Flink kouder en lokaal veel sneeuw

Dagen als vandaag zijn eigenlijk de leukste om te schrijven over het Alpenweer! We staan dan ook aan de vooravond van een (tijdelijk) flink koudere periode, waarbij lokaal ook flink veel sneeuw te verwachten is. Nu de novembermaand is aangebroken zien we het noordelijk halfrond steeds meer afkoelen, en kiezen Atlantische Oceaandepressies langzamerhand een steeds zuidelijkere koers. Deze depressies zijn voor de sneeuwverwachtingen in de Alpen van cruciaal belang, want zij laten aan de achterzijde koudere gestoorde polaire luchtmassa's over de wintersportgebieden heen stromen. Zo ook vandaag, waarbij afgelopen nacht een koufront vanuit het westen het Alpengebied is binnengetrokken en verantwoordelijk is voor een flink dalende sneeuwvalgrens!


De Franse Alpen liggen op (eerste rang) sneeuwramkoers!

Als we de "hitlijsten" er eens even bijpakken lijken vooral de Franse Alpen er met de sneeuwhoofdprijs vandoor te gaan! Dit is natuurlijk niet echt verwonderlijk, want de huidige setting is een droomscenario voor de eerder genoemde Franse Alpen. We zien namelijk op hoogte een flinke portie koudere lucht ( tot -15 gr C op 4000m hoogte) in een westelijk georiënteerd stromingspatroon frontaal op de westelijke Alpen knallen. En juist die aanvoerrichting is van groot belang voor hoeveel en waar het meeste witte poeder naar beneden dwarrelt. Als het patroon iets noordwestelijker is, zitten bv de Zwitserse Jura op de eerste rang en bij een iets zuidwestelijker patroon Les Alpes Maritimes en delen van de westelijke Italiaanse Alpen om maar eens een voorbeeld te gaan noemen.


Dit soort situaties gaan we zeker tegenkomen. Denk om de sneeuwkettingen!

Kleine veranderingen in het stromingspatroon kunnen dus lokaal voor grote verschillen in het weerbeeld gaan leiden. Als we de meest actuele sneeuwverwachtingen er eens bijpakken zien we nog steeds dat de meeste sneeuw berekent wordt in de Savoie, Haute Savoie en het Italiaanse Valle d'Aosta. Het Italiaanse Courmayeur voert deze lijst met met ruim 1.60 m aan sneeuw aan, waarbij Chamonix, Les Arcs en de Bettmeralp met repectievelijk 1.50, 1.40 en 1 meter ook goed scoren.


Flinke sneeuwval op de Grossglockner/Hochalpenstrasse (2260m)

Komen en gaan van storingen en trog/buienlijntjes

De aankomende periode staat vooral in het teken van depressie activiteiten, waarbij de storingen elkaar in hoog tempo opvolgen. De noord Atlantische straalstroom heeft zijn pijlen dan ook volledig op het Alpengebied gericht, en blijven we tot dinsdagnacht/woensdag nog aan de koude kant van het polaire frontvlak zitten. Tot die tijd dus vrij winterse omstandigheden, met een sneeuwvalgrens die aanvankelijk gemiddeld zo tussen de 1200 en 1500 meter terug te vinden is. De koudere lucht kan in een westelijk stromingsregime niet echt over de Alpenhoofdkam heen gaan stromen, waardoor de winterse omstandigheden helaas nog niet  voor de meer zuidelijk gelegen gebieden zijn weggelegd.


Mooie sneeuwverwachtingen, met de nadruk op het westelijke Alpengebied

Kijkend naar de vooruitzichten op de wat langere termijn, dan blijft het de komende week dus stuivertje wisselen tussen enerzijds de koudere en anderzijds wat zachtere luchtmassa's. In de nacht van dinsdag op woensdag nadert vanuit het zuidwesten een warmtefront het Alpengebied, met weer wat oplopende temperaturen. Nog iets verder speurend lijk volgend weekend de koude lucht weer aan zet, met opnieuw dalende temperaturen en wederom toenemende sneeuwkansen! Zo blijft het boeiend om het Alpenweer te blijven gaan volgen, met de daarbij behorende eerste winterse schermutselingen in deze overgangsmaand naar de echte Alpenwinter!

Morgen maar eens kijken wat de atmosfeer nog meer voor ons in petto heeft.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Ga vooral zo door met deze weerberichten. Het is steeds weer leuk om deze stukjes te lezen van jullie, met veel nuttige informatie. Groetjes vanuit les Gets

Gast-2547 | 03-11-2013 - 10:29

Cheese  Curve

Alhoewel wij ons wintersportweekje pas eind januari hebben, elk jaar toch al weer de voorpret vanaf november wanneer steeds meer webcams het witte landschap laten zien en de weermannen ook enthousiast eea becommentarieren. We hebben allemaal een beetje dezelfde tik ;)

Cheese Curve | 03-11-2013 - 10:48

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Niets is leuker dan het inluiden van een nieuwe winterse periode. Johann en ik doen het met heel veel plezier!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-11-2013 - 11:13

GJ Dannenberg

Het wordt dus weer webcams bekijken komende week hopen op veel sneeuw en natuurlijk mooie weerberichten van jullie kant.
Ga zo door en kunnen de trouwe lezers genieten van jullie leuke berichten.
Groetjes GJ D

GJ Dannenberg | 03-11-2013 - 11:48

Gast

leuke vooruitzichten met een weekend Solden voor de boeg komende weekend. Ik verhoog mij er enorm op met die verse poedersneeuw.

Gast-2553 | 03-11-2013 - 12:22

Gast

Elke dag weer top-weerberichten hier! Het zou voor mij alleen wel een uitkomst zijn als er een app komt voor Windows Phone. Wordt daar al over nagedacht?

Gast-2554 | 03-11-2013 - 13:02

Gast

Zoals ik een paar dagen in een reactie al zei..vorige week zaterdag zat ik nog in de zon op het terras van de sonna-alp in mittelberg.. nu op de webcam van mittelberg op dat zelfde terras sneeuw!!! Geweldig!

Gast-2555 | 03-11-2013 - 13:09

Johann

@Gast 2554 Helaas is op dit moment het percentage Windows gebruikers nog te klein om daarvoor een APP te ontwikkelen. Mocht dit percentage stijgen dan wordt een APP voor de Windows Phone gebruikers zeker overwogen. Gr Johann

Johann | 03-11-2013 - 13:39

Marjan Drent

Zouden jullie ook de verwachtingen voor Tsjechie mee kunnen nemen in jullie voorspellingen? Zou leuk zijn!

Marjan Drent | 03-11-2013 - 13:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Beste Marjan. Tsjechië valt eigenlijk buiten ons schrijfgebied. Het is bijna ondoenlijk om heel Europa te gaan meepakken, omdat we onze handen al vol hebben aan het Alpengebied. Dit zou ook ten koste kunnen gaan mbt de zorgvuldigheid van het Alpenweerbericht, als we over een groter gebied zouden moeten gaan schrijven. We pakken de komende winter wel het Nederlandse weer mee mocht daar aanleiding toe zijn (sneeuw en ijs ;-) Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-11-2013 - 14:17

Leendert Pietjouw

Geweldig !! We gaan weer heerlijk skieden,vanaf vandaag begint de voorpret al,alhoewel we pas eind Januari gaan.
Jullie alweer bedankt voor de complete site,SJAPOO voor weeronline
Leendert.

Leendert Pietjouw | 03-11-2013 - 17:02

Marjan Drent

Jammer dat het niet lukt om Tsjechie mee te nemen. Het hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid maar een kleine vermelding van sneeuwval zou leuk zijn! Blijf zeker iedere dag ff kijken :-)

Marjan Drent | 03-11-2013 - 17:13

Gast

Ik hoop dat wij deze of volgende maand ook sneeuw krjgen

Gast-2561 | 03-11-2013 - 19:00

Gast

Laat het maar goed sneeuwen, dan kunnen wij straks prachtig skiën

Gast-2562 | 03-11-2013 - 19:06

Gast

Nog zeven weken en dan met de camper naar langenfeld bij solden. De voorpret is er nu al dankzij deze super app. Ga zo door! Weerbericht op hoog niveau! Ik l
Lees het elke dag!

Gast-2563 | 03-11-2013 - 20:32

Niels  van Bockel

De eerste sneeuw in La Plagne is een feit! Elke dag het weerbericht lezen hoe de ontwikkelingen zijn! Hopelijk nog een vette sneeuwdump voor 11 januari! Ga zo door!

Niels van Bockel | 03-11-2013 - 23:01

Gast

Hier nog een windows phone gebruiker!!! Kijk elke dag, maar kan helaas nog niet vanaf de telefoon...

Gast-2574 | 04-11-2013 - 21:12

Gast

Is dit het begin van de horrorwinter, volgende mij de 3de x.
We weten hoe de vorige 2 winters verliepen.
Heb weer wat nieuws bedacht, een kom-niet-uit-je-bed-winter.

Gast-2675 | 13-11-2013 - 00:02

Gast

Hier nog een Windows Phone gebruiker, helaas niet mogelijk nog niet via een app....

Gast-6433 | 14-01-2014 - 12:35

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord