Opkomende sneeuwval

Gisteren trok een zwak frontje (occlusie) langs de Alpen en gaf geheel volgens verwachting wat meer bewolking. Vooral aan de Alpennoordkant was de bewolking dik genoeg voor een enkele spat regen of vlok sneeuw. Veel te betekenen had het allemaal niet en reeds in de middag klaarde het van het noordwesten alweer op en hier en daar kon toch nog een aantal uren zon worden bijgeschreven. Verder natuurlijk ook weer die soms heel hardnekkige Hochnebel boven de dalen. Achter het front sijpelde weer wat kouder lucht binnen en vannacht vroor het onder een deels heldere hemel weer licht tot matig.


Hochnebel gisteren boven het Tuxtertal (Tirol)

In de westelijke Alpen start de dag op de meeste plaatsen met mist of Hochnebel en ook boven de Hochnebel (bovengrens) zal de zon niet veel tot geen kans maken. In de oostelijke Alpen start de dag  in de omgeving van Süd Tirol en het noordoosten van Oostenrijk nog  met zon, ook hier verder vooral een grauw gedoe door Hochnebel. In de centrale  Alpen kan hier en daar wat lichte neerslag (sneeuw) uit de bewolking vallen. In de middag neemt van het noordwesten uit de bewolking overal verder toe en en in de avond gaat het hieruit sneeuwen. In de nacht op vrijdag verplaatst de sneeuwval zich verder over de Alpen en zal zich verder intensiveren. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 1000 meter en zal met het instromen van koudere lucht dalen tot circa 600 a 900 meter. Ook in de hoogte wordt het steeds kouder, op 2000 meter vriest het circa 2 graden, op 3000 meter een graad of 8 en op 4000 meter gaat het weer naar de -16 tot -18. Meer naar het zuiden in alle hoogtes enkele graden hoger.


Een grijze start van de donderdag door Hochnebel en bewolking, webcam
L'Alpage-Nendaz 2200m

Vrijdag kan het nog geruime tijd sneeuwen voordat in het verloop van de dag de activiteit van het noorden uit weer afneemt. In het noorden en oosten van de oostelijke Alpen is het meest droog. Het langst en intensiefst sneeuwt het vrijdag in een gebied tussen Grajischen Alpen (Piemont, Aosta, Franse Rhône-Alpes) en de zuidelijke Zwitserse Alpen (Wallis) als ook de zuidelijke Oostenrijkse Alpen (Karinthië) en Italiaanse Dolomieten (Süd Tirol). Vrijdagavond en in de nacht op zaterdag wordt het dan ook hier vanuit het noorden droog en klaart het op.

Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden bestaat nog steeds wat onzekerheid maar algemeen mogen we er van uit gaan dat de meeste sneeuw langs de gehele zuidelijke Italiaanse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpenboog zal gaan vallen. Voorlopig gaan we maar even uit van 30 tot 60cm, bij gunstige Stau effecten (Retour d`est) kan lokaal ook nog meer gaan vallen. Elders mag men rekenen op 5 tot 15 en hier en daar 15 tot 25cm Neuschnee waarbij de hoogste waardes rond de Alpenhoofdkam zullen liggen.

Vanaf zaterdag komen de Alpen weer aan de zuidkant van een lang gerekte zone van hogedruk, uitstrekkende vanaf de Atlantische Oceaan , centraal Europa tot over oost Europa en west Rusland, te liggen. Doordat de hoogteas zich ook ditmaal ten noorden van de Alpenlanden zal ophouden hebben we opnieuw te maken met een oostelijke (continentale) stroming. Het mag dan vooral in de bergen wat zachter worden, echt warm met gevaar voor de sneeuw is er niet. Met de oostelijke aanstroming (Bise) dan vooral weer sterk toenemende kans op hardnekkige Hochnebel met een bovengrens van 1200 tot 1600 meter. In de bergen daarentegen de gehele dag volop zon en met de verse sneeuw en wat hogere temperaturen heel prettig vertoeven kan ik u verzekeren !  Zondag weinig verandering en meer of minder een kopie van de zaterdag.

Meer sneeuw onderweg
De nieuwe week begint ook nog heel optimistisch maar in de westelijke Franse en later ook Italiaanse  en zuidelijke Zwitsers Alpen komt  alweer meer bewolking opzetten en in de loop van de maandag gaat het opnieuw sneeuwen. Tegelijkertijd komt in de Alpen de Südföhn opzetten. Dinsdag breidt de neerslag (sneeuw) zich verder naar het noorden en oosten toe uit en vooral aan de Alpenzuidkant kan lokaal erg veel neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens zal  maandag en dinsdag eerst rond de 1500 meter liggen om in de loop van de dinsdag -woensdag van west naar oost weer tot of onder de 1000 meter te gaan dalen. Hoe dit allemaal precies gaat verlopen qua timing en in detail is nog moeilijk te zeggen. Vrij zeker lijkt al wel dat er met voorkeur voor de Alpenzuidkant opnieuw veel sneeuw gaat vallen.


Begin volgende week even door wat zachter weer heenbijten, daarna toch weer hele
interessante (sneeuw)kaarten. ECMWF voor woensdag

De oorzaak voor de weersverslechtering hebben we te danken aan een verandering van het stromingspatroon. de hierboven besproken zone van hogedruk wordt vanaf maandag samengeknepen door enerzijds het kantelen van de hoogteas van het Atlantische hogedrukgebied naar noord-zuid en anderzijds door het nog steeds op de westelijke Middellandse Zee rondtollende hoogtelaag. Begin volgende week resulteert dit in een hoogtestroming die geleidelijk via zuid tot zuidwest (zachterer föhnfase) steeds meer naar het  noordwesten en later noordoosten gaat draaien. Omdat het Alpenweer daarbij vooral door lagedruk wordt beïnvloed en de hogedruk zich noordelijk van de Alpen ophoudt is het deels onbestendig en ook vrij koud. De sneeuwvalgrens pendelt vanaf woensdag meest tussen de 500 en 1000 meter.

<
GFS ensembles T850 hPa (temp. op 1500m) prikpunt Zwitserse Alpen. Mooi
zijn de wat zachtere fase en ook de neerslag signalen te herkennen

Al met al dus een heel interessante situatie die zich volgende week aankondigt. Goed, eerst wel even door een wat zachtere fase heen worstelen maar vanaf woensdag van west naar oost  overal weer kouder met mooie sneeuwopties (zuidkant) .Hoe het allemaal in detail gaat verlopen is sterk afhankelijk van de posities van de hoge- en lagedrukgebieden, daarover de komende dagen meer !

Ter afsluiting nog een heel mooi plaatje vanuit het skigebied Kitzsteinhorn waar sinds gisteren de afdalingen tot het Kristallbahn Talstation geopend zijn ! Tot zover voor nu, morgen maar eens kijken hoe het met het komende sneeuwfront gaat verlopen. Fijne dag en ciao vanuit een grauw en kil Oberwallis

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Johann, heb je al zicht op het weer begin dec Oostenrijk? Lage sneeuwgrens of gaat die terug hoger zijn?

Gast-2700 | 14-11-2013 - 10:09

Johann

@Gast-2700 Nee helaas, dat is nog veel te ver weg om iets zinnigs over te zeggen en ik wil nu niet gaan speculeren over allerlei mogelijke verwachtingen en trends. Eigenlijk zijn we al blij wanneer we het voor volgende week allemaal goed op een rijtje hebben (krijgen). Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 10:19

Arie Menken

Ik lees met genoegen elke dag het weerbericht. Verheug me erg op onze skivakantie in januari in Valloire. Ook daar ligt al een mooi pak!

Arie Menken | 14-11-2013 - 11:57

Gast

vat er ook nog wat te vertellen inzake sneeuwval in Winterberg vanaf 600-800 meter?

Gast-2704 | 14-11-2013 - 13:26

Johann

@Gast 2704 Zodra zich in het Sauerland wintertechnisch iets voordoet dan haken we hier op in. Dit seizoen willen we sowieso het weer in het Sauerland dagelijks gaan meepakken. Voorlopig, afgezien van wat nachtvorst en vorst in de hoogste delen, nog weinig winters en alles groen. Op passage van het koufront in de hoogste delen vandaag wat sneeuw of natte sneeuw (buien) mogelijk maar veel stelt dat allemaal niet voor. Morgen wordt het dan van het noordwesten uit alweer zachter en tot midden volgende week geen vorst of sneeuw meer. Vanaf woensdag dan wrs ook in het Sauerland kouder met toenemende sneeuwkansen. Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 14:29

Gast

Hallo Johann, is er ook al sneeuw op komst in Andorra. In december gaan wij skiën bij Soldeu.

Gast-2706 | 14-11-2013 - 17:03

Gast

Hallo johann, onder welke kant ( zuid,west,oost of noord) van de Alpen valt gerlos nu precies? Gr. Remco

Gast-2707 | 14-11-2013 - 17:59

Gast

Aan welke kant van die alpenhoofdkam zit je nu het meest gunstig, voor de sneeuw zekerheid?.

Gast-2708 | 14-11-2013 - 18:05

Johann

@Gast 2707: Gerlos valt onder de oostelijke Alpen en ofschoon het nog net ten noorden van de Alpenhoofdkam ligt mag je het tot de inner-alpine Alpen rekenen. Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 18:25

Johann

@Gast 2708 Dat valt niet zo te zeggen, sneeuwzekerheid wordt vooral bepaald door de hoogte niet niet zo zeer door de ligging. Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 18:27

Johann

@Gast 2706 De Pyreneeën gaan vandaag en morgen ook sneeuw krijgen (10-30cm). Volgende week kan er 30 tot 60cm gaan vallen. In hoeverre de oostelijke Pyreneeën (Andorra) ook mee gaan profiteren is nog onzeker. Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 18:46

Gast

Klopt het als ik zeg dat er volgend weekend meer en meer sneeuw kansen zijn voor de lage landen? Al weet ik ook dat dit nog ver af is en zeker als we spreken over sneeuw, groetjes maxim

Gast-2712 | 14-11-2013 - 20:24

Dries Livigno

Bericht van Dries
Dag Johan,
Ben er als de kippen bij om elke dag het weerbericht te volgen en dan specifiek voor Livigno. Vanavond en vanacht volle bak sneeuw. En voor volgende week vrijdag zal het er heus dumpen. Zo zijn de voorspellingen toch. Wat is jouw kijk op deze weerssituatie?
Groetjes

Dries Livigno | 14-11-2013 - 20:25

Gast

net even enkele computermodellen gecheckt en de winter gaat keihard toeslagen. Met zelfs ijsdagen voor de lage landen. Sneeuw en bakken sneeuw voor de alpen. Al de modellen zijn het eens met elkaar. Wordt een stenge winter :-)

Gast-2714 | 14-11-2013 - 20:27

Gast

Ik lees tegenwoordig steeds meer dat een gespleten poolwervel goed is voor winterweer.
Wat is een poolverwel?, wanneer is die gespleten?, en klopt het dan dat als alles goed valt het positief is voor de winter?.

Gast-2715 | 14-11-2013 - 21:46

Johann

@Dries. Volgende week heel interessante ontwikkelingen met heel mooi sneeuwopties. Morgen meer ;-) Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 23:27

Johann

@Gast 2715 De Polar Vortex is in feite een reusachtig lagedrukgebied hoog boven de Pool, het ontstaat door de sterke afkoeling gedurende de winter maanden. Een sterke (koude) Polar Vortex geeft westelijke stromingen bij ons, een zwakke of gespleten (warme) juist meer noordelijke stromingen met kou-invallen. Het afzwakken van de Polar Vortex vindt vaak plaats in de tweede helft van de winter door plotselinge opwarming boven de Pool Zie ook: bitly.com/1j7Ut0X Gr Johann

Johann | 14-11-2013 - 23:39

Gast

dag Johann,waar hoort lermoos eigenlijk bij ,ligt dat aan de westelijke alpen of ?(ik ga skieen op de week van 21/12/2013)

Gast-2718 | 15-11-2013 - 07:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord