Laatste droge dag voor winterinval

De koudere weerscondities met sneeuw zijn in aantocht! Dat kunnen we nu wel met zekerheid zeggen. Maar eerst krijgen we vandaag nog een fantastische najaarsdag in de Alpen met zon en rustige omstandigheden. Er staat zelfs wat zuidföhn. Of de weerkaarten ook voor de Benelux nog wat winterse signalen tonen lezen jullie verder in dit weerbericht. 


Een van de lezers zit in Val Thorens. Prima condities daar, vooral met kunstsneeuw lagerop. @LiveUpdates


Prachtig beeld van de opkomende zon boven de lage wolken.

Zonnige woensdag
Het is vandaag al zon wat de klok slaat. Hogedruk ligt oost-west geörienteerd over Centraal-Europa. Een kleine opwaartse tak van het drukgebied zorgt in de Alpen voor een zwak tot matige zuidenwind. Daardoor ontstaat er aan de noordkant wat zuidföhn waardoor de temperaturen hier hoger liggen. De nulgradengrens pendelt hier tussen 2300-2500 meter terwijl dat aan de zuidkant eerder 1500-1800 m is. In de vlaktes aan de noordkant hangt ook lage bewolking met een gemiddelde bovengrens van 1000 meter. Dit trekt tegen en na de middag wel op. In de zuidwestelijke Alpen verschijnen er tegen de avond hoge wolkenvelden die geleidelijk wat dikker worden. De zon is dan wel al lang onder. Weinig aan de hand dus vandaag!


Een hogedrukgebied met kern boven Roemenië bepaalt het weer in de Alpen. (@KNMI)

Morgen neerslag aan de zuidkant
Morgen schuift het lagedrukgebied dat hierboven nog nabij Spanje hangt op naar de Balearen en Sicilië. De vochtige lucht rond dit laag kan daardoor de Alpen bereiken, begint op te stuwen, en zorgt voor neerslag. orografische neerslag. Die neerslag zet tijdens de ochtend in langs de zuidwestelijke Alpen (Italië - Frankrijk) en breidt dan later uit naar de centrale en oostelijke zuidkant. De sneeuwgrens schommelt rond 1000-1400 meter. In de Italiaanse binnenboog is 10-15 cm sneeuw mogelijk, elders langs de zuidkant max 5 cm. Geen grote hoeveelheden dus, maar alles wat valt, is mooi meegenomen! Aan de noordkant blijft het zo goed als helemaal droog en vooral tijdens het eerste deel van de dag kan de zon daar nog schijnen (doorheen de hoge wolkenvelden). 


Sneeuwsignalen voor morgen. @Wetteronline

Polaire lucht vanaf vrijdag
Op vrijdag zien we een zeer interessante setting op de weerkaarten. Een hogedrukgebied strekt zich helemaal uit van de Atlantische Oceaan tot aan Groenland, een een trog strekt zich uit van Svalbard, over Scandinavië naar de Alpen. Tussen deze gebieden stroomt er polaire lucht naar het zuiden en die bereikt vanaf vrijdag de Alpen. De temperaturen op 850 hPa (1400-1500 m) koelen fors af tot -5°C aan de noordkant. Aan de zuidkant blijft de lucht nog wat warmer. Dat komt omdat koude lucht zwaar is en niet over de Alpen kan schuiven. De lucht moet dus rond gaan en doordringen, en dat gaat trager. Er is geen neerslagzone in de buurt, maar aan de noord- en noordwestkant van de Alpen stuwt de koude lucht wat op waardoor er lichte sneeuw getriggerd wordt. In de oostelijke Alpen is de neerslag wat actiever dankzij de combinatie met vocht van de Middellandse Zee. Aan de (westelijke) zuidkant blijft het droog met wat zon. 


Koudere lucht bereikt de Alpen vanaf vrijdag. @Wetterzentrale

Winters weekend
Het weekend ziet er winters uit in de Alpen. De aangevoerde lucht vanaf het noord(west)en is koud, al schuift de meest koude lucht nog wat meer naar het westen (Frankrijk - Spanje) naar het zuiden. Zowel op zaterdag als op zondag trekken zwakke neerslagzones van west naar oost over. Deze zones worden geïntensifieerd door de opstuwing van de koude lucht waardoor er vooral langs de west- en noordkant van de Alpen behoorlijk veel sneeuw kan vallen. Zoals het tekstboek het voorschrijft zal er boven Italië door rotatie van de koude lucht zodra deze over de Alpen beweegt dan een klein lagedrukgebied ontstaan. Langs de oostkant hiervan zal ook opstuwing plaatsvinden waardoor er langs de centrale en oostelijke zuidkant (Dolomieten) ook veel sneeuw kan vallen. 


Veel kleurtjes op de kaart met dus volop sneeuw in alle gebieden!

Voor de volgers  die een reis naar de Pyreneeën gepland hebben, ook daar zal er vooral aan de noordkant veel sneeuw vallen (ijskoude lucht stroomt over Frankrijk naar het zuiden en botst op de bergen). Aan de zuidkant van de Pyreneeën is het droger. 

Sneeuwkansen in de Benelux?
Voor sneeuwkansen in de Benelux kijk ik vooral naar vrijdag-zaterdag-zondag. Dan ligt een klein lagedrukgebied dicht in de buurt. De bovenluchten zijn koud (-3 tot -5°C op 850 hPa) en passeren er neerslagzones. In de Ardennen en in het Sauerland is het sowieso koud genoeg voor sneeuw met een sneeuwgrens rond 400-600 meter. Maar, ook in de lagere gebieden is op zaterdag mogelijk wat winterse neerslag mogelijk. Dat zou dan veroorzaakt worden door isothermie, waarbij de luchtkolom in rustige omstandigheden afkoelt tot 0°C waardoor de sneeuwgrens snel kan dalen. Het is nog wat vroeg voor de details, dat is voor de volgende dagen, maar we houden het scherp in de gaten!


De kans op sneeuw zaterdag is groot in de Ardennen, maar ook elders is tijdelijk misschien wat winterse neerslag mogelijk door isothermie. (@NoodweerBenelux)

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Henk W.

Goedemorgen allemaal, Mag ik vandaag een keer de eerste zijn? Uiteraard benieuwd naar de mooie berichten die hopelijk gaan komen. Nu nog Jansen probleem oplossen :).
Ik heb een vraag. Ik zie in Winterberg al 2 pistes die blijkbaar "besneeuwd" zijn. Weet iemand hoe ze dat doen met de huidige temperaturen?

Henk W. | 24-11-2021 - 07:53

M DR

Hallo Henk
Ze hebben daar snowfactory installaties staan die dus soort sneeuw maken. Daardoor zijn er volgens mij nu 2 pistes die al klaar zijn en zijn ze met een 3e bezig.

M DR | 24-11-2021 - 08:29

Jolanda Kales

Waarschijnlijk gaan op 1 december de eerste 1/2 pistes open.

Jolanda Kales | 24-11-2021 - 08:55

Michael Gerritsjans

Gisteren contact gehad met (de assistente van) Dr. Schnell in Saalbach. Vaccineren kan maar je moet wel een afspraak inplannen. Je mag er nu wel naartoe maar een overnachting mag niet. Dus vacinneren en vertrekken.

Michael Gerritsjans | 24-11-2021 - 08:55

Ate N

Inderdaad zoals M DR zegt snowfactory installaties. Hebben ze al een aantal jaar maar ze hebben het assortiment behoorlijk groter gemaakt.
Het zijn een soort van containers, hierin spuiten ze water op een draaiende bevroren schijf en ''schrapen'' het ijs vervolgens af. Dit spuiten ze vervolgens weer met een soort van sneeuwkanon de piste op. Bij een normaal sneeuwkanon ontstaat het bevriezingsproces zich pas in de lucht door zeer kleine waterdeeltjes de lucht in te spuiten. In tegenstelling tot de snowfactory moet het hierbij dus wel beneden 0 zijn uiteraard.

Het sneeuw (of beter gezegd ijs) uit de snowfactory is ook geconcentreerder en is minder smeltgevoelig. Het skiet overigens wel iets ''zwaarder'' merkte ik vorig jaar toen er geen goede echte laag natuur of sneeuwkanon sneeuw overheen lag.

Ate N | 24-11-2021 - 09:10

Jolanda Kales

Is de vaccinatie niet meteen geldig als je deze tzt neemt, ik dacht het zo te lezen? Maar dat kan natuurlijk ook nog anders zijn of veranderen

Foto bij weerbericht reactie 94602

Jolanda Kales | 24-11-2021 - 09:38

Vincent Holleman

Ha Lander, dank voor je bericht weer! Ik vertrek vanavond naar Sulden (IT). We missen daar net een beetje de boot wat betreft de sneeuw, klopt dat? Of pakken we het weekend nog wat mee?

Vincent Holleman | 24-11-2021 - 08:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Mijn inschatting is wat motsneeuw morgen (0-3 cm) en tijdens het weekend een tiental cm :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 24-11-2021 - 09:45

Gustaaf Leeuwen van

Vanochtend was het perfect

Foto bij weerbericht reactie 94662

Gustaaf Leeuwen van | 24-11-2021 - 21:20

Bertil Blaas

( Gaat even niet over ❄️❄️ Maar wel mogelijk geïnteresseerden??). Heb zojuist uitgebreid gebeld met het Sozial Ministerium te (A)

En jawel een ieder kan zijne Booster halen in de Impfstrasse. Certificaat krijg je om in thuisland de App compleet te maken.
Dus opgelost dit probleem tav Janssen en de overig limiet van 7 mnd !

Ze zei ook, dat privaat wel een kamer gehuurd mag worden.

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 09:49

Bertil Blaas

Zo wordt dansen met J…..n SKIËN met J. Bovendien ook nog gratis zo werd gemeld. Dus …..veel plezier⛷

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 10:01

Henk W.

Dat is goed nieuws Bertil. Ik ga via mijn contacten in Lermoos kijken of ik dat kan regelen. Wat overigens volgens GGD in NL nog niet kan is de injectie bijzetten op de app. Kan dit bijvoorbeeld via huisarts opgelost worden? Is papieren bewijs in Oostenrijk voorlopig ook voldoende?

Henk W. | 24-11-2021 - 11:00

Mieke J.

Super Bertil, inside information👍en ook dank aan de flexibele Oostenrijkse autoriteiten👍

Mieke J. | 24-11-2021 - 11:38

Bertil Blaas

@Mieke/Henk
Zie foto-info. Eventueel controleer zelf. Het papier dat je krijgt van inenting geef je in NL later aan uwe huisarts. Die moet het bijwerken/ doorgeven in centrale adm. Dus je C. Certificaat. Moet lukken alles Europees. En ja Echte Service, nauwelijks te geloven.
Telefoniste zei ook nog dat Zwitsers er ook veel gebruik van maakten.
I Hope 👍⛷👍

Foto bij weerbericht reactie 94611

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 11:57

Patrick Vierwind

Dit zal voor weinige weggelegd zijn om dit te doen,het Europees advies is nu om iedereen in Europa boven de 40 de booster te geven.
Dus dan lijkt mij dat iedereen in feb maart nog kan ivm de zeven maanden regel

Patrick Vierwind | 24-11-2021 - 12:56

Luc Cap

Thx. Geweldig nieuws 👍

Luc Cap | 24-11-2021 - 13:36

Grit B

Fijn, Bertil, dat je het zo uitgebreid hebt uitgezocht en hier hebt gedeeld! Geeft bij velen van ons rust denk ik. Kunnen we ons vanaf nu gewoon weer focussen op sneeuwberichten, hoge en lage drukgebieden, kou en heel veel voorpret!!!

Grit B | 24-11-2021 - 13:58

Nina Ski

Beste Bertil, wat bedoel je precies met dat privaat wel een kamer gehuurd mag worden? Bedoel je tijdens deze lockdown of wanneer je vaccinstatus niet toereikend is?

Nina Ski | 24-11-2021 - 14:00

Marcel W

En wat zijn de kosten daarvan van? Enig idee? Is wel een top oplossing , wij gaan medio maart naar Westendorf en zou boven de 7mnd zitten dus mochten we zelf in NL tegen die tijd nog geen booster hebben gehad, wat ik eerlijk gezegd wel verwacht dat die dan al gekregen hebben , dan is dit top oplossing

Marcel W | 24-11-2021 - 14:46

Bertil Blaas

@Nina
Moet namiddag nog bellen met daar (Tirol. ) Zal jouw vraag nog even meenemen.
Als ik meer weet meld ik het vanavond. 👍

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 14:52

Peter N

Goedemorgen kijk ik vanmorgen op de Belgische tv de webcam sneeuw beelden staan er toch op veel pistes de sneeuwkanonnen te draaien 👍 en in obertauern zelfs daar ziet het er nog erg groen uit terwijl dat toch bekend staat als een heel sneeuwzeker gebied maar ook daar draaien de sneeuwkanonnen volop misschien dat er in het aankomend weekend een echte sneeuwdump in de Alpen gaat komen zou wel mooi wezen met de komende kou . 👉❄️🌨🌨🏔⛷👍

Peter N | 24-11-2021 - 10:08

R J

Hi, het Salzburgerland en Steiermark (Ski Amadé) worden nog een beetje gemist qua verwachte sneeuwval in het komend weekend, heb ik dat goed begrepen?
Gelukkig de temp omlaag voor een eerste kunstsneeuw laag. Ik zie al flink wat gespuit op de cams.

R J | 24-11-2021 - 11:35

Rutger van der Werff

@Ray J: Wanneer ik de kaarten zie, dan wordt er ook in het Salburgerland voldoende verwacht. Ik houd dat gebied ook nauwlettend in de gaten want vertrek binnenkort naar Wagrain

Rutger van der Werff | 24-11-2021 - 12:14

R J

Ha Rutger, dank voor je reactie!
Op naar de nwe Mozart lift.
Eerste kerstweek zit ik in Flachau met de kids, aansluitend 4 weekjes Rohrmoos bij Schladming. Btje skiën, btje thuiswerken. Wifi zat. Nu nog wat ❄️❄️❄️

R J | 24-11-2021 - 12:29

Mieke J.

Hey Ray dat doen jullie goed👍

Mieke J. | 24-11-2021 - 15:53

R J

Ja, gewoon doen als je type werk het toelaat!
Afgelopen mei, toen Oostenrijk “open” ging, zijn we daar gelijk 6 weken gaan thuiswerken. De laatste sneeuw meegepikt en in de weekends een gletsjertje. Nu op herhaling in januari. Zin in! De seizoenskaart is al binnen.

R J | 24-11-2021 - 23:49

Dennis Dolomieten

Lander, lange termijn signalen komen redelijk goed uit. Leuk om te zien! Nu even in de gaten houden waar de de meeste sneeuwvlokken gaan vallen de komende dagen/week. Bedankt!

Dennis Dolomieten | 24-11-2021 - 12:37

Marjon J

Voorlopig nog gewoon ‘ongeboosterd’ skiën…

Foto bij weerbericht reactie 94616

Marjon J | 24-11-2021 - 13:05

Marjon J

Foto bij weerbericht reactie 94617

Marjon J | 24-11-2021 - 13:06

Marjon J

En in de Take-away is ook voorzien👌. En de ☀️doet ook leuk mee😃!

Foto bij weerbericht reactie 94618

Marjon J | 24-11-2021 - 13:07

Marjon J

Hoeveel sneeuw verwacht je hier zo’n beetje Lander? Ook een aanzienlijke hoeveelheid tot in het dal? Moet ik de langlaufskies al waxen?

Marjon J | 24-11-2021 - 13:08

Grit B

Genieten Marjon!!! Prachtige foto's weer!

Grit B | 24-11-2021 - 14:02

Mieke J.

Super. Dat is genieten👍

Mieke J. | 24-11-2021 - 15:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Waar precies? :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 24-11-2021 - 13:12

Marjon J

Ow sorry, in het Stubaital 😉

Marjon J | 24-11-2021 - 13:21

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Meeste sneeuw op vrijdagavond/zaterdag. Ik ga voor 25 cm :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 24-11-2021 - 14:05

Marjon J

Thx Lander👍, da’s nog geen dump, maar zal er wel ineens fraai uitzien in het dal

Marjon J | 24-11-2021 - 15:04

Daan Sneeuw

Lees net dat Italië ook de regels gaat aanpassen op hele korte termijn. 🤞🏻

Daan Sneeuw | 24-11-2021 - 13:37

ALBERTO DOLOMIETEN SUPER SKI 2022

Waar lees je dat

ALBERTO DOLOMIETEN SUPER SKI 2022 | 24-11-2021 - 17:24

Dennis Dolomieten

Dank Gerda!

Dennis Dolomieten | 24-11-2021 - 21:56

Luc Cap

@Lander : kan jij al bevestigen of er in Wallis (Zermatt) tóch wat sneeuw verwacht wordt ? Do-Zo ? De app spreekt over enkele cms 🤔

Luc Cap | 24-11-2021 - 13:41

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zermatt ligt wat meer afgeschermd (Inner-Alpien). Zo'n 5-10 cm moet wel mogelijk zijn

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 24-11-2021 - 14:05

Luc Cap

Thx voor de info

Luc Cap | 24-11-2021 - 15:36

Mickey Visser

Een heerlijk zonnetje in Saint Sorlin d’Arves (Les Sybelles, 1600m) maar geen vers sneeuwvlokje te zien 🤭❄️

Foto bij weerbericht reactie 94625

Mickey Visser | 24-11-2021 - 13:51

Daan Sneeuw

Even geduld Mickey, na dit weekend is alles wit en blijft het wit 😁❄️❄️❄️

Daan Sneeuw | 24-11-2021 - 14:45

Mickey Visser

😄👍👍

Mickey Visser | 24-11-2021 - 22:09

Ronald Snowboarder

Ik zie regelmatig meldingen over vaccinatiegeldigheid van 7 maanden. Op de site van het ministerie staat 270 dagen geldigheid na 2e vaccinaties, en dit is 9 maanden. Of mis ik iets?

Ronald Snowboarder | 24-11-2021 - 14:53

Bertil Blaas

Ronald als je dagelijks SH door leest: Er is meerdere malen gepost dat het verkort tot 7 mnd per 1 feb aanstaande 👍 groetjes

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 14:57

Luc Cap

Idd. Behalve als je het 3e booster shot hebt gekregen.

Luc Cap | 24-11-2021 - 15:38

Peter N

Oké dus de geldigheid is tot 7 maanden terug gebracht Bertil nou dan hebben wij net aan mazzel tot eind maart tjonge jonge en nu maar hopen dat het zo blijft: en dat ze dat niet nog verder terug gaan draaien, nou ja dat is dan afwachten maar weer . 👉❄️🌨🏔⛷👍

Peter N | 24-11-2021 - 15:58

marc van de poel

Die 7 maanden, dat is toch enkel in Oostenrijk?

marc van de poel | 24-11-2021 - 16:29

Peter N

Ja dat is alleen in oosterijk Marc hier in Nederland heb ik niks over geldigheid gehoord ja ze willen alleen voor mensen met gezondsheidsproblemen een extra prik laten zetten en misschien later wel voor iedereen pfff je wordt er toch helemaal onpasselijk van al die verschillende regeltjes : we zijn een Europa met 100 verschillende regels waarom niet allemaal de zelfde regels dan weet je tenminste waar je aan toe bent. 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

Peter N | 24-11-2021 - 17:31

Bertil Blaas

@Peter , fijn voor jullie in maart naar Hochfugen. Hebben jullie nog net geluk 👍⛷👍

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 19:20

Peter N

Naar hoogfugen gaan we in februari Bertil met de kids maar in maart willen we nog een keer met zijn tweeën op skivakantie dus dan dachten wij aan Alta badia als alles daar nog goed is of anders maar een keer naar zerrmat in Zwitserland , dus dat moeten we nog boeken. 👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 24-11-2021 - 19:30

Ronald Snowboarder

Dank je voor je reactie. Jammer dat het zo onduidelijk is. Ik ga 2x, kersten met carnaval. Met carnaval wordt een uitdaging ivm de 7 maanden...

Ronald Snowboarder | 25-11-2021 - 08:07

Dennis Dolomieten

De sneeuw komt eraan in Arabba! 🌨

Foto bij weerbericht reactie 94645

Dennis Dolomieten | 24-11-2021 - 16:49

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De meeste sneeuw is voor het noorden van Spanje. Daar kan tot 2 meter vallen!

Foto bij weerbericht reactie 94646

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 24-11-2021 - 16:54

Dennis Dolomieten

Wow wat een kaart Lander! 😳

Dennis Dolomieten | 24-11-2021 - 19:13

 Joeri L

Wauw een droom kaart

Joeri L | 24-11-2021 - 20:33

Tobias Bode

Is er al bekend of er na deze sneeuwdump weer de temperatuur omhoog gaat of dat het koud blijft?

Tobias Bode | 24-11-2021 - 17:05

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Blijft wisselvallig. Waarschijnlijk wel wat milder!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 24-11-2021 - 18:04

Sjaak W

Kom op Lander, men voorspelde een winter als in 63🤣🤣🤣..
Een beetje meer kou graag 🤪🤪

Sjaak W | 24-11-2021 - 21:11

Bertil Blaas

@Henk/Mieke/Grit/Nina/Marcel

Neem jullie eigen conclusies. Maar:
Als je in NL bij een ministerie 3x iets vraagt krijg je 3 verschillende antwoorden.
Mij bleek dus na met Wenen en bundesland Tirol gebeld te hebben, dat iedereen iets anders zegt.
De ene bevestigd vaccin voor buitenlander de ander ontkend stellig.
Niet betrouwbaar !
Mijn tip: informeer ruim voor vertrek of de huisarts terplaatse in dorp je wil helpen ! ( las hier dat in Saalbach het mogelijk was)
Ga er morgen zelf ook voor bellen.
Het is even net anders maar hoop houd ik altijd ❄️☃️⛷

Bertil Blaas | 24-11-2021 - 18:54

Henk W.

Dank Bertil! Naast de mooie foto's van Marjon en komende koude periode elkaar ook even op de hoogte houden hoe we zelf kunnen gaan genieten. Laten we elkaar even op de hoogte houden.

Henk W. | 24-11-2021 - 19:17

Mieke J.

Dank voor je info Bertil. Het is en blijft eigen verantwoordelijkheid en zelf te checken👍

Mieke J. | 25-11-2021 - 06:38

Dennis Dolomieten

Italië nu ook scherper.

Foto bij weerbericht reactie 94658

Dennis Dolomieten | 24-11-2021 - 19:59

 Joeri L

Is prima Dennis. Zie geen belemmeringen en ieder geval nog niks over de datum van de vaccinatie geldigheid. Je hebt wel een greenpass nodig en weer van vrienden die in Bolzano wonen dat de regio Zuid Tirol de meeste besmettingen zijn. Maar als het zo blijft met de maatregelen die jij weer geeft ben ik persoonlijk te vreden. Zo blij achteraf dat we voor Italië hebben gekozen.

Joeri L | 24-11-2021 - 20:31

Dennis Dolomieten

Joeri zoals je zegt nog geen belemmering voor ons. Wij hebben geboekt 7 januari. Deze maatregelen gelden tot 15 januari. Houden zo.

Dennis Dolomieten | 24-11-2021 - 21:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord