Zon regeert in de Alpen

Algemene weersituatie
Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt de komende 24 uur langzaam verder oostwaarts richting de Benelux en zorgt voor rustig en vrij zonnig weer in de Alpenregio. Zondag en maandag verandert er nog niet bijster veel in het stabiele en vrij zonnige wintersportweer, maar vanaf dinsdag komt het aandachtsgebied in een vrij krachtige zuidelijke stroming terecht waardoor vooral aan de Alpenzuidzijde de neerslagkansen aanzienlijk zullen gaan toenemen!

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot zeer lokaal 3 (code geel-oranje)

Weerpraatje
Wat een super vooruitzichten! Degenen die op dit moment in de Alpen op wintersport zijn hebben niets maar dan ook helemaal niets te klagen. Op enkele onschuldig voorbijtrekkende wolkenveldjes na is het zon, zon en nog eens zon wat de klok slaat vandaag. De komende dagen profiteren we maximaal van een gebied met hoge barometerstanden dat tot en met maandag het Alpenweer uitermate gunstig zal gaan bepalen. Heerlijk ski en snowboard weer dus, met uitstekende zichtwaardes en in combinatie met niet al teveel wind volop genieten dus.


Volop genieten in de omgeving van Grünau im Almtal gisteren via @Sneeuwhoogte App.

Zwaardere sneeuwcondities beneden 1500 meter
Inmiddels is de maand maart aangebroken en is goed te merken dat de zon al steeds meer kracht begint te krijgen. Dit gaan we de komende dagen dan ook vooral beneden de 1600 meter zeer goed merken, waarbij vooral de condities van de zuidhellingen flink zwaarder zullen gaan worden met wat meer papperige sneeuw condities. In de ochtend valt het allemaal nog wel mee, maar vooral aan het eind van de middag kan de dalafdaling naar het appartement of hotel nog wel eens flink zwaar gaan worden. Het nulgradenniveau stijgt na een frisse en koude nacht (uitstraling) dan ook rap naar een hoogte van ongeveer 2200 meter gemiddeld waarbij het in de oostelijke Alpen iets frisser blijft. Hier vinden we de vorstgrens op ongeveer 1900 meter terug.


Hogedruk zorgt dit weekend voor supercondities!

Zondag en maandag aanhoudend fraai wintersportweer
Ook deze twee dagen staan in het kenmerk van een uitbundig stalende zon. Het hogedrukgebied trekt zeer langzaam ten noorden van de Alpen in oostzuidoostwaartse richting, waardoor frontale bewolking de Alpen niet bereiken kan. In de dalen kan lokaal de ondiepe bewolking wel vrij hardnekkig zijn (inversie) wat we wel vaker zien in dit soort hogedruksituaties. Het is vrij zacht in de Alpenlanden met een nulgradenniveau dat schommelt tussen de 2200 meter in de westelijke Alpen tot ongeveer 1800 meter ten oosten van de Vorarlberg.


Alpen liggen er prachtig bij met ondiepe bewolking in de lagere gebieden. @EuMetsat

Opstekende Südfohn op dinsdag
Het hogedrukgebied dat voor het schitterende weer heeft gezorgd ligt tegen die tijd boven het oosten van Roemenië. Teglijkertijd ontwikkelt zich in het zeegebied ten westen van Portugal een actief lagedrukgebied. Hierdoor gaat de gradiënt (luchtdrukverschil) in het Alpengebied aanzienlijk toenemen en komt er een vrij sterke zuidelijk georiënteerde luchtstroming op gang. Dit betekent dat  de Alpennoordzijde te maken gaat krijgen met sterke föhnachtige verschijnselen waarin de temperatuur een flinke sprong omhoog kan gaan maken. Aan de Alpenzuidzijde kan tegelijkertijd door dynamische forcering (lucht wordt gedwongen te gaan opstijgen) neerslag van betekenis gaan vallen, al is het op dit moment nog lastig aan te geven waar het qua regen/sneeuw precies op zal gaan uitdraaien. Ik kom daar morgen natuurlijk nog uitgebreid verder op terug!


Voorlopig nog geen vuiltje aan de lucht! Bettmeralp Wallis 2000m

Vanuit een bewolkt en grauw Schiphol met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Beste Michael,Wij gaan van 10 tot 17 maart naar Berwang in Tirol, ik zag dat de verwachte regen voor deze week eventueel overgaat in sneeuw ivm aanvoer van koudere lucht. heb jij hier al iets meer zicht op??Alvast hartelijk dank voor jouw terugkoppeling!

Gast-1960 | 02-03-2013 - 10:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi gast-1960 Het is erg lastig om nu op voorhand al te moeten gaan aangeven waar het over een week met de neerslag precies op zal gaan uitdraaien. Wel is het zo dat rond volgend weekend het gehele Alpengebied weer in aanzienlijk koudere lucht terecht komt (Volgens laatste 00Z runs) Hierdoor lijkt de sneeuwvalgrens tegen die tijd weer flink te kunnen gaan zakken. Stay tuned en hou onze berichtgeving in de gaten :-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-03-2013 - 10:18

Gast

Beste Michael,Wij zouden naar Briancon willen rond 16 maart. Heb je een idee of na het sneeuwen in de Zuidelijke alpen er ook weer een zonnetje tevoorschijn gaat komen?

Het is misschien een beetje ver vooruit kijken maar ...Alvast dank voor je reactie.

Gast-1962 | 02-03-2013 - 18:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1962 Het is inderdaad een beetje te ver voorruit. Ik kan daar nog niets betrouwbaars over zeggen helaas. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-03-2013 - 20:12

Gast

ECMWF geeft aardige koude (relatief) over een week in Nederland, ben benieuwd wat ervan terecht komt!

Gast-1964 | 02-03-2013 - 21:19

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord