Vandaag opnieuw een dagje Kaiserwetter in de Alpen. Vannacht volgt dan vanuit het noordwesten een eerste storing met wat sneeuwval. Komend weekend volgt een 2e actievere storing. Hierop gaat het aan de noordzijde flink sneeuwen!
Lofer. @Live updates
@Heerlijke beelden vanuit het Franse Valmorel. @Live updates
Gerlos. @Live updates
Gezellig druk op een terras in Wagrain. @Live updates
Kouder met sneeuwval
Er hangt een verandering in de lucht. De dag start opnieuw zonnig, met alleen aan de centrale Zwitserse noordzijde en delen van de Bayerische Alpen wat onschuldige ondiepe hochnebel. De temperatuur op 2000 meter schommelt daarbij nog rond het vriespunt. Vannacht nadert dan uiteindelijk een eerste koufront het noordwestelijke Alpengebied. De temperatuur gaat hierbij met het instromen van beduidend koudere lucht flink onderuit. De vorstgrens daalt morgenochtend snel tot ruim onder de 800 meter. In de noordelijke Franse Alpen valt vannacht en in de vroege ochtend al wat sneeuw. Verder oostwaarts is de sneeuwval morgen duidelijk wat actiever. Hier valt in de noordstau gebieden gemiddeld een mooie 10 tot 20cm verse sneeuw. De flink toenemende noordwestelijke wind is dan even een aandachtspuntje. Hogerop is er een gerede kans op lift afsluitingen.
Morgen weer sneeuw voor de noordkant. Er valt hier gemiddeld een mooie 10 tot 20cm. De flink toenemende noordwestelijke wind is daarbij wel een hinderlijke factor. Liftafsluitingen?? #ECMWF WetterOnline
Weekend meer sneeuw!
Zaterdag wordt een ouderwetse sneeuwdag voor Oostenrijk. Een front knalt dan frontaal op de noordelijke Alpen. Een staufase uit het boekje. Ik verwacht komend weekend de meeste sneeuw in het Salzburgerland richting Dachstein. Tegen gunstig gelegen stauhellingen halen we waarschijnlijk zelfs een dikke meter! Over de sneeuwvalgrens hoeven we ons geen zorgen te maken. Die ligt diep in de polaire luchtmassa tot laag in het dal. Het zuidelijke Alpengebied krijgt tegelijkertijd te maken met een sterk oplevende noordföhn. Lokaal lukt het misschien dat wat sneeuwval over de hoofdkam de zuidkant bereikt. Maar de trend is hier duidelijk droger. De sterke noordföhn is tevens een aandachtspunt. De Franse Alpen en westen van Zwitserland houden het komend weekend grotendeels droog. Hier is onder hogedrukinvloed duidelijk meer ruimte voor de zon.
Verwachte sneeuwval tot en met het weekend. Ouderwets sneeuwbingo voor Oostenrijk! @Arpege WX Charts
Temperatuur verwachting voor de regio Serfaus. Het gehele ensemble oogt behoorlijk koud, @KachelmannWetter
Na het weekend keert de rust weer terug. In de regio Salzburg is nog een laatste sneeuwbui mogelijk. Verder is er flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur blijft daarbij voorlopig op een winters niveau. De winter is terug!
Een fijne dag nog en graag tot morgen!
Met vriendelijke groet,
Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael
Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.
Klopt het dat je niets schrijft over vrijdag? Wordt dat een 'droog' dagje? Of zijn we nu vertrokken voor drie dagen 'slecht' skiweer?
Bastiaan Wevers | 19-01-2022 - 08:57
Overgangsdag. Do en weekend zijn duidelijk actievere sneeuwdagen voor Oostenrijk 🇦🇹🙋♂️
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2022 - 09:08
Fantastische vooruitzichten! Nu het met die sneeuw wel goed zit blijven er nog maar 2 zorgen over: vrijdag negatief testen en zaterdag de reisdag.
J K | 19-01-2022 - 08:58
De laatste mooie dag in Livigno
Dries Livigno | 19-01-2022 - 09:09
Foto komt er blijkbaar niet door via de app
Dries Livigno | 19-01-2022 - 09:12
Jawel hoor Dries je foto is wel doorgekomen en het is een mooie foto van de piste in livingo neem ik aan.👉🌨🏔⛷👍
Peter N | 19-01-2022 - 09:47
Ja Peter met op de achtergrond de ondergaande maan.
Er wordt meer sneeuw opgespoten sedert gisteren. Ze zien hier de bui waarschijnlijk al hangen. 🤔😉
Geen verse sneeuw met diepvries temp tot -13 vrijdag
Dries Livigno | 19-01-2022 - 10:07
Nog even genieten. Heerlijk.
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:14
Dries fijne dag nog ⛷⛷
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 10:31
Mooi Dries, geniet er nog van!
Greet ☀️ | 19-01-2022 - 12:47
Goedemorgen en dank voor je weerbericht Michael.
Ruzie Bergbahnen.
Uit bezuinigingen zet men hier (Pitztal) de liften voor 50 % buiten gebruik. Dat deed men in dec. en nu weer. Hen gewezen op het feit dat ze service moeten leveren. Er is wel 100% voldaan €. Ga je zo met toerisme om. Mij is voorts gebleken dat een paar zaken lieden uit het Inntal dit ondernemen. Zakelijk en 0,0 compassie.
Reageerden ergerlijk en je kunt skiën op de ene geopende baan.
Heb hen medegedeeld dit op internet te plaatsen. Lagen er niet van wakker.
( soms ook beroerd geprepareerd)
Waarvan kennisname.
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 09:11
Wat een teleurstelling Bertil en wat een koude en harteloze reactie van die zakenmannen. Geld speelt weer een kwalijke hoofdrol!😖
Marja Skiër | 19-01-2022 - 09:28
(Als ik het mag vragen ? )
Wie, elders in de Alpen, constateerde dit ook ?? Pure Interesse.
Hartelijk dank !! 👍
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 09:34
Herkenbaar, mijn ervaring is dat Oostenrijkers eerst aan hun knip denken en daarna pas aan de gasten. Ik plaats liever positievere berichten maar dit valt niet te ontkennen.
Michael Gerritsjans | 19-01-2022 - 09:51
Hier in de Zugspitz Arena gewoon alles open.
S K | 19-01-2022 - 09:55
Ik zie dat Bergbahnen St Johann in Tirol ook bepaalde liften en pistes (deels) dicht laten vanwege 'bedrijfsinterne zaken'. Ken de precieze achtergrond hier niet van.
Gaston Bisschops | 19-01-2022 - 09:56
Ja als er zo weinig mensen in een bepaald skigebied komen Bertil dan zijn de kosten om alles open te houden waarschijnlijk hoger dan de inkomsten en dat er dan liften 🛗 worden afgesloten is niet leuk : maar wel begrijpelijk voor de eigenaar ter plaatsen: maar eigenlijk is de regering daar mede schuldig aan met al die regels en afsluitingen is voor een boel mensen het niet meer leuk en dat is een reden om dan maar weer niet op wintersport vakantie te gaan.👉🌨🏔⛷👍
Peter N | 19-01-2022 - 09:58
Hi Bertil,
Gelukkig is hier in ‘t Stubaital geen sprake van, ondanks de rustige periode is alles nagenoeg open qua liften en pisten. Vorig jaar was dat (volkomen logisch) wel anders, maar zelfs toen waren met een paar strategische liften relatief veel pistekilometers te skiën. Erg jammer en slechte reclame. Maar weet dat ze het erg lastig hebben met de personele bezetting, moeilijk aan te komen en nu natuurlijk ook uitval door besmettingen en quarantaines. Dus wellicht dat dat een rol speelt? Het is letterlijk en figuurlijk niet makkelijk om alles in de lucht te houden momenteel.
Marjon J | 19-01-2022 - 09:58
Jakkes wat een mentaliteit. Alleen maar incasseren en geen gastheerschap.
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:17
Mijn ervaring is alweer van ongeveer 7 jaar terug in het gebied van Alpe d'Huez. Kerstperiode. Weinig sneeuw, kale en gladde pistes, koud genoeg voor sneeuwkanonnen maar dat was blijkbaar teveel gevraagd. Wel het volle pond voor skipas vragen terwijl zeker eenderde was gesloten!
Esther Sand | 19-01-2022 - 10:23
zeer teleurstellend inderdaad want jij hebt volle pot betaald !! Dit moet inderdaad zoveel mogelijk gedeeld worden op alle sociale media. Weet je trouwens wanneer er over nieuwe maatregelen gesproken wordt?
Harry Verduin | 19-01-2022 - 10:49
Tot nu dank voor de reacties 👍👍
@ Harry. Geen idee op dit moment. Mogelijk per 1 feb iets nieuws ?? 😇afw. Verwacht eigenlijk niks nieuws.
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 11:00
@Bertil!
Wij gaan as weekend naar Kitzbühel/Kirchberg voor 2 weken.
Wij zullen goed opletten of deze kwestie ook in dit gebied speelt!!
Rita | 19-01-2022 - 11:01
Thanx Bertil. Zou willen skiën vanaf 2 Februari, maar vraag me af of ik beter nog wacht met boeken. ook om verrassingen zoals in Pitztal te vermijden...
Harry Verduin | 19-01-2022 - 11:26
Dat is balen zeg. Zie op winter.intermaps.com/pitztaler_gletscher?menu=true inderdaad dat er diverse liften en pistes gesloten zijn. Laatste keren in december 2019 en 2021 heb ik dit zelf niet eerder meegemaakt in Brand. Al heb ik me er in 2021 wel over verbaasd hoe het financieel haalbaar kan zijn om een geheel gebied te prepareren en in bedrijf te houden met de weinige wintersporters. Als wintersporter is het natuurlijk wel fantastisch om van veel pistes en liften gebruik te kunnen maken terwijl het ook nog eens lekker rustig is.
paul m | 19-01-2022 - 11:42
Geldt ook voor pretparken. Wel volle mep betalen maar attracties sluiten omdat er minder mensen zijn. Laat dan de mensen met korting binnen! Zo ook met peper dure skigebieden. Ik hoop dat ze minder klanten krijgen. Walgelijk dat geld op de eerste plaats komt
Erwin Kessel | 19-01-2022 - 13:23
Bertil, half december gaan skiën in het Montarosa-gebied en quasi alle liften waren in gebruik hoewel er erg weinig volk was en hier bovenop kregen we ook nog eens 30% korting op onze zesdaagse skipas.
Steph Priem | 19-01-2022 - 13:44
@ Steph
Dat is top. Tja Italianen hè !
Heb hier nog met andere werknemers gesproken van de liften. ( we kennen elkaar inmiddels beetje). Ik vertelde het hen. Hun reactie zei voldoende. “”Als wij iets vragen of opmerken, nooit wordt er iets mee gedaan””. Onze verhuurster, die zegt, “ tja een stel zakenmensen uit het verderop gelegen dal, hebben enkel gevoel voor de kassa””. Toerisme is de klos.
Hier staan hele grote hotels als bv Seppe/ Beim Bergdokter enz. leeg met deur op slot. Voor C…. kreeg je daar geen kamer, geheel volzet.
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 14:39
Dat is knap lullig Bertil. Zoals in een reactie al benoemd speelt het hier (st Johann in Tirol) ook deels. Ze hebben de gondel en stoeltjeslift bij Oberndorf dicht op ma t/m wo. Denk uit personeelstekort maar kunnen ook gewoon ordinaire kostenbesparingen zijn, gelukkig de andere kant van st Johann zelf wel alles open want je zou maar een hotel/ appartement in Oberndorf nu hebben... Was vandaag in Leogang en ook daar bv best wel wat restaurants die dealtjes hebben met andere restaurants waardoor er maar 1 v/d 2 open is, gevolg: de ander is dan overvol en geen plek meer te vinden in half januari.
Ate N | 19-01-2022 - 15:41
Nu heeft het Pitztal bij mij zowieso een kwalijke reputatie :
25 jaar geleden, ergens begin december, belandden wij met onze camper op de parking van de kabelbaan voor de gletsjer.
Wij betaalden samen met tientallen anderen in de hal het dagticket en gingen met de Standseilbahn naar boven.
Daar was de verrassing groot, toen wij vaststelden dat er slechts twee (2) liften open waren en er stonden zonder overdrijven misschien wel 2000 wachtenden.
Onmogelijk om binnen het anderhalf uur een afdaling te kunnen maken.
Nooit gezien.
Razend kwaad gingen wij terug naar beneden, waar we aan de balie bot vingen met onze klachten en vraag om terugbetaling, en ze daar vrolijk doorgingen met het verkopen van (eigenlijk onbruikbare) skipassen. Uiteindelijk hebben we met veel lawaai onze skitickets aan mensen gegeven, die aan het loket stonden aan te schuiven.
Na nog een boel lawaai te maken werden we samen met nog enkele tientallen bedrogen skiërs door de Polizei uit het gebouw verwijderd.
Lekker..
We zijn dan maar naar het Kauertal gereden.
marc van de poel | 19-01-2022 - 17:38
@marc/Ate
Bedankt voor jullie aanvullingen 👍
Het is me wat.
Als Wenen begin feb. op ski verlof komt zal alles wel in bedrijf zijn.
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 18:06
PCR vervalt m.i.v. 24 januari
Clemens Gjertsen | 19-01-2022 - 22:15
Ik heb het donkerbruine vermoeden dat de zgn. Staatshilfe hier ook een rol speelt. Omdat de vaak gabaseerd is op omzetten en kosten in het laatste 'normale jaar' zou het wel eens zo kunnen uitpakken dat sluiten vanwege gebrek aan belangstelling méér oplevert dan doordraaien.
Ik ken de exacte regels in A niet, maar aangezien heel veel een 'copy-paste' van Duitse regels is, zou me dit niet verbazen. Blijft natuurlijk zeer 'gecalculeerd' maar na de afgebroken winter van 2020 en de ingestorte winter van 2021, zal het hemd nader dan de broek zijn.
Clemens Gjertsen | 19-01-2022 - 22:21
Wwwhhhoooeeee een hele fijne goedemorgen, wat een geweldig mooi weer bericht ❄️😍 zo blij als een kind 🙌🏼 zaterdag naar Gerlos ⛷🏂 hopelijk word het komende week beetje zonnig ☀️ kan niet wachten 😝 3 jaar niet geweest en nu kan het weer ( mits Pcr test negatief is 🤞🏼 )
Bedankt voor het fijne weer bericht 🍀
Marjan Lubbe | 19-01-2022 - 09:16
Marjan, alvast veel plezier. Het gebied biedt veel mogelijkheden. Gezellig naar konigsleiten of Krimml of naar Zell skiën. Je kunt alle kanten op.
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:45
Lief Gerda dank je wel ☺️ we komen er al jaren! Manlief al toen hij klein was en nu de traditie voortzetten ⛷🏂 heerlijk gebied. We kennen het op onze duim, zag dat er een nieuwe hut is vlak bij Zell die gaan we maar eens even uitproberen 👌🏼
Marjan Lubbe | 19-01-2022 - 12:54
Plaats je ook updates. Dank u
Frans Jansen | 19-01-2022 - 13:39
Ja hoor wil ik best doen 👌🏼
Marjan Lubbe | 19-01-2022 - 16:12
Marjan, heerlijke vooruitzichten hoor.
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 17:44
Vandaag testen morgen rijden wat een top week wordt het
Hek . | 19-01-2022 - 09:29
Morgen testen en vrijdag rijden we naar Italië. Ik ben minder optimistisch want er valt geen sneeuw komende week in Cervinia en dat is wel heel erg nodig. Ik hou nog een slag om de arm of ik überhaupt de lange latten onderbind. Ijzige pistes, nee daar pas ik voor.
Marja Skiër | 19-01-2022 - 09:40
Maar Marja waar jullie naar toe gaan daar ligt toch sneeuw 🌨 genoeg dacht ik , en de Italianen zijn meesters in het prepareren van pistes ik denk dat het wel meevalt en dat er best wel goed te skiën valt : het is een erg hoog skigebied in cervina toch.👉🌨🏔⛷👍
Peter N | 19-01-2022 - 10:02
@Marja alvast goeie reis en tav skiën hoop ik dat het goed komt. Italianen hè ? !! Fijne vakantie vrijdag 👍👍
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 10:34
Marja, ik gun je van harte goede omstandigheden. Ga voor je duimen meis 🤞
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:43
Nou Marja bovenop zal het wel goed zijn hoor ! Skigebied tot 3900m ! Als het in cervinia minder is, is het in Zermatt vaak stuk beter :-)
Harry Verduin | 19-01-2022 - 10:51
Ik begrijp je helemaal Marja, ik hou ook niet van ijzige pistes (ook al weet ik wat te doen) Ik duim voor je dat het allemaal reuze meevalt, niet alle pistes zullen icy zijn, toch? Veel plezier alvast!
Greet ☀️ | 19-01-2022 - 12:46
Het zullen de voorlopers van mijn eerste-dag bibbers wel zijn. Ik ski al zo lang (45 jaar inmiddels want ik ben op mijn 18e begonnen) en ik kom overal van af maar toch…met de jaren en na mijn grote val ben ik een heleboel zelfvertrouwen kwijt en moet ik elk jaar weer opstarten en ervaren dat ik het ‘gewoon’ kan. Het zal wel goed komen. Ik laat het maar een beetje los. Dank voor jullie lieve support, dat doet goed lieve mensen😘
Marja Skiër | 19-01-2022 - 15:19
Berwang/Bieberwier/Ehrwald/Lermoos: dit gebied ligt mooi dichtbij Nederland maar mijn indruk is dat het 4 kleine op zich zelf staande gebieden zijn. Skien van het ene gebied naar het andere is niet mogelijk, of is deze conclusie niet correct?
Michael Gerritsjans | 19-01-2022 - 09:53
Hi, je kunt niet van het ene naar t andere gebied skiën. Ieder gebied heeft zijn eigen charme, heerlijk!
Connie Jager | 19-01-2022 - 10:24
👍😊
Sjaak W | 19-01-2022 - 10:27
Als je een piste knaller bent dan is het inderdaad allemaal te klein
Zoek je gezelligheid en rustig aan dan is het mooi daar.
Ik ben er twee keer geweest in de winter en was voldoende maar in de zomer kom ik er vaak kan je ook geweldig mountainbiken, fietsen en wandelen
Rob Van Elen | 19-01-2022 - 10:36
Het zijn kleine rustigere gebiedjes maar dat is net zo leuk...geen massatoerisme..geen wachtrijen aan de liften..gezellige hutjes...
Matt C | 19-01-2022 - 11:01
Bedankt voor jullie reacties. Ik begrijp dat het voor veel mensen ideaal is maar ik ga graag naar grote gebieden. Sölden vind ik al te klein voor een hele week, om maar eens wat te noemen.
Michael Gerritsjans | 19-01-2022 - 11:57
Warth/Schrocken ligt nu aan lech gekoppeld redelijk dichtbij en veel kilometers
Ben zelf paar keer in Lech geweest maar vindt het dorp veel te duur met alles dus wellicht in de kleinere dorpen wat goedkoper en veel pistekilometers
Rob Van Elen | 19-01-2022 - 12:11
Rob, klopt volledig. Ik verblijf altijd in Steeg, laatste dorpje voor Warth.
Steph Priem | 19-01-2022 - 13:48
Oke Steph die kende ik niet ik was een paar keer op de pistes van Warth geweest vandaar dat ik die wel kende.
Rob Van Elen | 19-01-2022 - 14:38
Nou Michael dan moest je maar eens naar Zermatt/Breuil Cervinia gaan. Daar zijn de mogelijkheden schier eindeloos. Of natuurlijk de Dolomieten rond Selva/Wolkenstein
Marja Skiër | 19-01-2022 - 15:21
Weer een heerlijke ✋ dag. ☀️ mooie pistes. I love it in Montafon
Luc Cap | 19-01-2022 - 10:08
Ohh Luc… fantastisch 🤩 wat ziet het er prachtig uit!! Hopelijk ben je flink aan het genieten! Voor ons ziet het er steeds somberder uit of we wel kunnen afreizen over 4 weken richting St. Gallenkirch! Pffff.. Corona & alle regels 😥 Dussss bedankt voor je update 😉
Maris ** | 19-01-2022 - 10:35
Ja vindt het ook mooi daar, er is van alles wat
Rob Van Elen | 19-01-2022 - 10:37
Prachtige foto, wij zijn ook na 2 jaar weer in st. Gallenkirch. In silvretta nova zijn ook aantal stoeltjesliften dicht. Gezien het geringe aantal toeristen is dat geen enkel probleem en zijn er voldoende piste km te maken
Caroline Skifan | 19-01-2022 - 11:34
Maris, hopelijk komt het toch in orde voor jullie vakantie
Luc Cap | 19-01-2022 - 17:48
Weer een zonovergoten dag op de Seiser
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:19
Gaaf..volgens mij is dat onderaan Florian?..i love seiseralm...trouwens heel val gardena
pieter van moorsel | 19-01-2022 - 10:35
Je bent een kenner Pieter👍
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:37
Prachtig 😍
Marjan Lubbe | 19-01-2022 - 12:56
Je treft het maar Gerda! Prachtige week zo🌞👍
Marcel W | 19-01-2022 - 13:11
Je bent herinneringen aan het maken Gerda! Dit zijn plaatjes voor de romantici onder ons, en ik hoor erbij hoor!🌞❄️
Marja Skiër | 19-01-2022 - 15:23
Gerda, toch wel boven aan de Florian een pitstop gehouden? Ook daar hebben ze lekkere bombardino;-).
Marianne Siusi | 19-01-2022 - 23:11
Michael, verwacht je zaterdag veel sneeuw op de Brennerpas en Fernpass?
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:20
Jazeker. Wordt een lastige in / uitrij dag zaterdag voor de noordzijde. Veilige reis alvast en veel plezier Gerda🙋♂️
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2022 - 10:44
Heeft het zin om via Bregenz of München te rijden? Of is het een kwestie van door de hond of de kat gebeten te worden?
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 10:48
Idd…🙄😇
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2022 - 12:24
Hoe westelijker hoe minder sneeuw iig
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2022 - 12:24
Bedankt Michael. Dan gokken we op Bregenz.
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 12:48
Of er nog een paar dagen bij aan plakken en lekker blijven daar😊
Marcel W | 19-01-2022 - 13:12
Wij nemen de Frankrijk route naar Italië en passeren zaterdagochtend vroeg de Mont Blanc tunnel. Rijden we zo de Aosta vallei in. Ik denk dat we dan geen hinder van sneeuw ondervinden. Er valt daar immers geen vlokje hè Michael?
Marja Skiër | 19-01-2022 - 15:24
Mijn raad ga via bregenz.
frans nijhuis | 19-01-2022 - 20:10
De pistes worden met de weinige sneeuw goed geprepareerd. Zalig om met zo weinig volk op de piste te staan.
Elk gaat meestal in eigen bubbel naar boven. Zeker CovidSafe 👍😎
Dries Livigno | 19-01-2022 - 11:42
Vraagje, wij gaan ergens deze dagen naar Kappl (Oostenrijk). Nu is het verplicht een fpp2 masker te dragen omdat je anders niet de lift in kan. Nu heb ik gisteren een fpp2 buff/sjaal gekocht met fpp2 filters erin. Dit zit een stuk comfortabeler. Wordt hier moeilijk over gedaan? Hebben jullie al ervaring opgedaan in Oostenrijk?
Wouter R | 19-01-2022 - 12:13
Bij mij niet. Ik zit nu een maand in Oostenrijk. Ik heb wel zo’n ander ding op zak.
R J | 19-01-2022 - 12:21
Vorige week in Lech werd die niet geaccepteerd, het is geen officieel ffp2
Patrick Vierwind | 19-01-2022 - 15:54
In dat filter-gedeelte van je Buff kun je ook zo’n “officiële” filter knippen. Die blijft wat beter zitten dan de standaard meegeleverde Buff FFP2 filters. En als ze zeuren, gewoon je filter even laten zien.
De helft van het liftpersoneel heeft hier geen masker op trouwens. (En terecht wat mij betreft.)
R J | 19-01-2022 - 17:09
Hier in Ellmau wordt hij niet geaccepteerd.
M. T. | 19-01-2022 - 17:11
Tobias Bijkerk | 19-01-2022 - 12:14
Laatste zonnige dag… kom maar op met die meter!
R J | 19-01-2022 - 12:22
Laatste dagje kaiserwetter benut in Leogang vandaag. Laat de sneeuw maar komen!😍
Ate N | 19-01-2022 - 12:51
Ate N | 19-01-2022 - 12:51
Ziet er heerlijk uit zo, lekker biertje in de zon nuttigen wie wil dat nou niet😊
Marcel W | 19-01-2022 - 13:13
Ja zeker lekker Marcel, na al die zon weer genoeg energie om de sneeuwdagen door te komen🌨😉
Ook wel lekker dat er hier hoop restaurants met ander type eten waren: steak tartaar en vlees ragou, erg lekker👍
Ate N | 19-01-2022 - 15:45
Klinkt super! Geniet ervan
Marcel W | 19-01-2022 - 17:41
Nou vooruit dan maar. Nog een paar foto’s omdat ik er zelf ook
niet genoeg van krijg.
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 12:51
Mooi hoor, dat heb je in de pocket!
Anita ❤ snow | 19-01-2022 - 17:44
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 12:52
Lijkt wel lente en winter in 1 foto Gerda, Prachtig! 😍
Dennis Dolomieten | 19-01-2022 - 15:52
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 12:52
Prachtige foto’s hoor, genieten
Marcel W | 19-01-2022 - 13:13
Heerlijk om te zien. Nog fijne dagen.
Marianne Siusi | 19-01-2022 - 13:38
Je treft het ook maar weer Gerda!
Dennis Dolomieten | 19-01-2022 - 15:55
Ja Dennis jij had het niet getroffen hoor haha
Harry Verduin | 19-01-2022 - 17:42
Hou je een stoeltje voor me vrij Gerda?
Greet ☀️ | 19-01-2022 - 18:23
Greet, in deze periode vrije stoeltjes beschikbaar. Dat zal met de crocusvakantie wel anders zijn😘
Gerda Hensen | 19-01-2022 - 19:18
Dat wordt nog wat dit weekend met al die sneeuw op die Streif tijdens de Hahnenkammrennen in Kitzbühel.😬
Elk jaar weer een hoogtepuntje.
Zo spectaculair. ⛷
Kees Hoeks | 19-01-2022 - 12:57
Kijken er naar uit!!
Rita | 19-01-2022 - 13:12
Ja de afdaling is echt zo vet en dit jaar Vrijdag en Zaterdag de afdaling
Rob Van Elen | 19-01-2022 - 14:46
Gesprongen waterleiding ?
Hoor net op radio, dat rennen naar zondag verschoven wordt Als slechte weer op zaterdag bewaarheid wordt. ⛷
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 15:16
De middag maar eens 🏃🏃
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 15:18
Wel een mooi plaatje, met dat bevroren water! Benieuwd wat er gaat gebeuren als het gaat dooien... 🌊😅
Grit B | 19-01-2022 - 15:36
Ik bedoelde die foto van de kraan 🙃
Grit B | 19-01-2022 - 15:36
Oke Bertil bedankt voor de update
Rob Van Elen | 19-01-2022 - 16:13
Is iemand momenteel in st. Johann in Tirol. Hoe is het daar. Zie heel weinig skiërs
Frans Jansen | 19-01-2022 - 13:42
Mijn middagactiviteit vandaag. In het spoor van Koos 🤪 🛷
Marjon J | 19-01-2022 - 13:57
En nog een borreltje doen bij de Issenangeralm...😉
Kees Hoeks | 19-01-2022 - 14:34
Ha Marjon, Koos zorgt voor inspiratie! Met de 🛷in de 🚃
Marja Skiër | 19-01-2022 - 15:27
Ik ben ‘Stammgast’ bei der Christian op de Pinnisalm😜, dus nog ff een klein uurtje omhoog gesjouwd met de slee achter me aan! Maar daarvoor krijg ik dan de Marillenschnapps ook al ingeschonken bij binnenkomst (en natuurlijk nog eentje ter ‘Verabschiedung’). I ❤️ Stubaital haha! Moest alleen in het halfdonker naar beneden rodelen😂
Marjon J | 19-01-2022 - 19:14
Leuk. 👍👍
Kees Hoeks | 19-01-2022 - 19:29
Die moet je koesteren hoor! Dat zijn de goede en gastvrije mensen daar! Goed tegenwicht voor de toch wat nare ervaring van Bertil!
Marja Skiër | 19-01-2022 - 20:50
@ Harry Verduin
Als ik jou was zou ik begin feb zeker wel gaan.
Eerst ❄️❄️dump en dan regio Saalbach/Hinterg of Hochkonig gebied.
Hoor ik dat Voorjaars vakanties ( in Oostenrijk Semester ferien) goed vol geboekt zijn in feb.
Bundesland Wien start per 2/1. Daarna gevolgd door de overige Bundesländern ++alle D, B, NL.
In noodtime van uitgestorven naar mega drukte !! En als Wenen start in Semester zijn alle liften in bedrijf lijkt mij zo eens !! Succes 👍⛷👍
Bertil Blaas | 19-01-2022 - 16:04
Thanx bertil👍
Harry Verduin | 19-01-2022 - 16:36
Bertil liften dicht ook mee gemaakt terwijl ze net als in Nederland onkosten vergoeding krijgen een soort tvl maar hun regering wil juist dat alle liften open blijven. Ter bevordering van het toerisme. Ze krijgen per gesloten lift betaald. Omdat veel liften in particuliere handen zijn. Ik weet dat van mijn oom die werkt daar nu wete we hoe het zit.
frans nijhuis | 19-01-2022 - 20:09
@@ dank je Frans voor je aanvulling !! 👍
Bertil Blaas | 20-01-2022 - 08:06
Vanaf de Zugspitze genieten van t stralende weer
Connie Jager | 19-01-2022 - 16:22
Het ECMWF berekent tot en met volgende week nu bijna 2 meter sneeuw in het NO van de Alpen. Extreem! Zeker omdat er elders bijna geen sneeuw verwacht wordt.
Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-01-2022 - 16:44
De sneeuwschuivers staan klaar in Schladming 🤘🏼😂
R J | 19-01-2022 - 17:12
Wij reizen nu vrijdag naar Dienten in plaats van zaterdag om de ergste sneeuwval te ontlopen op de weg. Wat een pak sneeuw zit eraan te komen, heerlijk! Benieuwd of we ook nog iets van de bergen in de omgeving kunnen zien ;)
J K | 19-01-2022 - 17:45
De verwachte Sneeuwhoogtes op bergfex veranderen 5 keer per dag en niet met een beetje , sprongen van 10 cm op en neer 🙈 gek wordt je ervan 😜
Ronny | 19-01-2022 - 17:55
Er mag gerust wat doorschuiven naar de Franse Alpen, zo tot donderdag en dan terug 🌞
Greet ☀️ | 19-01-2022 - 18:25
Mag van mij ook een metertje van naar de Franse Alpen gaan hoor! Want daar moet het toch ook nog eens sneeuwen voor wij eraan komen :-)
Katrien DG | 19-01-2022 - 19:50
Precies het puntje Zermatt en Cervinia krijgen nog steeds niets! Het is toch niet te geloven dat zo’n groot en heftig sneeuwgebied net ónze bestemming voorbij sjeest!🙈
Marja Skiër | 19-01-2022 - 20:48
Dat ziet er goed uit
Frans Jansen | 19-01-2022 - 21:06
Waren er vandaag nog, Schladming. Kaiserwetter, rustig op de perfecte pistes, zalig geskied op de Hochwurzen.
Alle pistes op alle bergen van de Ski schaukel zijn gewoon open. Planai, Hauser Kaibling, Hochwurzen en Reiteralm. Ook op de Fager is alles open. Geldt volgens mij voor het hele Ski Amadé gebied
Afgaande op Wetteronline en Bergfex is het donderdag t/m zondag sneeuwkassa. Met de bom op zaterdag. Lullig als je komt skiën, want er is ook veel wind bij. Dat wordt weer sneeuwruimen! Maar daarna weer goed skiweer.
Voor wie komt, sneeuwkettingen mee, want ook Zuid Duitsland krijgt een dik pak de komende dagen!
Jos Schmitz | 19-01-2022 - 23:43
Michael, wanneer verwacht je de sneeuwval zaterdag? Is het al meteen 's nachts volle bak of kunnen we het vermijden door goed vroeg te vertrekken? Rijden zaterdag naar huis vanuit Serfaus.
Wel fijn voor de wintersporters volgende week dat er wat verse sneeuw aankomt :)
Angela B. | 19-01-2022 - 17:00
Dan moeten jullie zaterdagmorgen heel vroeg vertrekken Angela. Verwacht ergens tussen 03.00 en 06.00 uur de eerste sneeuwval aan de noordkant. Daarna gaat het steeds harder sneeuwen. Jullie rijden de sneeuwval tegemoet. In zuid Duitsland gaat het al wat eerder in de nacht sneeuwen. Mss dat het nog een paar uur opschuift. Is nu nog moeilijk in te schatten
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2022 - 18:23
Micheal/Lander zouden jullie het aanrijden in het weekend naar Oostenrijk morgen/vrijdag mee kunnen nemen in jullie weerbericht.
Alvast dank ☺️❄️❄️
Scheelt denk ik ook een aantal vragen op het forum.
Alex Kappl | 19-01-2022 - 19:24
Jaaa, goed idee
Karin Dijkstra | 19-01-2022 - 19:29
Ga om 23.00 rijden dan weet je het zeker
frans nijhuis | 19-01-2022 - 20:14
Bedankt Michael voor de duidelijke info. Misschien toch overwegen om al op vrijdagavond te vertrekken. We houden jullie weerbericht sowieso in de gaten!
Angela B. | 19-01-2022 - 20:51
Michael, is er niet een klein beetje sneeuw voor de Haute Savoie?
cornelia kegge | 19-01-2022 - 19:51
Ha die Cornelia, ga je binnenkort terug naar Flaine?
Greet ☀️ | 19-01-2022 - 20:34
Ja, begin Maart☺Tot die tijd zal er nog wel een buitje vallen.
cornelia kegge | 19-01-2022 - 20:39
Da zal wel! ❄️ Veel plezier alvast 🙂
Greet ☀️ | 19-01-2022 - 21:20
Op de valreep HEEL GOED NIEUWS uit Oostenrijk: m.i.v. maandag 24 januari vervalt de verplichte PCR-test om Oostenrijk binnen te komen.
De booster verplichting blijft wel.
E.e.a. gepubliceerd op www.heute.at, 19.1.2022:
Ab Montag dürfen Geboosterte auch ohne Coronatest nach Österreich einreisen, und das egal aus welchem Land der Welt sie kommen. Diese neue Einreiseregel sieht die 12. Novelle der Covid-19-Einreiseverordnung vor, die am Mittwochabend im Bundesgesetzblatt veröffentlicht wurde.
14 Omikron-Vorreiterstaaten werden von der Liste der Virusvariantengebiete gestrichen, heißt es laut APA, darunter Dänemark, die Niederlande, Norwegen und Großbritannien sowie zehn Länder im Süden Afrikas.
Clemens Gjertsen | 19-01-2022 - 21:51
🎉🎉🎉🎉
Bart De Grave | 19-01-2022 - 22:07
Super nieuws voor iedereen die vanaf volgende week vertrekt! Voor ons net iets te laat maar blij dat het er doorheen is!!
J K | 19-01-2022 - 22:12
Wat een goed nieuws!!! Dank je voor het delen 🙏
Grit B | 19-01-2022 - 22:32
Hoopte er op. Fijn! Geen spanning van wel of niet op laatste moment weg kunnen. Geplande PCR test kan geannuleerd worden, nog 2 weken geduld en dan naar de witte vers besneeuwde bergen🏔️🏔️🏔️⛷️😍😍😍 Blijf gezond en voor nu Slaap lekker!
Annet S | 19-01-2022 - 23:36
Oh wat super ! Dank voor de info Clemens 👍👍🥳
Margo T | 20-01-2022 - 07:56
Goedemorgen allemaal, wat super fijn nieuws dat de PCR er af gaat
Is toch super! Maakt het een stuk makkelijker om naar Oostenrijk te reizen 👌🏼❄️
Marjan Lubbe | 20-01-2022 - 08:00
Ik vroeg mij vanochtend af, wat dit was. Maar het zijn wolken. Dat is even wennen na al die dagen met strakblauwe luchten😉😘
Gerda Hensen | 20-01-2022 - 08:35
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden