Afnemende sneeuwintensiteit

Algemene weersituatie
Het lagedrukgebied dat het weerbeeld de laatste dagen in grote delen van het Alpengebied met vrij bewolkte condities heeft beïnvloed vult langzaam op en neemt verder in betekenis af. Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Scandinavië richting de Britse Eilanden breidt zijn invloedsfeer langzaam iets verder zuidwaarts richting centraal Europa uit en zorgt aanvankelijk nog voor rustig en vrij stabiel wintersportweer. Een frontale storing kan later op dinsdag in het oosten van Oostenrijk wederom voor wat sneeuwval gaan zorgen.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (code geel-oranje) met lokale gladheid door sneeuwval en opvriezing

Weerpraatje
Het heeft de afgelopen 24 uur vooral in delen van de Italiaanse Dolomieten en het zuiden van Karinthië aardig doorgesneeuwd waarbij lokaal tussen de 20 en de 40 cm sneeuw is gevallen. Ook op veel andere plaatsen is er gisteren nog wat bijgevallen en heeft de zon door de aanwezige bewolking niet al teveel kansen gehad. Vandaag ziet het er gelukkig weer een stukje beter uit waarbij de zon op steeds meer plaatsen "acte de precènce" zal kunnen gaan geven, al kan er aanvankelijk in het zuiden van les Alpes Maritimes nog wat lichte sneeuw gaan vallen. Ook in het oosten van Oostenrijk kan het in de provincies Karinthië en Steiermark s'morgens nog wat licht sneeuwen, maar ook daar zal de bewolking in de loop van de middag steeds meer gaan openbreken waardoor in deze gebieden de zon s'middags ook nog te bewonderen zal zijn. Er is ondertussen iets minder koude lucht over de Alpen uitgestroomd waarbij het nulgradenniveau vooral in de oostelijke Alpen met ongeveer 1200 meter toch wat hoger ligt dan wat we gewend waren de laatste tijd. In de westelijke gebieden is de lucht in de onderste niveaus nog wat kouder waardoor daar de vorstgrens met gemiddeld 400 meter nog wat lager uitkomt.


Mooi plaatje uit de omgeving van Rinderberg/Gstaad eergisteren.

Zonniger en vriendelijkere condities
Als we op dit moment naar de meest actuele satellietopnames kijken zien we dat het vooral aan de Alpennoordzijde al flink is opgeklaard. De Franse en Zwitserse Alpen liggen er dan ook prachtig bij waarbij alleen in les Alpes Maritimes nog wat bewolking voorkomt waaruit lokaal nog wat lichte sneeuw valt. Ook in de Italiaanse Dolomieten sneeuwt het nog wat maar de activiteiten gaan er naarmate de dag vordert toch langzamerhand steeds meer uit. Ook in grote delen van Oostenrijk mag zich men vandaag verheugen op een mooie wintersportdag al lijkt vooral in de omgeving van Oost Tirol de bewolking op dit moment nog wat hardnekkiger. De dinsdag ziet er in eerste instantie ook vrij goed uit en dan met name voor de westelijke Alpen. De zon zal wederom een hoofdrol voor zich gaan opeisen en voor fantastische omstandigheden gaan zorgen waarbij de wind niet al te sterk aanwezig zal zijn. Anders is het gesteld voor de oostelijke Alpen waar in de loop van de dag van het oosten uit frontale bewolking voor wat sneeuwval kan gaan zorgen, waarbij de nadruk ligt op de pistes in de provincies Steiermark en Karinthië.


Steeds meer zon in de Alpen vandaag

Verdere vooruitzichten
De prognoses in het ECMWF ensemble zijn op termijn toch weer iets bijgesteld. Gisteren leek zich aan het eind van de week een nordstau situatie te gaan ontwikkelen, maar deze is vandaag spreekwoordelijk als "sneeuw voor de zon" weer uit de modellen verdwenen. Oorzaak hiervan vinden we in de positionering van het Atlantische hogedrukgebied tegen die tijd, welke een uitloper heeft richting centraal Europa. Hierdoor gaat de bovenluchtkou aan onze neuzen voorbij en stroomt ten noorden van de Alpen meer oostwaarts richting Polen en het westen van Rusland uit. Dit betekent tevens dat de Alpen ten zuiden van de straalstroom in de wat warmere lucht blijven zitten, waarbij het nulgradenniveau gaat uitkomen richting gemiddeldes van tussen de 1500 meter en ten zuiden van de Alpenhoofdkam mogelijk zelfs nog hoger. Maar eens kijken wat er van dit scenario overblijft de komende dagen!


Arosa in het Zwitserse Graubünden vanmorgen. Perfect wintersportweer!

Morgen meldt Johann zich graag weer bij U met de meest actuele berichtgeving. Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Ziet er goed uit. Ook hier in Gerlos trekt het helemaal open, en schijnt de zon al volop. Topweerberichten hier elke dag. Gr Märit en Jasper

Gast-1914 | 25-02-2013 - 10:14

Gast

Over 2 weken gaan wij op vakantie naar Lermoos. Nu zie ik op weeronline dat de temperaturen naar de 14ºC boven nul gaan. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Gast-1915 | 25-02-2013 - 12:46

Gast

De ECMWF lijkt aan het eind van de termijn toch weer wat kou vanuit het Noorden te laten komen richting Nederland. Denk je dat dat nog kans heeft?

Gr Marcel

Gast-1916 | 25-02-2013 - 12:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1915 Het lijkt op termijn wel minder koud te gaan worden, waarbij de temp op het belangrijke 1500 m vlak tussen de 0 en 5 graden uit lijkt te gaan komen. In het dal worden de condities tegen die tijd wat zwaarder en slechter. Even afwachten waar het precies op uit zal gaan draaien. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-02-2013 - 12:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Marcel. In eerste instantie stroomt de kou via Polen naar NW Rusland uit. Rond 7 mrt is de kou boven Scandinavië imposant. Hangt af van de exacte positionering van de lengte-as/hoogterug tegen die tijd. Het kan uit gaan draaien op een "vuile" noordvariant tegen die tijd, maar is nog erg onzeker. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-02-2013 - 13:06

Gast

Vandaag deden Les Portes du Soleil hun naam grote eer aan.

Een prachtige zonnige dag maar nog wel wat fris aan de neus.

Het is al even geleden dat de sneeuwomstandigheden onder de 2000 mtr.

zo goed waren in deze tijd van het jaar.

Wij blijven hier nog tot 10 maart dus dat is/wordt genieten geblazen.met een vrolijke groet uit het gezellige Chatel.

Gast-1919 | 25-02-2013 - 17:31

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord