Toenemend onbestendig

Algemene weersituatie
Tussen een hogedrukgebied vandaag met kern boven oost Europa en een lagedrukgebied ten westen van het Iberische Schiereiland krijgen de Alpen te maken met een in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming. Daarmee wordt de inversie afgezwakt en neemt de kans op Hochnebel verder af en komt de föhn opzetten.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Ook zo genoten van het prachtige weekendweer en perfecte sneeuw en piste condities ? Op veel plaatsen in de bergen kon dit weekend het maximale aantal zonne-uren worden opgetekend en mede door de al krachtige maart zon was het op menig terrasje gewoon warm. Zelf heb ik dit weekend de pistes in Wallis een verkend en ondanks de hoge temperaturen, hier op 1800 meter maar liefst een graad of  8 in de plus, waren de omstandigheden perfect.


Perfecte condities afgelopen weekend in de Alpen, foto Fiescheralp (Wallis)

Natuurlijk merkte je in de middag dat op de wat meer op de zon gelegen zuid-hellingen de sneeuw wat papperig (sulzig) werd maar eigenlijk mocht dit geen naam hebben. Dat de sneeuwkwaliteit zo goed bleef hadden we vooral te danken aan de lage dauwpunt temperaturen van -10 tot -20 in de bergen. Anders gezegd: de lucht is heel droog en dat is gunstig voor de sneeuw die dan nauwelijks tot niet zal smelten. Tevens hadden we door de droge lucht te maken met fenomenale vergezichten. 

Vandaag gaan we op herhaling en de zon zal opnieuw het weerbeeld in het gehele Alpengebied bepalen. Aanvankelijke Hochnebel (bovengrens 800-1000 meter) zal snel oplossen en nog voor de middag schijnt ook in de dalen de zon. Mogelijk dat in de Franse Alpes-Maritimes in de middag een paar wolkjes verschijnen. Het is opnieuw zacht, op 2000 pendelt het kwik tussen de 2 a 4 graden, op 3000 meter rond de -3 graden en op 4000 meter rond de -10 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich meest tussen de 2000 en 2500 meter.


Niet alleen volop zon in de Italiaanse Alpen (Trentino), vandaag nogmaals overal
Kaiserwetter

Opkomende bewolking en Südföhn
Morgen dinsdag start de dag opnieuw veelbelovend en Hochnebel zal niet of nauwelijks nog een thema zijn. De zuidwestelijke Alpen krijgen in de ochtend echter te maken met een weers verslechtering. Opkomend (hogere)bewolking  trekt vanuit het zuidwesten de Franse Alpen, het zuidwesten van Zwitserland en Wallis en de westelijke Italiaanse Alpen binnen. In de middag en avond is de bewolking zo dicht dat eerste neerslag gaat vallen. De oostelijke Alpen hebben dinsdag in eerste instantie nog te maken met veel zon voordat vanuit het zuidwesten in Engadin tot over zuid Tirol eveneens (hogere)bewolking komt opzetten. Met het opkomen van de bewolking en neerslag komt aan de noordkant van de Alpen de föhn opzetten die gaandeweg de dag van west naar oost steeds verder in kracht gaat toenemen.

Sneeuw zuiden
Woensdag is het aan de gehele Alpenzuidkant bewolkt (trübe) en valt er sneeuw, de noordkant houdt het met een sterke föhn droog en het is zonnig dan wel mooi (föhnig) opgeklaard. Met de föhn kunnen de temperaturen aan de noordkant en ook inner-alpine nogmaals wat stijgen. Meest zal het kwik tussen de 6 en 15 graden gaan uitkomen, in de föhn gebieden is lokaal 16 tot 18 graden haalbaar. Terwijl het hier dus zweten wordt krijgen de "zuidelingen"  te maken met winterse toestanden. Het is er een stuk kouder en vanaf 1000 tot 1200 meter valt er steeds weer (lichte) sneeuw. Bij gunstige Südstau kan het lokaal ook sterker en aanhouden sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter zal zakken. 


Lokaal is aan de Alpenzuidkant met gunstige Stau tot een halve meter verse
sneeuw mogelijk

Ofschoon de modellen nog een beetje schipperen met de neerslag hoeveelheden kan de komende 5 dagen in de Südstau gebieden boven de 1500 meter tussen de 30 en 40cm sneeuw gaan vallen, lokaal is zelf  40 tot 60cm verse sneeuw mogelijk. Voor de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam en ook de inner-alpine gebieden is sneeuw geen thema. Afgezien van overtrekkende wolken(velden) is het er meest droog en zonnig (opgeklaard) en  mede door de föhnige condities vooral ook zeer zacht.

Vanaf donderdag gaan de Südföhn en Südstau eruit maar het blijft  tot in het weekend in het gehele Alpengebied licht onbestendig en zacht. Af en toe kan er wat lichte regen en hogerop sneeuw vallen dan weer schijnt de zon. Ofschoon de onzekerheden vanaf het weekend sterk toenemen lijkt het er op dat vanaf zaterdag de föhn weer gaat opsteken als voorbode voor een nieuwe weersverslechtering die vanaf zondag maandag zijn intrede zal doen. Het wordt dan van het westen uit niet alleen onbestendig, ook de temperaturen zullen dan een neerwaarts trend gaan vertonen. Of dit een inleiding zal zijn voor een mogelijk winters (slot)offensief is nog onzeker.   


ECMWF ; Volgende week bepalen depressies het beleid.  Periodiek onbestendig en
geleidelijk kouder. (kaart voor woensdag 13 maart )

Samenvattend:
Deze week zullen de sneeuwcondities mede door de sterke Südföhn aan de Alpennoordkant verder verslechteren met vooral in de lager gelegen gebieden sterke dooi. De Alpenzuidkant mag zich verheugen op verse sneeuw . Vanaf donderdag tot zaterdag "geen vlees, geen vis" en aanhoudend (zeer) zacht. In het weekend opkomende föhn gevolgd door koufrontpassage met afkoeling. Meest waarschijnlijk scenario voor de volgende week: kouder, (licht) onbestendig met kans op periodiek wat neerslag. sneeuwvalgrens circa 1000 meter.     

Tot zover voor vandaag, fijne dag en geniet nog even van het prachtige weer. Ciao en tot morgen maar weer.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Bekijk hier de binnengekomen foto's uit de sneeuw!

Upload ook foto's via de officiële Sneeuwhoogte App

» Android
» iPhone

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Beste Johann

Ik heb een vraagje zondag 10 maart gaan wij een week naar Canazei(stella ronda) als ik naar weer kijkt dan krijg ik bijna hart anval zal zooooo slecht zijn?Ik hope dat jij beter nieuws hebt

Groetjes

Gast-1974 | 04-03-2013 - 09:15

Gast

Beste Johann,Komende zaterdag vertrekken wij naar Berwang, voor hopelijk een heerlijke week wintersport.Kun je mij vertellen of het daar vanaf zaterdag kouder gaat worden en of er regen dan wel sneeuw gaat vallen??Alvast hartelijk dank voor je reactie en geniet van het lekkere alpen weer !

Gast-1975 | 04-03-2013 - 09:20

Gast

Beste Johan, vertek 15 maart richting Gerlos.. hoop dus op kouder met meer sneeuw.. Lees hier op meerdere sites dezelfde berichten over.. Ik heb dus goede hoop!Bedankt voor je weerbericht,, lees het iedere dag!

Gast-1976 | 04-03-2013 - 09:57

Gast

Hi Johann,Ik ga komende donderdag naar Damuls kan ik nog skieen of gaat het waterskieeen worden :-(Thanks,Roy

Gast-1977 | 04-03-2013 - 10:00

Johann

@Gast-1974, 1975 en 1976. Nog wat onzeker allemaal maar zowel het ECMWF als ook het GFS laten vanaf zondag geleidelijk een overgang zien naar een kouder weertype met wrs ook weer verse sneeuw in de Alpen boven de 1000 a 1500 meter ! Gr Johann

Johann | 04-03-2013 - 10:06

Gast

@Johan ik ga duimen!Grt gast 1976

Gast-1979 | 04-03-2013 - 10:10

Gast

krijgen we nog sneeuw in westendorf volgende week .

Gast-1980 | 04-03-2013 - 12:38

Gast

Roy,

Neem je paraplu mee!@Johan,

is er nog van donderdag tot maandag een berg/dal in de alpen waar de omstandigheden wel goed blijven? Dus geen regen of windkracht 5?Groet,

MartinGast-1981 | 04-03-2013 - 12:48

Gast

Hoi Johan,

Vanaf 9 maart wil ik graag nog een weekje skieën. Waar kan ik het beste naar toe om de regen te ontwijken?Groet,

Sjoukje

Gast-1982 | 04-03-2013 - 15:55

Gast

Hoi Sjoukje,Neem bv Pitztal. Oostenrijk. Skiën tussen 2800 en 3550 m. Gegarandeerde topklasse.

Of

Zermatt tussen 1650 en 3900 m eveneens super!!Gr.

Gast-1983 | 04-03-2013 - 17:00

Gast

ikga 9 maart een weekje langaufen ne skien

is seefeld een optie of beter

scuol oid

hans

Gast-1984 | 04-03-2013 - 23:20

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord