Koufront met wat neerslag

De herfst kabbelt rustig voort. We zijn ondertussen al 20 december! Morgen begint de astronomische winter al ... Tot nu werd het weerbeeld in de Alpen gekenmerkt door een sterke variatie. Soms veel sneeuw en kou maar vaak ook zacht en zonnig. De noord(oost)kant van de Alpen is voorlopig wat karig bedeeld met sneeuw. Spannend wat de volgende weken gaan brengen! De trend tegen en na Kerstmis oogt mooi. 

 


Laatste zonnestralen bovenaan de Hintereisgletsjer. Wat een top piste zou dit zijn ;)


IJsklimmen in het Eispark Osttirol. 

Koufront over westelijke Alpen
Vandaag sleept een zwak koufront over de westelijke Alpen. Dit zorgt voor wat neerslag met gemiddeld sneeuw vanaf 1500-1600 m. De neerslag breidt zich uit tot de westelijke delen van Wallis en ook tot in Ticino. De meeste neerslag valt aan de voorzijde van de Alpen (de zogenaamde voor-Alpen). Hoe meer het front zich verplaatst naar het oosten (namiddag), hoe meer de intensiteit zal afnemen. Cumulatief valt er in de Franse Alpen gemiddeld 2-3 cm met uitschieters tot 5-10 cm op de hogere toppen (Écrins, Mont-Blanc) en in de voor-Alpen.  Ook aan de centrale zuidkant kan er vandaag wat sneeuw vallen als gevolg van een zwakke ZW-stau. In de oostelijke Alpen blijft het droog en vrij zonnig met hoge wolken die passeren van west naar oost mee met een sterke straalstroom. Op 2000 m is het daar een graad of 1-2. 


De radar toont al wat neerslag deze ochtend. @Wetteronline

Morgen passage van een warmtefront
Met een zuidwestelijke luchtstroming zien we morgen een warmtefront over Frankrijk bewegen richting NO. De rand hiervan botst tijdens de namiddag/avond/nacht op de Alpen en zal daar voor neerslag zorgen. De dag begint nog droog met opklaringen en hoge wolkenvelden. Door de stevige luchtstroming op hoogte bewegen de wolken zich waarschijnlijk razendsnel voort. De neerslag van het warmtefront zet vervolgens kort na de middag in in het westen en beweegt zich tegen de avond en nacht via hoofdzakelijk de noordkant naar het oosten. Initieel ligt de sneeuwgrens laag rond 1000-1200 m maar stijgt met het instromen van zachtere lucht (op hoogte) gestaag tot maar liefst 2200-2400 m. Gelukkig valt de meeste neerslag zoals vaak bij een warmtefront aan de voorkant in de koelere lucht. 


Een warmtefront beweegt morgen vanaf het zuidwesten naar de Alpen. @Wetteronline

Overgang naar kouder weer met sneeuw
Dinsdag en woensdag worden de betere dagen van de week. Met voldoende invloed van hogedruk schijnt de zon dan voor het grootste deel van de dag. De aangevoerde lucht blijft wel zacht waardoor de nulgradengrens behoorlijk hoog ligt. De astronomische winter start dus nog niet meteen met winterweer. Echter, op de 24e gaat het roer volledig om. Een kleine randdepressie beweegt over Frankrijk richting het oosten. Aan de westflank daarvan draait de wind donderdag naar het noorden waardoor de Alpen te maken krijgen met een inval van polaire lucht. De koude lucht botst tegen de noordkant van de Alpen, wordt gedwongen te stijgen en zal vervolgens nordstau opleveren. Concreet? Sneeuw! De sneeuwgrens duikt naar het dal. Een 10-30 cm sneeuw langsheen de hele noordzijde zit er zeker in. Dat zijn mooie voortuizichten!


Inval van polaire lucht op 24 december. @Wetterzentrale

Leuke vooruitzichten. Ook in de Benelux staan de weerkaarten nog gunstig voor een koelere periode. Voor zover een fijne dag. Morgen is het weer, weer aan Michael :)

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Caren

Prachtig allemaal; niet teveel denken aan hoe goed we er andere jaren “om deze tijd” voor stonden en mezelf maar iedere dag beetje pijnigen maar ook genieten van/met jullie berichten en mooie foto’s.....

Caren | 20-12-2020 - 08:25

Joep de Sneeuwman

Koufrontje hier, beetje sneeuw daar, kopje koffie erbij, de diverse weermodellen erbij op de laptop en zoeken naar winterse signalen... ❄️🤞🏼👌🏻

Joep de Sneeuwman | 20-12-2020 - 08:44

Jolanda Kales

Februari - Serfaus 😍

Foto bij weerbericht reactie 86608

Jolanda Kales | 20-12-2020 - 09:02

Jolanda Kales

“Archief” foto

Jolanda Kales | 20-12-2020 - 09:06

Koos Beijer

Wat een schitterende foto zeg,Jolanda!de meeste moeten het doen met "archief" foto's!En de meeste onder ons hebben die ook,gelukkig maar!!!🌨❄😍❄Ik zelf ook!!!🛷🚞🇨🇭❄🌨🛷🚞🇨🇭😍😍🌨🌨🤣🤣💪

Koos Beijer | 20-12-2020 - 09:28

Dennis  Dolomieten

Mooi!

Dennis Dolomieten | 20-12-2020 - 11:36

Erwin Haarmans

Mooi om te horen dat het weer beter word met sneeuw voor de Noordkant maar het blijft gewoon een fijt dat iedereen die nu met de kerst in Oostenrijk of in een ieder geval in de sneeuw zou zitten nu bedrogen uit komen.
Ook wij zijn naar 20 jaar oostenrijk met de kerst thuis ik wens iedereen een mooie kerst en een super 2021 met een goede gezondheid en natuurlijk de weermannen bedankt voor de mooie berichten en top foto’s die jullie ons weer hebben gebracht.

Erwin Haarmans | 20-12-2020 - 09:42

Peter Roemie

Lander goede morgen. Dank voor je weerbericht, maar bij mij krijg ik de kaart "inval van polaire lucht" onder je weerbericht niet te zien. Zit de oorzaak in mijn laptop, of is er bij jullie iets mis?

Peter Roemie | 20-12-2020 - 10:08

Peter Roemie

Bedankt, Paul!

Peter Roemie | 20-12-2020 - 10:52

Paul Bongers

Lander, wat bedoel je precies met die laatste zin over de Benelux? Kun je iets specifieker zijn? 😊 Dat vind ik , helaas, misschien nog belangrijker dan het weer in de Alpen😇🤭

Paul Bongers | 20-12-2020 - 10:10

R J

Klinkt goed allemaal. Dank voor de update wederom. Kom maar op met die echte winter! ❄️❄️❄️
Misschien toch maar een paar dagen eerder naar Zwitserland nu alles in Wallis nog open is voor ons.

R J | 20-12-2020 - 10:12

Koen S

Gewoon doen Ray!👍🏻 Echt wel de moeite waard!

Koen S | 20-12-2020 - 10:40

R J

Morgen even afstemmen op het werk! “Ons” appartement is -op dit moment- nog vrij deze week voor kerst. Hopelijk woensdag in de auto. Even eruit zal ons goed doen denk ik. Ik word gek van dat thuiswerken. En de foto’s uit Zermatt 😂

R J | 20-12-2020 - 11:39

Daan Sneeuw

Blij dat ook de noordkant eindelijk een laagje gaat krijgen. Ik ga altijd rond oud&nieuw skiën en de afgelopen 10 jaar was het in de lage gebieden aan de noordkant zeker 5 keer prut (geen sneeuw of regen). In Frankrijk liggen de dorpen veelal een kilometer hoger, waardoor er al 10 jaar veel sneeuw ligt zo vroeg in het seizoen. Nou vraag ik me wel eens af of veel Oostenrijkse dorpen niet te laag liggen om veilig (qua sneeuwhoogte) te zitten met kerst?

Daan Sneeuw | 20-12-2020 - 10:20

Henk Jongkind

Goedemorgen Daan, wij zijn sinds 25 jaar thuis met de kerst. Aanvankelijk in Skiwelt begonnen, maar na 2 jaar mindere jaren, naar het Zillertal gegaan. Hier hebben wij altijd prima kunnen skieen. Dalafdaling in Kaltenbach en Zell am Ziller niet altijd open, maar hoger altijd prima. Dat er sneeuw in het dal tijdens de kerst ligt, is ook niet altijd het geval. Maar goed wij komen voor het skieen. Verder zijn de foto's weer om te smullen. Lander bedankt hiervoor en voor de mooie voortuitzichten voor de noordkant.

Henk Jongkind | 20-12-2020 - 11:06

marc van de poel

Hallo, Daan en goedemiddag,
Gezien de geografische ligging, dichter bij de warme Golfstroom, moet je in Frankrijk gemiddeld 500 m hoger gaan om vergelijkbare condities met Oostenrijk hebben.
Hoogten zoals in 't Zillertal met skidorpen op 5-600m hoogte, en dan nog met afdalingen er naartoe, dat heeft men in Frankrijk niet.
Maar dat is niet zo erg.
De ski industrie in Oostenrijk is begonnen vanuit een dorp, met een berg ernaast, waar men een skigebied van gemaakt heeft.
In Frankrijk is men vaak begonnen met een berg, geschikt om op te skiën, en men heeft er daar, zo hoog mogelijk, een dorp bij neergepoot.

Jouw vraag, of de Oostenrijke dorpen te laag liggen, denk ik negatief op te kunnen antwoorden.
De klimaat opwarming zorgt niet zozeer voor minder sneeuw in de valleien, maar vooral een verkorting van het skiseizoen.
Of heeft iemand alhier een andere mening?

marc van de poel | 20-12-2020 - 13:09

Clemens Gjertsen

@Marc: ja, goed uitgelegd denk ik. Met nog paar nuances. In de Haute Savoie hebben een aantal bekendere skiplaatsen de Oostenrijkse historie gevolgd (bijv. Les Gets, Morzine, Chantel). Met alle nadelen van dien voor wat betreft gevoeligheid voor zachte lucht. De hoeveelheden sneeuw zijn echter vaak forser vanwege het meer van Genève en de stuwwerking bij noordwest aanvoer.
In de Savoie zijn de lager gelegen satellieten van de hooggelegen skistations later gekomen, als meer budget vriendelijk alternatief. Daar zijn de afdalingen vaak ijzig (vaak op nootdkant gelegen) en heeft regen eerder kans. Maar met de komst van kunstsneeuw is er veel mogelijk geworden en verbeterd.
Verder zijn Oostenrijkse, lagere plaatsen natuurlijk zeer föhngevoelig. Door de lagere ligging is het hoogteverschil met de hoofdkam van de Alpen erg groot en de opwarming van föhnwind enorm sterk.

Clemens Gjertsen | 20-12-2020 - 14:47

Clemens Gjertsen

Chatel...natuurlijk

Clemens Gjertsen | 20-12-2020 - 14:47

Daan Sneeuw

Hoi Marc, dat ze in Oostenrijk de dorpen zo laag hebben heeft wel als nadeel dat je in de ochtend met tienduizend skiërs met die ene gondel 🚠 omhoog moet; lange wachttijden en bij slechte sneeuw moet je ook weer met de gondel terug op het einde van de dag. Voordeel van de Franse gebieden is dat je uit de dorpen daar meteen meerdere liften kan pakken, omdat de gebieden zich al meteen vertakken daar. Ik hoop dat je gelijk hebt mbt het feit dat klimaatverandering hier geen invloed op gaat hebben. Ik ben geen meteoroloog, dus dat laat ik aan de specialisten over.

Daan Sneeuw | 20-12-2020 - 15:15

marc van de poel

Bedankt, Clemens voor je uitleg.
Uiteraard zijn er lager gelegen skigebieden in Frankrijk, vooral in het Noorden met name de Haute Savoie.
De gemiddelde temperatuur in de Haute Savoie is 10,1° en van de Savoie 10,7°

Hey, Daan : De klimaat opwarming heeft uiteraard wel gevolgen voor het skiën in het algemeen en zorgt er vooral voor, dat het skiseizoen korter wordt. De hoeveel neerslag dat er valt, hang van zoveel facetten af, dat weten onze weermannen hier veel beter. dan ik.

marc van de poel | 20-12-2020 - 17:57

Danny Janssen

Wat had ik graag vandaag de nieuwe verbinding Wagrain - Kleinarl uitgeprobeerd.
Helaas het is niet anders. Ondertussen wel elke dag blijven genieten van de mooie foto's, leuke berichten en duidelijke weersvoorspellingen op SH. Dank daarvoor!
P.s. kunnen jullie al iets voorspellen voor januari 2022. 😉

Danny Janssen | 20-12-2020 - 10:40

Peter N

Toch maar weer effe genieten van de mooie afdalingen die nu op Eurosport 2 te zien zijn .👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 20-12-2020 - 11:06

Tim Skiamade

Helaas nu niet in Oostenrijk in mijn geliefde skiamade maar hopelijk eind maart dan!

Ik wil de weermannen maar ook de volgens bedanken voor de altijd positieve sfeer hier. Iets om blij van te worden. Bedankt! 😀

Tim Skiamade | 20-12-2020 - 11:24

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Leuk om te lezen :D

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 20-12-2020 - 13:20

Sjaak Ski-Amade .

Tim, heb jij een vast adres in “ons” gebied?

Sjaak Ski-Amade . | 20-12-2020 - 13:55

Tim Skiamade

Ja, in hochkonig!

Tim Skiamade | 21-12-2020 - 09:34

Tim Skiamade

Volgers!

Tim Skiamade | 20-12-2020 - 11:24

marc van de poel

Ik hoop voor jou mee, dat je in maart nog de latten op kunt.
En indien het niet kan/mag,,, het is zôô weer winter..

marc van de poel | 20-12-2020 - 13:12

Patrick Vierwind

Strolz in Lech is failliet, ze maken waarschijnlijk een doorstart. Bekend van de gegoten skischoenen

Patrick Vierwind | 20-12-2020 - 12:46

marc van de poel

@ Bertil Blaas.

Indien je naar België moet reizen om in jouw geval naar het ziekenhuis moet voor een noodzakelijk onderzoek, dat kan dus wel.
Dat is één van de uitzonderingen.
Misschien het berichtje op je smartphone bewaren, dat je herinnert aan je afspraak.
De meeste ziekenhuizen/dokters/tandartsen, enz, sturen zulk een berichtje in België. Of je hebt misschien een papieren afspraak gekregen.

marc van de poel | 20-12-2020 - 13:20

Bertil Blaas

Marc: Dank voor je reactie 👍

Bertil Blaas | 20-12-2020 - 16:21

Kees Hoeks

Hochfügen, exact een jaar geleden.
Eigenlijk zouden we daar vandaag ook weer skiën en de eerste Kaisersmarren al weer op hebben.
Komt wel weer een keer.☀️❄⛄

Foto bij weerbericht reactie 86633

Kees Hoeks | 20-12-2020 - 13:44

Peter N

Is half maart onze planning Kees hoogfügen en ik geloof er nog steeds in .👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 20-12-2020 - 15:34

Kees Hoeks

Ik houd ook nog steeds hoop hoor.
Sneeuw maakt mij gelukkig. Ook thuis trouwens.😊

Kees Hoeks | 20-12-2020 - 15:50

Harrald Kroeze

Ik hoop het voor jullie. Gezien de huidige ontwikkelingen in het VK verwacht ik de komende periode alleen nog maar meer beperkingen

Harrald Kroeze | 20-12-2020 - 16:03

Bertil Blaas

Kees, pracht foto. Enne ja idd van ❄️❄️worden wij hier ook blij👍😅

Bertil Blaas | 20-12-2020 - 16:24

Marjon J

Prachtig Kees, komt zeker goed👍. Ik kan je -ter overbrugging- altijd nog een voorraadje Kaiserschmarren-mix opsturen uit Oostenrijk😉!

Marjon J | 20-12-2020 - 18:05

Gerda Hensen

Hoezo mix, dat maak je toch zelf. Al vaak gedaan. Jammie😋

Gerda Hensen | 20-12-2020 - 18:27

Kees Hoeks

Dank voor je aanbod Marjon, maar de allerbeste Kaiserschmarren serveerden ze hier bij de Galtalm in Fulpmes (foto), gebakken door Much Pfurtscheller.
Hier hebben wij vaak met een groep overnacht.
Much heeft me het recept wel eens gegeven, en heb er ook bij gestaan als hij bezig is. Maar ik heb me laten wijsmaken dat Kaiserschmarren bakken op zeeniveau niet zo goed lukt. Luchtdruk te hoog en je zou ze dan niet zo luchtig krijgen.
Helaas is Much gestopt als uitbater van de Galtalm, maar ik spreek 'm nog wel eens gelukkig.
Mooie herinnering.☺

Foto bij weerbericht reactie 86659

Kees Hoeks | 20-12-2020 - 18:45

Kees Hoeks

En als we het dan toch over herinneringen/souvenirs hebben....
Vorige week plaatste @Marja Skiër een foto van de Matterhorn boven haar bed. Voor haar een zeer dierbare afbeelding.
Wij hebben deze gewei stangen (momenteel met Kerstversiering) gekregen van Much.
Het zijn afgeworpen stangen, dus niet van een geschoten hert, gevonden door Much en daarna van hem gekregen.
Ze hangen bij ons in de keuken en zijn me zeer dierbaar.

Foto bij weerbericht reactie 86661

Kees Hoeks | 20-12-2020 - 18:59

Marjon J

Haha, sorry Gerda, ik ben niet zo creatief in de keuken vrees ik. Mooi verhaal Kees, bij de Galtalm ben ik nog niet geweest...wél de laatste dag voor de lockdown op het terras vd Doadleralm nog een flinke portie schmarren gegeten (om het af te leren zeg maar😉). Krijg er nu ook spontaan zin in😂!

Marjon J | 20-12-2020 - 19:39

Marja  Skiër

Kees we hebben ook een damhert in huis met een prachtig gewei. Dit hert is geschoten vanwege ziekte en met veel liefde en zorg opgezet door een 85 jarige dame die dat al haar hele leven uit respect voor de dieren doet. Hij komt mooi uit in onze woonkamer en de kerstboom vindt ie ook prachtige geloof ik😇

Foto bij weerbericht reactie 86665

Marja Skiër | 20-12-2020 - 20:48

Marja  Skiër

@KeesHoeks leuk dat je onze geliefde Matterhorn nog even aanhaalt😁

Marja Skiër | 20-12-2020 - 20:49

Bertil Blaas

Marja & Kees mooi en sfeervol 👍

Bertil Blaas | 20-12-2020 - 21:10

Dennis  Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 86644

Dennis Dolomieten | 20-12-2020 - 16:30

Jack E

Super mooi ♥️

Jack E | 20-12-2020 - 16:34

Bertil Blaas

👌👌👌prachtig👏👏👏

Bertil Blaas | 20-12-2020 - 17:29

Kees Hoeks

🌲Kerstkaart Dennis.😍

Kees Hoeks | 20-12-2020 - 17:35

marc van de poel

Dat lijkt wel géén foto.
Sprookjes decor.

marc van de poel | 20-12-2020 - 17:59

Dennis  Dolomieten

Echt om bij weg te dromen deze kerst lieve mensen 🥰

Dennis Dolomieten | 20-12-2020 - 18:35

Dries Livigno

Kerstkaartje voor dit jaar??😍😍😉

Dries Livigno | 20-12-2020 - 20:55

Dennis  Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 86645

Dennis Dolomieten | 20-12-2020 - 16:30

Koos Beijer

Zo dan!!!!😍🌨❄😍😍

Koos Beijer | 20-12-2020 - 17:31

Gijs Winter

Knalplaat

Gijs Winter | 20-12-2020 - 17:48

Gerda Hensen

Echt mooi👍. Thanks.

Gerda Hensen | 20-12-2020 - 18:28

Dennis  Dolomieten

Sassolungo bij zonsopgang.

Dennis Dolomieten | 20-12-2020 - 18:37

Marjon J

Veel mooier wordt ‘t niet...wow😍🤩!!

Marjon J | 20-12-2020 - 22:30

Marcel Immink

Ontzettend gave foto.👍🏻👍🏻

Marcel Immink | 20-12-2020 - 23:39

Karel Van Beveren

Dolle sneeuwpret in Tignes

Foto bij weerbericht reactie 86647

Karel Van Beveren | 20-12-2020 - 16:42

Peter N

Sneeuw is niet alleen leuk om in te skiën ⛷ maar ook om er leuke sneeuw beelden van re maken.👉🌨👍

Foto bij weerbericht reactie 86660

Peter N | 20-12-2020 - 18:46

Peter Roemie

mooie variant op de zandsculpturen, Peter!

Peter Roemie | 20-12-2020 - 19:00

Ruba

Vandaag een kerstboom gaan 'jagen', bij ons op de alm, zuidzijde, ça 1100 meter hoog, geen aaneengesloten sneeuwdek, maar heerlijke tocht. (Lecknertal, Alpe Loch)

Foto bij weerbericht reactie 86664

Ruba | 20-12-2020 - 20:26

Luud de Haan

Elke dag geniet ik vaan de weermannen en alle reacties.
Ook de foto’s zijn geweldig. Vorig jaar kon ik niet skiën door een ongeluk. Dit jaar niet door Corona. Het doet pijn, maar het is niet anders. Ik hoop ook echt dat iedereen z’n gezonde verstand gebruikt. Heb zelf gezien hoe ziek iemand kan worden.

Luud de Haan | 20-12-2020 - 23:37

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord