Diepvries kou over Alpen

Algemene weersituatie
Tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven midden Italië liggen in de Alpen in de toevoer van polaire luchtmassa`s. De Alpennoordkant heeft met een noordoostelijk stroming en noordelijke winden te maken met nordstau, de Alpenzuidkant daarentegen met de gunstige uitwerking van een krachtige Nordföhn

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Markant koudere, van origine polaire lucht, stroomde gisteren nacht langzaam de noordelijke Alpenlanden binnen en in de ochtend werd de Alpennoordkant bereikt en de (lichte) neerslag ging tot in het Alpenvoorland in sneeuw over. In middag en avond drong de koudere lucht verder naar het zuiden toe op en uiteindelijk werd de zachtere lucht ook uit de inner-alpine dalen verdreven.


Al eerder had de winter de Duitse middelbergtes veroverd. Plaatjes die passen bij
midden in januari. Winterse Grosser Feldberg in de Taunus gisterenmiddag

Neerslag viel gisteren vooral in de Beierse Alpen, aan de Zwitsere -Oostenrijkse Alpennoordkant en delen van de centrale en zuidelijke oostelijke Alpen. Met het instromen van de veel koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens van het noorden uit tot in de dalen. Grotere hoeveelheden neerslag (sneeuw) werden er op frontpassage echter niet geregistreerd. Meest viel er tot gisteravond tussen de 5 en 8mm en lokaal in Oostenrijk tot 11mm. De zuidwestelijke Alpen en de westelijke inner-alpine gebieden hielden het (vrijwel) gewoon droog.

De koude lucht werd via de achterdeur van een naar de Middellandse Zee koersend laag binnen gelaten. De depressie ligt vandaag alweer met zijn kern boven de zuidelijke Adriatische Zee. Boven de Atlantische Oceaan zien we een gebied met hogedruk. Tussen beide sturende druksystemen hebben we vandaag met een krachtige noordoostelijke stroming te maken met de aanvoer van nog koudere polaire lucht. De dag start dan ook met matige tot strenge vorst en ook in de bergen is het een graad of 10 kouder dan gisteren. Zo wordt het op 2000 meter hoogte niet veel warmer meer dan een graad of -13 en op 3000 meter hoogte vriest het 21 graden. De echte kouliefhebbers komen aan hun trekken op de hoogste pistes dan wel pieken alwaar het tussen de 23 en 26 graden vriest !

               
      Op veel plaatsen vanmorgen weer verse sneeuw zoals bv. in het Kleinwalsertal (li) en Courchevel

De dag start met veel bewolking in de oostelijke Alpen en op veel plaatsen valt daaruit nog wat lichte sneeuw of een sneeuwbui. De westelijk Alpen zijn deels al mooi opgeklaard en hier hangt met name nog veel rest bewolking met een bovengrens van 2000 tot 2600 meter.. Deels kan deze bewolking met wat Stau effecten nog wat sneeuwval produceren (uitsneeuwen). De gebieden ten zuiden van de Alpennoordkant hebben te maken met een krachtige Nordföhn. Vooral in een gebied uitstrekkende vanaf Tessin, Aostadal en het Monte Viso gebied (Piemont) schijnt de zon. In de oostelijke Alpen vinden we de meeste bewolking ten noorden van de Alpenhoofdkam waarbij er af en toe sneeuw dan wel sneeuwbuien vallen. Ook hier de meeste zon aan de zuidkant, dit geldt met name in een gebied vanaf het  zuiden van Engadin tot over de (Dolomieten Trentino-zuid Tirol).


Actuele radar, grijs bewolking, roze sneeuwval

Een ander (vervelend) aspect wat vandaag vooral in de Oostenrijkse Alpen het weerbeeld zal bepalen is de harde tot stormachtige noordenwind. Deze gaat nog wat toenemen en er worden windsnelheden van 70 tot 100km/h verwacht. Vanavond en vannacht deels zware storm met pieken tot 120km/h (orkaankracht). Vooral in combinatie met de zeer koude lucht niet echt lekker !

Ook vrijdag blijft het nog zeer koud en de bewolking en laatste lichte sneeuwval dan wel sneeuwbuitjes trekken zich meer en meer terug in de gebieden grenzende aan de centrale Alpennoordkant. Elders is het droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte. In de oostelijke Alpen nog steeds de snerpende noordenwind. In de ochtend kan het nog steeds stormen voordat in de loop van de dag de wind geleidelijk kracht zal gaan inboeten. Warm aankleden dus en gezicht en extremiteiten goed beschermen want de combinatie van de harde wind en temperaturen van -15 tot -12 graden op 2000 meter en tot -23 (!) graden op 3000 meter hoogte zijn allesbehalve prettig.


Ook voor vrijdag geldt het advies: warm aankleden ! Foto vanuit Chamrousse
gistermiddag (via APP)

Terwijl het op dit moment vooral in de hoogte goed koud is(Jungfraujoch, Berneralpen -26°C) gaat de komende nacht ook op andere plaatsen het kwik "im Keller". Vooral de hoger gelegen dalen kunnen dan weer gaan scoren en op uitgebreide schaal vriest het morgen ochtend streng tot zeer streng. De reden voor deze extra afkoeling moeten we zoeken in enerzijds de sterke uitstraling onder een heldere hemel en anderzijds door het verder afnemen van de wind. Overdag gaat het kwik dan in de bergen in rap tempo omhoog en vooral de westelijke Alpennoordkant krijgt te maken met een markante opwarming. In vergelijking met de vrijdag zullen de temperaturen in de bergen op alle hoogtes een graad of 10 hoger gaan uitkomen. De oostelijke Alpen hebben het grootste deel van de dag nog met ijzige toestanden te malen, dit geldt vooral voor de oostelijke deelstaten. Verder zal het weerbeeld vooral in het teken staan van de zon en daarmee belooft de zaterdag een perfecte wintersportdag te gaan worden.

De verzachting die zaterdag van west naar oost zijn intrede zal doen wordt veroorzaakt door een depressie die positie heeft ingenomen boven de Britse Eilanden. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt dan weer veel zachtere en toenemend ook weer vochtiger lucht aangevoerd. Terwijl deze lucht aan de zuidkant van het Alpenmassief gaat stuwen krijgt de noordkant te maken met een opkomende Südföhn.


Zaterdag overal Kaiserwetter en prima condities. Foto Belalp (Oberwallis)

Zondag is het dan ook gedaan met de zon en vanuit het westen en zuiden neemt de bewolking toe en op steeds meer plaatsen gaat vanaf 900 tot 1100 meter sneeuw vallen. Ook de eerste dagen van de volgende week hebben we te maken met de storingsinvloeden van depressies.Het is onbestendig en vooral op maandag kan er lokaal veel neerslag gaan vallen. Dinsdag daalt de sneeuwvalgrens lokaal weer tot 800 a 700 meter.

Met de toenemende depressie invloed en de niet al te hoge temperaturen gaat er vanaf zondag tot donderdag weer sneeuw van betekenis vallen. De details zijn nog wat onzeker maar algemeen mogen we rekenen op aardig wat sneeuw. Dit geldt in het bijzondere voor de westelijke Franse en zuidelijke Staugebieden.Het WRF berekent tussen de 50 en 100cm sneeuw en lokaal meer dan een meter. Ook het ECMWF voorziet behoorlijk wat sneeuw, lokaal ook hier tussen de 50 en 90cm voor de bovengenoemde gebieden en elders tussen de 10 en 50cm.


Weer mooie bonte kleuren (sneeuw) op de neerslagkaart van het WRF voor de
komende 5 dagen.

Het moge duidelijk zijn, de Alpenwinter is ondanks de weer wat stijgende temperaturen nog lang niet voorbij. Wel is het vanaf zondag voorlopig weer gedaan met het mooie weer. Al met al denk ik dat met de Pasen in het vooruitzicht niemand zal treuren om een flinke verse portie van het witte goud. Diegenen die nu op wintersport zijn mogen "de krenten uit de pap halen" dan wel genieten van de betere momenten tussen de storingen door.  Morgen maar weer eens verder kijken hoe het er dan voorstaat. Fijne dag vanuit een "angezuckert" en koud Oberwallis.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Bekijk hier de binnengekomen foto's

Upload ook foto's via de officiële Sneeuwhoogte App

» Android
» iPhone

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Hallo, wij vertrekken normaal zaterdag voor een shortski naar Ischgl doch ik zie overal windsnelheden

tot 8 bft op zondag en maandag, denk er dan ook aan om gewoon niet te vertrekken.

Wat is jullie mening hierover

Gast-2087 | 14-03-2013 - 11:00

Gast

Thuisblijven is in dit geval inderdaad de boodschap.

Gast-2088 | 14-03-2013 - 11:24

Gast

hallo,johannwij willen met passen nog op wintersport

welke plaatsen kan je me aanradenmaakt niet uit frankrijk oostenrijk of italie

Gast-2089 | 14-03-2013 - 11:44

Johann

@Gast-2087 Het gaat onbestendig worden met typisch "Westwindwetter". Tussendoor ook best betere fases maar stabiel tot donderdag allerminst ! Misschien toch (indien mogelijk) nog even wachten op wat stabieler weer. Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 11:48

Johann

@Gast-2089 Weertechnisch valt daar nog niets over te zeggen. Mocht je een keuze moeten maken zou ik een hoger gelegen skigebied nemen. Gek op zon denk dan eens aan de Italiaanse kant. Zomaar een tip: Breuil-Cervinia-Zermatt , prachtig gebied en sneeuwzeker ! >> www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/itali%C3%AB/aosta/breuil-cervinia/breuil-cervinia

Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 11:52

Gast

Hallo Johann

Wij vertrekken dit weekend naar Trois Vallees in Frankrijk. De langetermijnverwachting van Weeronline laat van maandag t/m vrijdag alleen maar zware sneeuwval zien. Wat is jouw verwachting voor dat gebied? Moeten wij onze bestemming wellicht herzien :-)?

Gast-2092 | 14-03-2013 - 12:09

Johann

Gast-2092 Zoals ik ook al in het weerbericht schreef vooral in de Franse Alpen grote kans op een dump. In de Trois Vallees niet overal zo heel gortig maar ook hier niet echt bestendig. Mogelijk vanaf donderdag beter maar ook dat is wrs slechts tijdelijk. Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 12:16

Gast

Johann,De verwachtingen zijn dat de wind rondom Kaprun aanstaand weekend (en de dagen daarop) flink gaat aantrekken. Ik lees zelfs windkracht 12 voor maandag ? Wordt het echt ZO heftig? Want ik gok dat er dan geen liftjes open zullen zijn ?

Gast-2094 | 14-03-2013 - 14:08

Gast

gast 2092: Ik zou voor Dubai kiezen als ik jullie was.... dagje skieen in prima omstandigheden.. stralend weer en genoeg te doen ;-)

Gast-2095 | 14-03-2013 - 14:23

Gast

Wij vertrekken zaterdag naar Portes Du Soleil (meer bepaalde Chatêl).

De voorspellingen zijn nogal moeilijk te interpreteren vind ik, ik heb de indruk dat het er eigenlijk helemaal niet zo slecht uit ziet als iedereen hier laat uit schijnen? Regelmatig verse sneeuw en af en toe ook een opklaring met frisse temperaturen maar helemaal niet verschrikkelijk koud...

Bovendien zie ik nergens aanwijzingen dat de wind zo hard gaat gaan waaien.Of heb ik het nu mis?

Gast-2096 | 14-03-2013 - 14:45

Johann

@Gast2094 De wind zal juist vandaag en morgen een thema zijn, voor maandag zal het allemaal wel meevallen. Voor (föhn) en tijdens of frontpassage (koufront) begin volgende week wat meer wind en hogerop in de bergen mogelijk tijdelijk stormachtig maar verder verwacht ik geen problemen vwb de wind. Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 15:19

Gast

Ha Johann,

Behoort Saas-Fee tot de noordkant van de alpen?

En als er over de Zwitserse alpen gesproken wordt, mag je daar Saas-Fee helemaal bijrekenen, of ligt het daarvoor te veel in een uithoek?

Gr. Vincent

Gast-2098 | 14-03-2013 - 15:51

Johann

@Gast-2098 Beste Vincent, Saas-Fee en het Saas-Tal (hier om de hoek), liggen in het inner-alpine deel van Wallis en je kunt het al bijna tot de zuidkant rekenen (grens Italië). Dus vooral invloed (sneeuw) bij Südstau. Daarnaast is het gebied in de schaduw van Allalin ook gevoelig voor Südföhn, beetje afhankelijk van de precieze stroming. Ben je van plan om die kant op te gaan ? Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 16:20

Gast

We gaan zaterdag naar Isola 2000. Wordt het echt zo slecht als sommige denken ? Meestal is het er prachtig weer , met heel goede sneeuw. Nog zon en t-shirt weer volgende week , of .... ??????

Gast-2100 | 14-03-2013 - 17:19

Johann

@Gast-2100 De soep wordt nooit zo heet gegeten als dat ie wordt opgediend ;.-). Zeker ook lichtpuntjes en vanaf donderdag wrs weer veel zon. Maandag ff afzien, dan veel neerslag waarschijnlijk. Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 18:09

Gast

Beste Johann,Bij welk deel van de Alpen hoort het gebied Les Sybelles, is dat in uw artikelen westelijk Alpen gebied?Over een week (vrijdag 22 maart) vertrek ik samen met een vriend die kant op. Lees uw stukken iedere dag alleen weet nooit precies binnen welk deel ik Les Sybelles moet plaatsen. Ik hoop op een nog iets langere winter aangezien het gebied niet al te hoog ligt...Met vriendelijke groet,JG

Gast-2102 | 14-03-2013 - 19:39

Johann

@Gast-2102 Les Sybelles ligt inderdaad in de westelijk Alpen. Moet het dus vooral hebben van een westelijke aanstroming (Weststau). Geen angst dat er niet genoeg sneeuw meer zal liggen. Ligt voldoende tot einde van het seizoen en gaat nog een hoop bijvallen (Weststau)! Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 21:10

Gast

Johann,

Welk weer en sneeuwcondities mogen we verwachten volgende week in Lermoos,?

Ik veronderstel ook dat Lermoos tot oostelijke Alpen wordt gerekend.Thans ,Steven

Gast-2104 | 14-03-2013 - 21:10

Gast

Zou wel gaan gast 2087

Je weet nooit of er nog betere weken komen dit seizoen, erg veel mooi weer is er niet geweest.Ga zelf ook zaterdag weg voor een week.

Zaterdag en zondag is in ieder geval al goed weer.Gast-2105 | 14-03-2013 - 22:24

Johann

@Gast-2104 Beste Steven, Het slechtere weer met sneeuw zal Lermoos wrs niet bereiken.(stand kaarten vanavond) Juist die hoek en oostelijke daarvan houden het meest droog. Verder naar het oosten ten noorden van de Alpennoordkant zelfs zonnig. Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 22:39

Johann

@All De modellen zijn aardig consistent en zitten ook aardig op 1 lijn . Dat betekent vanaf zaterdagavond van het westen uit weersverslechtering met zondag en maandag vooral in de westelijke en zuidelijke Staugebieden veel neerslag (boven de 800 a 1100 meter sneeuw). Lokaal gaat er tussen de 50 en 100cm sneeuw vallen. Het betere weer is weggelegd voor de noordelijke gebieden van Oostenrijk, pak hem beet vanaf een grens ten oosten van Salzburg. In de tweede helft van de week van het westen uit steeds meer zon en zachter. Gr Johann

Johann | 14-03-2013 - 22:47

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord