Minder koud

De piste condities worden met het stijgen van de temperatuur langzaam wat zwaarder. 's Morgens vroeg gaat het nog wel. In de middag krijgt de sneeuw het over algemeen wat zwaarder. Duidelijk een signaal dat het voorjaar in de lucht hangt. Toch geeft de Alpenwinter zich niet zomaar gewonnen. Richting het weekend duikt het kwik weer naar beneden. Of daarbij sneeuw valt en waar lezen jullie verderop in het weerbericht.


Nee dit is geen photoshop. Dit is de jaarlijkse langlauf marathon in het Zwitserse Engadin. @Twitter Graubunden


Fieberbrunn. @Live Updates


Hochotz. @Live Updates


Piste kwaliteit in Winterberg wordt met de stijgende temperaturen duidelijk slechter! @Live Updates

Oplopende temperatuur
Afgelopen nacht stroomde al wat zachtere lucht over de Alpen uit. Het komende etmaal doet de lente daar nog een zacht schepje bovenop. Tussen een hogedrukgebied boven de Balkan en een storing voor de Marokkaanse noordwestkust komt een krachtige zuidoostelijke hoogte stroming op gang. De aangevoerde lucht is dan afkomstig vanuit noord Afrika! Tja, en dan weet je het wel. Uit die hoek kunnen we nu eenmaal geen kou verwachten. Op het warmtefront valt vannacht in de Franse Alpen en zuiden van Zwitserland wat neerslag. Onder ongeveer 1100 à 1500 meter is dat regen, daarboven ook wat sneeuw. In het hooggebergte is dan een mooie 15 tot misschien wel 20cm sneeuw mogelijk. Ten oosten van het Berner Oberland blijft het aanhoudend droog.


De wind duikt vannacht de warme zuidoosthoek in. Daarmee komt subtropische lucht uit noord Afrika op bezoek! @KNMI


De temperatuur loopt woensdag achter het warmtefront flink op. De vorstgrens stijgt dan richting de 3000 meter en lokaal zelfs nog wat hoger! #ECMWF WetterOnline

Later in de week vanuit het oosten weer kouder
De koudere fase later in de week staat nog steeds in de weerkaarten. Maar er zijn wel wat kleine veranderingen. Het hogedrukgebied ligt dit weekend wat meer boven Polen. De sturende rug-as positioneert zich dan aan de oostflank wat meer noordoost / zuidwestwaarts, waardoor de scherpste kou meer de Balkan induikt. Tegelijkertijd is het Genualaag door een ander drukpatroon volledig uit de kaarten verdwenen. Ik zei het gisteren nog. Je moet met sneeuwval vanuit dit soort complexe situaties nooit te snel juichen. Maar goed, misschien is de situatie morgen toch weer anders. We gaan het zien!

Samenvattend
Morgen duidelijk meer bewolking en wat regen of sneeuw voor de Franse Alpen en Zwitserse zuidzijde. Vanaf woensdag flink zachter met een mix van zon en wolkenvelden. Richting het weekend vanuit het oosten een aantal dagen gevoelig kouder, met de laagste temperaturen voor Oostenrijk. (vorstgrens richting de 1000m). De trend is daarbij onder hogedruk invloed aanhoudend droog. Zon en onschuldige wolkenvelden wisselen elkaar dan af.


Komend weekend vanuit het oosten gevoelig kouder. Op dit continentale front zit amper neerslag ( lucht heeft continentale eigenschappen / lage Rel H / vochtigheid) #ECMWF

Een fijne dag en graag tot morgen.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Steph Priem

Oei, Noord-Afrikaanse lucht met zand in de hogere regionen of blijft de sneeuw maagdelijk wit?

Steph Priem | 14-03-2022 - 09:19

Signor Roy

Dank weer voor het duidelijke bericht! Als ik volgende week een weekje wil gaan skiën lijk ik dus eigenlijk in de Oostenrijkse Noord Alpen het beste te zitten (de hoge Franse Stations zijn dit jaar ivm rugblessure en autorijden geen optie)?

En zeker met noordhellingen en een goede basis lijkt er eigenlijk nog best wat te kiezen, toch?

Signor Roy | 14-03-2022 - 09:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2022 - 09:40

Michael Gerritsjans

Woensdag tot en met zaterdag geskied in Saalbach Hinterglemm. Dat was genieten hoor! Supermooi weer gehad. De locatie was ook geweldig: Hotel Seidl Alm op 1800 meter hoogte. Alleen te bereiken via de gondel en een korte afdaling.
Enige minpunt: op de terugweg van achter aangereden op de snelweg. Was een beste klap. Gelukkig konden we wel verder rijden.

Michael Gerritsjans | 14-03-2022 - 10:09

Erwin S

Moeilijk te beantwoorden vraag; ik ga komend weekend naar Brixental of de week er na. Komend weekend doen? Of de gok nemen en een weekje wachten (puur op weer gebaseerd).

Erwin S | 14-03-2022 - 10:14

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dilemma. Onmogelijk te beantwoorden vraag idd 😉

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2022 - 10:56

Gert van Duren

Wie heeft er ervaring met skigebied van Serfaus Fiss? Op de kaart is het best rood. Is dit ook echt rood, of is het gebied wel geschikt voor de wat minder geoefende skiër? Ben er zelf jaar of 15 terug geweest en had het idee dat het een mooi skigebied was met mooie niet moeilijke pistes. Ik hoor het graag. Gr Gert

Gert van Duren | 14-03-2022 - 10:17

Marja  Skiër

Nou Gert, rood is rood hoor. Ook in Serfaus/Fiss. Maar het is een leuk gebied, uitgebreide mogelijkheden en dan zou je toch het rode niveau wel aan moeten kunnen. Naar Ladis skiën is blauw en kan iedereen maar dat verveelt al na een keer of 2. Dus wil je van de mogelijkheden gebruik maken en je vertrouwt je niveau niet helemaal, neem dan gewoon les. Dan leer je weer meer, bouwt vertrouwen op, kom je overal en het is ook nog vaak heel gezellig ook met zo’n groepje. Doen!

Marja Skiër | 14-03-2022 - 11:30

Gert van Duren

Hoi Marja, gaat om iemand anders bij ons in de groep. Ik had toen het idee dat het niet echt moeilijke pistes waren en dat je leuk een rondje kon doen. Zag nu dat het veel rood is en verbaasde mij een beetje. Het is dus wel rood en niet meeste donker blauw om maar zo te zeggen.

Gert van Duren | 14-03-2022 - 11:54

Marja  Skiër

Nou nee Gert, sommige delen zijn blauwachtig rood, rood of zwartachtig rood. Om frustratie of angst voor die persoon te voorkomen deze toch liever een dag of 3 op les laten gaan. Dan kunnen jullie ‘s middags of de laatste 3 dagen nog lekker samen skiën zonder ongelukken of onbedoeld opgelopen angsten door te hoog gegrepen afdalingen die in hè rhododendron en de knietjes zijn gaan zitten. Better safe than sorry zou ik zeggen.

Marja Skiër | 14-03-2022 - 13:28

Marja  Skiër

Niet in de rhododendron natuurlijk😰 autocorrect voor ‘in het hoofd’

Marja Skiër | 14-03-2022 - 13:29

Gert van Duren

Ok dank je

Gert van Duren | 14-03-2022 - 13:31

marc van de poel

Het heeft ook veel met de kwaliteit van prepareren te maken.
Perfect glad geprepareerde rode pisten zijn voor iets minder geoefende middelmatige skiër best te doen.
Maar als de preparatie beetje gebrekkiger is en/of verse sneeuw en ijsplekken op de piste voorkomen, nijgt een rode piste al snel naar donkerrood.
Maar ik denk dat makkelijk 2/3 van de pisten in Ladis/Fiss/Serfaus voor het gros van de skiër te doen moet zijn.

marc van de poel | 14-03-2022 - 15:20

Anita ❤ snow

Ik ben zelf een blauwe/makkelijke rode piste skiester, al heb ik ook les gehad.
Maar die lange in mijn ogen echt wel heel rode pistes zijn voor mij helaas niet weggelegd. Daar leg ik me nu maar bij neer, voorkomt frustratie!😉

Anita ❤ snow | 14-03-2022 - 16:01

Sigrid Ribbers

Hier nog zo een.. 1 lange blauwe afdaling met rode stukjes is voor mij genoeg per dag. Idd ook niet voor mij weggelgd ondanks de skielessen..😁⛷maar ik ben dik tevreden zo..

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 16:28

Harry Verduin

In Frankrijk slagen ze er zelfs in lastige blauwe pistes te hebben😅

Harry Verduin | 14-03-2022 - 16:35

Greet ☀️

Harry, klopt helemaal, sommige blauwe zijn roder dan rode pistes in Frankrijk… 😉 ik heb geleerd om op m’n techniek te vertrouwen en rustig en gecontroleerd te skiën, en vooral te blijven proberen. Ik heb afgelopen week ook zo weer m’n grens wat verlegd.

Greet ☀️ | 14-03-2022 - 19:31

Marja  Skiër

De pistes liggen nu eenmaal in de natuur en de banen zijn niet overal hetzelfde qua moeilijkheid. Daarom beoordelen ze het hele traject en zullen er altijd wat moeilijkere en wat makkelijker delen zijn. Maar om op de vraag van Gert terug te komen, de omstandigheden zijn zo aan het eind van het seizoen niet overal goed en in Oostenrijk prepareren ze niet zo perfect als in de Dolomieten in Italië, daar zitten de meesters. Ik vertrouw ook op mijn techniek en heb genoeg ervaring om van elke piste naar beneden te komen maar ik doe het graag op mijn gemak en waarom moeilijk als het wat makkelijker kan. Ik mijd ijzige pistes en zoek op tijd een koffietentje dan blijft het leuk voor mij. En ik neem elk jaar les, gewoon 3 dagen, dat is goed voor het zelfvertrouwen en kan ik weer wat grenzen verleggen.

Marja Skiër | 14-03-2022 - 20:20

Dennis Sival

En weer een fantastische dag

Foto bij weerbericht reactie 106043

Dennis Sival | 14-03-2022 - 10:51

Evert Nouwen

Top dag weer in Quatre-Valees. 🇨🇭☀️🇨🇭In het zuid-westen met zicht op de Materhorn komt wat hoge bewolking opzetten.

Foto bij weerbericht reactie 106045

Evert Nouwen | 14-03-2022 - 11:21

Kitty Lakeman

Hi Michael, hoe zien de voorspellingen eruit in Andorra volgende week? Vertrekken zondag voor een week naar Pas de la Casa 😃👍🏽

Kitty Lakeman | 14-03-2022 - 11:30

Ingrid Laurijssen

Hier in Megève vannacht weer eens een dun laagje sneeuw gevallen en het zonnetje is wederom heerlijk aan het schijnen 🌝

Foto bij weerbericht reactie 106049

Ingrid Laurijssen | 14-03-2022 - 12:16

Steph Priem

Ik heb alvast een prachtige week achter de rug in Alrberg en lid van het selecte clubje Run of Fame zo'n 85 ski-km en 18.000 hoogtemeters 💪😉.

Foto bij weerbericht reactie 106050

Steph Priem | 14-03-2022 - 12:55

Harry Verduin

Wow goed gedaan👍

Harry Verduin | 14-03-2022 - 16:33

Patrick Vierwind

Inmiddels uitgebreid tot vier

Foto bij weerbericht reactie 106067

Patrick Vierwind | 14-03-2022 - 17:26

Patrick Vierwind

Mooie tocht

Patrick Vierwind | 14-03-2022 - 17:26

Patrick Vierwind

Foto bij weerbericht reactie 106069

Patrick Vierwind | 14-03-2022 - 17:33

Steph Priem

Patrick idd een pittig tochtje voor een 60 en 68-jarige 😉.

Steph Priem | 14-03-2022 - 18:52

Patrick Vierwind

Top hoor

Patrick Vierwind | 14-03-2022 - 19:38

Seb Verhoef

Hi, wij zitten in flachau. De app geeft hier woensdag toch wel wat regen aan? Kan jij daar meer over vertellen micheal? En blijft het snachts nog vriezen of wordt het een groot papfeest? Thx

Seb Verhoef | 14-03-2022 - 12:59

Sigrid Ribbers

Wij spotten treinen op de Kleine Scheidegg in Grindelwald.. Koos het is hier fanstastisch.. en werkt verslavend🇨🇭⛷🛷

Foto bij weerbericht reactie 106055

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 13:38

Koos Beijer

Sigrid!niet teveel treinfoto's hoor!🤪🛷🚞🇨🇭!!!

Koos Beijer | 14-03-2022 - 17:09

Koos Beijer

En het is inderdaad verslavend,nu ski ik niet!...maar SLEEËN en TREINEN is een hele verslavende combinatie!!!Eerst alleen maar treinen spotten in Zwitserland 🇨🇭,maar laatste jaren dus ook sleeën en treinen spotten!!!🛷🚞😍🇨🇭🛷🚞❄❄🌨🌨😍🇨🇭💪!!!

Koos Beijer | 14-03-2022 - 17:13

Koos Beijer

En blauwe lucht!!!☀️❄😍🇨🇭Genieten,Sigrid!

Koos Beijer | 14-03-2022 - 17:14

Sigrid Ribbers

Ik kan het niet laten Koos.. idd verslavend.
Nou hier nogal lange pistes..en het word vsnaf 12 u echt zwaar met 15 gr. Dus doen we ook andere dingen.. ik wil ook nog graag sleeën.. 😁🛷🛷vind dat geweldig..

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 18:53

Sigrid Ribbers

Yep ondanks de verwachte bewolking.. gewoon knalblauw!!

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 18:54

Marja  Skiër

Mooi zo in de zon met die blauwe lucht en de Eiger erachter. Gaan jullie nog met de trein naar de Jungfraujoch? Zo de moeite waard! Om nooit te vergeten.

Marja Skiër | 14-03-2022 - 19:04

Greet ☀️

Knap hoor!

Greet ☀️ | 14-03-2022 - 19:32

Sigrid Ribbers

Dank je Greet..

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 20:48

Sigrid Ribbers

Ja Marja dat staat voor woensdag op het programma! Word tot nu de helderste en warmste dag( volgens de verwachting).

We verheugen ons erop..

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 20:50

marc van de poel

15 cm sneeuw in de Zuidelijke Franse Alpen.
Hier een up to date foto van Vars.

Foto bij weerbericht reactie 106057

marc van de poel | 14-03-2022 - 15:22

Sigrid Ribbers

Wouw mooi👍

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 16:28

Harry Verduin

Zal weer snel weg zijn :-(

Harry Verduin | 14-03-2022 - 16:32

Henrik Mulder

Topdag in Grindelwald😎

Foto bij weerbericht reactie 106070

Henrik Mulder | 14-03-2022 - 17:37

Sigrid Ribbers

Dat was het!!

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 18:55

Koos Beijer

Geweldig,Henrik!!!met de Eiger!!!❄☀️🇨🇭😍😍!!!

Koos Beijer | 14-03-2022 - 19:37

Gijs Winter

Topdag. Veel geskied en genoten. Voorjaar is duidelijk zichtbaar hier in de Dolomieten. Alle pisten open en nog in goede tot zeer goede conditie.

Foto bij weerbericht reactie 106071

Gijs Winter | 14-03-2022 - 18:48

Gijs Winter

De omgeving blijft adembenemend. Het is hier ook al echt voorjaar, gezien vanuit de liften. Op de pisten merk je gelukkig niet dat je door een bruin landschap skied

Foto bij weerbericht reactie 106080

Gijs Winter | 14-03-2022 - 19:05

Anita ❤ snow

Mooi zeg! Hopelijk volgend jaar ook die kant op!🤗

Anita ❤ snow | 14-03-2022 - 19:38

Arif Kocak

De landschappen zijn er inderdaad ongelofelijk Gijs. Zelf vorige week een topweek gehad in Selva. Sella Ronda uiteraard wel even een keer gepakt en La Longia lag er fantastisch bij.

Arif Kocak | 14-03-2022 - 20:06

Gijs Winter

Het zicht op de noordhellingen van Arabba toont winters

Foto bij weerbericht reactie 106081

Gijs Winter | 14-03-2022 - 19:11

Miranda P

Weet iemand hoe de condities in Livigno zijn?

Miranda P | 14-03-2022 - 20:17

Michael  Colfosco

Stonehenge in de Dolomieten 😉 Topdag weer ☀️👍⛷

Foto bij weerbericht reactie 106093

Michael Colfosco | 14-03-2022 - 21:00

Michael  Colfosco

Foto bij weerbericht reactie 106094

Michael Colfosco | 14-03-2022 - 21:01

Sigrid Ribbers

Schitterend!

Sigrid Ribbers | 14-03-2022 - 21:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord