Tijdelijk wisselvallig en aanhoudend zacht

Vandaag start dan ook voor mij een nieuw wintersportseizoen hier bij Sneeuwhoogte.nl, nadat Johann afgelopen dinsdag het spits al had afgebeten. De batterijen zijn hier weer volledig opgeladen en zie dan ook reikhalzend uit naar de komende wintermaanden, waarbij we hopelijk weer schitterende omstandigheden voor onze kiezen geworpen krijgen. Het is in oktober altijd weer even wennen om over sneeuwsituaties te gaan schrijven waarbij de weerkaarten ook niet altijd even goed willen meewerken. Maar goed, het seizoen is nog maar amper gestart en het is misschien iets teveel van het goede om meteen volledig winterse omstandigheden te kunnen gaan verwachten.

Terwijl de eerste serieuze sneeuwdump in de Alpen nog moet plaatsvinden, kijk ik ondertussen met een jaloers oog naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daar heeft de winter inmiddels al wel meedogenloos toegeslagen en werden de Rocky Mountains getrakteerd op een gigantisch pak verse poedersneeuw!


Utah in de omgeving van Snowbird. Kreeg deze waanzinnig mooie afbeelding binnen via @markwitzphoto

Deze ideale sneeuw omstandigheden werden mogelijk gemaakt onder een vrij zuidelijk georiënteerde straalstroom die precies over de Rocky Mountains liep. Aan de achterzijde van een oostwaarts koersend lagedrukgebied stroomde een portie koude polaire lucht over deze bergstreek uit, waarbij door stuwingsverschijnselen een heerlijk pak verse poedersneeuw naar beneden dwarrelde!


Mount Shuksan in de staat Washington aan de Amerikaanse westkust. Om jaloers op te worden!

Maar genoeg gepraat nu over de vroege winterinval aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en zijn we natuurlijk benieuwd hoe het weer in de Alpen zich de komende dagen en op de wat langere termijn zal gaan ontwikkelen. Afgelopen nacht is vanuit het zuidwesten een frontale storing het Alpengebied binnengetrokken waar op uitgebreide schaal regen uit valt. Het nulgradenniveau vinden we in de westelijke Alpen pas terug rond de 3200 meter en ligt de sneeuwvalgrens vandaag rond de 3000 meter. In de Berner en Walliser Alpen verwacht ik in het hooggebergte hoeveelheden van tussen de 30 en de 45 cm neuschnee. In de oostelijke Alpen kan vooral ten oosten van de geografische lijn Zurich-Luzern de zon zich nog even laten zien, maar ook daar wordt de bewolking vanuit het zuidwesten uit steeds dikker en gaat het eveneens op veel plaatsen regenen. Zoals het er  nu naar uitziet lijkt het verder oostwaarts grotendeels droog te gaan blijven en lijken Ober-Österreich en de provincies Steiermark en Karinthië de regendans te gaan ontspringen.


Frontale storing slingert vandaag dwars over de Alpen met vrij slechte weercondities

Kijkend naar de dag van zondag verandert er niet bijster veel in het huidige en vrij sombere weerbeeld. De langzaam wat inactiever wordende storing ligt nog steeds boven het aandachtsgebied waardoor de bewolking nog steeds overheerst en het weer tevens een vrij somber karakter heeft. De frontale zone ligt als het ware ingekapseld tussen een hoog nabij de Golf van Biskaje en een ander filiaal dat met een kerndruk van 1028 hpa in de buurt van Roemenië voor anker ligt. Hierdoor is de oostwaartse verplaatsing van het slechtweergebied vrij gering met alle vervelende gevolgen van dien voor de Alpenlanden. We kunnen er helaas niets aan veranderen en het beloofd dus een vrij troosteloos weekend te gaan worden.

Verdere vooruitzichten

De meest actuele kaarten rollen net binnen en daarin zien we toch ineens een flink kouder ECMWF aan het eind van deze week! Deze verandering is toch wel opmerkelijk te noemen, want in de vorige runs ging dit toonaangevende model nog voor een stabiele Europese hogedruk situatie. Het Amerikaanse GFS houdt wel vast aan een blokade boven het continent, waaruit geen koude en sneeuwrijke hoogstandjes te verwachten zijn. Uitgaande van de ECMWF run zien we rond donderdag dat het Europese hogedrukgebied zich terugtrekt ten zuiden van IJsland. De lengte as van dit hoog ligt dan aan het eind van de week mooi noord-zuid georiënteerd van de Shetlands richting het noordwesten van Spanje. Aan de oostzijde van deze as ontwikkelt zich een vrij ondiep lagedrukgebied dat gevuld is met aanzienlijk koudere luchtmassa's. Volgens de laatste prognose zou dan een portie flink koudere lucht vanaf vrijdag vanuit het noordwesten kunnen gaan instromen met daarbij een flink toenemenende sneeuwkans en een dalende sneeuwvalgrens!


Vrijdag instroom van beduidend koudere lucht met toenemende sneeuwkansen?

We gaan morgen maar eens kijken wat er van dit hoopvolle scenario overblijft. Het zou fantastisch zijn als het in de prognoses blijft staan, want dan kunnen we ons aan het eind van de week gaan opmaken voor een wat winterser Alpen landschap!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Welkom Michael. veel schrijfplezier dit seizoen.

Gast-2315 | 05-10-2013 - 09:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 2315. Dankje. We hebben er weer ontzettend veel zin in en hopen op veel sneeuwrijke situaties, afgewisseld door mooie strakblauwe luchten. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-10-2013 - 10:03

Johann

@Michael: netjes "weer" Michael ! Overigens verbaast het me niets van de evt kou uitval einde van de week. Had dat gisteren ook al aan het eind an het weerpraatje meegenomen. De modellen stoeien de laatste dagen nogal met de prciese positie van de sturende drukgebieden. Nu het hoog weer westelijker en dus juist de kou voor de Alpen in plaats van de Balkan. Daarbij dan iid lekkere sneeuwkansen (Nordstau) !, ben benieuwd. Overigens vorig jaar rond de 15 okt ook dik pak sneeuw (ga daar maandag nog even op in). Vannacht hier in Wallis slechts wat lichte regen (föhn hiedl lang aan) en Trübe. Met 9 graden op 1800m (Rosswald) nog vrij zacht. Zo ook nog even mijn "gram" mogen inbrengen. Ciao Johann

Johann | 05-10-2013 - 10:24

Gast

Zou mooi zijn als het aan het eind van de week kouder wordt. WIj gaan eind november voor een eerste snowboard trip richting Saas Fee. We blijven jullie weerberichten zeker volgen.
Grtz Valerie

Gast-2318 | 05-10-2013 - 10:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Morning Johann. Laat maar komen die Nordstau met mooie winterse webcambeelden! We moeten niet te vroeg juichen, maar dat hoef ik jou niet te vertellen natuurlijk;-) Fijn weekend! Michaël

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-10-2013 - 10:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankje Valerie. Leuk dat je onze berichten volgt. Saas Fee is een super gebied. Wij zorgen wel voor perfecte snowboardcondities tegen die tijd;-) Gr Michaël

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-10-2013 - 10:46

Gast

Dat het maar nog een beetje wacht met kou te worden.Het is nog veel te vroeg! Het gaat toch nog wegsmelten. Dat het maar eerst in november begint met vriezen en dan later sneeuwt dan hebben we tenminste een goede onderlaag voor de rest van het seizoen!

Gast-2321 | 05-10-2013 - 12:11

R. T.

Top jongens ga zo door!! Wij gaan begin december naar Valthorens en eind januari naar de Vanoise. Ik heb nu al reuze zin en check de cams al elke dag maar alles is voorlopig nog steeds groen :D

R. T. | 05-10-2013 - 12:26

Gast

Ziet er super uit !

Gast-2323 | 05-10-2013 - 12:28

Gast

Wat een vooruitzichten. Denk dat er wel wat sneeuw kan vallen. En brrr...koud weer. Zal aanpassen worden

Gast-2324 | 05-10-2013 - 12:48

Jeroen Voorhorst

Laat maar komen de kou en sneeuw

Jeroen Voorhorst | 05-10-2013 - 13:09

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Thx voor alle positieve reacties. Hebben jullie trouwens onze nieuwe app (I Phone & Android) al gedownload? En gast @2321. Natuurlijk heb je gelijk en is het nog (te) vroeg in het seizoen voor een stabiele eerste sneeuwlaag. De voorpret is er echter niet minder om;-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-10-2013 - 14:56

Marco K.

Michael,

De nieuwe app bevalt uitstekend hoor! Nieuwsgierige vraag: werk jij ook vanuit het buitenland aan Sneeuwhoogte.nl mee? Of gewoon vanuit (het wat minder sneeuwrijke) Nederland.
Ook de Oostenrijkse weerdienst geeft aan onzeker te zijn over de temperatuursontwikkeling na donderdag. Wellicht dus straks inderdaad een eerste witte laag over de alpen.....

Ik blijf de berichten volgen van jou en Johann.

Fijne avond.

Marco K. | 05-10-2013 - 20:14

Johann

@All Lekkere kaartjes weer vanavond. Winterinval Alpen vanaf donderdag. Incl Genualaag en mooie "Gegenstromlage" met veel neerslag zuiden Oostenrijk vrijdag ! Dat wordt, wanneer de kaarten dit verder zo berekenen, weer een Alpenweerbericht met winterse inslag morgen. Ben benieuwd Michael !

Johann | 05-10-2013 - 21:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ziet er zeer veelbelovend uit Johann, zeker nu GFS Oper ook mee gaat. Het blijft echter tricky maar blijven het aandachtig volgen.
@Marco Deels vanuit Nederland / Alpen. Leuk dat je onze berichtgeving volgt! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-10-2013 - 22:17

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord