zorgde, lokaal op 2000 meter zelfs 3 tot 5 graden en in de inner-alpine dalen met föhn 14 tot 16°C.

Gisteren er dus zelf maar eens op uitgetrokken om de situatie te  beoordelen. In de tuin bij vertrek (1000m) nog wat sneeuwresten, op 1200 meter meest sneeuw bedekt met hier en daar nog wat sneeuwvrije plekken. Tussen de 1300 en 1500 ligt er nog zo'n 10 tot 20cm sneeuw, enkel op de zuidelijk hellingen hier en daar nog wat groene of bruine plekken.Vanaf 1500 tot 1600 meter 20 tot 30cm sneeuw die naarmate we verder klimmen steeds beter van kwaliteit werd. Op mijn eindpunt op 1800 meter  ondanks de hoge temperaturen prima sneeuwcondities met 20 tot 40cm mooi "gezette" sneeuw.


Omgeving Rosswald (Oberwallis, 1600m), laatste herfskleuren en het zal niet lang meer
duren voordat de winter hier met kou en sneeuw  definitief gaat toeslaan

Boven de 1800 meter worden de condities alleen maar beter en neemt ook het sneeuwdek verder toe.Zo ligt er hier op 2500 meter lokaal 50 tot 80cm waarbij de sneeuwverdeling soms sterk varieert (wind). Overigens ligt er in bijvoorbeeld La Fouly (Glacier de Saleina) al mooie 274cm ! Let wel, ik spreek nu over Wallis, we moeten niet vergeten dat er in andere delen van de Alpen lokaal veel minder sneeuw viel en de condities dus bij lange na niet zo goed zijn als in die gebieden die de afgelopen week sneeuw hebben gehad.

Complexe ontwikkelingen
Maar goed, laten we eens gaan kijken wat er allemaal staat te gebeuren.In het zeegebied net ten noorden zien we vandaag een kleine depressie tot ontwikkeling komen die via Engeland, de Benelux verder richting de Alpen gaat trekken. Donderdag zien we het systeem als hoogtelaag boven midden Frankrijk liggen en een bijbehorend grondlaag boven de Alpen. Het al dagen rondtollende lagedrukgebied boven de Westelijke Middellandse (Balearen) gaat eveneens aan de wandel en trekt via noord Italië naar de Balkan. In eerste instantie frustreert het wegtrekkende Middellandse Zee laag nog de opmars van de koudere lucht vanuit het (noord)westen, dit geldt met name voor de oostelijke Alpen. Met het verder wegtrekken van dit systeem en op nadering van het Franse (hoogte)laag wordt woensdag vooral in de oostelijke Alpen opnieuw zachtere lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd.


 

Operatie afkoeling is vandaag in de westelijke Alpen al begonnen en na nog wat tegen gespartel van de föhn zal de neerslag zich vanuit het zuiden en westen over een steeds groter deel van de Alpen gaan  uitbreiden. De sneeuwvalgrens daalt in de westelijke Alpen geleidelijk verder naar 1400 tot 1000 meter en in de nacht op woensdag  tot 700 meter a 500 meter.  De koudere lucht zal vandaag en morgen vooral over de westelijke en noordelijke Alpen uitstromen, de zuidoostelijke Alpen en zullen naar verwachting zeker nog tot morgen aan de zachte kant van het geheel zitten waarbij vanaf woensdag de zachtere vanuit het zuiden zich ook weer over de rest van de oostelijke Alpen kan uitbreiden.


Inmiddels sneeuwt het alweer boven de 1600 meter in oa. de Walliser Alpen (Belalp)

In de tweede helft van de week en het weekend trekt het Franse lagedrukgebied verder naar de centrale Middellandse Zee om vervolgens verder naar het oosten toe weg te trekken. Tot dan zullen met name de oostelijke Alpen last houden van steeds weer die zuidelijke zachtere en vooral ook vochtigere invloeden alvorens het ook hier, net zoals dan ook in de westelijke Alpen flink kouder gaat worden

Sneeuwverwachtingen
Hoe complex de situatie is en hoe nauw alles valt mooi af te lezen aan onze eigen sneeuwverwachtingen opgesteld door het WRF model. Gisterochtend hier in Wallis jubelstemming toen het model uitging van maar liefst 100 tot 150cm sneeuw voor de komende dagen. Gisteravond was dit helaas al weer teruggerekend tot 30 a 50cm (!). Het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) zou nu meer naar het oosten verschuiven. Het GFS en ECMWF waren sowieso al wat terughoudender met de neerslagprognoses. Ook deze modellen berekenen echter voor de komende dagen het zwaartepunt van de neerslag aan de centrale en oostelijke Alpenzuidkant en aangrenzende gebieden. Grote winnaar zou wel eens het Trentino en zuiden van Karinthië kunnen gaan worden met lokaal tussen de 150 en 200cm sneeuw !  Ook het aangrenzende Slovenië gaat heel veel neerslag krijgen.


Neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen volgens het WRF model
 

Met de depressies in de buurt van de Alpen gaan natuurlijk ook de overige Alpen sneeuw ontvangen waarbij we mogen rekenen op 20 tot 40 en lokaal 40 tot 70cm aan Neuschnee. De minste neerslag wordt berekend voor de gebieden aan de oostelijke Alpennoordkant.  De sneeuwvalgrens ligt in de westelijke Alpen  meest tussen de 1000 en 800 meter, in de oostelijke Alpen tussen 1600 en 800 meter. Verder moeten we gezien de complexiteit van het geheel ook nog een slag om de arm houden voor wat betreft de uiteindelijke neerslaghoeveelheden en sneeuwvalgrens, immers, kleine veranderingen in koers kunnen grote gevolgen hebben voor het lokale weer in de Alpen.

Zoals gezegd zou het vanaf zondag dan overal nog kouder moeten gaan worden wanneer aan de oostflank van een hoog met centrum ergens in de buurt van het Verenigd Koninkrijk een portie arctische lucht tot over de Alpen gaat uitstromen. Het ECMWF staat met deze ontwikkelingen vooraan, het GFS laat de as van het hoog wat westelijker uitkomen waardoor de koudere lucht meer via het oosten van Europa gaat uitstromen.


ECMWF voor maandag met de hoogteas (gestippelde lijn) boven Engeland en lage druk
boven de Middellandse Zee- Balkan. Koude vrieslucht kan vanuit het NO gaan uitstromen

Ook voor de Ardennen, het Sauerland en de zuidelijke Duitse Middelgebergtes zijn deze verschillen voor wat betreft de positie van het hoog van zeer groot belang wanneer het gaat om winterweer  of gewoon kil "Schmuddelwetter" (door de aanvoer van vochtigere lucht van over de Noordzee). Ook voor Nederland en België voor de lagere delen nog steeds sneeuwopties, dit heeft weer alles te maken met het bovengenoemde hoogtelaag wat met een portie koude lucht vanaf IJsland naar Frankrijk gaat trekken. Ook hier zal de precieze koers van het laag doorslaggevend gaan worden.

Al met al dus nog een hoop onzekerheid en de komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden hoe het één en ander zal gaan evolueren. Verder vooruitkijken dan begin volgende week heeft op dit moment dan ook niet veel zin. Tot zover voor nu. Fijne dag en ciao vanuit een bewolkt en regenachtig Oberwallis

 Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Bert Baldewijns

Hoi, ik vertrek zondag naar hintertux voor een weekje. Gaan we veel zon zien op de berg? :) grts bert

Bert Baldewijns | 19-11-2013 - 09:02

Gast

Hallo
Zou zaterdag naar stubaier gletcher willen gaan voor een week, wat zijn de vooruitzichten
Gr Louis Cornelis

Gast-2908 | 19-11-2013 - 09:27

Gast

Hoi johan weet u toevallig wat de sneeuwverwachtingen zijn in westendorf mvg niels

Gast-2910 | 19-11-2013 - 10:00

Gast

Goedenmorgen Johan.Is er nog zicht op meer sneeuw in Oostenrijk?.Ik heb het idee dat daar nog niet zoveel lig.Groetjes van Nathalie.

Gast-2911 | 19-11-2013 - 10:09

Johann

@All vwb sneeuw en sneeuwverwachting kijk eens hier rond op de site en zoek uw favoriete plekje. Gr Johann

Johann | 19-11-2013 - 10:22

Johann

@Bert Ook vwb de zon enige onzekerheid op termijn. Mocht de NO stroming er volgende week gaan komen dan zeker ook goede kansen dat de zon meer ruimte gaat krijgen omdat de lucht niet alleen veel kouder is maar ook een stuk droger. Gr Johann

Johann | 19-11-2013 - 10:24

Gast

Het valt me elke keer op dat als er 100cm of meer aan sneeuw wordt verwacht, dat het 1 of 2 dagen later wordt bijgesteld naar een centimeter of 30.
Ik ben dus wel benieuwd wat er overmorgen over is van de verwachtte 1,5m sneeuw in Trentino en Zuid Karinthië.

Gast-2916 | 19-11-2013 - 11:36

Gast

In de dolomieten zal het een stuk minder zijn door de sneeuwgrens. Hopen dat dit snel naar beneden gaat

Gast-2917 | 19-11-2013 - 12:08

Johann

@gast-2916 Momenteel inderdaad een behoorlijk ge-jo-jo met de sneeuw. Komt mede ook door de steeds weer wisselende modeluitdraai. Daarbij komt ook nog eens dat de neerslag in de Alpen één van de moeilijkste "parameters" is. Heb al meegemaakt dat menige dump door bv. de föhn op zeer korte termijn de nek werd omgedraaid. In plaats van 1 meter helemaal niets. Gr Johann

Johann | 19-11-2013 - 12:33

Niels  van Bockel

Nou laten we het niet hopen Johann! Gewoon lekker dumpen ;-) Ik lees mee..

Niels van Bockel | 19-11-2013 - 12:38

Sneeuwhoogte.nl

@iedereen, de problemen bij de reacties in de IOS app zijn ons bekend en worden opgelost. De update van de app kunnen jullie volgende week verwachten!

Sneeuwhoogte.nl | 19-11-2013 - 14:48

Sneeuwhoogte.nl

@iedereen, vragen over de app kunnen naar help@sneeuwhoogte.nl. Graag deze niet hier stellen.

Sneeuwhoogte.nl | 19-11-2013 - 15:03

Randy WN

Hoi Johann.

Ik ga in januari naar Valloire. Jullie spreken steeds over noord-, oost- enz Alpen maar in welk gedeelte ligt Valloire dan?
Gr
Andy

Randy WN | 19-11-2013 - 16:15

Johann

@Randy Valloire ligt in de centrale Franse west Alpen (Savoie -regio Rhône-Alpes). Het moet het dus voor wat betreft sneeuw vooral hebben van noordwest en west aanstroming (Nordweststau) Gr Johann

Johann | 19-11-2013 - 16:21

Gast

Johann,

Nog interessante ontwikkelingen in de 6-uur uitdraaien?

Grt.

Marcel

Gast-2928 | 19-11-2013 - 16:33

Johann

@Marcel: De GFS06 als ook de GFS18 uitdraai neem ik niet mee in de beschouwingen. Vanavond (straks) weer de "volwaardige" GFS12 en later ECMWF12 uitdraai alsook UKMO en de rest......ben benieuwd .......?! Gr Johann

Johann | 19-11-2013 - 16:41

Gast

Zo eerst eens de reacties/opmerkingen/vragen lezen van mijn winterverwachting.
Johann ik heb deze ochtend gelezen, dat de reacties niet te lang mogen zijn wat is daar van waar?.
Van wie welke naam weet ik niet zo 1 2 3 meer.

Gast-2930 | 19-11-2013 - 16:48

Gast

Duidelijk verhaal ik zie er geen vragen er op terug.

Gast-2931 | 19-11-2013 - 16:50

Johann

@Gast-2390 Goeie vraag ?! Heb geen idee of "IT" daar limits aan gesteld heeft. Zou het eens moeten navragen. Ging het daarbij overigens niet om de reacties op de APP -IPad ? Gr Johann

Johann | 19-11-2013 - 16:52

Gast

het sneeuwt in ischgl!!!!

Gast-2933 | 19-11-2013 - 17:27

Gast

Even weer met beide benen op de grond, deze run kan nog net door als licht winters.
Stel dat het een koude run was geweest, dan moest ik meerdere keren slikken met mijn verwachting, maar met deze run kan ik gerust zijn.

Gast-2934 | 19-11-2013 - 17:45

Gast

Der kontrollaufe zum heutigen stand zeigt eine Aktiv milde und winderige Westwetterlage zum Monatswechsel, nicht unwahrscheinlich, da der Kaltepol bei Gronland mit entsprechenden Kaltluftausbruchen in Richtung Neufundland weiterhin die Wetterkuche auf dem Atlantik anheizten wird.
So weit, Grusse..

Gast-2935 | 19-11-2013 - 19:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

ECMWF flirtte in de 00z run even met een klassieke Nordstau voor het noorden van Oostenrijk rond zo/ma. Helaas is hiervan in de meest actuele 12z run weinig meer van over. De lengte-as van het hoog wordt nu west-oost georiënteerd net ten noorden van de Alpen gepositioneerd. Hierdoor geen noordwaartse stroming loodrecht op het noordelijk Alpenmassief. Maar niet getreurd, het kan op termijn zomaar weer veranderen! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2013 - 20:29

Gast

Kan de Mottarone ook op het lijstje worden geplaatst?GrJos

Gast-2937 | 19-11-2013 - 21:32

Gast

Hallo Johan en Michael, als je op Google intypt webcam hollersbach en dan naar bergfex dan zie je dat er rond het weekend toch veel sneeuw word verwacht. Klopt dit of moet dit nog worden bijgewerkt? Gr

Gast-2938 | 19-11-2013 - 21:34

Sven de Wit

Sneeuwhoogte.nl is top

Sven de Wit | 20-11-2013 - 09:26

Cheese  Curve

Bedankt voor reactie ivm sneeuw app, probleem lijkt nu toch opgelost

Cheese Curve | 20-11-2013 - 10:39

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord