Zonnig wintersportweer

Gisterenavond maakte ik al een vreugdesprongetje. Het vette weststau signaal stond er weer pontificaal in bij ECMWF. Vanmorgen met spanning de laatste kaarten bekijken. En ja hoor. Opnieuw vet sneeuwbingo! Ik deel mijn enthousiasme graag met jullie. Maar enige voorzichtigheid is toch geboden. Het speelt namelijk pas eind van deze week.....

 

Wisselvalliger
De komende week wordt het menens! Morgen een voorzichtig voorproefje. Later de echte klapper als het goed is. Hoe ziet het Alpenspoorboekje er deze week uit? Vandaag is er weinig aan de hand. Het is opnieuw vrij zonnig in de Alpen. In het westen drijft later langzaam wat meer bewolking binnen, maar het blijft vrijwel de hele dag droog. Morgen zorgt een niet al te actief front aan de noordzijde voor wat bescheiden regen of sneeuw. Ik verwacht een sneeuwvalgrens van tussen de 1000 meter in het noorden tot ongeveer 1400 meter verder zuidwaarts. In de Franse Alpen, zuiden van Zwitserland en vooral de Italiaanse binnenboog verwacht ik ook enige sneeuwval. Hier komt de stuwing vanwege een zwakke Genualaag setting het beste uit de verf. De noordelijke Piëmonte en Aosta pakken waarschijnlijk een mooie 20 tot 30cm sneeuw mee. Frankrijk en Zwitserland naar verwachting een 10 tot hooguit 15cm vanaf ongeveer 1400 meter.


Grondweerkaart voor maandag. Bescheiden sneeuwval aan de noordkant op een zwak frontaal systeem. Meeste stuwing en dus sneeuwval voor de Italiaanse binnenboog / Aosta / Piëmonte, geregisseerd door een vlak Genualaag. @KNMI

dump voor de westkant?
En dan nu het echte werk! De laatste runprog van ECMWF ziet er echt heerlijk uit. Rond donderdag trekt de Spaanse hoogtestoring wat verder oostwaarts richting het centrale Middellandse Zeegebied. Hierdoor ontstaat en aan de hele zuidkant een korte intensieve stuwingsfase met significante sneeuwval. Rond vrijdag is het dan tijd voor de hoofdact! Tegen die tijd trekt een actief lagedrukgebied van Schotland via de Noordzee in de richting van Polen. Volgens deze berekening komt er in de Franse Alpen,  noordwesten van Zwitserkand / Arlberg dan een klassieke weststau op gang! De diverse grafieken springen dan zelfs tot ruim over 1 meter. In de noordelijke Haute Savoie / Mont Blanc regio zelfs richting de 1,5 meter! Nu is het opnieuw een kwestie van afwachten. Het terugkerende signaal zegt iets over de betrouwbaarheid, Deze neemt met de dag een stukje verder toe. We wachten geduldig af. De voorpret is er niet minder om!


Om te smullen zo mooi. Signaal richting een klassieke weststau setting neemt mer de minuut verder toe! We wachten het (on)geduldig af....#ECMWF

Maak er een mooie zondag van!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marjon J

Woww, wordt hier gezegd dat de Stubaier Gletscher gewoon open blijft vanaf morgen, ondanks de lockdown. Dat is goed nieuws, tenminste voor de ‘einheimische’ dan. Toeristen hebben er natuurlijk niets aan. Nog even goed checken, ben eigenlijk nogal verrast

Marjon J | 21-11-2021 - 09:22

Harry Verduin

dat zou inderdaad top zijn voor jou, dan is het nog lekker rustig ook!

Harry Verduin | 21-11-2021 - 09:30

Henk W.

Marjon, Begrijp ik het goed dat het na 3 januari niet meer mogelijk is om met Jansen Vaccin in Oostenrijk te verblijven? M.a.w. dus ook geen hotelovernachtingen? Komt hier nog een oplossing voor denk je?

Henk W. | 21-11-2021 - 09:42

R J

Zie reisapp vd overheid…

R J | 21-11-2021 - 10:00

Marjon J

Klopt Henk, je zult dan eerst een 2e prik met een ander vaccin moeten hebben. Overigens geldt vanaf februari dat ook 2x gevaccineerd met andere vaccins maar max 7(!) maanden geldig zijn na de datum van je 2e vaccinatie. Dus opletten wanneer je juni/juli je 2e vaccinatie hebt gehad (en nog geen 3e prik hebt). Ik verwacht geen verandering/oplossing hierin, 🇦🇹 zit er geharnast in momenteel en voert zoals bekend zelfs vaccinatieplicht in per feb. Ik verwacht dus zeker geen uitzonderingen of versoepelingen voor toeristen op korte termijn

Marjon J | 21-11-2021 - 10:18

Henk W.

Helder Marjon. Dank! Tja, wordt weer spannende winter. Deze week besluit gezondheidsraad of Janssen gevaccineerden eerder om booster kunnen. Fingers crossed. Rest van het gezin idd februari weer probleem ...)) Jij veel plezier daar als de gletscher open blijft!

Henk W. | 21-11-2021 - 11:14

Annet S

Dit staat in de Reisapp:
U bent volledig gevaccineerd met 2 vaccinaties. Uw tweede vaccinatie is niet langer dan 270 dagen geleden gegeven. Direct na de 2e vaccinatie wordt u als volledig gevaccineerd gezien, of;

270 dagen is toch 9 maanden en geen 7 mdn?🤔

Annet S | 21-11-2021 - 11:18

Bertil Blaas

Annet,

Dat is helaas al weer oude info.
In (A) is met afkondiging LD ook afgekondigd dat in geval van 2 x vaccin deze nog maar 7 mnd geldigheid hebben —Per 1 feb ‘22.
Vandaar bovenstaande.
En (A) is enige land die met deze regeltjes bezig is. 👍👍

Bertil Blaas | 21-11-2021 - 11:42

niek Tap

Ja, 9 maanden is op dit moment, vanaf februari wordt dat verkort tot 7 maanden.

niek Tap | 21-11-2021 - 11:48

Annet S

O boy, das niet fijn. Net de vakantie van januari naar februari verplaatst ivm opleiding in januari. Ga nu 6 februari weg... Dat wordt dan annuleren of 3e vaccinatie moet nog mogelijk zijn voor voor februari.
Zo op verheugd... niet leuk 😩😩😩

Annet S | 21-11-2021 - 12:38

Annet S

Hoi Bertil, is dat ergens terug te lezen? Vermoedelijk op Oostenrijkse site, want op Nederlandse info zie ik het nog niet. Is ook redelijk vers van de pers begrijp ik..

Annet S | 21-11-2021 - 12:46

Bertil Blaas

@ Annet. Wat een ellendige stress voor jouw.
Kijk die App werkt op info heden—vandaag. Maar werkt totaal niet op info voor toekomstige data.
Op 1 feb 22 staat dit er wel op.

Zelf lees ik iedere dag de Tiroler Zeitung. Kijk iedere dag op tt.com of Radio Tirol en je weet weer ietsje meer.
( op moment is alles aan verandering onderhevig. Hoorde dat in (I) ook aanpassingen gaan komen voor de winter. ) Succes 👍🎿

Bertil Blaas | 21-11-2021 - 13:14

Marjon J

Hoi Annet, het is ook een crime om goed geïnformeerd te raken. Info is idd allemaal vers vd pers en moet ook nog omgezet worden in een officiële verordening (daarna duurt het dan meestal nog wel effe voordat NL’se reis-apps weer actueel zijn). Dus zoals Bertil al schreef, meeste info is uit de artikelen uit de media te halen. Bv dit artikel: www.krone.at/2559574
En dan moet je ook nog opletten dat er verschil is tussen de‘inreis’ verordening en de regels tav lockdown en ‘grüner Pass’. Dus kan best dat je het land nog inkomt, maar als je geen accommodatie hebt of je kan niet skiën omdat je ‘grüne pass’ niet meer geldig is, dan heb je daar geen bal aan natuurlijk.

Marjon J | 21-11-2021 - 13:45

Clemens Gjertsen

Tja, het heeft even niets met het weer te maken maar het houdt iedereen wel bezig...
Zie hier in 5 regels de problematiek van Oostenrijk (en Zuidduitsland is niet veel anders), waarbij de situatie op het platteland nog slechter is als de cijfers in deze tabel. 36% (gemiddeld) is niet gevaccineerd, test zich veel vaker dan vorig jaar omdat ze nergens meer in kunnen en ja: dan vliegen de cijfers omhoog. Omdat ook de belasting van ziekenhuizen zwaarder is dan vorig jaar, krijg je wat er nu gebeurt.
Iemand in deze rubriek zei me eerder deze week dat ik vooral optimistisch moest blijven...maar met deze cijfers is daar geen ruimte voor. Een groot deel van Oostenrijkers (en ook Duitsers) hebben een ingewortelde afkeer van vaccineren. In die 36% verandert dus de komende weken niet veel. Dan kun je 'lockdownen' wat je wilt, zodra dat weer voorbij is, schiet het weer de hoogte in. De vaccinatieplicht komt voor dit seizoen, vrees ik, te laat. Als die wet het al haalt, er is veel onrust in het land. Niet zo gek als minimaal 36% mordicus tegen is.
Mijn gevoel en nuchtere inschatting zegt: als je de komende maanden in Oostenrijk geboekt hebt, wijzig je bestemming nu het nog kan en kosten nog beperkt zijn.

Clemens Gjertsen | 21-11-2021 - 14:10

Clemens Gjertsen

Foto bij weerbericht reactie 94473

Clemens Gjertsen | 21-11-2021 - 14:18

Sjaak W

Laten we hopen dat die regering er snel achterkomt wat ze aan binnenkomsten mislopen zodra iedereen naar een ander land uitwijkt🤛..

Sjaak W | 21-11-2021 - 14:19

Annet S

Dank voor de reacties.
Beter nu al weten dan je verheugen en dat t op laatste moment niet door gaat.
Het is wat het is. Als het niet kan zal ik het zeker weer missen, maar blijf nog wel genieten van de mooie plaatjes van anderen. Hopelijk kan het voor velen toch wel doorgaan ⛷️🏂

Annet S | 21-11-2021 - 15:17

Bertil Blaas

@@Clemens/ en anderen dank voor de aanvullingen 👍

Bertil Blaas | 21-11-2021 - 16:57

Patrick Vierwind

Heerlijk laat Arlberg maar dichtsneeuwen

Patrick Vierwind | 21-11-2021 - 10:01

Tobias Bode

Kan je al wat zeggen over de sneeuwvalgrens of niet?

Tobias Bode | 21-11-2021 - 10:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

1000 meter en lager zelfs!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2021 - 10:16

Luc  Cap

Zwitserland ligt ook goed precies ? Zermatt

Luc Cap | 21-11-2021 - 10:21

marc van de poel

Voor de Franse Alpen gaat de sneeuwkraan hopelijk volgende week helemaal open.
De signalen zitten goed.

marc van de poel | 21-11-2021 - 10:04

Daan Sneeuw

Ja, heerlijk vooruitzicht voor de Franse Alpen. Als ik foto’s binnenkrijg van mijn buren in Saint Sorlin d’Arves dan zal ik ze zeker weer posten.

Daan Sneeuw | 21-11-2021 - 11:30

Greet ☀️

Laat maar komen die sneeuw, ook al ‘moeten’ we wachten tot begin maart, de voorpret is er niet minder om ❄️⛷❄️

Greet ☀️ | 21-11-2021 - 14:05

Gijs van der Plas

Top weerbericht! Ik reis 11 dec af naar Val Thorens! Een metertje zou wel lekker zijn :-)

Gijs van der Plas | 21-11-2021 - 10:27

marc van de poel

Eén metertje maar? Moet ik het inpakken of eet je het hier op..

marc van de poel | 21-11-2021 - 11:08

Dennis  Dolomieten

Goedemorgen Michael, wat een vette sneeuwkaart die laatste. Zwitserland krijgt er zo te zien weer een dikke sneeuwlaag bij. En natuurlijk ook de Franse kant. De Dolomieten krijgen gelukkig ook wat mee later in de week. Is wel nodig ook, het is erg warm geweest laatste weken. Zie foto. Het gaat verder afkoelen de komende week en dan kunnen de sneeuwkanonnen ook weer aan. Fijne dag iedereen!

Dennis Dolomieten | 21-11-2021 - 10:29

Gerda Hensen

Dat zou mooi zijn. Ik zie nl op de webcam het iedere dag iets minder wit worden. Dus kom maar door met de kou. We gaan pas in januari, maar dan kunnen ze alvast werken aan een mooie basislaag😗

Gerda Hensen | 21-11-2021 - 10:45

Dennis  Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 94453

Dennis Dolomieten | 21-11-2021 - 10:30

ALBERTO  DOLOMIETEN SUPER SKI 2022

Welke helling is dat Dennis

ALBERTO DOLOMIETEN SUPER SKI 2022 | 21-11-2021 - 11:27

Dennis  Dolomieten

Staat onder aan de foto Alberto

Dennis Dolomieten | 21-11-2021 - 13:56

Niels Meester

Weinig sneeuw in de kaarten voor Mayrhofen nog…

Niels Meester | 21-11-2021 - 11:10

Henk Jongkind

Hintertux morgen alles dicht. Ook voor de locale bevolking.

Henk Jongkind | 21-11-2021 - 11:54

Marjon J

Mja, ik weet het inmiddels ook niet meer. Vanochtend ging het hier op de gletsjer rond dat het toch open bleef en dat stond ook kortstondig op de Stubaier website. Nu is dat weer weggehaald, maar er staat ook niet meer dat met ingang van morgen alles sluit (dat stond er eerder nl nog). Kortom, ipv dagkoersen lijkt het nu zelfs per uur te wisselen. Onduidelijkheid troef kortom.

Marjon J | 21-11-2021 - 13:10

Bertil Blaas

@Marjon. Uit eerdere ervaring weet ik dat het Stubaiergletscher gebied dat zogezegd in de achtertuin van Innsbruck ligt, vaak eigen regels hanteert. Dus blijvend geopend kan goed mogelijk zijn. ⛷🎿⛷👍

Bertil Blaas | 21-11-2021 - 13:18

Ischgl - Vincent

@Marjon: als ik het goed begrijp mogen de skigebieden open blijven voor de lokale bevolking, net zoals tijdens de vorige lockdown.

www.tt.com/artikel/30806518/skifahren-waehrend-des-lockdowns-moeglich-skigebiete-duerfen-oeffnen

Ischgl - Vincent | 21-11-2021 - 19:40

Marjon J

Ha Morzine, dank voor je bericht! Ik las idd zojuist op www.tt.com dat vanavond de definitieve verordening is vastgesteld, en dat deze gewijzigd is vastgesteld waardoor skiën nu tóch mogelijk blijft voor lokale bevolking, goed nieuws dus:
Im Gegensatz zu einem ursprünglichen Entwurf ist nun während des Lockdowns für Skifahrer die Benutzung von Seilbahnen doch erlaubt. Sie müssen einen 2G-Nachweis vorweisen. Außerdem muss man in geschlossenen oder abdeckbaren Gondeln oder Sesselliften (wie auch in geschlossenen Stationen) eine FFP2-Maske tragen.

Marjon J | 21-11-2021 - 20:25

Ischgl - Vincent

Wat zegt de avondrun Michael? Staat de Weststau nog nadrukkelijk op de kaart?
Oeh, spannend!!! Frankrijk, Haute Savoie, Porte du Soleil kan wel wat sneeuw gebruiken. ❄️❄️❄️

Ischgl - Vincent | 21-11-2021 - 19:29

Peter N

Nou met die laatste sneeuw kaart Michael, krijgt niet alleen Zwitserland 🇨🇭 maar ook Oostenrijk 🇦🇹 een flinke sneeuwdump te verwerken zo te zien ik hoop dat het wel doorzet en dat Italië ook nog een portie meepakt,en dan met daarna een flinke kou golf erover heen : dan kun je wel zeggen dan koning winter ❄️ is aangekomen in de Alpen.👉❄️🌨🌨🏔⛷👍

Peter N | 21-11-2021 - 19:39

Henk W.

Ik ben nog steeds een beetje lerend. Waar kan ik die sneeuwkaarten zien?

Henk W. | 21-11-2021 - 19:42

Peter N

Als je naar boven scrolt Henk dan zie je in het WEERBERICHT van Michael onderaan zijn bericht een dikke vette roze sneeuw kaart staan en dat geeft een flinke sneeuwdump aan 🌨🌨🌨👍

Peter N | 21-11-2021 - 20:54

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord