Vanuit het westen zonniger

De winter is even terug in de Alpen. De mooie foto's stromen gelijk binnen. Helaas kan de winter nog geen vuist maken. De zachtere lucht wint namelijk vanuit het zuidwesten opnieuw terrein. Donderdagavond gaat het roer toch weer winters om. Kou en zelfs sneeuw tot in het dal staan op het Alpenmenu!

Zachte lucht keert (tijdelijk) terug
Het spel tussen de zachte en koude lucht is nog lang niet voorbij. De luchtdruk is actueel hoog boven Spanje. Een uitloper van dit hogedrukgebied versterkt zich de komende 24 uur richting de Alpen. Aan de noordflank van deze mobiele rug stroomt beduidend zachtere richting het zuidwestelijke Alpengebied. Hier loopt het kwik op 2000 op tot ongeveer 8 graden in les Alpes Maritimes tot ongeveer 3 graden in Wallis. in Oostenrijk is het vandaag nog kouder. Hier schommelt het kwik op 2000m tussen de 2 graden in het westen tot -3 in het uiterste noordoosten. In het Salzburgerland en Hohe Tauern vallen aanvankelijk lokaal nog enkele regen of sneeuwbuien. Vanmiddag neemt de buiigheid vanuit het westen door luchtdrukstijgingen verder af

Zonnige woensdag
De woensdag staat in het teken van de zon. De rug van hoge luchtdruk ligt dan precies boven de Alpenregio. Het wordt daardoor een zonovergoten dag. Vanwege het geringe luchtdrukverschil staat er tevens amper wind.


Grondweerkaart voor woensdag. Een aparte hogedruk kern ligt precies boven de Alpen. De condities zijn daardoor uitstekend met veel zon en amper wind. @DeutscheWetterDienst

Donderdag opnieuw flink kouder
Donderdag is de koude lucht weer aan zet. Een naderend koufront veroorzaakt in de middag vanuit het noordwesten voor opkomende neerslag. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 1400 meter grens. Donderdagavond koelt de bovenlucht snel verder af. Hierdoor duikt de sneeuwgrens met gemak tot onder het 1000 meter niveau. De sneeuwval concentreert zich duidelijk op de Zwitserse en Oostenrijkse noordwestelijke stauhellingen. Hier valt tot en met vrijdag met gemak 15 tot 25cm. Misschien halen we in Tirol zelfs de 30cm. In de Franse Alpen is de sneeuwactiviteit deze keer iets minder actief. Het koufront wordt hier te snel oostwaarts weggedrukt. Ik verwacht hier tussen de 10 en hooguit 15cm voor de noordelijke Haute Savoie. De zuidzijde is duidelijk meer Wetterbegunstigt. Aan deze geografische zijde blijft het vanwege de noordwestelijke aanvoer ( lijzijde) grotendeels droog.


Verwachte sneeuwval voor de westelijke Alpen


En voor Oostenrijk. Ik verwacht gemiddeld tussen de 10 en 25cm sneeuw. Misschien zelfs een lokale uitschieter richting de 30cm. @WetterOnline ECMWF

Verdere vooruitzichten
Op lange termijn blijft het een beetje aanmodderen. Atlantische storingen zijn vooral actief in het zeegebied ten zuiden van IJsland richting Schotland / Scandinavië. De luchtdruk boven zuid en midden Europa blijft relatief hoog. Hierdoor trekken de fronten vrij zonaal ( van west naar oost) ruim ten noorden van de Alpen langs. Een echte sneeuwklapper laat dan ook nog even op zich wachten. We wachten geduldig af.

Een fijne dinsdag nog en graag tot morgen!


Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gerda Hensen

Wat een heerlijke foto’s om de ochtend mee te beginnen. En nu maar hopen dat er op langere termijn een periode van koude aankomt.

Gerda Hensen | 17-11-2020 - 09:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Die komt er zeker Gerda. Wanneer kan ik helaas nog niet zeggen 😉😇

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-11-2020 - 10:47

Sigrid Ribbers

Deze foto's zijn een mooi begin van mijn dag.. die ik helaas in quarantaine moet doorbrengen..
Ik verheug me op verdere mooie plaatjes...❄☃️👍

Sigrid Ribbers | 17-11-2020 - 09:48

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Stay safe Sigrid👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-11-2020 - 10:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Precies een jaar geleden was het in Süd Tirol alarmfase 1😬

Foto bij weerbericht reactie 84203

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-11-2020 - 13:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Foto bij weerbericht reactie 84204

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-11-2020 - 13:46

Sigrid Ribbers

Helaas is dat niet gelukt. Maar zeer milde klachten🤗👍

Sigrid Ribbers | 17-11-2020 - 19:30

Sigrid Ribbers

😲wouw dat was andere koek..

Sigrid Ribbers | 17-11-2020 - 19:30

Sigrid Ribbers

Bertil dank je wel. Fijn dat jullie in de archiven kunnen duiken. Het houd mij mooi bezig.

Sigrid Ribbers | 17-11-2020 - 19:34

Paul Bongers

Ons geduld wordt in elk geval op de proef gesteld.....😏 Maar hopelijk straks ook beloond.😁

Paul Bongers | 17-11-2020 - 10:55

Patrick Wallaert

Leuk dat we hier nog mooie beelden kunnen zien en naar de weersvoorspelling kijken voor het Alpengebied . Zal deze winter helaas enkel om te dromen zijn want een wintersportreisje zal er allicht voor zeer weinig mensen inzitten ( als je respect hebt voor de maatregelen en het afraden van reizen van de overheid ) Maar dromen kan ook leuk zijn en na deze winter komen er nog winters .

Patrick Wallaert | 17-11-2020 - 15:39

Paul Bongers

Patrick, dat klinkt pessimistisch, of wellicht realistisch 😅Ik moet zeggen dat ik meer vertrouwen heb. Dwz ik denk dat het straks weer kan, ook met inachtneming van en respect voor de regels die er ( dan) gelden. Als ik hier in de auto stap en in de Alpen bij mijn Appartement uitstap, vervolgens pendel tussen skilift en appartement met mijn eigen auto , en dan met voldoende afstand in lift, kan er op de berg tijdens het skiën toch weinig gebeuren.....😉😊🎿 Ps. zeker als je buiten hoofdseizoen gaat. Toch???

Paul Bongers | 17-11-2020 - 18:07

Peter N

Helemaal mee eens Paul 👉🌨❄️🏔⛷👍👉🚗👍

Peter N | 17-11-2020 - 22:34

Gerrit Lachaert

En zeggen dat dit allemaal begonnen is met 1 chinees 🤦🏻‍♂️

Gerrit Lachaert | 17-11-2020 - 17:25

B-R B-R

Zou het aan mijn achternaam liggen hihi ik denk het wel maar ik denk hetzelfde als de andere " Bongers"😉

B-R B-R | 17-11-2020 - 20:37

Paul Bongers

En dan zijn we niets eens familie😉Althans niet voor zover ik weet.

Paul Bongers | 17-11-2020 - 21:22

Fred Carrot

Ben het hier ook zeker mee eens. Maar word wel vervelend als NL Oostenrijk op oranje zal laten staan.Wat ik wel verwacht. Zullen ze dan gaan controleren? Wil wel erg graag maar moeilijke situatie

Fred Carrot | 17-11-2020 - 21:36

Richard Boot

Het is en blijft een een advies heb zelf me verzekering gebeld en je bent ter alle tijden verzekerd qua ziekte volgens nederlandse maatstaven.Het is gewoon goed de situatie aanzien en kijken of het verantwoord is.

Richard Boot | 18-11-2020 - 08:37

B-R B-R

Nee" Paul" deze naam komt bij ons niet voor 😁

B-R B-R | 17-11-2020 - 22:24

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord