Aanhoudend zacht

Opnieuw sneuvelen er temperatuurrecords! Het was gisteren in ons eigen land op 9 november nog nooit zo warm. Niet zo gek als je naar de weerkaarten kijkt. De straalstroom loopt van de Azoren via Ierland richting het Poolgebied. Europa zit duidelijk aan de warme kant van deze windtunnel op grote hoogte. Ook de Alpen worden niet gespaard. Het is ook hier duidelijk veel zachter dan normaal. Wanneer volgt de omslag. Verschijnen er al koude lichtpuntjes aan de horizon?

 

Zachte weertype houdt nog even aan
Het Eurohoog heeft een lange adem. Het ligt muurvast met een kerndruk van 1030 hPa van de Balkan richting oost Europa. Zolang dit hogedrukgebied hier blijft rondhangen verandert er voor de Alpen niets. Atlantische storingen doen af en toe een wel een dappere poging richting het vasteland. Ze zijn voorlopig nog kansloos. Binnen de invloedssfeer van het hoog gaat de activitiet er volledig uit.Er blijven dan wat onschuldige wolkenvelden over.

Inner Alpines iets kouder
In de beschut gelegen Inner Alpines start de dag iets frisser. Hier is de lucht aan de grond duidelijk kouder. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Deze koude plaklaag ontstaat door subsidentie (dalende luchtstroom) binnen de invloedssfeer van het hogedrukgebied. Hierdoor ligt de temperatuur in het dal lokaal lager dan op hoogte. Dit noemen we een temperatuurinversie. Hoop dat het een beetje duidelijk is.


straalstroom slingert ten westen van Ierland helemaal naar de Poolcirkel. Europa ligt onder invloed van het Eurohoog gevangen in zachtere lucht. @ZAMG

Sneeuw lichtpuntjes......
Tijdens dit soort saaie omstandigheden kijk ik graag vooruit. Op zoek naar koudere sneeuwrijke signalen. En die zijn er! De ECMWF run biedt aan het eind perspectief. Volgens dit model krijgen storingen wat meer invloed op het Noordzeegebied. De bijbehorende fronten trekken in deze berekening wat dieper het continent op. Als dit doorzet betekent dat goed nieuws voor de Alpen. We schakelen dan over op een kouder en wisselvalliger weertype met periodieke sneeuwval. Nu moeten we niet te snel gaan juichen natuurlijk. Dit gaat namelijk pas over een situatie van rond 20 november! Maar goed. Het moet ergens beginnen. Daar klampen we ons dan maar aan vast. Lander kijkt de komende dagen voor jullie verder!


Dit is de weerkaart die voor verandering kan gaan zorgen. Of het lukt is gezien de termijn nog even de vraag... #ECMWF Wetterzentrale

Deze neerslagkaart biedt perspectief. Sneeuw in de laatste november decade??? @WetterOnline

 

Fijne dag nog. De komende 3 dagen is Lander er weer!
 

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Dennis  Dolomieten

Goedemorgen, veel sneeuw is weggedooid maar gelukkig is het nog november en kunnen we nog genieten van de mooie herfstplaatjes.
Ik kijk wel uit naar het volledig insneeuwen van de Alpen. We wachten het rustig af.

Dennis Dolomieten | 10-11-2020 - 09:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zo is het Dennis. Laatste novemberweek het omslagpunt???😇

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-11-2020 - 10:01

Dennis  Dolomieten

Het zou zo maar kunnen Michael 😇

Dennis Dolomieten | 10-11-2020 - 11:10

Bavo Vernimmen

Bedankt voor het duidelijke bericht. Ik ben vorig jaar meer en meer beginnen kijken naar het effect van weer op de sneeuwlagen. Wat is het effect van deze warme periode op de sneeuw die blijft liggen, zijn dit mogelijke aanliedingen tot een zwakke laag?

Bavo Vernimmen | 10-11-2020 - 10:02

Mickey Visser

We worden door het stabiele weer in de Alpen wel getrakteerd op glasheldere, prachtige foto’s zeg ! Een plezier om naar te kijken 😃

Mickey Visser | 10-11-2020 - 10:13

Wildspitze Fügen

Ben rond 20 November zakelijk in Tirol ik hoop dat dit lichtpuntjes zich doorzetten.

Wildspitze Fügen | 10-11-2020 - 11:14

Peter N

Ja ik vindt die herfst 🍂 foto’s natuurlijk ook wel mooi , maar van mij mag de boel wel omslaan naar die mooie foto’s met dat witte poeder sneeuw erop. Maar we gaan er van uit dat half november de WEER omslag komt waar Michael het over had pffff november is toch veel warm te hoor. 👉🌨🏔❄️⛷👍

Peter N | 10-11-2020 - 12:19

Koen ⛷❄️ van de Pol

Nog even geduld hebben Peter ⛷❄️🎿🏔

Koen ⛷❄️ van de Pol | 10-11-2020 - 16:41

marc van de poel

Saai weer, dus mooie foto's.
Je eerste foto, uit de Hautes Alpes - Valgaudémar, met het hotel - refuge Gioberney op de achtergrond, heb ik nog goeie herinneringen aan.
We hebben daar destijds enkele dagen verbleven.
Gelegen aan de rand van het Nationaal Parc Ecrins massief (met pieken tot boven de 4000m!)in een onwaarschijnlijk decor, met honderden km wandel en tochten routes.

marc van de poel | 10-11-2020 - 13:10

La Roil

Prachtige plaatjes, en zeker niet in het dal nu zitten

La Roil | 10-11-2020 - 15:47

Dave Seegers

Altijd weer fijn om jullie uitgebreide nieuwsberichten te lezen. 🛷🎿het is nog even wachten op die schitterende besneeuwde gebieden, al was de voorpret afgelopen weken alweer fantastisch. We wachten geduldig af en hopelijk kunnen we in maart 2021 weer lekker knallen in de Dolomieten.

Dave Seegers | 10-11-2020 - 19:01

Esther ❄️

Beste mensen lokaal in Oostenrijk, hoe schatten jullie de kansen/ risico’s in dit wintersport seizoen. Gaat het land op geel voor ons Nederlanders ? Wij twijfelen om te gaan half februari. Wat is wijsheid ?

Esther ❄️ | 10-11-2020 - 19:37

Peter N

Ja dat is erg persoonlijk Esther hoe je er in staat en over denkt in deze hele C situatie: wij hebben wel geboekt voor half februari naar oosterijk en gaan er van uit dat alles redelijk goed gaat komen wij blijven er nog steeds positief onder desondanks de huidige omstandigheden. Veel succes met het beslissen van en voor jullie wintersport vakantie.👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 10-11-2020 - 19:49

Bertil Blaas

Esther. Sluit mij aan hetgeen Peter schreef.
Is persoonlijk. Mijn persoonlijk advies: gewoon lekker gaan 🏔⛷🏔.
Komt helemaal goed, zeker richting medio feb.21.
Succes met besluitvorming. 👍⛷⛷

Bertil Blaas | 10-11-2020 - 20:09

Koen ⛷❄️ van de Pol

Ik ook, gewoon gaan. De berichtgeving wordt steeds positiever ❄️🏔⛷🎿

Koen ⛷❄️ van de Pol | 10-11-2020 - 20:51

Sjaak Ski-Amade .

In NL lijkt het de betere kant op te gaan. In A lopen de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnamen en doden echter nog dagelijks op.

Sjaak Ski-Amade . | 11-11-2020 - 07:19

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord