Zonnig en zacht

Het einde van het saaie zachte Alpenweer is in zicht. In de loop van de week valt de winter de Alpen binnen. Dit gaat gepaard met dalende temperaturen inclusief enige sneeuwval! Het wachten wordt dus beloond. Nu eerst nog even afrekenen met het huidige saaie zachte weertype.

Eurohoog loopt op zijn laatste benen

Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat. Het dominant plakkerige Eurohoog verdwijnt langzamerhand van de weerkaart. Vandaag is er daar nog weinig van te merken. Het wordt opnieuw een zonnige en vrij zachte dag. De noordzijde heeft zelfs te maken met lichte föhnverschijnselen. De temperatuur op 2000 meter ligt vandaag rond de 5 graden. De vorstgrens ligt daarbij met een hoogte van ongeveer 2800 meter duidelijk boven het langjarige gemiddelde.

Zondag vanuit het westen koeler
Morgen volgt een eerste aanval op het saaie en veel te zachte Alpenweer. In de middag nadert een koufront vanuit het westen de Franse en noordwestelijke Alpen. Hierdoor nemen wind en bewolking snel verder toe gevolgd door enige neerslag. In eerste instantie is dat vooral regen. Maar in de avond daalt de sneeuwvalgrens gestaag richting de 2000 meter. Later in de nacht zelfs tot ongeveer 1500 meter. De neerslagzone bereikt uiteindelijk maandagochtend het westen van Oostenrijk. Later op de dag de regio Salzburg. Deze eerste aanval levert gemiddeld 10 tot 20cm verse sneeuw op. In de Mont Blanc regio misschien een mooie 30cm. Een echte sneeuwklapper wordt het dus niet. Zie het als het een mooi begin naar meer.


Een koufront nadert morgen het westelijke Alpengebied, Hierop gaat enige sneeuw vallen. Het wordt nog geen sneeuwjackpot. Maar het begin is er! @KNMI

Groenlandhoog zorgt voor verdere afkoeling
Het weerpatroon gaat drastisch veranderen. Na het weekend vormt zich boven Groenland een winters hogedrukgebied. Aan de oostflank van dit systeem komt een krachtig noordelijk stromingspatroon op gang. IJskoude arctische lucht stroomt in deze setting zuidwaarts. In de onderste laag van de atmosfeer wordt de lucht door het relatief warme zeewater enigszins opgewarmd. Maar hogerop blijft de koude aardig intact. Aan het eind van de week vormt zich op het frontvlak tussen de koude en zachte lucht een storing. Deze zakt vervolgens zuidwaarts richting Noordzeegebied en west Europa uit. Voor de Alpen betekent dit een verdere afkoeling inclusief de nodige sneeuwval. Hoeveel sneeuw dit uiteindelijk gaat opleveren valt nu nog niet precies te zeggen. Het veel te zachte weertype raken we in ieder geval kwijt!


Temperatuur in het laagland daalt naar meer normale waardes. Later mogelijk zelfs sneeuw tot in het dal? @SRF Meteo


Deze weerkaart van het ECMWF biedt perspectief! Onder leiding van een opbouwend Groenlandhoog komt een Arctische koude noordstroming op gang. Op het thermische frontvlak onstaan storingen die het weerbeeld later ook in de Alpen gaan beïnvloeden. #sneeuw @MeteoCentre @ECMWF

 

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

marc van de poel

Stilaan gaan we dan haast onopgemerkt toch de winter inglijden.
Ons en ook jullie geduld, beste weermannen, wordt zoals elk jaar weer beloond.
Nu is het maar te hopen dat de aanstormende winter even sneeuwrijk gaat worden als de vorige editie.
En het is vooral te hopen, dat de C-crisis niet al te veel roet in het eten gaat strooien.
De signalen evolueren niet echt in de goeie richting.
Dat is iets dat we voor het grootste gedeelte niet echt in de hand hebben.
En dat maakt ons een beetje geïrriteerd.
Een beetje zoals het weer soms. (haha)
We kunnen niet anders doen dan proberen onszelf te beschermen en aldus onze medemens.
Ik wens iedereen een Goedemorgen en een fijn Weekeind.

marc van de poel | 14-11-2020 - 09:22

Paul Bongers

Eens Marc, gezondheid boven alles. Maar als het enigszins veilig kan, dan........🎿🎿🎿

Paul Bongers | 14-11-2020 - 09:43

Bertil Blaas

Allen Goedemorgen.
@Marc mooi geschreven 👍 kunnen mijn woorden zijn.
Jouw zinnetje “ evolueren niet echt .....”.
Uhhh vandaag live te volgen Persconferentie Kurz (A) om 16:30 uur.
(A) staat aan vooravond van harde Sperre, en hoelang ....?
Op de zetel vervolgen net als heerlijke ❄️❄️❄️❄️Winterinval❄️❄️❄️❄️

Bertil Blaas | 14-11-2020 - 09:45

Clemens Gjertsen

Intussen bekend: volledige, strenge Lockdown tot minstens 6 december. Als het positief uitpakt zal het net als in mei gaan: stap-voor-stap weer onderdelen open en dat zou perspectief kunnen bieden voor Kerstvakantie. Maar zeker niet eerder. Los van NL- en B-classificatie.
Ook uit Duitsland vandaag twijfelachtige berichten over einde Lockdown-light per begin december. Aantal infecties enorm hoog met dagrecords... We gaan het zien.
Intussen mag sneeuw komen. Voordeel van gesloten skigebieden is dat de sneeuw zich in alle rust kan zetten.

Clemens Gjertsen | 14-11-2020 - 17:11

Peter N

Ook namens mij natuurlijk weer een hele goede morgen allemaal, nou ondanks alle C berichten: ben ik toch zeer content met de WEERBERICHTEN van Michael dat het warme hoge luchtdruk WEER eindelijk gaat verdwijnen en ruimte maakt voor een beetje meer een winters WEER type , want daar zitten we allemaal natuurlijk toch wel op te wachten neem ik aan. Dus let it snow. 👉🌨❄️🏔⛷👍

Peter N | 14-11-2020 - 11:17

Marja  Skiër

Na de prachtige herfstfoto’s kijken wij uit naar de winterse taferelen zodat we daar alvast van kunnen genieten. We zijn wat optimistischer vanwege de aankondiging van het vaccin, als dat er is en we worden gevaccineerd, dan kunnen we weer op pad en misschien is het nog net op tijd voor een late wintersport! Allemaal duimen dat het gaat lukken. Michael en Lander, laat de mooiste foto’s maar komen hoor, dan hebben we iets te genieten!

Marja Skiër | 14-11-2020 - 13:33

Harry Verduin

De enorme sneeuwhoeveelheden die gisteren voorspeld waren, zijn intussen wel erg naar beneden bijgesteld. Maar dat is waarschijnlijk normaal op deze termijn? De ensembles van GFS tonen in ieder geval nog altijd heel wat agitatie vanaf de 20ste

Harry Verduin | 14-11-2020 - 13:46

Henk Jongkind

Mooi verwoord Marc, volledig mee eens.

Herfst foto's horen bij deze tijd. Ieder seizoen heeft zijn charmes. Als ik de weersvooruitzichten van Michael lees, komt de winter dichterbij. Als we dan heerlijk op de ski's kunnen staan, zou dit helemaal top zijn. Blijf optimistisch.

Henk Jongkind | 14-11-2020 - 14:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Monte Stivo👌 @Giacomo Ambrozzio

Foto bij weerbericht reactie 84121

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-11-2020 - 14:34

Dennis  Dolomieten

Mooie foto, en eindelijk gaat de wind waaien uit de hoek waar de winter vandaan moet komen!

Dennis Dolomieten | 14-11-2020 - 14:40

Harry Verduin

de voorspelde sneeuw van volgend weekend lijkt mij wel steeds meer als sneeuw voor de zon te verdwijnen 😂

Harry Verduin | 14-11-2020 - 21:03

Ron van Beijnen

Complimenten voor de weerberichten! Ik heb echt moeite in de mood te komen door alle onzekerheid vanwege die Corona-maatregelen:-( Zul je ook zien dat er dit jaar een elfstedentocht komt of in ider geval veel natuurijs, maar dan mogen we niet:-( Alhoewel gezien de aleen maar warmterecords wordt dat ook steeds lastiger vrees ik. Fijne avond allemaal en blijf gezond.

Ron van Beijnen | 14-11-2020 - 21:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Ron. Het zijn idd rare tijden. 👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-11-2020 - 21:29

Harry Verduin

ik vrees dat elfstedentocht iets van het verleden is :-(

Harry Verduin | 14-11-2020 - 21:45

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord