Op termijn flink kouder

Het is momenteel maar een trieste bedoening in de Alpenlanden waarbij wolken, mist en regen de boventoon voeren. Alleen ten noorden van de Alpenhoofdkam zijn er in het hooggebergte enkele spaarzame opklaringen mogelijk. In de loop van de week lijkt het weerbeeld echter (winters) om te gaan slaan, maar daarover straks meer. Ik wil eerst nog even terugkomen op de bijzonder vroege winterinval aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Een blizzard heeft daar voor onvervalst winterweer gezorgd. Vooral de staten Zuid Dakota en het noorden van Nebraska kregen er ongenadig van langs. Er zijn sneeuwduinen gemeld tot over de 1,5 meter en de overlast is enorm. Nu is een sneeuwstorm zeker geen bijzonderheid in de Verenigde Staten, maar dit venijnige exemplaar was er toch vrij vroeg bij in het nog prille seizoen!


Rapid City, South Dakota gisteren. Sneeuwdump van bijna 1 meter! Via@JulieJwil24

Ondertussen kabbelt het Alpenweer vrij troosteloos verder en moeten we het helaas doen met vrij sombere weercondities. Een lagedrukgebied dat via Corsica onderweg is naar de Golf van Napels is verantwoordelijk voor het slechte en druilerige weer. Aan de noordzijde van dit systeem wordt in een cyclonaal (tegen de wijzers van de klok in) stromingspatroon onverminderd zachte en vochtige lucht aangevoerd. Ook maandag beïnvloedt dit systeem het Alpenweer nog vrij nadelig, en dit geldt dan met name voor de zuidelijke Alpen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam wordt de lucht langzamerhand iets droger waardoor de zon zich weer af en toe zal laten zien.


Alpen volledig bedekt onder de bewolking

Vanaf donderdag dalende temperaturen met lokaal veel sneeuw!

Gisteren sprak ik al over een op handen zijnde kou inval aan het eind van deze week. En de laatste runs ondersteunen deze stelling nog steeds. Sterker nog, het Amerikaanse GFS gaat nu vanaf donderdag ook voor gevoelig lagere temperaturen met een daarbij flink dalende sneeuwvalgrens! Een gordel met hoge barometerstanden, welke zich uitstrekt van de Azoren via de Benelux in de richting van Polen, splits zich vanaf woensdag af in twee aparte filialen. Een kern verplaats zijn zwaartepunt in de richting van de Oeral, terwijl de andere kern ten westen van Ierland komt te liggen. Tussen deze twee systemen in gaat de glijbaan met koude lucht volledig open en stroomt in een noordelijk stromingspatroon gevoelig koudere polaire lucht over de Alpenregio uit.


Donderdag gaat de glijbaan met koude lucht volledig open!

De situatie wordt de komende week dus zeer interessant. Aan de ene kant vanuit het noorden naderende koude lucht die geforceerd tegen de Alpennoordkant op zal gaan stromen en tegelijkertijd een zich ontwikkelend Genua laag dat tegen die tijd aan de zuidzijde misschien voor een flinke bak met sneeuw kan gaan zorgen. Echt een setting om je vingers bij af te likken, want als vochtige mediterrane lucht over de koudere lucht heen gaat stromen, kan er door zogenaamde opglijdingsprocessen wel eens spectaculair veel neerslag gaan vallen. Waar de sneeuwvalgrens tegen die tijd precies komt te liggen is nu nog lastig aan te geven, maar denk dat deze aan de noordzijde tussen de 1200 en 1400 meter komt te liggen.


Wordt dit het plaatje voor eind van de week?

Volop leuke vooruitzichten dus en dat al zo vroeg in het nog prille wintersportseizoen. Johann praat U morgen graag weer bij met de meest actuele vooruitzichten.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel. Weerman Sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

In Oostenrijk vragen ze nu eerst regen!
En niet een beetje. Anders zullen vele bronnen tegen maart droog staan!
Dus laat er maar eerst wat regen vallen voor mens en dier,
na zulke verschroeiende zomer !
:-)

Gast-2331 | 06-10-2013 - 09:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 2331. De neerslag vooruitzichten zijn de komende periode vrij gunstig voor Oostenrijk. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2013 - 10:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Chantal. Leuk je weer te zien! Ja de voortekenen zijn veelbelovend voor de Alpen. Johann en ik gaan het op de voet volgen hier. Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2013 - 10:40

Gast

Te vroeg! Sneeuw gaat terug wegsmelten! Want de week daarop wordt het weer wat zachter en zonnig!

Gast-2336 | 06-10-2013 - 11:47

Johann

@Gast-2336 Beneden 2000 meter wel, boven de 2200 a 2400 meter echter niet,hooguit op zon geexponeeerde delen zuidhangen, maar ook daar zal veel sneeuw niet meer verdwijnen. Overigens tot aan dag 10 (nog enigzins betrouwbaar) blijft het vlgs het ECMWF gewoon koud met sneeuwopties vanaf 800 tot 1200 meter. Gr Johann

Johann | 06-10-2013 - 12:15

Gast

Er gaat een serieus pakje vallen. Saalbach bijna 60 cm in het dal :-)

Gast-2338 | 06-10-2013 - 12:38

HansvK

Goed nieuws voor de World Cup wedstrijden in Sölden eind van de maand.

HansvK | 06-10-2013 - 18:35

Justin  Groot

Bedankt voor de interessante weerberichten mannen! Lees ze dagelijks en leer er ook nog wat van (al zijn veel termen mij nog onbekend). Prachtige vooruitzichten! En overigens fijne verbeteringen in de app, het lezen en schrijven van reacties is met name een pluspunt! Gr Justin

Justin Groot | 06-10-2013 - 18:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zeker Hans. Inmiddels zijn al 6 van de 33 beschikbare liften operationeel in Sölden. De sneeuw die aan het eind van de week verwacht wordt gaat boven de 2300 meter zeker overleven. Op de noordhellingen wellicht nog lager zelfs! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2013 - 18:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Justin. Thx voor de positieve feedback. Aan de app is achter de schermen de afgelopen maanden met man en macht gewerkt. Super om te horen dat hij zo goed ontvangen wordt! Mocht je (geldt natuurlijk ook voor de andere lezers ;-) technische vragen hebben, stel ze dan gerust. Johann en ik zullen dan proberen ze te beantwoorden.

Grtz Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2013 - 18:55

Patrick@Resia in 2020? vS

Erg mooie app. Complimenten

Patrick@Resia in 2020? vS | 06-10-2013 - 19:46

Marco K.

Ook de Oostenrijkse weerdienst voorziet eid van de week een witte deken: donderdag aan de alpennoordzijde al sneeuw tot 900 m, vrijdag zelfs tot 400 m. Als dit een voorteken is voor de komende winter......? :-) Ben er klaar voor!

Marco K. | 06-10-2013 - 22:19

Marcel Br

Dalende temperaturen én een Genuatief! Het zou in de echte wintermaanden veel moois betekenen. Nu waarschijnlijk voor de lagere gebieden noch iets te vroeg ,maar voor hoger op een mooie ondergrond! Complimenten voor de nieuwe app. Ook vanuit Wenen kunnen we weer niet wachten op de winter!

Marcel Br | 06-10-2013 - 23:39

Johann

@Marcel Ook in oktober ! Morgen in het Alpenweerbericht gaan we oa in op het Genualaag, de Gegenstromlage, en welke impact dit op het Alpenweer (sneeuw) kan hebben. Gr Johann

Johann | 06-10-2013 - 23:49

Marcel Br

@johan Thanx! Ik vind het nog altijd fascinerend hoe men hier (in het oosten van Oostenrijk) over het genualaag praat. Vooral aan de oostkant van de Alpen is dit laag een must voor een goed sneeuwseizoen. Ik kijk in ieder geval uit naar het artikel van morgen!

Marcel Br | 07-10-2013 - 23:25

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord