Meer bewolking in oostelijke Alpen

Na een spetterend winters begin van november heeft een krachtig hogedrukgebied het weer boven West-Europa in handen genomen. Afgelopen dagen waren de omstandigheden dan ook optimaal met volop zon! Aangezien de lucht enorm droog was (zeer lage luchtvochtigheid) hield de sneeuw relatief goed stand. (hoe droger de lucht, hoe moeilijker sneeuw smelt, zelfs bij positieve temperaturen!). De nieuwe week start nog steeds onder de invloed van het hogedrukgebied. Maar, in het oosten van de Alpen wordt vandaag een "wat mindere dag". 


Lichte sneeuw in Mittelberg deze ochtend. @twitter kleinwalsertal


Kaiserwetter in Sölden gisteren! @LiveUpdates


De gletsjers bevinden zich nu in het accumulatie (massa winst) seizoen. @LiveUpdates

Tweedeling in de Alpen
We maken vandaag een tweedeling tussen de westelijke en de oostelijke Alpen. In het westen is de invloed van de hogedruk het grootst waardoor de zon daar duidelijk meer zal schijnen. Het is aangenaam, rustig, najaarsweer met veel zon en een nulgradengrens rond 1500-2000 m. Enkel de Italiaanse westelijke binnenboog is gevoeliger voor (lage) bewolking en misschien een paar kleine buien, als gevolg van een zwakke Retour d'Est. Die ontstaat aan de noordkant van een lagedrukgebied boven Sardinië. In het westelijke Middellandse Zeegebied (Balearen, Corsica, Sardinië,...) zorgt dit laag voor zéér wisselvallig en winderig weer, maar de Alpen liggen iets te veraf. 


Een hogedrukgebied bepaalt het weerbeeld. @KNMI

In de oostelijke Alpen zorgt de passage van een zwakke neerslagzone vanaf het noorden, en een neerslagzone horende bij het Middellands Zee - laag vandaag voor meer (lage) bewolking. Tijdens de voormiddag valt er aan de noordkant wat lichte regen en sneeuw boven 1000 meter (niet veel!). Na de middag blijft het aan de noordzijde droger, maar aanhoudend bewolkt. Aan de zuidkant vallen er tijdens de ochtend wat meer buien, maar ook daar zal het drogere weer het heft wel in handen nemen. De inner-Alpiene gebieden maken de meeste kans op zon. 

Morgen overal zonnig
De hogedruk wint morgen weer terrein. Neerslagzones bevinden zich veraf waardoor de zon domineert. Enkel in de Ligurische Alpen en in regio Piemonte komen er meer lage wolkenvelden voor (opstuwden Middellandse Zeelucht vanaf het oosten). Het wordt licht föhnig met een nulgradengrens die aan de noordkant tot >3000 m stijgt. Aan de zuidkant bevindt zich nog iets koelere lucht. 

Zwakke Retour d'Est
Woensdag wordt het weer wat interessanter. Het lagedrukgebied boven de Middellandse Zee schuift wat dichterbij. De aangevoerde lucht vanaf het zuidoosten wordt dan vochtiger en de wind spant aan. Bijgevolg moeten de zuidkant (en vooral de westelijke zuidkant - Piemonte - Ligurië - Val d'Aosta) rekening houden met veel lage wolkenvelden en orografische neerslag (lucht wordt omhoog gestuwd door botsing met de bergen) van zo'n 5-20 mm. De sneeuwgrens schommelt rond 2000 m. De invloed van de stuwing gaat in de Savoie en in het zuiden van Wallis tot over de hoofdkam waardoor het daar ook vaak bewolkt is met kans op wat neerslag. Overigens is er weinig aan de hand aan de noordkant met vooral veel zon.

Volgend weekend winterinval?
Donderdag en vrijdag blijft de invloed van het hogedrukgebied groot waardoor het meestal zonnig is. Enkel de zuidwestelijke Alpen blijven wel gevoelig voor lage wolkenvelden. Tijdens het weekend wordt het dan weer heel interessant. Een lagedrukgebied dat zich op vrijdag nog boven de Britse Eilanden bevindt wordt door een uitstrekkende hogedrukrug boven de Atlantische Oceaan naar het zuiden gestuwd waardoor een trog zich vormt. Aan het westen van deze trog stroomt een portie koude lucht (0°C op 1000-1500 m) naar het zuiden. Zaterdag/zondag passeert deze over de Alpen met inzettende sneeuw aan de noordkant. Vervolgens ontstaat er aan de zuidkant een apart lagedrukgebied die mogelijk de aanleiding zal geven tot de aanzuiging van nog koudere lucht en mogelijk ook een Südstau. Zeer spannend allemaal!

 
Winterinval met sneeuw volgend weekend? @Wetteronline

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Michael Gerritsjans

Wij hebben al contact opgenomen met de GGD maar vooralsnog is er geen oplossing voor het probleem Oostenrijk. Volgens de GGD-medewerker bellen er veel mensen. Zo wordt er druk gezet. Oproep aan iedereen die in d eproblemen komt door het beleid in Oostenrijk: bel de GGD!

Michael Gerritsjans | 08-11-2021 - 09:23

Xavier Delvael

Wat bedoel je met " het probleem Oostenrijk "?

Xavier Delvael | 08-11-2021 - 09:31

Michael Gerritsjans

Mensen gevaccineerd met Janssen-vaccin zijn vanaf 3/1 niet meer welkom. Alle andere vaccins zijn maximaal 270 dagen geldig. Ik weet niet of deze regels al definitief zijn.

Michael Gerritsjans | 08-11-2021 - 10:43

Bertil Blaas

Definitief per heden.

Bertil Blaas | 08-11-2021 - 11:05

Leona Boone

Wij hebben weer een ander probleem, zijn genezen, maar ook de serologische test is niet meer geldig nu. Iemand enog idee of de 3G regel ooit weer terug komt?

Leona Boone | 08-11-2021 - 11:29

Bertil Blaas

Leona: voor de hand liggend is Lente ‘22.

Bertil Blaas | 08-11-2021 - 12:08

marc van de poel

Simpel : ik skip onze trip naar Hochzillertal in maart wegens enkele leden van mijn gezelschap dat zich niet in orde kan stellen tegen die datum.
Eentje is in aug. geprikt met Janssens en twee anderen zijn al in mei gevaccineerd (waaronder ik).
We gaan in plaats daarvan waarschijnlijk naar Flaine.
Maar we wachten nog eerst even af.
Wat een toestand.

marc van de poel | 08-11-2021 - 13:25

Clemens Gjertsen

Marc, ga er maar vanuit dat veel landen deze lijn gaan volgen. Om die reden nu switchen naar een ander land heeft niet zoveel zin. Ik denk dat als je op reis wilt in de winterperiode er gewoon voor moet zorgen dat je de voorgeschreven vaccinaties hebt. Zou toch zonde zijn als je om die reden niet kunt gaan skiën...
Ik ga er zelf vanuit dat het in deze chatreeks genoemde 'Oostenrijk-probleem' (zo zien ze dat daar absoluut niet😉) nog tijdig wordt opgelost. Men wil die groep toeristen beslist niet missen.

Clemens Gjertsen | 08-11-2021 - 13:55

Toine Ramaker

Omdat de nieuwe covid regels impact hebben op de vakanties van velen, toch een reactie.
Ik lees op: www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20011574 dat mensen met 2 vaccinaties tot 360 dagen na de 2e vaccinatie Oostenrijk in kunnen reizen en restaurants etc in kunnen. Voor mensen die het Janssen hebben gehad is de geldigheid 270 dagen nadat er 22 dagen zijn geteld na de vaccinatie. Zie ook www.wijsopreis.nl en www.nederlandwereldwijd.nl. Ik lees nergens dat Janssen na 3 januari 2022 niet meer geaccepteerd wordt. Als dat wel zo is dan hoor ik dat graag.

Toine Ramaker | 08-11-2021 - 14:56

Marjon J

Hoi Toine, jij refereert aan de inreisregels. Je kan dus obv die regels weliswaar Oostenrijk inkomen, máár vervolgens gelden terplekke dus per vandaag de nieuwe strenge 2G-regels. En kom je met een te oud vaccinatiebewijs dus geen enkel hotel, appartement, restaurant of ‘sportinfrastructuur’ binnen. Voor de officiële info verwijs ik naar onderstaande link van het verantwoordelijke Ministerie hier:
www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html#aktuelle-massnahmen-ab-8-november-2021

Marjon J | 08-11-2021 - 15:37

Henk W.

Hoi Marjon, Dank voor de heldere info. Blijft de vraag hoe op te lossen? Ik heb Jansen vaccin en heb reis geboekt voor januari. 2e inenting geen probleem maar waar krijg ik die? Is wel een dingetje zo.

Henk W. | 08-11-2021 - 16:31

marc van de poel

@ Clemens :
Tja, simpel effe een short-skietje inlassen vergt nu toch heel ander soort voorbereiding.
Wij skippen onze reis naar Kaltenbach, maar om die trip te verzetten naar bv. Flaine hadden wij inderdaad nog voorbehoud.
Eerst zien wat het wordt met het ganse Covid gedoe.
Voorlopig zijn de signalen vanuit Frankrijk en Zwitserland positie(-ver)dan Oostenrijk.
Maar dat kan inderdaad snel veranderen.
We zien wel.
Ik zit trouwens ook met de gedachte van een short trip naar Bulgarije in mijn hoofd.
Vliegreis, autohuur, skihuur, skipassen en hotel samen kosten er evenveel als enkel een fatsoenlijk hotel met skipas in Oostenrijk.
Vorig jaar zijn die ganse winter open gebleven.
www.youtube.com/watch?v=eQpLeoqGaJg

marc van de poel | 08-11-2021 - 17:06

Bertil Blaas

@ Marc 👍👍mijn gedacht.

Bertil Blaas | 08-11-2021 - 18:43

Peter N

Goedemorgen Lander nou dat wordt dan een rustig Weer weekje voor jullie weermannen, dus dan wachten we maar af wat het volgende weekend ons gaat brengen, want dan kan het weer spannend worden als ik jou WEERBERICHTEN lees : ik hoop op een vers pak sneeuw in het ALPEN gebied .🌨🌨🌨. 👉❄️🎉🏔⛷👍

Peter N | 08-11-2021 - 09:27

Sjaak W

Laten we het hopen, maar het is nog vroeg he..

Sjaak W | 08-11-2021 - 10:32

Sneeuwhoogte.nl

Laten we niet vergeten dat het hier om het Alpenweer gaat. Voor corona discussies zijn voldoende andere sites beschikbaar.

Sneeuwhoogte.nl | 08-11-2021 - 09:35

Rob Wintersport

👍

Rob Wintersport | 08-11-2021 - 09:52

 Joeri L

Daar hebben jullie helemaal gelijk in. Maar ik begrijp de mensen op deze site wel. Want hier komen mensen die ter plaatse wonen en veel nieuwe bruikbare informatie hebben wat betreft de wintersport. Want we delen hier wel leuke plekken waar te skiën te eten ect ect. Dus waarom niet wat er nu gebeurt dat mensen ter laatste deze en andere relevantie informatie laten delen. Het heeft tenslotte allemaal met elkaar te maken, goed voorbereid gaan op WINTERSPORT vakantie. Wat nog zou kunnen dat jullie 1 keer een stukje onder het fantastische weerbericht schrijven met de juiste info over hoe en wat, zoals er nu in Oostenrijk gebeurd. Want de Nederlandse ggd ect zijn niet echt up to date wat betreft dit allemaal. Ik begrijp ook als jullie dat absoluut niet willen. Maar nu blijven de vragen constant terug komen. voor de rest kom ik al jaar in jaar uit met veel plezier terug op jullie site. Ga door met jullie goede werk.

Joeri L | 08-11-2021 - 11:05

Harry Verduin

Inderdaad best om er niet over te discussiëren aangezien dat makkelijk verhit wordt... Maar zou wel makkelijk zijn als jullie hier ergens de laatste richtlijnen per land zouden vermelden (zonder waardeoordeel)?

Harry Verduin | 08-11-2021 - 11:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

We begrijpen jullie suggestie, maar we zijn zelf volledig gefocust op het weer waardoor we niet meer dan jullie mee zijn met de laatste info die we krijgen ..

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2021 - 11:44

Harry Verduin

ja klopt. maar mss wel aanvaarden dat iemand hier laatste richtlijnen post, maar wel vragen van er niet over te beginnen discussiëren

Harry Verduin | 08-11-2021 - 11:50

Mickey Visser

Hoi Sneeuwhoogte medewerkers 🙂Dit is de enige site waar ik van een inwoner heb kunnen lezen dat Oostenrijk een ‘houdbaarheidsdatum’ aan de vaccins heeft gehangen. En dat Frankrijk vanaf 200 besmettingen per 100.000 mogelijk een QR code gaat verplichten bij de liften. Dat is voor wintersporters zeer relevante informatie die ik nergens anders heb kunnen vinden. Wij hebben nog niet geboekt, ik stel de informatie van locals absoluut op prijs.
In discussie gaan over de maatregelen hoort echter inderdaad niet op deze site thuis, wat dat betreft ben ik het helemaal met jullie eens 🙂👍

Mickey Visser | 08-11-2021 - 11:55

Tom Jansegers

Volledig mee eens!

Tom Jansegers | 08-11-2021 - 12:28

Peter N

Helemaal mee eens sneeuwhoogte.nl laten we deze fantastische WEERSITE gebruiken voor het doorgeven van het ALPEN WEER en omstreken, want daar hebben jullie het al druk genoeg mee. En de rest van de informatie over de wintersport vakantie haal ik wel elders om goed en uitgerust op vakantie te kunnen gaan. 👉❄️🌨🏔⛷👍

Peter N | 08-11-2021 - 12:35

Clemens Gjertsen

Snap jullie wel en ik kan me jullie ergernis ook wel voorstellen. Denk dat de meeste leden van deze site het allang geen 'loutere' weersite vinden maar een veel bredere Wintersportsite. En een van de beste, omdat weer natuurlijk veel invloed heeft en op ander FB-groepen is die informatie veel minder in detail en kwaliteit. Op jullie site wordt immers ook veel gesproken over plaatskeuzes, de reis er naar toe, de geschiktheid voor kinderen en info over accommodaties (al dan niet in bezit van leden van deze app). Dus over het weer alleen gaat het echt niet meer. Zou het lekker zo laten, heeft een veel bredere informatiewaarde gekregen: zo gaat dat soms. Wellicht onbedoeld maar wel jullie verdienste. Het zorgt er ook voor dat veel leden vaak op de app iets bijdragen.

Clemens Gjertsen | 08-11-2021 - 14:02

Marjon J

Hi, snap jullie oproep en ben zelf ook wars van discussies over maatregelen en de zin of onzin ervan (sterker nog, ik heb oa. daarom verder helemáál niets met social media en post alleen hier, zie dat maar als groot compliment 👍). Probeer het daarom ook alleen te houden bij feitelijke geverifieerde info, als deze daadwerkelijk relevant is en als ik inschat dat dat in behoefte voorziet. Zal jullie dus niet bestoken met steeds allerhande discussies en geruchten uit het Oostenrijkse (voel me beetje aangesproken 🤔).

Marjon J | 08-11-2021 - 14:52

JP⛷    ..

Hoi Marion,

Ik denk dat jij je zeker niet aangesproken hoeft en moet voelen.
Zoals zovelen hier vind ik het bijzonder prettig om van iemand ter plaatsen de huidige situatie met prachtige foto te krijgen.
👍👍

JP⛷ .. | 08-11-2021 - 15:35

Sneeuwhoogte.nl

Niemand hoeft zich aangesproken te voelen. Nuttige info over dit onderwerp blijft hier welkom!

Sneeuwhoogte.nl | 08-11-2021 - 15:50

Tom Jansegers

Ik ben je dankbaar voor de info Marjon

Tom Jansegers | 08-11-2021 - 16:24

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Laten we dan alles in een draadje houden :) De info is absoluut nuttig voor alle vakantiegangers! ⛷🏂

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2021 - 17:54

Sjaak W

👍👍

Sjaak W | 08-11-2021 - 18:21

Clemens Gjertsen

Denk dat je daar gelijk in hebt. Voor de richtlijnen altijd verwijzen naar de officiële sites. Niet te doen om actueel te blijven. Beter 'niet' dan maar half met veel fouten. Dan zo'n de kleurcodes van het weer makkelijker dan die van de pandemie😉

Clemens Gjertsen | 08-11-2021 - 21:52

jeroen wintersport

als je het heb over G2 ga dan gewoon naar frankrijk, daar kan je sowieso beter skieen ;-)

jeroen wintersport | 08-11-2021 - 10:31

Anne-Marie Hogenhuis

👍

Anne-Marie Hogenhuis | 08-11-2021 - 19:34

Daan Sneeuw

Kan iemand mij uitleggen wat een Retour d’Est voor de Franse Alpen kan betekenen?

Daan Sneeuw | 08-11-2021 - 11:04

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Tegen de grens met Italië mogelijk wat sneeuw (Tignes, Val d'Isère, Isola, Briancon, Montgenèvre), maar het meeste aan de andere kant van de grens).

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2021 - 11:43

marc van de poel

Les Sibelles zal net iets te Westelijk liggen, om daarvan te profiteren.
Le Corbier is onze bestemming met Nieuwjaar.

marc van de poel | 08-11-2021 - 13:29

Dennis Dolomieten

Wat een mooi geschreven weerbericht, heerlijk om te lezen. Laten we die mogelijke winterinval volgend weekend goed in de gaten houden.

Dennis Dolomieten | 08-11-2021 - 11:11

Gerda Hensen

Lander, je eindigt weer met een lekkere cliffhanger. Ben benieuwd wat het weekend voor weer gaat brengen.❄️🤞

Gerda Hensen | 08-11-2021 - 11:59

Robert B

Gaat de laatste alinea nu over het komende weekend of het weekend erna? Neem aan het komende, maar voor de zekerheid 😁

Robert B | 08-11-2021 - 12:34

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Komend weekend inderdaad :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2021 - 12:59

Dennis Dolomieten

Er staat 14 -11-21 onder het weer kaartje. 😉

Dennis Dolomieten | 08-11-2021 - 13:02

Harry Verduin

Ik heb de indruk dat GFS er niet veel meer wil van weten?

Harry Verduin | 08-11-2021 - 13:33

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

GFS06z is inderdaad milder. Even afwachten wat EC straks en morgen berekent!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2021 - 14:08

Robert B

Ah excuses, niet gezien!

Robert B | 08-11-2021 - 14:21

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Even rustig (herfst) weer in de Alpen. Met hopelijk in het weekend weer heerlijk winters weer met hopelijk een mooi laagje sneeuw.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 08-11-2021 - 13:05

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Fantastisch weer in de westelijk - centrale Alpen!

Foto bij weerbericht reactie 93805

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2021 - 13:25

marc van de poel

Tof, een webcambeeld van de Rothorn in Zermatt.
Alles al mooi wit.

marc van de poel | 08-11-2021 - 17:20

marc van de poel

De Matterhorn rechts is duidelijk te zien en het kleine puntje op de eerste bergkam meer naar links is de Klein Matterhorn.
Hoogste kabelbaan station van de Alpen.

marc van de poel | 08-11-2021 - 17:24

marc van de poel

Straffe gasten, die Zwitsers

www.skiresort.nl/typo3temp/assets/_processed_/43/35/5c/c7/8e6a9833f8.jpg

marc van de poel | 08-11-2021 - 17:30

Kristof Vanden Berghe

Sfeerbeeldje uit Hintertux van donderdagmiddag...

Foto bij weerbericht reactie 93813

Kristof Vanden Berghe | 08-11-2021 - 14:42

Kristof Vanden Berghe

Zal eerder vrijdag geweest zijn...

Kristof Vanden Berghe | 08-11-2021 - 14:43

Michael Colfosco

Ik zal jullie wel verblijden met wat mooie foto's. Prachtige dag op de Stubaier gletscher ☀️👍

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 16:48

Michael Colfosco

Foto bij weerbericht reactie 93824

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 16:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Geweldig. Zonlicht weerkaatst op ijskristallen👌

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-11-2021 - 17:19

Michael Colfosco

Vond het prachtig om dit eens in het echt te zien. Zogenaamde Halo toch?

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 17:50

Dennis Dolomieten

Dit is wel een hele mooie! 👌
Halo idd .

Dennis Dolomieten | 08-11-2021 - 21:47

Michael Colfosco

En de coronocheck doorstaan. Een stempel zodat je alle restaurants in kunt.

Foto bij weerbericht reactie 93825

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 16:50

Steph Priem

Mijn eerste gedachte, wat zijn dat voor lelijke wonden 😵, gelukkig zijn het maar stempel afdrukjes 😉.

Steph Priem | 09-11-2021 - 08:30

Michael Colfosco

Foto bij weerbericht reactie 93826

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 16:50

Koos Beijer

Gaaf plaatje,Michael!👌❄❄😍☀️

Koos Beijer | 08-11-2021 - 17:38

Michael Colfosco

Vond ik ook, het was een aaneenschakeling van mooie plaatjes vandaag 👍☀️

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 22:18

Michael Colfosco

Foto bij weerbericht reactie 93827

Michael Colfosco | 08-11-2021 - 16:52

Martijn T

Foto bij weerbericht reactie 93832

Martijn T | 08-11-2021 - 17:28

Martijn T

Mooier kunnen we het niet maken! Weer een topdag en morgen beloofd het nog mooier te worden! Genieten!

Martijn T | 08-11-2021 - 17:28

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Wat zijn de plaatjes uit de Alpen alweer schitterend, echt genieten.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 08-11-2021 - 19:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

GFS kneiterkoud op LT. Signaal al vaker langs zien komen🥶

Foto bij weerbericht reactie 93842

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-11-2021 - 19:44

Kees Hoeks

Ook bij ons nachtvorst volgende week?

Kees Hoeks | 08-11-2021 - 19:55

Dennis Dolomieten

We blijven hem weer vasthouden Michael. 😇🙏🥶

Dennis Dolomieten | 08-11-2021 - 21:49

Clemens Gjertsen

Lekker dan...wij gaan volgende week richting de Noorse Lofoten. Jassen en lang ondergoed mee dus.

Clemens Gjertsen | 08-11-2021 - 21:55

Harry Verduin

ECMWF ziet wel retour d'estje zitten dit weekend?

Harry Verduin | 08-11-2021 - 20:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt❄️❄️❄️❄️🙋‍♂️

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-11-2021 - 23:39

marc van de poel

Misschien een portie sneeuw in de Hautes Alpes?

marc van de poel | 09-11-2021 - 01:27

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord