Winterse setting op kaarten

In the picture:
Nog geen keus gemaakt en zoekt  u  zon, sneeuw en perfecte geprepareerde pistes, wellicht is dan Trentino iets voor u ? Vanmorgen ook weer goed voor 15 tot 25cm verse sneeuw.

Korte terugblik
Het weer gisteren stond in schril contrast met dat van de voorgaande dagen. Ten eerste hadden we bijna in het gehele Alpengebied te maken met Hochnebel die hier en daar tot een hoogte van 2000 meter reikte. Daarboven dan middelbare en hogere bewolking die in de loop van de dag van het westen uit alleen maar dikker werd en waar later op de dag eerste neerslag uit viel. November op zijn slechts zullen we maar zeggen en diegenen die de zon nog hebben gezien (lokaal hier en dar nog 1 a 3 uur) hadden geluk. Wat dat betreft maar snel verder met het actuele gebeuren en verder op de spannende vooruitzichten!


Gister namiddag begon het in Zermatt (1600m) van het zuiden uit al lekker te sneeuwen

Afgelopen nacht heeft het vooral in de Südstau van de Alpenzuidkant  vanaf de Ligurische, de Franse, de Zwitserse, Italiaanse tot over het westen van Oostenrijk door gesneeuwd en op veel plaatsen ligt weer een mooi pak. Ook hier in Oberwallis een dik pak sneeuw bij het opstaan (foto tuin, 16cm) en het sneeuwt nog steeds behoorlijk door. De precieze hoeveelheden die vannacht zijn gevallen zijn nog niet binnen maar op grote schaal zal dit tussen de 10 en 35cm zijn. De sneeuwgrens is daarbij gedaald tot in de meeste dalen (600m)


Sneeuw ook hier in Termen (1020m)

Vanmorgen sneeuwt het in de Alpen in het noorden tot in de dalen (500m) en in het zuiden tot een hoogte van 1200 a 1000 meter. In de loop van de ochtend neemt vanuit het noorden de activiteit snel af en wordt het droog. Door een aanhoudende Südstau kan de sneeuwval in Ticino, de Walliser Alpen en tussen Gran Paradiso en de Alpes-Maritimes nog tot in de middag  aanhouden. Ook in het westen van de oostelijke Alpen kan aan de noordkant eerst nog wat sneeuwen voordat het ook hier droog wordt. Ook hier ten zuiden van de Alpenhoofdkam en aangrenzende inner-alpine gebieden nog tot in de middag aanhoudende sneeuwval met een sneeuwvalgrens rond de 800 a 600 meter in het noorden en 1000 tot 1300 meter in het zuiden. Het nulgradenniveau stijgt in de loop van de dag door het instromen van zachtere lucht naar 1400 tot 1800 meter, in het oosten tot 1500 a 2000 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -4 en -1 graden, 3000 meter tussen de -5 en -9 graden in de westelijke en -2 tot -5 graden in de oostelijke Alpen.


De sneeuwval(verdeling) tot vanavond volgens het WRF model

De meeste sneeuw zal tot vanmiddag -avond vallen rondom de zuidelijke Alpenhoofdkam en de aangrenzend gebieden. Hier mag men rekenen op 20 tot 40cm aan Neuschnee, in de Walliser Alpen en dan met name de zuidelijke delen gaat in totaal zo'n 40cm vallen. In de andere gebieden almede ook de Dolomieten moet men het doen met 5 tot 15 cm en lokaal in bijvoorbeeld Trentino is 20 a 25cm mogelijk.

In de avond en nacht en zaterdag klaart in de westelijke Alpen verder op, in de Alpes Maritimes, de Dauphine tot over de Grajische Alpen sneeuw het nog verder. Verder dus droog, zon in de bergen en Hochnebel boven de dalen. De oostelijke Alpen mogen vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam zaterdag op droog en zonnig weer rekenen. Ook hier weer deels hardnekkige Hochnebel in de dalen die deels de hele dag zal blijven hangen.  Zondag kan er in de zuidwestelijke Franse Alpen nog wat sneeuw of een sneeuwbui vallen, verder ook hier opklarend. In de overige Alpen onder invloed van hogedruk weer het alom bekende weerbeeld: Veel zon in de bergen, Hochnebel en mist over de dalen en het laagland. Vooral in de bergen kunnen de temperaturen nog wat oplopen, op 2000 meter wordt het een graad op 2 a 6. Kortom prima bergweer en met de (verse) sneeuw nog even lekker genieten van al het moois.


Blijft de sneeuw liggen ? Zermatt vanmorgenvroeg omgetoverd tot een winter
wonderland
(via Twitter Zermatt Tourism)

Maandag zien we dat de zone van hogedruk welke noordelijk van de Alpen verloopt en de verbinding vormt tussen het Atlantische hogedrukgebied en een oost Europees hogedrukgebied  wordt opengebroken. Enerzijds gebeurt dit door een hoogtetrog behorende bij een complex lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië  en anderzijds door het weer wat activeren en naar het noorden koersen van het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee. De neerslag die nog steeds de zuidwestelijke Alpen plaagt zal hierdoor weer verder naar het noorden en oosten  toe uitbreiden en met een toenemende zuidwestelijke stroming stuwt deze meer en meer aan de zuidelijke Alpenhoofdkam. Tegelijkertijd krijgen de noordelijke gebieden te maken met een opkomende Südföhn.  Dinsdag eerst nog föhnig aan de Alpennoordkant en verder uitbreidende en intensiverende neerslag aan de Alpenzuidkant (inzettende Südstau). Na de woensdag toe of op woensdag zal een koufront de föhn van west naar oost beëindigen. Het wordt kouder en ook in de overige gebieden gaat het regenen en later tot in de dalen sneeuwen.


Vanaf woensdag glijden we steeds verder de winter in met elke dag sneeuwkansen tot
in de lager gelegen delen

Vanaf woensdag liggen grote delen van west en centraal Europa onder een koude vortex (lagedruk gebied gevuld met koude lucht) waardoor de Alpen, de Duitse middelgebergtes en de Ardennen te maken zullen krijgen met onbestendig weer, steeds weer valt er neerslag die tot in de dalen en lager gelegen gebieden meer en meer in sneeuw overgaat. Ook op de langere termijn aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar met periodiek kans op sneeuw(buien). Vooral in de Alpen kan er lokaal erg veel sneeuw gaan bij vallen. Hoe het één en ander allemaal in zijn werk zal gaan daarover vertelt Michael de komende dagen meer. Ik maak me zo op pad voor een rondje sneeuwschuiven en daarna de installatie van een HD Webcam bij ons weerstation op de Simplonpas (2000m), gaat zeker heel fraaie beelden opleveren ! Fijne dag nog en ciao vanuit een diep winters Oberwallis.

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

Hoi Johann, bedankt voor je mooi voorspellende vooruitzichten! Maar nou hoorde ik vanmorgen weer over de 'horrorwinter' die zou komen. Kun jij ook al iets zeggen of dit werkelijk het geval is of zal dit de hoop zijn van (sommige) meteorologen die de beste voorspelling willen hebben? Gr. Niels

Niels van Bockel | 15-11-2013 - 09:08

Gast

super, eindelijk winter, ook bij ons :-)

Gast-2720 | 15-11-2013 - 09:33

Johann

@Niels, niet teveel van geloven ;-) Allemaal media hype resp. sensatie ! Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 09:44

Dries Livigno

DAG JOHAN,
HEB DEZE MORGEN OP DIVERSE SITES GEKEKEN VOOR LIVIGNO. VOOR VOLGENDE WEEK GEVEN ZE EEN HEUSE DUMP UIT. OP VRIJDAG TOT 44 CM SNEEUW. ZIJN DIT PROGNOSES DIE REEEL ZIJN OF ZAL DIT NOG FEL AFZWAKKEN? ZIET ER NAAR UIT DAT DE OPENING VAN HET SEIZOEN OP 22 NOVEMBER EEN VOLTREFFER ZAL WORDEN. MIJN VROUW WORDT ZOT ALS IK NAAR AL DIE MOOIE FOTO'S KIJK.
PRACHTIGE WEBSITE; VEEL GROETJES VANUIT BELGIE. WORDT HET OOK WINTERS VOLGENDE WEEK IN DE ARDENNEN?

Dries Livigno | 15-11-2013 - 10:00

Gast

dag Johan,kun je mij zeggen of Lermoos bij de westelijke alpen behoord. Ik ga er skieen op 21/12/2013 ? groeten Martin

Gast-2723 | 15-11-2013 - 10:11

Gast

Het ziet er allemaal geweldig uit. We gaan met de kerst naar Zermatt, de voorpret begint zo lekker vroeg.

Gast-2724 | 15-11-2013 - 10:33

Johann

@Martin: Beste Martin, Lermoos lig nog net in het westelijke puntje van de oostelijke Alpen en ten noorden van de Alpenhoofdkam. Het moet het vooral hebben van noordwest of noord Stau. Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 10:38

Gast

@Gast-2723, Lermoos behoort tot de noordalpen en moet het voornamelijk van sneeuw uit het Noorden of Noordwesten hebben.

Gast-2726 | 15-11-2013 - 10:44

Johann

@Dries Neerslagprognoses zo ver vooruit zijn er onzeker vwb de details. In iig krijgen we te maken met een zeer interessante constellatie met sneeuwpotenties en dan mn ook voor de Alpenzuidkant en oa Livigno. Tussen 30 en 100cm is daar alles mogelijk vanaf midden volgende week. Gr Johann (ps voortaan even je CAPS uitzetten! ;-) )

Johann | 15-11-2013 - 10:46

Niels  van Bockel

Oké Johann, ik wilde het toch even vragen. Bedankt!

Niels van Bockel | 15-11-2013 - 11:14

Gast

Op het einde van deze gfs run, zie ik de westcirculatie weer terug keren.

Gast-2729 | 15-11-2013 - 11:35

Gast

@Johann: Nauders en Resia zijn toch inner-alpine gebieden?
Trouwens mooie ontwikkelingen.... vroege inval van de sneeuw dit jaar in de Alpen. Daar hebben we wel eens tot 15 december op moeten wachten.

Gast-2730 | 15-11-2013 - 12:28

Patrick@Resia in 2020? vS

Sorry, Gast-2730 ben ik. Vergeten in te loggen.

Patrick@Resia in 2020? vS | 15-11-2013 - 12:29

Johann

@Patrick (2730) Inderdaad, Nauders en Resia liggen inneralpin tegen de Alpenhoofdkam.

Johann | 15-11-2013 - 12:51

Johann

@Gast 2729 Heb net even de laatste GFS uitdraai bekeken (GFS06, voor wat ie waard is) maar zie alles behalve een zonaal patroon (westcirculatie). Nee vanaf woensdag gaat de deur op slot. Pakken we de ECMWF ensembles (15 dagen) erbij (prikpunt Zwitserse Alpen) dan zien we dat het tot aan het einde van november onderkoeld (2 tot 4 graden onder het langjarig gemiddelde) verder gaat. Een echte westcirculatie lijkt voorlopig zeer onwaarschijnlijk ! Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 12:58

Gast

toen ik het verhaal typte was het op basis van de vorige run, en daar was wel een westcirculatie te zien, bij deze run niet dat klopt.

Gast-2734 | 15-11-2013 - 13:05

Johann

@Gast 2734 Ach ja, de modellen proberen steeds weer ons op het foute been te zetten :-) Ik zou overigens alles wat GFS vanaf 192 tot 240H uitspuugt niet al te serieus nemen. Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 13:08

Gast

ik heb wel eens gehoort over een betrouwbare termijn?, binnen hoe veel dagen is dat?.
Ik neem ook die kaarten niet serieus, maar tis soms wel leuk om naar te kijken.

Gast-2736 | 15-11-2013 - 13:22

Gast

Geldt die sneeuw volgende week ook voor de noordkant. In Ellmau is het nog betrekkelijk groen.

Gast-2737 | 15-11-2013 - 13:31

Johann

@Gast 2737 De oostelijke Alpennoordkant is er ditmaal bekaaid vanaf gekomen. Vanaf medio volgende week in gehele Alpengebied toenemende sneeuwkansen Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 13:47

Gast

voor mij duurt de vakantie nog even, eind jan/begin feb pas naar canazei.

Gast-2739 | 15-11-2013 - 14:19

Gast

@Johann,

Wat betekent de winterse setting en noord - zuid stroming voor NL.
Wordt dit ook markant kouder of hebben we het hier over de hogere luchtlagen en zitten we in NL te ver onder de zeespiegel om er iets van te merken?

dank

Gast-2740 | 15-11-2013 - 14:56

Gast

Tot nu toe is deze run minder, hogedruk komt minder noordelijk.

Gast-2741 | 15-11-2013 - 17:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 2740 Ook boven Nederland gaat de bovenlucht komende week flink afkoelen. De afkoeling vindt plaats vanuit een noordelijk georiënteerd stromingsregime. De scherpste randjes van de kou worden in het onderste gedeelte van de atmosfeer teniet gedaan door de aanvoer over de relatief warme Noordzee. Dit betekent op termijn een Tmax richting de 5 gr C en in de nacht bij langdurige opklaringen landinwaarts een toenemende kans op wat stralingsvorst. GFS Oper ziet er op LT toch wel aardig uit met een door warmte advectie gevoed aanzwellend Groenland hoog tot 1055Hpa! Ook boven NW Rusland is de luchtdruk hoog met een langzaam afkoelend continent >brongebied voor eventuele kou W Europa. Kijken wat UkMetoffice en ECMWF straks gaan doen.

Ik kom hier de aankomende dagen uitgebreid op terug!

Met vr gr, Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-11-2013 - 18:56

Gast

Ligt er sneeuw in sankt anton regio? ik wil daar 8 dec gaan skieen

Gast-2743 | 15-11-2013 - 19:16

Gast

Hoi micheal volgende week donderdag een weekend soelden gepland enige kas op zon of wordt het sneeuw schuiven?

Gast-2744 | 15-11-2013 - 19:16

Gast

Maar de scherpste rantjes zijn er uit, maar we zijn pas eind nov.
Ik vind het erger als deze kaarten zeg van half feb worden geplaatst.
Die scherpe rantjes, bij deze run dan.

Gast-2745 | 15-11-2013 - 19:20

Gast

het zal maar een korte winterprik zijn. Sommige modellen geven terug temperaturen ruim boven het vriespunt eind van de maand, begin december. Zelfs 10 gr is in de alpen terug mogelijk rond de 1500m.
Warmte opstoot vanuit het zuiden. Dit is balen, zag er zo goed uit voor de meeste openingen begin december. En nu terug warmer. :-(

Gast-2746 | 15-11-2013 - 19:36

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@gast 2744 Rond midden van de week nieuwe kou inval in de Alpenlanden. Lokaal zeer veel sneeuw mogelijk. Voor meer specifieke details is het nog wat te vroeg, maar ziet er super uit! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-11-2013 - 19:47

Johann

@Gast 2746 Je zult op het GFS (GFS12) doelen. Vergeet echter niet dat mn de operationele run op de lange termijn (eind november !!) dit scenario simuleert. (warm member binnen de 50 verschillende oplossingen). De "mediaan" gaat gewoon voor te koud weer met sneeuw vanaf 1000 meter en nulgraden op 1300-1500m. Niks aan de hand dus. Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 19:52

Gast

welke gfs volg je dan best?

Gast-2749 | 15-11-2013 - 19:59

Johann

@Gast 2749 Het beste volg je het gemiddelde van alle 50 GFS members. De operationele is slechts 1 van deze 50 members en deze is bij de meeste weersites de run die je te zien krijgt (de OPER). Deze wil nog wel eens een warme uitschieter zijn (of ook koud) terwijl het merendeel van de andere 50 oplossingen gewoon voor een een heel andere oplossing gaan. Oftewel: kijk naar het gemiddelde van de ensembles, dit is de meest wrs trend. Vergelijk daarnaast ook met de andere modellen (ECMWF) en trek dan pas een conclusie. Last but nog least: alles op de langere termijn (vanaf 7 tot 10 dagen) is niet meer betrouwbaar. Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 20:08

Gast

Ja gast 2749 zou ik ook wel willen weten, aan welke gfs run hebben we het meest?, weegt 1 run meer mee dan een ander?.

Gast-2751 | 15-11-2013 - 20:08

Johann

@Gast 2749 Even eenvoudig gezegd: De operationele (OPER) run heeft de hoogste resolutie (roosterpunten) en data input voor de berekeningen. De andere runs (members) rekenen met een model met lagere resolutie om rekentijd te besparen. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid. Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 20:21

Gast

Tot 6 dagen vooruit is zo te lezen de betrouwbare termijn?.

Gast-2753 | 15-11-2013 - 20:31

Gast

Johann en Michael, super site heren, ik volg deze al jaren. Ik lees vaak vragen over dorpen die in welk deel van de Alpen liggen.Is hetmisschien mogelijk om een kaartje met de grote ski gebieden te maken met daar overheen vlakken die aangeven welk deel van de Alpen bedoeld wordt? Voorkomt veel vragen en is leuk om te bekijken als je op zoek bent naar een leuke bestemming. Keep up the good work and enjoy the winter!!! Grz Dennis

Gast-2754 | 15-11-2013 - 21:40

Gast

Goed idee gast 2754. Complimenten voor de geweldige uitleg iedere dag, Johann/ Michael.
Iedereen leert er van. Groeten.

Gast-2755 | 15-11-2013 - 21:54

Johann

@Gast 2754 -2755 Thx, wij hebben ook al getracht hiervoor een goede oplossing te vinden (nu info via de extra info) maar tot dusver nog niets concreets. Mocht iemand ervaring hebben met bv het maken van dynamische kaarten oid dan laat maar horen. Wie weet kunnen we er wat mee ?! Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 22:23

Gast

Op welke tijd beginnen de nieuwste runnen van ec en gfs?, dan kan ik die noteren.

Gast-2757 | 15-11-2013 - 23:01

Johann

@Gast 2757 GFS (4x) circa 05h30 (-11h30) - 16h30 en (22h30) ECMWF (2x) circa 07h30 en 19h30
Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 23:14

Cheese  Curve

Ik weet niet waar ik dat elders kan melden,maar de app sneeuwhoogte op de ipad is boj mij in een loop, hoj blijft steeds maar aan het bijwerken van een door mij als favoriet aangemerkt dorpje, ook nadat ik d app verwijderd heb n opnieuw geinstalleerd.

Cheese Curve | 15-11-2013 - 23:27

Gast

Weer een andere optie van het gfs model, deze ziet er wat beter uit tot nu toe.

Gast-2760 | 15-11-2013 - 23:36

Johann

@Cheese Curve Ligt het niet aan de IPad ? Stuur anders even een berichtje naar @info (www.sneeuwhoogte.nl/contact) Gr Johann

Johann | 15-11-2013 - 23:38

Gast

Hoe wel deze run een korrel zout beter is, loopt het ook weer verkeerd af ook voor de alpen.
Er is totaal geen echte kou te vinden, volgens mij mogen we gewoon nog 1 maand in de wacht staan.
Van mij hoeft het nu ook weer niet zo vroeg te beginnen.

Gast-2762 | 16-11-2013 - 00:02

Gast

Ga jij maar in de wacht staan, bij de runs, gaan wij wel vast naar Zwitseerland skiën.

Gast-2763 | 16-11-2013 - 07:01

Gast

Gast 2763 je vergeet 1 ding waar ik soms ook aan mee doe, we zijn pas midden nov, en ja ik sta voorlopig in de wacht ik ga pas eind jan/begin feb.

Gast-2764 | 16-11-2013 - 08:37

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord