Oktober warmt weer op

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen waarbij het mij spijt te moeten constateren dat de winter voorlopig even buiten spel staat in de Alpenlanden. Hoe anders ging het er vorige week nog aan toe waarbij de winter kort maar hevig toesloeg en er bakken met sneeuw naar beneden dwarrelde. Zo snel kan het gaan dus met het Alpenweer maar niet getreurd want het wintersportseizoen moet eigenlijk nog beginnen en was de afgelopen week een mooi "opwarmertje" naar meer moois de komende maanden!


Cool. Parapiëntende skiër in de buurt van Blackcomb Mountain, British Columbia Canada!

Toch zijn de voorbereidingen naar het komende wintersportseizoen in volle gang en wordt er door de wedstrijd alpine skiërs en boarders al volop getraind op de flanken van de gletchers. En dan niet in de laatste plaats in verband met de naderende Olympische spelen in februari 2014 in het zuid Russische Sotchi, waarbij de crème de la crème van de ski wereld bijeen komt en de strijd losbrand om Olympisch goud!


Reuzenslalom training in Sölden gisteren. Pic via olympisch kampioene Maria Höfl-Riesch

Op de diverse gletchers kan je op dit moment vooral in de ochtenduren nog vrij goed terecht, maar verder is van winterweer natuurlijk totaal geen sprake. Blikvangers op de weerkaarten zijn een omvangrijk persistent lagedrukgebied ten westen van Ierland en aan de andere kant dominerende hogedrukinvloed boven zuidoost Europa. Tussen deze twee systemen in wordt met een naar zuidwest krimpende wind zachte en later ook maritiem subtropische lucht aangevoerd. Het nulgradenniveau is dan ook op dit moment pas terug te vinden rond de 3700 meter! In de oostelijke Alpen vinden we dit markeringspunt nu nog terug rond de 2500 meter, maar daar gaat de zachtere lucht ook verder terrein winnen en stijgt het nulgradenniveau later op de dag ook naar 3000 meter en hoger.


jetstream prognose volgende week met de Alpen aan de warme jet-zijde

Vriendelijk oktober "nazomer" weer dus vandaag waarbij de Alpenzon goede zaken doet. Na het optrekken van enkele in de nacht ontstane ondiepe hochnebelvelden is het weerbeeld vriendelijk en vrij zonnig. Alleen in het noordoosten van Oostenrijk in de provincies Ober-Österreich en Steiermark is vooralsnog wat meer bewolking aanwezig waaruit wat regen kan vallen. In eerste instantie kan hier boven de 1500 meter zelfs nog wat sneeuw gaan vallen, maar naarmate de dag vordert stijgt ook hier het nulgradenniveau naar 3000 meter en hoger.


Mont d'Arbois Megève in de Haute Savoie.Ook hier alleen nog sneeuw in het hooggebergte

Zojuist rollen de meest actuele vooruitzichten weer binnen en er verandert voorlopig dus vrij weinig. De luchtdruk blijft laag boven de mid Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden en tegelijkertijd hoog boven delen van centraal en oost Europa. Atlantische fronten die sneeuw van betekenis kunnen brengen in de Alpenlanden maken bij deze luchtdrukverdeling geen schijn van kans, en blijft het voorlopig dus vrij droog en tevens vrij zacht. Op de onderstaande grafiek zien we de te verwachten temperatuurverloop op 1500 meter hoogte. De rode horizontale lijn geeft hierin het langjarig gemiddelde aan, en zoals U kunt zien zitten we daar voorlopig ruim boven. Een anti winterse setting dus maar tegelijkertijd nog even genieten van de milde nazomerse temperaturen. In november kan het zomaar totaal anders zijn!


Boven normale temperaturen op het 850hPa vlak (1500 meter)

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel. Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Ga voorlopig weer even in de winterslaap modus. We blijven de site volgen hoor! Gr Ellen

Gast-2452 | 18-10-2013 - 09:54

Sneeuwhoogte.nl | Michael

We maken je wel wakker Ellen als de winter weer in aantocht is;-) Grtz Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2013 - 10:20

Kees Van der Plas

Eerlijk is eerlijk, ik vind dit toch niet verkeerd. Heerlijk herfstvakantie weer. Skiën kunnen we weer vanaf half december ?! tot eind april. Nu nog even genieten van de milde temperaturen voordat de winter toeslaat. Mooi bericht Michael!

Kees Van der Plas | 18-10-2013 - 10:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Volkomen mee eens Kees! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2013 - 12:22

Bram Oostdijk

Zo koning winter zich weer even tot boven op de berg verjagen, maar mooi om te zien hoe het in "no-time" een prachtige witte deken kan vormen en elk winterhard op hol brengt! We hebben er zin in! Ik ga terug mijn winterslaap in en volg je op de voet! Gr vanuit het "hoge noorden" Lemmer (Friesland) ;)

Bram Oostdijk | 19-10-2013 - 08:31

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord