Volop zon en weinig wind

Weinig verandering op de weerkaarten. Hogedruk blijft domineren over het Europese weerbeeld. In de Alpen zorgt dat aanhoudend voor schitterend najaarsweer met volop zon. De temperaturen zijn iets hoger dan het langjarig gemiddelde. De vraag blijft: "wanneer komt de afkoeling met sneeuw tot in de valleien?"


Waar blijft de sneeuw?


Herfstlandschap in Schröcken. 


Schitterend gisterenavond bovenaan de Aletsch gletsjer. 

Zonnig weer houdt stand
Je hoeft geen kenner te zijn om te weten dat onderstaande weerkaart voorlopig geen winterweer oplevert in de Alpen. Een hogedrukgebied ligt met kern boven (zuid-) oost Europa en het westelijke deel daarvan ligt recht over de Alpen. De isobaren liggen ook ver uit elkaar en de luchtdruk bedraagt (meer dan) 1025 hPa op zeeniveau. Neerslagzones liggen minstens 500-1000 km verwijderd (Benelux) met vooral slecht weer in Spanje, voor de kust van Portugal en in het westen van Rusland. Vandaag houdt deze situatie aan waardoor de Alpen alweer een fantastische herfstdag voor de kiezen krijgen. Veel zon, weinig wind en aangename temperaturen. Concreet stijgen de temperaturen een 3-tal graden op 2000m waardoor we de nulgradengrens ergens mogen verwachten tussen 2300 en 2500 m. 


Hogedruk primeert over de Alpen. @KNMI

Morgen tweedeling
Morgen kunnen we de Alpen in 2 delen. Een lagedrukgebied boven de Balearen vergroot dan zijn invloed over de zuidwestelijke Alpen en zal daar zorgen voor veel bewolking, mist en ook wat neerslag aan de zuidkant. Dit lijkt vooral het geval tussen de Maritieme Alpen en Ticino. Sneeuw kan er vallen vanaf 1400-1600 meter maar algemeen blijven de hoeveelheden wel beperkt. Meer richting het noorden en vooral in de oostelijke Alpen is er weinig te merken van dit lagedrukgebied met vooral weer zeer veel zon. De nulgradengrens ligt daar opnieuw rond 2200-2500 meter. Tegen het einde van de dag wordt er in de oostelijke Alpen stilaan koudere lucht aangevoerd. 


Morgen is er in de zuidwestelijke Alpen tijdelijk een zuidoostenwind met vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee. @Wetterzentrale

Zonnige zondag en maandag
De liefhebbers van zonnig weer komen ook zondag en maandag nog aan hun trekken. Dankzij een hogedrukverbinding tussen een Russisch Hoog en het Azorenhoog profiteren de Alpen alweer van hogedruk met zon. Dankzij wat vochtigere lucht in de lagere luchtlagen en weinig wind is de kans op hardnekkig ochtendgrijs, ofwel Hochnebel, op zondag en maandag wel groter. Gebieden om in de gaten te houden zijn het Zwitsers plateau, de Po-vlakte en de brede Oostenrijkse-Franse valleien. Bon, in de bergen zal hier weinig van te merken zijn. Daar is het op beide dagen zonnig. De temperaturen vertonen vooral in de oostelijke Alpen een markant verval met lucht die rechtstreek aangevoerd wordt vanaf het koude noordoosten van Europa. De nulgradengrens migreert daardoor naar lagere hoogtes. Interessant! De kunstsneeuw productie kan volop verdergezet worden.


Lage wolkenvelden in de voor-Alpen maar zonnig in de bergen op maandagochtend! @Wetteronline

Dinsdag sneeuw!
Michael had het al vermeld de voorbije dagen en het wordt nu steeds duidelijker. Een trog zakt dinsdag razendsnel uit vanaf Scandinavië richting Centraal-Europa. De wind draait daardoor naar het noorden en wordt vochtige en koude lucht aangevoerd. 


Een trog nadert dinsdag vanaf het noorden. @Wetterzentrale

Met een wind die naar het noorden draait zal er dinsdag overdag vochtige en koude lucht worden opgestuwd tegen de noordkant van de Alpen wat zal zorgen voor neerslag. Op 850 hPa (1.500m) dalen de temperaturen tot -2 à -4°C waardoor de sneeuwgrens onderuit gaat. De sneeuwgrens lijkt tijdens deze inval van polaire lucht dan ook te zakken tot 600 meter en lager. Bingo! De sneeuw komt eraan!


Volop sneeuw dinsdag! Eindelijk! @Wetteronline

Hoeveel en waar de meeste neerslag zal vallen zijn zaken die we volgende dagen zullen bekijken. Het ziet er bovendien naar uit dat het na dinsdag niet gedaan is met de sneeuw. Het Europese weermodel berekent nu dagelijks een portie sneeuw verspreid in de Alpen tot en met het weekend.

Gaat het einschneehen nu echt beginnen? Daar ziet het steeds meer naar uit ...

Een fijne dag nog een graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gerda Hensen

Zo’n vooruitzicht tovert een glimlach op m’n gezicht.

Gerda Hensen | 27-11-2020 - 08:49

jeroen wintersport

wow.... laat die sneeuw maar komen....toch nog skieen met de kerst.......

jeroen wintersport | 27-11-2020 - 09:19

HansvK

Dan moet er wel wat open zijn...en dat is nog maar de vraag.

HansvK | 27-11-2020 - 11:41

Wildspitze Fügen

Laat maar komen die sneeuw, ik zit deze week weer in het zillertal hoop op sneeuw tot in het dal.

Wildspitze Fügen | 27-11-2020 - 09:25

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zeker mogelijk vanaf dinsdag :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-11-2020 - 09:28

Wildspitze Fügen

Hoop het lander, zou een goede start zijn van het winterseizoen

Wildspitze Fügen | 27-11-2020 - 11:15

Koen S

Prachtige vooruitzichten!

Zojuist ook een belletje gekregen van de accomodatie in Oostenrijk met het bericht dat de her-opening waarschijnlijk uitgesteld gaat worden tot 19 december... (Kaprun) helaas pindakaas voor ons, ik had namelijk van 7-12 december geboekt. Dan maar weer eind december en in januari!

Koen S | 27-11-2020 - 09:55

Peter N

Ja ja goedemorgen Lander dat zijn de berichten waar we op zaten te wachten : daar houden wij wintersport 🏂⛷ fanaten van op naar volgende week dinsdag yes yes .👉🌨🌨🌨🌨🏔⛷🏂👍

Peter N | 27-11-2020 - 09:57

Henrick J

Ja ja ja....jetzt geht loss. 🙂🙃😉.

Tenminste...zo voelt het voor mij. Gewoon lekker genieten van deze weersverwachtingen, gewoon omdat het kan, kost niks, geduld hebben 🙈🙉🙊...alleen op de app kijken en gewoon lekker ⛷⛷ straks. (Ja ik ben een optimist)
En weer op naar de berichten van morgen, keep up the good work mannen.

Henrick J | 27-11-2020 - 10:01

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Thanks! :) Doen we! Als er wat sneeuw komt kunnen we toch meteen virtueel genieten :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-11-2020 - 11:37

Marja  Skiër

Zi is het Lander! Virtueel genieten want dat is veilig en kei-leuk! Mooie foto’s weer vandaag. En volgende week weer mooie winterse plaatjes! Daar doen we het mee en daar kunnen we ook van genieten hoor!

Marja Skiër | 27-11-2020 - 13:33

Daan Sneeuw

Hoi Lander,
Volgend weekend naar Saint Sorlin d’Arves om mijn chalet in te richten. Gisteren had Michael het al over een sinterklaas surprise qua sneeuw, ook in de Franse Alpen. Staat die nog steeds op de kaarten? O ja, hoer een foto van deze week aldaar. Ondanks dat ze pas half januari opengaan staan ook hier de sneeuwkanonnen te stampen.

Foto bij weerbericht reactie 84578

Daan Sneeuw | 27-11-2020 - 10:49

Daan Sneeuw

Hoer = Hier 🙈

Daan Sneeuw | 27-11-2020 - 11:34

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Jazeker. Momenteel veel sneeuw op de weerkaarten voor de Franse Alpen. Maar, gezien de termijn nog even geduld hebben voor bevestiging :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-11-2020 - 11:37

Dennis  Dolomieten

Leuk hoor Daan! houd ons op de hoogte. En nogmaals uit volle borst! Hij komt hij komt de lieve goede sneeuw!!❄❄❄

Dennis Dolomieten | 27-11-2020 - 12:03

marc van de poel

St Sorlin goed kennende, waar in het dorp ligt jouw chalet?

marc van de poel | 27-11-2020 - 12:38

Daan Sneeuw

Tegenover de kerk. Zie foto

Foto bij weerbericht reactie 84588

Daan Sneeuw | 27-11-2020 - 12:58

Peter N

Dat is geen chalet Daan maar dat noemen wij hier een villa schitterend mooi 🤩 man en zie ik nou de piste op de achtergrond??? Nu nog groen maar na de sneeuwdump straks wit ??? 👉🌨🏔⛷👍👍👍👍👍

Peter N | 27-11-2020 - 13:29

Paul Bongers

Wat doe die jou? 😅😅😅🤭

Paul Bongers | 27-11-2020 - 13:29

Daan Sneeuw

Nee, dat is geen piste. De liften bij Plan du Moulin liggen op 350 meter en de skibushalte ligt letterlijk voor de deur. Van de voorkant lijkt het niet zo groot, maar hieronder een foto van de achterkant toen er eind september al sneeuw lag. Het chalet is ook voor in totaal 12 personen 😁

Foto bij weerbericht reactie 84592

Daan Sneeuw | 27-11-2020 - 14:34

Mickey Visser

Daan, ik zeg het eerlijk: ik ben jaloers 😄

Mickey Visser | 27-11-2020 - 16:24

marc van de poel

12 personen? Okee, Here we Come.

marc van de poel | 27-11-2020 - 18:14

marc van de poel

Jep, heb je chalet gelokaliseerd, aan het rondpunt.
Tien minuutjes stappen naar het centrum.

Binnen 2 jaar zou er een nieuwe gondelbaan moeten vertrekken vanuit het centrum naar de Ouillon.
Zit je direct in Le Corbier of La Toussuire.

marc van de poel | 27-11-2020 - 18:25

Daan Sneeuw

Hoi Marc, dat klopt. Maar het grote gebeuren moet nog komen. Ze moeten in Saint Sorlin d’Arves nog 1200 bedden realiseren en daarna wordt er werk gemaakt van een verbinding met Alpe d’Huez (die ook met Les Deux Alpes verbonden worden. Ze willen dan het grootste skigebied van de wereld worden. 1200 bedden moeten vooral in de omgeving van Plan du Moulin komen. Dat betekent vanzelf meer verkochte skipassen en dus meer geld voor de liftverbinding 😁
Ik had me me hier al wat in verdiept voordat ik dit chalet kocht. Dus hoef straks alleen maar te wachten 🤗

Daan Sneeuw | 27-11-2020 - 22:12

Clemens Gjertsen

Alpe d'Huez naar Deux Alles? Geloof ik niets van...daar wordt al sinds mensenheugenis over gesproken en het is er nooit van gekomen. Is technisch en financieel niet haalbaar gebleken. En het voegt ook niet zoveel toe, afstand is te groot en veel in de lift en nauwelijks extra km pistes. Vermoed dat milieubelangen, net als Oostenrijk steeds vaker het geval is, zich hier ook nog wel gaan roeren.

Clemens Gjertsen | 27-11-2020 - 23:13

Daan Sneeuw

Toch wel hoor Clemens, de gemeenteraden zijn dit jaar akkoord gegaan. Zal een gondel worden waar je 20 minuten in zal zitten:

www.skiresort.nl/skigebied/les-2-alpes/liften/l105720/

Daan Sneeuw | 27-11-2020 - 23:47

R J

Op naar dinsdag!!! 🤘🏼⛷

R J | 27-11-2020 - 11:29

Bart Debaere

Goedemorgen Lander, wat een mooi weerbericht. Dat horen we graag. Mooie foto van Schröcken trouwens. We kennen dat zeer goed. Prettig weekend! 👍👍❄️❄️⛷⛷

Bart Debaere | 27-11-2020 - 11:56

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord