Wisselvallig en tevens wat kouder

Algemene luchtsituatie
Het Alpengebied ligt aanhoudend in de overgangszone tussen enerzijds continentaal polaire luchtmassa's boven noord Europa en anderzijds maritiem subtropische lucht die zich boven het Middellandse Zeegebied bevind. Hierdoor blijft het weerbeeld in eerste instantie licht wisselvallig en koud, waarbij vanaf donderdag de warmere lucht weer wat terrein lijkt te gaan terugwinnen.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (code geel-oranje), met kans op gladheid aan de Alpenzuidzijde door opkomende sneeuwval.

Weerpraatje
Voor sneeuwval van betekenis moesten we vandaag onze ogen richten op een heel andere plek dan dat we normaliter gewend zijn, namelijk de Britse Eilanden! In een strook die dwars over de British Midlands naar het noorden liep viel op zeer uitgebreide schaal sneeuw van betekenis. Terwijl in Lands End in het zuidwesten de regen met bakken naar beneden viel sneeuwde het meer noordoostwaarts op zeer uitgebreide schaal. Maritiem subtropische lucht botste hier op de continentaal polaire lucht en de zachte en vochtige lucht stroomde over de "zwaardere" koudere lucht heen, waardoor de neerslagintensiteit een enorme boost kreeg. (zogenaamd opglijdingsproces/dynamische forcering)


Waanzinnig mooie pic van de Matterhorn (4478m) via Johann!

In de Alpen gaat het er allemaal een stuk rustiger aan toe waarbij er vandaag vanuit het zuidwesten vochtige lucht tegen de Alpenzuidzijde opstroomt. Vooral in les Alpes Martimes (zuidelijke Franse Alpen) en later ook in de Valle d'Aosta richting het zuiden van Wallis en Tessin kan er wat sneeuw gaan vallen, waarbij ook de Italiaanse Dolomieten nog wat poeder kunnen gaan meepakken. Gemiddeld kan er tussen de 10 en 25 centimeter gaan bijvallen waarbij de sneeuwvalgrens in het westen gemiddeld tussen de 1000 en 1400 meter ligt. Verder naar het oosten ligt deze grens in de koudere lucht met gemiddeld 800 meter nog wat lager, maar is het nog onzeker in hoeverre de sneeuwbuien zich verder oostwaarts  kunnen gaan ontwikkelen en uitbreiden. Maandag zien we later op de dag door luchtdrukstijgingen de sneeuwkansen in de westelijke Alpen dan wat afnemen en deze trend zet zich ook op dinsdag nog voort met duidelijk meer ruimte voor de zon. In de oostelijke Alpen blijft het weerbeeld aanvankelijk nog flink onbestendig onder invloed van een ondiep lagedrukgebied dat via het midden van Italië richting de Adriatische Zee koerst.


Fraaie archieffoto van Johann

Verdere vooruitzichten met een kijkje naar de Paasdagen
Op de langere termijn is en blijven de vooruitzichten uitermate wisselvallig. Tot en met woensdag blijft het vrij koud in het Alpengebied maar vanaf donderdag dringt vanuit het zuidwesten onder regie van een uitdiepende Atlantische depressie aanzienlijk zachtere en vochtigere lucht op richting centraal Europa. De neerslagkansen nemen vanaf donderdag dan ook beduidend toe, met in eerste instantie de nadruk op de westelijke en zuidelijke delen van het Alpenmassief. Deze wat zachtere en wisselvallige trend lijkt volgens de laatste ECMWF run ook het weerbeeld voor de Paasdagen te gaan bepalen, met een nulgradenniveau dat ruim boven de 2000 meter lijkt uit te gaan stijgen. Lenteachtige temperaturen tegen die tijd dus, maar we moeten niet vergeten dat we dan al in april zijn aanbeland dus zo vreemd is deze thermische opleving eigenlijk niet!


Situatie rond de paasdagen waarbij zachtere lucht het heft in handen neemt. @Wetterzentrale


Actueel webcambeeld van Isola 2000 met opkomende sneeuwval

Tot zover de berichtgeving voor vandaag waarbij Johann zich morgen graag weer bij U meldt met meer Alpenweer en de naderende Paasdagen nog eens kritisch onder de loep zal gaan nemen!

Vanuit een koud en winderig Schiphol met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

hallo,

wij willen graag 30 maart een weekje op wintersport

maar ik weet niet zo goed waar we heen moetenwaar gaat het mooi weer worden denk jefrankrijk oostenrijk ??( welk deel van de alpen)sneeuw genoeg maar een zonnetje zou ook best lekker zijn

Gast-2161 | 24-03-2013 - 09:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 2161. Ik zou in ieder geval een wat hoger gelegen locatie uit kiezen. Tignes Val Claret bv, waarbij je tot 3600m op de Grand Motte uit de voeten kan. Ischgl in de Vorarlberg is ook een goed alternatief. Wat de zon betreft is het uitermate lastig, want het weerbeeld is tegen die tijd ronduit wisselvallig voor vrijwel het gehele Alpengebied. Misschien dat Johann nog een tip heeft. Fijne vakantie :-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-03-2013 - 10:12

Gast

Wij zitten vanaf goede vrijdag tm tweede paasdag in Breuil-Cervinia. Ik word niet bepaald vrolijk als ik bovenstaande berichten lees. Gaat het nou echt wederom dumpen daar of kunnen we nog wat zonuren verwachten? Uitzicht op de matterhorn met mooi weer had ik stiekem wel een beetje op gerekend zo eind maart. Dank alvast.

gr Izaak

Gast-2163 | 24-03-2013 - 11:47

Gast

Volgens Bergfex (doorgaans betrouwbaar, kijkt volgens mij naar ECMWF) valt het nog wel mee met de Pasen in Cervinia, vooral zaterdag en zondag aardig wat zonuurtjes!

Gast-2164 | 24-03-2013 - 15:25

Gast

Vertrek naar les sybelles vrijdag. Ziet er niet goed uit. Ze geven regen, wat een domper. Of komt het nog goed.

Gast-2165 | 24-03-2013 - 17:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De laatste run van ECMWF blijft zacht en wisselvallig op termijn. Vanaf donderdag verzachting met een nulgradenniveau dat ruim boven de 2000m uit gaat stijgen. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-03-2013 - 20:04

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord