Depressies in de startblokken

Tegenstellingen worden groter
De tegenstellingen in de atmosfeer worden langzaam maar zeker groter, hetzelfde geldt echter voor de tegenstellingen in de bergen. Terwijl in de dalen nog met gemak 20+ graden wordt gehaald en de natuur nog steeds een meer zomers beeld vertoont, zien we boven de 1500 meter meer en meer de herfstkleuren verschijnen en nemen de contrasten steeds meer toe. Boven de 2200-2400 meter komt de temperatuur bij heldere hemel door de sterke uitstraling ook overdag vlak boven de grond al niet meer boven de nulgraden uit. Eventueel gevallen sneeuw dooit op de wat meer beschutte plaatsen aan de noordkant van de bergzijde al niet of nauwelijks meer weg. Stijgen we nog iets verder, pak hem beet tot boven de 2800 a 3000 meter, dan zien we dat  de winter het hooggebergte hier al in zijn bezit heeft genomen. De luchttemperatuur komt niet meer boven de nulgraden uit en het vriest er dus gewoon. Overigens is een nulgradenniveau van 3000 meter voor de tijd van het jaar zelfs nog aan de hoge kant, anders gezegd: we leven thermisch gezien nog steeds boven onze "stand" .


Mooi te zien hoe in het hooggebergte boven de sneeuw al blijft liggen (foto: Walliser Alpen -noordelijke "Berner" kant)

En zeg eerlijk, eigenlijk helemaal niet zo erg, immers: weinig wintersporters zullen nu reeds de latten onderbinden en de zomerskigebieden (gletsjers) gaan bezoeken. Beter dus nog maar even wachten met kou en sneeuw en nog heerlijk genieten van de mooie bergwandelingen en natuur.

Zwak koufront
Vandaag gaat een (zwak)koufront behorend bij een depressie met kern net ten westen van Noorwegen het  mooie herfstweer proberen te frustreren en gedeeltelijk gaat dit ook lukken. Er zal meer bewolking zijn waaruit later van west naar oost neerslag gaat vallen. Omdat de temperatuur echter ook dan nog aan de hoge kant is (en blijft doet het koufront zijn naam maar weinig eer aan. Sowieso blijven de Alpen meest onder invloed van de warmere lucht welke zich over zuiden Europa bevindt. Pas in het weekend kan de koudere lucht zich achter een volgend koufront nog wat meer naar het zuiden toe uitbreiden en vooral in de oostelijke Alpen voor meer afkoeling zorgen. Met al die warme lucht in de buurt en de meest zwakke neerslag voor morgen dus ook dan weinig tot geen winterse aspiraties. Diegenen die niet kunnen wachten om sneeuwvlokken te zien moeten al snel naar een hoogte van 2500 meter of hoger moeten klimmen.

Nog is dit meertje (aangelegd voor kunstsneeuw produktie) op 2200 meter ijsvrij. Op de achtergrond het  Monte-Rosa gebied met in de voorgrond nog net een "Nebelmeer" te zien boven de Simplonpas

Vrijdag mooi. weekend koeler
Donderdagavond en in de nacht op vrijdag stabiliseert de atmosfeer van west naar oost  weer snel. Zachtere lucht stroomt opnieuw over de Alpen uit en al met al krijgen we een prima dag met veel zon en heel aangename temperaturen. Zo stijgt het kwik in de inner-alpine dalen en het laagland vrijdag tot 18 a 23 graden en ook in de bergen is het zacht. Op 3000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en 3 graden.

In het weekend volgt dan een volgende aanval van markant koelere lucht welke vooral de oostelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. De zaterdag zal in navolging van de vrijdag nog zeer zacht verlopen, lokaal zijn in Oostenrijk zelfs 25°C mogelijk. Neerslag die in de nacht van zaterdag op zondag reeds de westelijke Alpen heeft aangedaan zal dan ook Oostenrijk bereiken. het is meest bewolkt en regenachtig (trübe). Met het instromen van de koudere lucht vanuit het noordwesten daalt de sneeuwvalgrens hier tot 1900 a 1600 meter. Algemeen geldt voor het weekend: hoe meer naar het westen hoe zachter en minder neerslag !


Op meer beschutte plaatsen boven de 2200 meter kan vers gevallen sneeuw nu al "overleven"

Westwindwetter
Volgende week worden de depressies boven de Atlantische Oceaan steeds opdringeriger. Maandag zou nog wel eens de beste dag van de week kunnen worden. Het lijkt er sterk op dat we te maken gaan krijgen met typisch zogenaamd "Westwind Wetter" oftewel: met een in kracht toenemende westelijke stroming is het een komen en gaan van storingen die afwisselend zachte en dan weer koelere luchtmassa's naar west Europa en de Alpen transporteren. De herfst gaat dus steeds meer op toeren komen !

En hoe zit het dan met die mogelijke koude-inval op de langere termijn met eventueel sneeuw tot in de lagere regionen waarover ik het al eerder had?  Welnu, die staat nog steeds (dan wat meer, dan weer wat minder) op het "weer-menu", de vraag is daarbij vooral hoe deze ons voorgeschoteld gaat worden ? Daarover morgen meer (om het nog even spannend te houden).

De komende dagen dus de wandelschoenen "onderbinden" en genieten van het mooie weer en de "Goldener Oktober". Fijne dag nog. 

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Win een wintersport t.w.v. 1.750!

Doe mee aan deze actie van Arke en Sneeuwhoogte.nl en win! Kies hier jouw favoriete vakantie.

Ook op mobiel! Actieperiode (27-09 / 19-10)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Carl Bosmans

Vanmorgend de kaarten er is bij genomen. Hopelijk kan je al iets meer vertellen over de winteraaval eind volgende week Johann. Zie het ernog steeds opstaan. Zelfs winterberg/Ardennen zou eens wit kunnen worden. De alpen krijgen een mooie laag. Als ik de kaarten kan aflezen, dan is de winter vertrokken boven de 2000m. In ieder geval ga ik binnen 14dagen naar Oostenrijk. Dus het zou mooi meegenomen zijn.

Carl Bosmans | 05-10-2012 - 08:00

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord