Einschneien kan beginnen

Droge dagen hebben we nu wel voor even genoeg gehad. Nu is het tijd voor Koning Winter met sneeuw en koude. Er komt een leuke 7-daagse aan met vaak en veel sneeuw tot in het dal. De foto's zullen om te smullen zijn. Eerst eens zien waar en wanneer de sneeuw gaat vallen! 

Gisteren was het nog genieten van de zon:


Genieten in Val Thorens. @LiveUpdates


De sneeuwkanonnen stonden vannacht aan! 

Vandaag sneeuw aan de zuidkant
Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee is afgelopen nacht dichterbij geschoven vanaf het zuiden en bevindt zich vandaag met kern ter hoogte van Sardinië en de Balearen. Langs de oostkant van dit laag wordt er vochtige zeelucht aangevoerd naar de zuidkant van de Alpen. Daar vindt convergentie plaats waarbij de neerslag afgelopen nacht inzette in de zuidwestelijke Alpen langs de Middellandse Zee. Langsheen de zuidkant verplaatst de neerslag zich vandaag overdag naar de centrale zuidkant en tegen de avond ook naar de oostelijke zuidkant. De sneeuwgrens ligt rond 1000-1400 meter. De neerslaghoeveelheden zijn beperkt met 5-15 cm langsheen de binnenboog van de Alpen en 0-10 cm elders langsheen de zuidkant. Misschien pikt de zuidgrens van Zwitserland en Oostenrijk nog wat mee. Aan de noordkant blijft het echter overwegend droog en met een nulgradengrens rond 1800-2200 meter is het daar ook iets zachter (zwakke föhn). Hier komen ook opklaringen voor, maar algemeen zijn de hoge en middelhoge wolkenvelden wel talrijk en compact aanwezig. 


Er wordt langsheen de zuidkant vochtige lucht opgestuwd met sneeuw tot gevolg. @Wetteronline


In Auron sneeuwt het deze ochtend al stevig door. 

Vannacht en morgen kouder met lichte sneeuw aan de noordkant:
Vannacht droog de lucht boven de Alpen droogt uit. Enkel in het oosten passeert nog een neerslaggebied met 5-10 cm (passage vanaf ruwweg Venetië over Oostenrijk naar Tsjechië). In de Jura is al wel wat sneeuw mogelijk. Dat is namelijk de eerste bergketen (na de Vogezen) die de koude lucht tegenkomt en waar er stuwing plaatsvindt.


Vanaf het noordwesten wordt de aangevoerde lucht vanaf morgen steeds kouder. In eerste instantie houden de Alpen de meeste koude lucht vanaf het noordwesten wel tegen waardoor er langs de Italiaanse zijde nog wat minder koele lucht aanwezig is. 

Tegen morgenochtend bereikt de koudere lucht dan ook de Alpen en ontstaat er lichte sneeuw langsheen de hele noordzijde. Lage intensiteit, maar wel met een sneeuwgrens onder 1000 m. Morgen overdag blijft het de hele dag bewolkt langsheen de noordkant en de oostkant van de Alpen met vaak ook mot- en lichte sneeuw. In de koele lucht sneeuwt het vanaf 500 meter in de voor-Alpen en vanaf 1000 m in de Inner-Alpiene gebieden. Aan de zuidkant, en zeker in het westen, zijn meerdere opklaringen mogelijk. Cumulatief verwacht ik 2-10 cm langsheen de noordkant en tot 15 cm in het oosten. Tegen de avond wordt het weer wat droger. 

Winters weekend:
Tijdens het weekend stroomt er aanhoudend polaire en vochtige lucht naar de Alpen. Winterweer dus met sneeuw en alles erop en eraan. Zaterdag staat in het teken van een koufront dat van west naar oost over de Alpen trekt. Het zal er een hele dag over doen waardoor de snelheid traag is en er best veel sneeuw kan vallen. De sneeuwgrens ligt tussen 500 en 1000 meter, met andere woorden, sneeuw tot in de meeste dalen! De westelijke zuidkant ligt het meest wetterbegunstigd met daar vrij droge omstandigheden. Ook langsheen de centrale en oostelijke zuidkant kan er ook een flinke portie sneeuw vallen door een gunstige windcirculatie. Voor de zon is er weinig ruimte, al verschijnen er tegen de avond wel opklaringen in de Franse Alpen. Concreet verwacht ik op zaterdag langsheen de hele noordkant 10-20 cm van het witte goud. In de centrale en oostelijke zuidkant lokaal nog wat meer.


Volop sneeuw aan de noordkant zaterdag! @Wetteronline

Zondag trekt een nieuwe sneeuwzone het alpenruim binnen vanaf het westen. Deze zone zal zich opnieuw eerst focussen op de westelijke en breidt daarna weer uit naar het oosten. Toch ligt de nadruk hierbij duidelijk op de noordwestelijke Alpen met hier zo'n 10-25 cm extra sneeuw en krijgen de oostelijke Alpen minder (0-10 cm). De sneeuwgrens zakt nu helemaal tot de laagste dalen. Aan de zuidkant blijft het zondag droog. Op en top winterweer dus. Het Einschneien is begonnen. Tot en met maandagochtend valt er langsheen de hele noordkant 20-50 cm sneeuw. Aan de zuidkant valt duidelijk minder, m.u.v. de Dolomieten en het oosten waar 10-30 cm mogelijk is. 


Tijdens het weekend stroomt er nog koudere lucht naar de Alpen. Zachtere lucht wordt in de opwaartse tak aangevoerd naar Oost-Europa. 

Dichter bij huis kijk ik vooral naar de Ardennen en het Sauerland. Daar kan boven 400-500 meter een sneeuwlaag van 5-15 cm gevormd worden. Ook in de Vogezen (waar zondag de wereldbeker veldrijden plaatsvindt) zal een dikke sneeuwlaag gevormd worden. In de lager gelegen gebieden blijft het bij regenbuien met kans op wat (smeltende) sneeuw indien de intensiteit hoog genoeg is (isothermie). 

Zo, dat was een hele boterham vandaag. Een fijne dag nog. Morgen is Michael weer present. 

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Bas Appelman

Wauw, heerlijk bericht!

Bas Appelman | 25-11-2021 - 08:05

Koos Beijer

Lander!Je kan gerust zeggen een heel brood,haha!🤣
Het gaat beginnen!🌨🌨🌨😍

Koos Beijer | 25-11-2021 - 08:13

Greet ☀️

Begin al maar je slee-skills te oefenen @Koos 🛷🇨🇭❄️

Greet ☀️ | 25-11-2021 - 12:28

Koos Beijer

Haha!!Greet!nou inderdaad😉,heb er zo zin in!!!🇨🇭🌨🛷🇨🇭🌨🛷❄

Koos Beijer | 25-11-2021 - 12:39

R J

White Friday!

R J | 25-11-2021 - 08:24

Michael Gerritsjans

Beste Bertil Blaas, gisteren schreef jij mbt Oostenrijk 'privaat mag wel een kamer gehuurd worden'. Wat bedoel jij daar precies mee? Ik vraga omdat wij half december graag 2 dagen naar Saalbach willen om te skien en te vaccineren maar ik verwacht dat de lockdown verlengd wordt.

Michael Gerritsjans | 25-11-2021 - 08:37

Bertil Blaas

Goedemorgen allen.
Lander wat een klasse uiteenzetting👍meer als heel brood !

@ Michael: Excusse. Er wordt in Wien bij Social Ministerium een boel onzin verkocht cq iemand die het echt niet weet.
Klopt dat ik het schreef maar ge kunt nergens overnachten. Heb het gisteravond bij vaccinatie centrum Imst- Tirol ook nagevraagd. Kunt wel met Camper gaan ( als camping open is). En als je voor werk/ cursus gaat is onderdak voorzien. Zijn uitz.
Gr. 👍⛷👍

Bertil Blaas | 25-11-2021 - 11:12

Clemens Gjertsen

Volgens mijn info mag camper ook niet als toerist zijnde.
Enige werkbare escape is in een Duitse Landkreis (in de grensregio) overnachten, die niet als Hotspot is aangeduid (d.w.z. Inzidenzwert van 1000-plus). In Hotspot-Landkreise is volledige Lockdown van toepassing tot minimaal 5 dagen onder deze waarde gemeten wordt.
In niet-Hotspot gebieden is overnachten toegestaan en zijn restaurants geopend. En dagreizen van en naar A zijn toegestaan met de geldende regels.
Blijft complex natuurlijk, kan dagelijks weer veranderen.

Clemens Gjertsen | 25-11-2021 - 11:56

Clemens Gjertsen

In de zwarte Landkreise (Beieren) kun je nog overnachten en uit eten gaan. De paarse zijn hotspots (Lockdown)

Foto bij weerbericht reactie 94699

Clemens Gjertsen | 25-11-2021 - 12:00

Bertil Blaas

Indrukwekkend

Bertil Blaas | 25-11-2021 - 12:46

Michael Gerritsjans

Uiteraard geen probleem Bertil : - ). Wij overwegen nu vor 1 dag naar Oostenrijk te gaan, alleen voor het vaccineren. Haha, hoe gek kun
je zijn?!?

Michael Gerritsjans | 25-11-2021 - 14:34

J A

Hi Bertil, mijn informatie uit Ischgl is dat er geen mogelijkheid is om je te laten vaccineren als toerist. Mocht jij een mogelijkheid weten die werkt dan hoor ik die graag, geldt uiteraard voor iedereen. Verwacht dat als regels niet veranderen ik (uit 76) niet die kant op kan…

J A | 25-11-2021 - 20:19

Bertil Blaas

@JA
Dank voor je info.
Als ik meer weet post ik het.
Blijf iedere dag in ‘t nieuws speuren daar te (A). Gr👍

Bertil Blaas | 25-11-2021 - 20:38

J A

Top!! Jammer dat een leuke relaxte voorbereiding niet mogelijk is wederom..

J A | 25-11-2021 - 21:10

Tobias Bode

Ik ga zaterdag naar kaprun, en ik zie dat daar de meeste sneeuw gaat vallen komende dagen. Nu nog hopen dat het allemaal goed gaat met Corona.

Tobias Bode | 25-11-2021 - 09:03

Michael Gerritsjans

Waar overnacht je dan?

Michael Gerritsjans | 25-11-2021 - 10:04

Tobias Bode

Ik ga een opleiding tot skileraar doen met snowlife en als het goed is verblijven we in appartementen daar.

Tobias Bode | 25-11-2021 - 10:26

Jolanda Kales

Gaaf, veel plezier!

Jolanda Kales | 25-11-2021 - 12:29

Michael Gerritsjans

Kijk, beter! Veel succes en plezier!

Michael Gerritsjans | 25-11-2021 - 14:35

Ate N

Heerlijk weerbericht Lander, webcams staan stand-by😍🌨

Ate N | 25-11-2021 - 09:27

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Volgende week zou een NW-circulatie wel eens voor extreme sneeuwval kunnen zorgen. ECMWF en GFS berekenen nu 1-2 meter sneeuw en meer!

Foto bij weerbericht reactie 94679

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2021 - 10:12

Charles Saliha

wat een tof bericht Lander, wij zijn dol op de kleur donkerpaars (zo donker dat het bijna weer wit is), over 2 weken vertrekken we naar Espace Killy om daar te toer skiën en splitboarden

Charles Saliha | 25-11-2021 - 10:20

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Als deze kaart uitkomt wordt dat wellicht fenomenaal :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2021 - 10:22

Dennis  Dolomieten

Lekker broodje Lander 😂👍

Dennis Dolomieten | 25-11-2021 - 10:32

Henk W.

Dat ziet er zeer indrukwekkend uit!

Henk W. | 25-11-2021 - 10:43

Suus Bosma

Wow. Dat zijn nog eens getallen.
Benieuwd naar de afloop van deze berichten.
Het gaat nu wel echt kriebelen als je dit zo allemaal ziet.
Fingers crossed voor het skiën in januari. 🍀🤞🏼

Suus Bosma | 25-11-2021 - 11:08

Bertil Blaas

👍👌👌👍

Bertil Blaas | 25-11-2021 - 11:15

Daan Sneeuw

Wow, lees ik dit goed? 2 meter sneeuw voor Les Sybelles??? :)

Daan Sneeuw | 25-11-2021 - 12:17

Gerda Hensen

Ik zei het al eerder. Roze is een fantastische kleur😃😘

Gerda Hensen | 25-11-2021 - 13:36

Bart Debaere

Top zeg, Lander! Vorarlberg zal er ook een sneeuwvlokje van meepikken! 😀👍☃️❄️

Bart Debaere | 25-11-2021 - 17:28

Bastiaan

Hee Liander, wat is jouw verwachting tov Les Deux Alpes? Die zitten elke keer een beetje op de overgangslijnen tussen veel en weinig… Ik ga daar met kerst naartoe dus zou leuk zijn als ik mazzel heb!

Bastiaan | 25-11-2021 - 10:52

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Komende 3-5 dagen 15-30 cm sneeuw. Volgende week hangt een halve meter wel in de lucht :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2021 - 11:43

Sneeuwhoogte.nl

Zijn er momenteel nog mensen die problemen hebben met het plaatsen van reacties via wifi?

Sneeuwhoogte.nl | 25-11-2021 - 11:17

Bertil Blaas

Beste,

Kan enkel via 4G op de mobiel.

Via WiFi op IPad doet het niet.
Gr.

Bertil Blaas | 25-11-2021 - 11:56

Esther  Sand

Even uitproberen

Esther Sand | 25-11-2021 - 15:24

Esther  Sand

Niet op wifi, wel op 4 G

Esther Sand | 25-11-2021 - 15:24

niek Tap

Net een reactie geplaatst via Wifi, geen probleem.

niek Tap | 25-11-2021 - 16:14

Bart Debaere

Geen probleem via wifi

Bart Debaere | 25-11-2021 - 17:28

Dennis  Dolomieten

WiFi doet het niet

Dennis Dolomieten | 25-11-2021 - 20:48

J A

Ja, dat lukt niet nee, via wifi

J A | 25-11-2021 - 21:38

Bertil Blaas

Test

Bertil Blaas | 26-11-2021 - 11:35

Peter N

Tjonge jonge Lander wat een fantastische sneeuwberichten met super foto’s ik hoop dat het allemaal uitkomt laat die sneeuwdump maar komen van een metertje of anderhalf tot twee meter yes yes 🙌🌨🌨❄️❄️🏔⛷👍

Peter N | 25-11-2021 - 11:42

Gijs van der Plas

Heerlijk bericht! 11 december Valt Thorens! Eerst had ik twee onzekerheden...de sneeuw valt nu af....Blijft alleen dat andere dingetje nog over.

Gijs van der Plas | 25-11-2021 - 11:52

Patrick Vierwind

Europa gaat 1 lijn trekken tot betrekking van de geldigheid vaccinatie.
Dus alles zal naar negen maanden gaan

Patrick Vierwind | 25-11-2021 - 13:11

niek Tap

Het is een advies aan de lidstaten. Het is aan de lidstaten zelf om dat advies wel of niet over te nemen.

niek Tap | 25-11-2021 - 16:12

Peter N

Oké dat is wel gunstig Patrick geldigheid Europees 9 maanden 👍

Peter N | 25-11-2021 - 19:05

ALBERTO  DOLOMIETEN SUPER SKI 2022

Lander, vraag, je zegt zuidkant 10-30 cm sneeuw maar bij jullie sneeuwverwachting in de app lees ik veel meer, zie foto van corvara, het dubbele. Hoe kan dat?

Foto bij weerbericht reactie 94707

ALBERTO DOLOMIETEN SUPER SKI 2022 | 25-11-2021 - 13:43

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Voor de weersverwachting baseer ik me op het gemiddelde van een aantal weermodellen. De verwachting op de website komt van 1 weermodel (GFS). Die berekenen nu wat meer neerslag (ook mogelijk)!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2021 - 13:50

cornelia  kegge

En Lander, hoeveel kan Flaine verwachten?

cornelia kegge | 25-11-2021 - 14:29

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

30-50 cm is zeker mogelijk, volgende week wellicht nog veel meer! ❄️❄️❄️

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2021 - 14:35

Tobias Bode

Hoeveel kan val thorens verwachten?

Tobias Bode | 25-11-2021 - 15:32

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Toch zeker 30-50 cm en volgende week nog veel extra :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2021 - 15:35

Mieke J.

Yes! Super vooruitzichten!

Mieke J. | 25-11-2021 - 17:10

Arlette Gilbert

Wat een heerlijke vooruitzichten. Wij hebben een lang weekend gepland op 16 december. Naar Oostenrijk...dus afhankelijk van de lockdown maatregelen wellicht toch de grens oversteken naar Selva. Nu nog een beetje sneeuw voor de Dolomieten.

Arlette Gilbert | 25-11-2021 - 18:15

Dennis  Dolomieten

Wifi doet het weer 😀

Dennis Dolomieten | 25-11-2021 - 20:51

Emma Puddu

Hi Lander! Ik ga 20 december (als corona het toelaat) op skivakantie naar gerlos. Hoeveel cm sneeuw kan ik de komende tijd verwachten? :)

Emma Puddu | 25-11-2021 - 23:56

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord