Kaiserwetter in de Benelux

De winterprik begint op zijn laatste pootjes te lopen. Vandaag dient zich vanaf het zuiden al zachtere lucht aan maar toch zal het (zeker in Nederland) nog blijven vriezen in de meeste regio's. Zo wordt het nog een keer optimaal genieten van een winters weekend want vanaf maandag lijkt het wel gedaan met het winterse weer. 


Geen gebrek aan winterse foto's uit de Benelux momenteel ... 


Een schaatsvloer uit de boekjes ...


Zonsondergang boven prachtig natuurijs. @MerijnJacobs


Winterplezier in de Kaltmhoutse Heide. @MarijkeBosmans


Denk aan onze gevogelde vrienden deze dagen! @MarcelKwant

Zonnige winterse zaterdag
Aan de luchtdruksituatie is nog niet veel veranderd. De kern van hogedruk is wel wat meer uitgezakt vanaf Scandinavië maar we kampen in de Benelux nog steeds met een kurkdroge en koude oostelijke luchtstroming. Het resultaat is een zonovergoten winterse zaterdag. Kaiserwetter maar dan in de Benelux! De temperaturen klimmen vandaag net boven het vriespunt in het grootste deel van België (behalve in het noorden en in de Ardennen) maar blijven grotendeels negatief in Nederland. Dat betekent dus een perfecte dag om de ijzers aan te doen, een vijver/ven/meer/kanaal op te zoeken en bij een aangename februarizon volop te genieten van de winter. Dit kan niet blijven duren!


De maxima voor vandaag liggen vooral in Nederland nog stevig onder het vriespunt. @Wetteronline

Zondag zachter vanaf het zuiden
Zondag schuift de kern van hogedruk verder door naar Duitsland. De luchtstroming in de Benelux draait zo naar het zuidoosten tot zuiden. Op hoogte wordt er beduidend zachtere lucht aangevoerd maar aan de oppervlakte is nog een koude plaklaag aanwezig. Echter, omwille van de zuidoostenwind ontstaat er in een groot deel van België - Nederland (en vooral in Limburg!) een föhneffect van de Ardennen. De temperaturen kunnen daardoor oplopen tot 5-7°C. In Nederland (behalve in Limburg) blijft het algemeen wat koeler met mogelijk in Friesland - Groningen nog een ijsdag. De zon is morgen zeker aanwezig maar krijgt wel wat meer concurrentie van hoge wolkenvelden. 


Opvallende temperatuurkaart voor morgen met duidelijk een föhn-effect van de Ardennen! @Wetteronline

Dooi zet vanaf maandag definitief in
Maandag trekt een neerslagzone van west naar oost over. Mogelijk vriest het bij de eerste regen/winterse neerslag nog aan de grond waardoor er ijzel kan ontstaan. Een gevaarlijke situatie! Uiteindelijk zullen de temperaturen wel overal boven het vriespunt stijgen en valt er (een beetje) regen. Daarmee wordt de dooi definitief ingezet. Dinsdag zorgt de zuidenwind zelfs al voor maxima van 8-11°C. De sneeuw zal dan ook snel wegsmelten. De rest van de week ziet er voorlopig licht wisselvallig uit. Tegen het einde van de week komt de Benelux mogelijk terecht in een strakke zuidelijke luchtstroming van een hogedrukgebied. De warm air advection staat dan recht op de benelux gericht waardoor de temperaturen misschien wel kunnen oplopen op 15°C! Vroeg lenteweer? Het zou zomaar kunnen! Voorlopig wel allemaal op de lange termijn en dus met grote onzekerheid. 


Volgend weekend meer dan 20°C warmer? @Wetteronline

Ik zou zeggen, geniet van de winter dit weekend! Het was fijn om toch nog een halve maand voor jullie te schrijven. Zonder echt winterweer in de Benelux zijn we 1 oktober (ten laatste ;) ) terug. Morgen sluit Michael echt af. Met vriendelijke, winterse groet, uw weerman, Lander. Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

NB. Omdat wintersport ook de komende maanden niet mogelijk is hebben wij besloten om per 1 februari te stoppen met het schrijven van wintersportweerberichten. Nu de winter in de Benelux is losgebarsten zullen wij jullie hiervan dagelijks op de hoogte houden met nieuwe weerberichten. Zondag 14 februari zal voorlopig ons laatste weerbericht worden geschreven.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marjon J

Zo, ben ik de 1e deze ochtend? Geen NL’s plaatje dan deze keer om de dag te openen, maar een schitterende opname vanaf de Stubaier Gletsjer van gistermiddag. Traumhaft!

Foto bij weerbericht reactie 91319

Marjon J | 13-02-2021 - 08:14

Marjon J

Liebe Grüße aus ‘Mutationsgebiet’ Tirol (zo worden we nu betiteld hier😬), geniet allemaal van de winter in NL!

Foto bij weerbericht reactie 91320

Marjon J | 13-02-2021 - 08:17

Kees Hoeks

Bedankt Marjon dat je ons telkens lekker maakte met mooie plaatjes uit Stubaital. Tijdje vóór de Kerst, toen coronamaatregelen strenger werden in Oostenrijk, vroeg je je af: wat moet ik doen naar huis of in Stubai blijven. Denk dat je geen spijt hebt van je keuze. 👍

Kees Hoeks | 13-02-2021 - 08:26

Dennis Dolomieten

Boem! Dat is nog eens een mooie binnenkomer Marjon. 😍

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 08:38

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Pracht foto's weer Marjon. Geniet maar weer van de bergen, sneeuw en skisport.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 13-02-2021 - 08:53

Peter Roemie

Dank voor de foto's, Marjon! Ze zijn weer prachtig! Het is momenteel trouwens heel erg druk op de Elfer met paragliders. En dat bij -12 graden....

Peter Roemie | 13-02-2021 - 10:03

Marjon J

Heb vanuit mijn woonkamer, kopje koffie erbij, uitzicht op de Elfer...er cirkelen idd al flink wat gekleurde para’s in de lucht👌. @Kees, idd geen seconde spijt, het is voor iedereen een ‘bijzondere’ winter, maar ik ben buitengewoon gelukkig met de mijne hier in de bergen, ‘lockdown-de-luxe’ zullen we maar zeggen👍. Deze week natuurlijk ook wat twijfel, maar heb besloten me toch vrijwillig hier samen met de Tirolers te laten ‘einsperren’, wel bizarre situatie zo: grensbewaking alsof we in oorlogstijd zijn en vanaf morgen de grens met DL dicht.

Marjon J | 13-02-2021 - 10:49

Marjon J

@ Kees en andere Stubaifans, misschien vinden jullie dit wel leuk; er was gisteravond op Servus TV een leuke docu over winter in het Stubaital:
www.servustv.com/videos/aa-21zw7ajkh1w12/

Marjon J | 13-02-2021 - 10:55

Kees Hoeks

Bedankt voor de tip.👍

Een nichtje van mij is vandeweek afgereisd naar familie in Fulpmes. Werkelijk bizar de grenscontrole bij Kufstein met bewapende militairen en de weg afgezet met containers. Elk voertuig werd gecontroleerd. Ook alle papieren, verklaringen en negatieve testen die ze bij zich moest hebben. Lijkt inderdaad wel oorlogstijd.😕

Kees Hoeks | 13-02-2021 - 11:50

Bertil Blaas

Bedankt voor al je bijdragen. We hebben er van genoten op afstand. 👍

Heb wel nog een vraagje ( als je wilt antwoorden); ik neem even aan dat je aangemeld bent voor Kurtaxe in beginsel ——okt ‘20. Een Eu burger mag max. 3 mnd in (A) blijven. Hoe heb jij en je verhuurder dit geregeld op papier ? ( betreft interesse voor ons zelf in toekomst)
Bedankt al vast voor eventuele reactie 👍👍 weet je al wanneer je weer naar NL terug gaat ? Groeten bb.

Bertil Blaas | 13-02-2021 - 15:11

Sigrid Ribbers

😲👌schitterend genieten daar👍

Sigrid Ribbers | 13-02-2021 - 17:59

Marjon J

Graag gedaan, als ‘reporter’ ter plaatse😉. @Bertil: toen hier in november de lockdown inging heeft mijn verhuurder eea ‘abgeklärt’ en nagevraagd, dat ik een dauermieter was, hier werk en dus geen toerist ben...en toen bevestigd gekregen dat ik kon blijven. Daarna niet meer opnieuw nagevraagd, soms heb ik ook wel gevoel dat ik beetje onder de radar ben verdwenen, soms is het beter om dingen niet te vaak na te vragen he?

Marjon J | 13-02-2021 - 19:43

Bertil Blaas

Marjon; dank voor de retour reactie.
Wat je in eerste instantie schrijft, ja daar heb je zo geluk mee gehad.
Er zijn meer wegen naar Rome zogezegd. En ja idd, daarna niet te veel in roeren, anders st....het. Goed gedaan, nog fijne tijd en je zult ongetwijfeld de voor jouw bijzondere winter 20/21 lang als super herinneren. 👍⛷👍⛷

Bertil Blaas | 13-02-2021 - 20:06

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Winter en lente in 1 beeld gevangen

Foto bij weerbericht reactie 91324

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 13-02-2021 - 08:54

Sjaak W

Een goedemorgen en bedankt voor toch nog een paar weken "winterapp"-plezier Lander.
Tot snel, want dat betekent dat de kou toch nog terugkomt😃😃, en anders tot okt inderdaad 🤷‍♂️😂

Sjaak W | 13-02-2021 - 08:57

Xavier Delvael

Dag Lander
Bedankt vd weerberichten en mooie weer-sfeer beelden.
Dat het maar snel terug oktober is...

Xavier Delvael | 13-02-2021 - 09:05

Patrick Vierwind

Ff genieten nog een dagje en dan laat de vroege lente maar beginnen, en dat we dan weer snel naar normaal kunnen

Patrick Vierwind | 13-02-2021 - 09:28

Sigrid Ribbers

Bijna niet te geloven.. nu nog -11.. en misschien volgende week wel een vleugje lente... ach heeft ook zijn charme😁🌳.
Ik heb genoten van alle mooie foto's en verhalen. Alle bedankt daarvoor
Het stukje verlengen van het weerbericht was top. Weermannen 👍👌
Blijf gezond en tot 1-10-2021..

Foto bij weerbericht reactie 91328

Sigrid Ribbers | 13-02-2021 - 09:30

Peter N

Goedemorgen Lander bedankt voor de extra dagen die je voor ons heb geschreven met wederom een duidelijk uitgebreid weerbericht . Als we van jou niks meer lezen wens ik jou een mooie maar vooral een gezonde lente en zomermaanden toe , en zien we jou berichten op 1 oktober weer met veel plezier tegemoet BEDANKT: groetjes Peter.n. 👉⛸❄️🥶🌞🌞🌞🛷👍

Peter N | 13-02-2021 - 09:30

Paul Bongers

Dank Lander en Michael. Vanmiddag weer genieten en morgen ook nog hoop ik. @Marja zie foto voor ijs Heelderpeel 😉

Foto bij weerbericht reactie 91331

Paul Bongers | 13-02-2021 - 09:40

Dennis Dolomieten

Mooie ijsvloer Paul, jammer dat je zo ver weg woont. Anders had ik daar graag wat klappen wil maken!

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 10:47

Marja Skiër

@PaulBongers, echtgenoot heeft vanochtend daar geschaatst en er enorm van genoten. Mooi ijs zei hij!👍

Marja Skiër | 13-02-2021 - 14:57

Paul Bongers

Ik ben vanmiddag geweest. Heerlijk!

Foto bij weerbericht reactie 91370

Paul Bongers | 13-02-2021 - 17:04

Marja Skiër

Ik schaats zelf helemaal niet maar mijn echtgenoot wel, fervente schaatser. Normaliter gaat hij naar Blokzijl, Giethoorn en omstreken voor lange tochten. Maar dat kan dit jaar niet. We gaan dan een weekend daarheen maar ja, geen kans nu. Heelderpeel was een goed alternatief met mooi ijs dus dat is sowieso genieten voor hem!

Marja Skiër | 13-02-2021 - 17:32

Paul Bongers

Lander wat betekent de föhn morgen in midden limburg voor het ijs daar?

Paul Bongers | 13-02-2021 - 09:41

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

IJs zal wel "nat" worden en beginnen lossen aan de zijkanten bij +5°C. Voordeel is wel de extreem droge lucht waardoor smelt nog mee zal vallen (vanaf maandag wel!)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 13-02-2021 - 10:09

Paul Bongers

Dank je. Dat betekent dat er morgen nog wel geschaatst kan worden. Toch?

Paul Bongers | 13-02-2021 - 11:20

Marja Skiër

Lander het is hier in Belfeld echt superdroog, buiten 48% en binnen 19%. Ongelooflijk, we drinken maar een extra glas water want dit is extreem!

Marja Skiër | 13-02-2021 - 14:56

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Wel apart lezen fohnwind in Limburg. Lander dank voor de weerberichten voor de Benulux. Met veel plezier gelezen. Mocht er geen winter meer komen, wens ik je een mooie en vooral gezond lente en zomermaanden. En kijk alweer uit naar de alpen weerberichten vanaf 1 oktober

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 13-02-2021 - 09:52

Bertil Blaas

Roland, föhn wind hebben we hier wel vaker hoor. Bij zuiden of zuid/oost winden. 👍

Bertil Blaas | 13-02-2021 - 15:00

Mickey Visser

Lander, bedankt voor de geweldige toegift ! Je bent een kanjer ! 😃👍 Als er geen winterprik meer komt wens ik je alvast een fijne lente en zomer en tot in oktober

Mickey Visser | 13-02-2021 - 10:05

Dennis Dolomieten

Lander / Michael, Dank voor al jullie extra bericht geving!
Er rest mij nog 1 vraag. Hoe kan het nu toch dat de oneindige diepvries run in de modellen nu toch na een week volledig omgeslagen is naar lente?

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 10:34

Dennis Dolomieten

Ik denk zelf dat het komt door de warmere zeeën en meren om ons heen en dat daardoor de warme lucht sneller een doorbraak kan gaan maken in de koude lucht.

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 10:37

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het was ook allemaal nipt. Een kleine verschuiving met grote gevolgen :) Oost-Europa behoudt de winter, West-Europa gaat de lente in (of toch hogere temperaturen)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 13-02-2021 - 10:40

Dennis Dolomieten

Idd was zeker nipt, in Friesland heeft het niet eens zo heel hard gevroren. Meeste kou boven de sneeuw. Had zelf iets meer transportkou verwacht. Warme Oostzee bij Denemarken gaf ook wat remming. Vandaag nog eventjes genieten!

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 11:16

Lianne Pierik

Zo te lezen krijgen we niet echt een rustige overgang om eraan te wennen dat de winter weer voorbij is.
Ook van mij heel erg bedankt Lander! Het was weer heel fijn om alle weerberichten te lezen. Ik ga ze missen de komende maanden.

Lianne Pierik | 13-02-2021 - 10:39

Elise Bakker

Goedemorgen, ook ik ben al vele jaren een "stille" genieter van deze site. Heerlijk om al de mooie foto's te bekijken! Graag wil ik jullie laten meegenieten van de mooie Alblasserwaard! Vanmorgen gemaakt bij de Broekmolen in Streefkerk!

Foto bij weerbericht reactie 91346

Elise Bakker | 13-02-2021 - 10:52

Jack E

Foto bij weerbericht reactie 91351

Jack E | 13-02-2021 - 11:54

Jack E

Onze tuin is nog mooi wit!

Foto bij weerbericht reactie 91352

Jack E | 13-02-2021 - 12:03

Peter N

Hoe bedoel je Jack onze tuin is nog wit dat is geen tuin meer maar een landschap of twee voetbal velden bij elkaar verklaar je nader Jack met onze tuin???? 😂😂😂👍

Peter N | 13-02-2021 - 15:05

Jack E

Haha wij hebben 8,5 hectare grond bij het huis. 2 hectare gras / weide en de rest bos

Jack E | 13-02-2021 - 17:42

Kees Hoeks

Doe je goed Jack. 🏡👍

Kees Hoeks | 13-02-2021 - 19:38

Bertil Blaas

Super Jack.
Tip, was er een bungalowpark begonnen. Geniet ervan 👍👍😉🤣

Bertil Blaas | 13-02-2021 - 20:09

marc van de poel

Niet te veel naar Bertil luisteren, hé Jack.
Er gaat niks boven ongerept groen en mooie bossen.
En hoge bergen natuurlijk.
Liefst zonder huizen, hihi..

marc van de poel | 13-02-2021 - 20:42

Jack E

De weerribben / giethoorn op loopafstand dussss

Foto bij weerbericht reactie 91353

Jack E | 13-02-2021 - 14:56

Peter N

Effe lekker in de sneeuw ravotten met onze kleinzoon in het hofje achter , dat is toch wel heerlijk hoor:

Foto bij weerbericht reactie 91360

Peter N | 13-02-2021 - 15:15

Peter N

Foto bij weerbericht reactie 91363

Peter N | 13-02-2021 - 15:15

Peter N

Foto bij weerbericht reactie 91364

Peter N | 13-02-2021 - 15:16

Peter N

Foto bij weerbericht reactie 91365

Peter N | 13-02-2021 - 15:16

Peter Roemie

Leuke foto's, Peter!

Peter Roemie | 13-02-2021 - 18:09

Dennis Dolomieten

Leuk Peter!

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 21:55

Bertil Blaas

Lander bedankt voor alle extra berichten in feb.
Goed zomer seizoen en tot okt ‘21. 👍🍷👍 en bezien hoe de vlag er dan voor staat.

Bertil Blaas | 13-02-2021 - 15:15

Tom Mollema

Foto bij weerbericht reactie 91367

Tom Mollema | 13-02-2021 - 15:42

Gerda Hensen

Hoewel ik de laatste paar dagen niet heb gereageerd (had gewoon niet zoveel te melden), heb ik giga genoten van alle schitterende plaatjes en leuke reacties. Altijd een feestje om SH te openen.
Lander, nogmaals dank voor je extra inzet tijdens deze mooie Nederlandse winter en graag tot het volgende winterseizoen.

Gerda Hensen | 13-02-2021 - 16:07

Peter N

Ik vindt dit ook wel een oer Hollands winters 🥶 plaatje met al die schaatsende ⛸ mensen met kaiserwetter.👉🥶❄️⛸👍

Foto bij weerbericht reactie 91369

Peter N | 13-02-2021 - 16:16

Marco Houtman

Dit is echt super genieten lekker schaatsen met je kids dit is echt ultiem

Foto bij weerbericht reactie 91371

Marco Houtman | 13-02-2021 - 17:27

Kees Hoeks

Supermooi plaatje Marco. 👌
Ja ik ken het gevoel. Zelfde als achter je eigen kinderen aan skiën. Heerlijk. ☺

Kees Hoeks | 13-02-2021 - 17:43

Marco Houtman

Zeker ongekend mooi 👍👍

Marco Houtman | 13-02-2021 - 18:40

Dennis Dolomieten

Mooiste wat er is! En genieten van het zonnetje ☀️

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 21:54

Jack E

Genoten!!!

Foto bij weerbericht reactie 91374

Jack E | 13-02-2021 - 17:43

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Tijd voor kaiserschmarrn

Foto bij weerbericht reactie 91379

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 13-02-2021 - 18:12

Jack E

Foto bij weerbericht reactie 91380

Jack E | 13-02-2021 - 18:19

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Dat zijn top omstandigheden @Jack.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 13-02-2021 - 18:42

Kees Hoeks

🤩 Schitterend!!

Kees Hoeks | 13-02-2021 - 19:34

Jack E

Hahaha en hier een stukje 'klunnen' 😂

Foto bij weerbericht reactie 91383

Jack E | 13-02-2021 - 19:04

marc van de poel

Wat is 'klunnen'?
Lijkt eerder op, euhh, bidden?

marc van de poel | 13-02-2021 - 20:56

Marja Skiër

Er ligt geen matje hoor! Je wilt toch je ijzers beschermen. Het lijkt op deze manier idd wel op een klein ijs-gebedje🥶

Marja Skiër | 13-02-2021 - 21:57

Jack E

Ook erg mooi!

Foto bij weerbericht reactie 91386

Jack E | 13-02-2021 - 19:39

marc van de poel

Na al die supermooie schaatsfoto's begin ik alvast te denken aan volgend weekeinde, waar men stilaan over temperaturen van 15+ begint te prevelen.
Als notoire zonneklopper, is dat meer mijn ding.
Al geniet ik wel veel van de besneeuwde weilanden en bossen in onze gemeente.
Van de 90 km² dat Wuustwezel groot is, zijn er makkelijk de helft weiden en velden en de andere helft bossen.
En ergens daartussen de dorpskernen.
Maar weinig kanalen of plassen waarop geschaatst mag worden.

Foto bij weerbericht reactie 91391

marc van de poel | 13-02-2021 - 20:54

marc van de poel

Het Groot Schietveld in Wuustwezel. Verboden te betreden militair domein.
DOODZONDE!!!!

marc van de poel | 13-02-2021 - 20:55

Dennis Dolomieten

Markermeer! Geweldig 😍

Foto bij weerbericht reactie 91394

Dennis Dolomieten | 13-02-2021 - 21:52

Kees Hoeks

Prachtig.🤩
Is voor mij als Brabander ongekend zo'n ijsvlakte.👌

Kees Hoeks | 13-02-2021 - 23:26

Ceriel V. ❤️ Sölden

Bedankt mannen en mede sneeuwhoogte volgers voor de updates .
Ik hoop dat iedereen gezond blijft en van mij mag dit jaar toch iets sneller gaan dan andere jaren. Dan is het zo oktober en hoop dat we er dan weer anders voorstaan🙏

Ceriel V. ❤️ Sölden | 14-02-2021 - 09:10

Hans Nijhuis

Top dat jullie dit de afgelopen dagen nog hebben gedaan. Dank en zeker weer tot in het najaar. En dan hopelijk wel vooruitkijkend naar een mooi wintersport seizoen!

Hans Nijhuis | 14-02-2021 - 10:26

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord