Winter houdt nog even stand

Wat een spectaculaire winterse inval hebben we voor onze kiezen gekregen in de Alpen, waarin de temperatuur vanuit het noordwesten ongenadig snel onderuit ging. Op veel plaatsen heeft het gemiddeld boven de 1000 meter aardig door gesneeuwd en kon door neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens tot vrij lage hoogte gaan dalen. Toch waren de temperatuurverschillen tussen de westelijke en oostelijke Alpen aanzienlijk. In het Oostenrijkse Neusidl am See bijvoorbeeld in de deelstaat Burgenland liepen de thermometers gisterenmiddag nog op tot 17,6 graden. Tegelijkertijd meer westwaarts compleet winterse taferelen, waarin vooral in de Vorarlberg, Tirol en in de omgeving van Salzburg op hoogte de sneeuwkettingen er aan te pas moesten komen!


Mooie beelden vanuit het Kleinwalsertal via @Hans ter Braak

Afgelopen dagen berichtte Johann al uitvoerig over hoe de winterse inval tot stand kwam, waarin een lagedrukgebied gevuld met ijzig koude zich boven de Benelux afsnoerde en in rap tempo richting de Alpen koerste. Deze lucht kwam precies boven de Alpen in botsing met aanzienlijk zachtere en tevens vochtigere  Mediterrane luchtmassa's waardoor door opglijding de neerslagactiviteiten enorm getriggerd werden. Ik zal deze situatie kort proberen uit te leggen. Koude lucht is zwaarder dan warmere lucht, en deze warmere lucht wordt wanneer het richting koude lucht stroomt gedwongen om over de koude lucht heen te stijgen en als het ware dus opgetild. Uit de Aardrijkskunde lessen weten we dat lucht die opstijgt afkoelt en dus condenseert en dus zijn vocht verliest, et voila...bakken met sneeuw!


Volledig ondergesneeuwde auto's in het Niedertahl, Oberösterreich via @Anton Kooren

Ook afgelopen nacht heeft het vooral in delen van zuid en centaal Zwitserland nog even flink doorgesneeuwd, en dan met name in het gebied tussen Sion en St. Moritz. Hier is gemiddeld  tussen de 15 en 30 centimeter aan neuschnee bijgevallen, en het sneeuwt er op dit moment trouwens nog steeds. Van Johann kreeg ik net bericht dat de sneeuw door sterke neerslagafkoeling in Brig ( 680m)  tot in het dal gevallen is!


Actueel radarbeeld met sneeuwval in delen van zuid en centraal Zwitserland

Verdere vooruitzichten

Hoe gaat het Alpenweer zich nu verder ontwikkelen zult U zich met zijn allen afvragen, want we hebben natuurlijk het liefst dat de gevallen sneeuw lekker tot in maart blijft liggen. Helaas is dit natuurlijk niet het geval maar heeft de sneeuw in de hoger gelegen gebieden toch vrij goede overlevingskansen. Als we naar de meest actuele run van het Europese ECMWF kijken zien we een opbouwend Azorenhoog op zijn vertrouwde plaats liggen. Aan de noordflank van dit systeem neemt de depressieactiviteit boven de mid Atlantische Oceaan de komende week langzaam iets in kracht toe. De fronten van deze storingen laten de Alpen zoals het er nu naar uitziet voorlopig nog ongemoeid, maar de kou gaat er in een meest zuidwestelijk georiënteerd stromingspatroon toch wel even uit. Het nulgradenniveau zal de komende week met gemiddelde waardes dan ook gaan stijgen tot boven de 2000m gemiddeld.


Situatie kaartje eind komende week. Koudere lucht kan Alpen voorlopig niet bereiken

Voorlopig nog maar even genieten van de winterse taferelen, want we moeten natuurlijk niet vergeten dat het nog erg vroeg in het seizoen is. Morgen maar eens verder kijken wat de weerkaarten voor ons in petto hebben!


In de Franse Alpen is het inmiddels flink opgeklaard. Courchevel (1850m) Les trois Vallees

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

In Wallis:

Gisteren avond begon het extreem hard te sneeuwen, was in Visp ( wallis, bij saas fee ) , en nu wordt ik wakker met een wintergodenland! ( Grächen ) ,

Vriendelijke groeten!
Julien

Gast-2411 | 12-10-2013 - 09:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Juliën, Kreeg van Johann hetzelfde te horen. Bij Brig (680m) sneeuw tot in het dal. Fijn weekend en geniet nog even van de winterse omstandigheden :-)
Gr, Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-10-2013 - 09:55

Johann

@Julien; Inderdaad, Mittelallalin 70-80cm., Grächen (Hanig) 40cm, hier in Termen 10cm en deels sneeuw in Visp en Brig ! Gr Johann

Johann | 12-10-2013 - 10:18

Gast

Hier in Oberurmein Graubunden tot nu toe 70 cm sneeuw op 1600 m. Wel mooi maar wij hadden anders verwacht. Bert

Gast-2415 | 12-10-2013 - 10:39

Ben Blok

Beste Michael,
Prachtige plaatjes, maar ik was van plan om met 3 vrienden nog 10 dagen door de Franse Alpen op de motor te touren. Je snapt dus wel dat we ons wel een beetje knijpen. Heb je misschien ook info over de wegen? We rijden de Route Grand Alpes vanaf dinsdag vanuit het meer van Genève naar Menton en willen terug via de Route Napoleon. Dat er sneeuw in de bergen ligt is prachtig maar of de wegen schoon en begaanbaar zijn is natuurlijk erg belangrijk dan. Ik hoop dat jij of andere mij via dit medium op de hoogte kunnen van deze situatie. Bedank alvast, mooie app ook.
Groeten Ben Blok

Ben Blok | 12-10-2013 - 11:36

Ben Blok

Kunnen brengen over de begaanbaarheid van de wegen en passen. Misschien heeft iemand een mooie site liefst in ons moers taal.

Mooie app welke ik zeker op mijn foon laat staan! Gr. Ben

Ben Blok | 12-10-2013 - 11:58

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Ben, komende periode worden de condities wat zachter. Dit geldt ook voor de Franse Alpen met een stijgend 0 graden niveau.Veel neerslag zit er niet in volgens de prognoses,dus verwacht niet al teveel problemen. In de ochtend op de hogere bergpassen / schaduwrijke plekken wel oppassen voor lokale opvriezing. Fijne en veilige trip toegewenst. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-10-2013 - 12:23

Ben Blok

Bedankt Michael voor je reactie. Ik hoorde van een vriend doe ook mee gaat, dat door een komend hoge druk gebied boven Spanje het wat rustiger wordt in de Franse Alpen. Ik hoop het iig hoewel ik wel van sneeuw hou.

Ben Blok | 12-10-2013 - 20:17

Ben Blok

De lijn Genève - Menton en Grasse - Grenoble mogen wat ons betreft in dit hoge druk gebied liggen. Ik hou het Alpen weer bericht met deze app in de gaten. Groeten

Ben Blok | 12-10-2013 - 20:17

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord