Zonnig met wat hoge wolkenvelden

Hogedruk blijft regeren over het grootste deel van Europa. Aan de rand proberen frontale systemen wel een aanval uit te voeren op de blokkade maar voorlopig zonder echt resultaat. Pas op zondag/maandag zien we een krachtige poging en kan er mogelijk ook neerslag van betekenis in de Alpen gaan vallen. Tot dan domineert de zon!


Hochnebel in de buurt van St Johann in Tirol. 


Wat meer hoge wolkenvelden over de Aletsch gletsjer deze ochtend. 


Een zone met hoge wolkenvelden trekt over de Alpen. @Wetteronline

Vandaag passeren er wat hoge wolkenvelden
Een zwak koufront beweegt vandaag mee met de straalstroom van ZW naar N over West-Europa. De bewolking die samenhangt met deze grenszone schuift vandaag ook over de Alpen en zorgt ervoor dat de zon zich soms zal sluieren. Dat gebeurt in eerste instantie vooral in de centrale Alpen maar in de loop van de dag ook in het oosten. Het blijft wel een voetnoot want onder de hogedruk blijft het vandaag gewoon overal droog met genoeg ruimte voor de zon. De temperaturen lopen op tot 4-6°C op 2000 m. De nulgradengrens pendelt ergens tussen 2600 meter in het oosten en tot 3000 meter in het zuidwesten. De milde omstandigheden houden dus aan!


Dominerend zachte lucht wordt aangevoerd naar de Alpen. @Wetterzentrale

Vrijdag, zaterdag en zondag zonnig
Morgen versterkt de hogedruk zich opnieuw en komt de zon weer volop tevoorschijn. Na de middag verschijnen er vanaf het westen wel weer opnieuw hoge wolkenvelden. Hochnebel is dan minder aanwezig. Enkel de zuidkant en de Po-vlakte hebben hier nu nog echt mee te maken. Het wordt nog wat zachter met een nulgradengrens die tot boven 3000 m kan liggen.

Zaterdag en zondag verlopen gelijkaardig met soms hoge wolkenvelden en vooral aan de zuidkant en in de lage valleien hochnebel. De nadruk blijft echt liggen op de zon, zeker in de bergen. De temperaturen zijn stationair me meestal 4-5°C op 2000 meter. De nulgradengrens ligt dan ergens tussen 2500 en 3000 meter. Tegen zondagavond betrekt het volledig vanaf het westen, op nadering van een koufront. Dat zal 's avonds al voor de eerste neerslag zorgen in de Franse Alpen (sneeuw vanaf 2000 m). 


Hogedruk domineert tijdens het weekend. @Wetterzentrale

Maandag sneeuw!
We hebben iets om naar uit te kijken als sneeuwliefhebbers! Tijdens de nacht op maandag en maandag overdag trekt een koufront van west naar oost over de Alpen met neerslag (en sneeuw!). Hoe het precies zal gaan is uiteraard nog koffie dik kijken maar we kunnen al wel een eerste analyze maken. De neerslag begint 's avonds al in de westelijke Alpen en breidt zich maandag voormiddag uit langsheen de noordkant naar het oosten. Na de middag volgen er dan nog een aantal sneeuwbuien. Met het instromen van koudere lucht zakt de sneeuwgrens snel van 2000-2500 meter tot (onder) 1000 meter. Dat betekent dus witte valleien! Qua hoeveelheden moeten we wel niet te veel verwachten. De weermodellen tonen een 5-10 cm maximum. Het Mont-Blanc massief en Berner Oberland krijgen waarschijnlijk het meeste witte goud over zich heen. Aan de zuidkant blijft het droger en ook wat zachter (neerslagschaduw, u weet wel). 


Zondag/maandag valt er wat sneeuw in de Alpen maar de hoeveelheden blijven wel beperkt. @Wetteronline

Onze blik op de langere termijn toont vandaag mogelijkheden. Dinsdag en woensdag klaart het waarschijnlijk weer helemaal op met veel zon en hogere temperaturen. Donderdag en vrijdag dient zich echter mogelijk weer een nieuw koufront aan met sneeuw. Dat kan een actief front zijn. Het Europese weermodel berekent deze ochtend sneeuw tot 500 m op vrijdag en er zijn zelfs signalen voor vlokken in het Sauerland. Toch een november winterprikje in aantocht? Morgen meer! 


Volgende week meer sneeuwkansen! @Wetteronline

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Ate N

Kijk, dat is weer eens een weerbericht waarbij we perspectief zien Lander! Nu fingers crossed dat het in de kaarten blijft staan en we kunnen genieten van mooie witte plaatjes:)

Ate N | 12-11-2020 - 09:21

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vanaf maandag weer wat ❄️ mogelijk :D Leuke vooruitzichten!!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 12-11-2020 - 12:07

marc van de poel

Zolang we niet half december zijn, moeten we niet paninkeren.
Dus nu is het kwestie om elk vlokje enthousiast te verwelkomen.
Ik dacht zo aan vlag en wimpel, fanfare, vuurwerk..?
Alle gekheid op een stokje : hebben jullie eigenlijk al geboekt, voor volgende winter, of wachten jullie af, om op het laatste moment nog onderdak te vinden.

marc van de poel | 12-11-2020 - 09:38

Bastiaan

Hee Mark,
Ik heb afgelopen februari (dus eigenlijk nog voor het gedoe losbarstte) al geboekt voor Les Deux Alpes voor komende krokus. Als ik de voorspellingen zie is het weer even rustig rond die tijd, dus voorlopig ga ik er (wellicht heel naief) van uit dat ik ga. Is er in ieder geval nog een lichtpuntje met al dit gezeik.

Bastiaan | 12-11-2020 - 09:44

marc van de poel

Mijn reis met de familie voor begin april vorige winter is jammer genoeg wel in 't water gevallen.
Wij hebben gewoon verzet naar eerste week april deze winter.
We zien wel.
Verder hou ik in de gaten of er in de Vogezen wit goud ligt.
Voor geen geld kan je daar twee daagjes lekker skiën, 1 dag La Bresse en 1 dag Gérardmer. Met een prijs gunstige overnachting in Gérardmer.

marc van de poel | 12-11-2020 - 09:52

Koen S

Hoi Marc,
Ik heb deze winter zelfs twee ski trips gepland! De eerste is een klein weekje begin december (hopen dat die doorgaat) en de andere is in de tweede week van de kerstvakantie.

Inderdaad, korte ski trips zijn nu spotgoedkoop als je buiten de vakanties om boekt. Nu nog hopen dat de kaarten zo mooi blijven, en dat C een beetje afneemt, en dan wordt het prima vertoeven daar!

Koen S | 12-11-2020 - 10:16

marc van de poel

Inderdaad : Een dagskipas in Gérardmer kost doordeweek 22 €. Die in La Bresse 26€. Overnachten in een toeristenhotel incl ontbijt en avondeten rond 70€
Met 120 € ben ik klaar.
Oh ja, nog 50€ voor de diesel.
Te delen door 4, natuurlijk..

marc van de poel | 12-11-2020 - 14:24

Dennis  Dolomieten

Kijk dat zijn weer leuke vooruitzichten!

Dennis Dolomieten | 12-11-2020 - 09:56

marc van de poel

Hoop doet leven, angst doet beven...

marc van de poel | 12-11-2020 - 10:08

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Hopen op bevestiging voor ❄️❄️❄️

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 12-11-2020 - 12:07

Dennis  Dolomieten

Ja Lander, laat die sneeuw maar komen!

Dennis Dolomieten | 12-11-2020 - 13:41

Paul Bongers

15 januari Ischgl geboekt voor 4 dagen skiën met de mannen onderling . Normaal gaan we ook Carnaval vakantie hele week met de gezinnen. Dat laatste nog niet ( durven) boeken.😄

Paul Bongers | 12-11-2020 - 10:46

Peter N

Nou wij hebben wel geboekt hoor voor half februari met de caravan voor 6 weken naar oosterijk en vanuit de camping ook een weekje naar rechen schöneben net over de grens in Italië in een hotel 🏨 en dan hebben we nog een tegoed bon van een wintersport vakantie van afgelopen voorjaar wat niet doorging en dat is voor half maart weer geboekt naar een hotel 🏨 hoogfügen in het zillertal , dus als alles doorgaat en daar gaan we wel van uit natuurlijk , dan wordt het een drukke wintersport vakantie volgend seizoen, maar dat is niet erg want we hebben er weer ontzettend veel zin in .👉🌨❄️🏔⛷👍

Peter N | 12-11-2020 - 12:11

marc van de poel

Je gaat het wel erg druk hebben.
Erg, hé??

marc van de poel | 12-11-2020 - 14:25

Peter N

Ja vreselijk he Marc 😂😂😂 maar we worstelen ons er wel doorheen hoor gaat goed komen Marc.👉🌨❄️🏔⛷👍

Peter N | 12-11-2020 - 16:53

Harry Verduin

we leven met je mee Peter !

Harry Verduin | 12-11-2020 - 19:30

Peter N

Bedankt Har 👉😂👍

Peter N | 12-11-2020 - 20:18

Roy .

Wij hebben voor de tweede week van januari in Saalbach geboekt. Hopelijk kan alles doorgaan en staan we in januari weer lekker op de piste! Dan maar een keertje zonder de apresski

Roy . | 12-11-2020 - 12:23

Steph Priem

Zoals al veel voorgaande jaren rond 15 december naar Breuil-Cervinia, 23 januari Sestriére, februari niet, maart Lechthal en april Valloire. Als alles tenminste open gaat en blijft 🤞.

Steph Priem | 12-11-2020 - 12:40

marc van de poel

Wat een hondenleven!

marc van de poel | 12-11-2020 - 14:26

Bertil Blaas

Steph, zeer goede vooruitzichten 👍hopen dat alles lukt.

Bertil Blaas | 12-11-2020 - 17:39

Steph Priem

Tja Marc, het leven van een gepensioneerde kan zwaar en onrechtvaardig zijn 👍😉

Steph Priem | 12-11-2020 - 19:59

Patrick Vierwind

17 december gaat Lech zurs open, tien januari die kant op 🎿⛷🛷❄️🚠

Patrick Vierwind | 12-11-2020 - 13:07

Sjaak Ski-Amade .

De bedoeling is 14 t/m 21 februari 2021 Maar geboekt hebben we nog niet. Eerst maar eens zien of men in Oostenrijk het aantal besmettingen naar beneden krijgt. Die lopen nu nog elke dag op. Ze zitten daar niet te wachten op horden toeristen lijkt me. Zie Curaçao. Waarschijnlijk door de toestroom van toeristen (want geel) gaat het daar nu ook de verkeerde kant op.

Sjaak Ski-Amade . | 12-11-2020 - 14:11

Bertil Blaas

Sjaak het is afwachten, nowcasten.
En ja horden toeristen ? Hoorde zojuist (radio Tirol) overweging sluiten alle scholen. Cijfertjes lopen te snel op. Afw.

Bertil Blaas | 12-11-2020 - 17:43

Sjaak Ski-Amade .

Klopt Bertil. In verschillende regio’s zitten de bovenbouwleerlingen al weer enige tijd thuis. Ben benieuwd of seizoensopeningen überhaupt doorgang zullen hebben met deze verontrustende cijfers. Ik volg overigens de Salzburger nachrichten. www.sn.at
We wachten idd maar af en hopen er het beste van. Gezond blijven is echt het belangrijkste.

Sjaak Ski-Amade . | 12-11-2020 - 20:18

cornelia  kegge

Wij hebben afgelopen Mei geboekt voor Flaine. Begin Maart was de bedoeling.
We zien het wel hoe het aflopen gaat!

cornelia kegge | 12-11-2020 - 14:41

Henk Jongkind

Wij boeken normaal een jaar van tevoren. Laatste week november zou de 1e trip worden, maar deze gaat het dus niet worden. De volgende is week 52 en 53. Mocht dit ook niet doorgaan dan de laatste 2 weken van januari. In maart ook nog een week staan. Blijf optimisch voor dit seizoen.

Henk Jongkind | 12-11-2020 - 15:03

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het Amerikaanse weermodel maakt het bont deze avond. Meer dan 100 mm neerslag! Spannend of dit er morgen nog opstaat :)

Foto bij weerbericht reactie 84080

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 12-11-2020 - 18:39

Harry Verduin

Laat maar komen Lander !

Harry Verduin | 12-11-2020 - 19:30

Sjaak W

En in één van onze stekkies zue ik 😂😂

Sjaak W | 12-11-2020 - 20:22

Dennis  Dolomieten

Zou dit de bevestiging zijn! 😇

Dennis Dolomieten | 12-11-2020 - 23:32

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Kijk eens aan! Sneeuwkansen in de Ardennen en in het Sauerland over een week :)

Foto bij weerbericht reactie 84081

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 12-11-2020 - 19:16

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ook het Europese model berekent ❄️🌨❄️

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 12-11-2020 - 19:53

Peter N

Nou je zit ons wel effe lekker te maken Lander dus ik zou zeggen laat maar komen dat witte goud.👉🌨🌨🌨🌨👍

Peter N | 12-11-2020 - 20:21

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord