Vrij zacht

November staat op de kalender. In deze maand is wat meer wintergeweld zeker mogelijk. Ondertussen heeft ook oktober ons niet teleurgesteld. Het Oostenrijkse Tennengebergte / Salzburg in de buurt van Bischofshofen was daar een goed voorbeeld van. Hier vormde zich op maar liefst 22 dagen een gesloten sneeuwdek! Niet slecht voor oktober. Dit zegt natuurlijk helemaal niets over het verdere verloop van de komende winter. Opmerkelijk is het zeker wel!


Maar liefst 22 dagen met een aaneengesloten sneeuwdek op de Happischhaus / Tennengebirge (1925m) @Daniël Schrott


Droombeelden uit Kals / Ost-Tirol. Via Odette ter Braak / HausWalserBerge

Behoorlijk zacht
Een zwak warmtefront behorend bij een IJsland depressie schampt vandaag het noordelijke Alpengebied. Wolken en zonnige momenten wisselen elkaar hierdoor af. Het blijft op de meeste plaatsen gewoon droog. De kans op zon is zoals we wel vaker zien in de zuidelijke Franse Alpen het grootst. Het zuidoosten van Oostenrijk ligt eveneens wat meer beschut. In deze geografische hoek komt de zon ook vrij goed tevoorschijn. Het is nog steeds behoorlijk zacht in de Alpen. De vorstgrens varieert vandaag van ongeveer 3800 meter in het zuidwesten tot 3300 meter in het noorden. Er staat vandaag niet al teveel wind. Alleen hogerop is de zuidwestelijke wind wat meer aanwezig.


in een zogenaamd vrij brede warme sector stroomt vandaag onverminderd zachte oceaanlucht richting het Alpengebied. Een zwak wamtefront schampt de noordelijke Alpen. Zon en ondiepe bewolking wisselen elkaar hierdoor af. Het blijft overwegend droog. @KNMI

Dinsdag / woensdag wat regen en sneeuw.
Na het weekend trekt een diepe stormdepressie ten zuiden van IJsland richting Scandinavië. Een bijbehorend frontensysteem zorgt op dinsdag in het westelijke Alpengebied voor opkomende regen en sneeuw. Woensdag krijgt ook Oostenrijk met het neerslaggebied te maken. De sneeuwvalgrens daalt daarbij aan de noordzijde van 3000 naar ongeveer 1500 meter. Ik verwacht rond die tijd ongeveer 10 à 20 cm sneeuw voor de Zwitserse en Oostenrijkse noordzijde. De Franse Alpen en Italiaanse zuidkant liggen deze keer wat meer buiten storingsinvloed. Hier verwacht ik dan hooguit een paar centimeters. Misschien iets meer. Kwestie van even afwachten.


Dinsdag vanuit het westen opkomende neerslag. Eerst vooral regen. Later bij een dalende sneeuwvalgrens tot ongeveer 1500 meter ook enige sneeuw. Aan de zuidzijde is de neerslagactiviteit deze keer duidelijk minder groot. @WetterOnline ECMWF

Lange termijn
De lange termijn vooruitzichten ogen vrij stabiel. Een hogedrukgebied trekt midden komende week langzaam van het Verenigd Koninkrijk richting de Benelux. Later volgende week nog iets meer oostelijk richting centraal / Oost Europa. Dit betekent voor de Alpen een overgang naar rustig en droog herfstweer. In de nacht en ochtend neemt de mistkans in een vrijwel stilstaande atmosfeer steeds verder toe. Een opbouwende inversielaag veroorzaakt aan de grond voor wat koudere minima. In dit geblokkeerde patroon verwacht ik voorlopig even sneeuw meer. Ik zie lokaal wel wat meer kansen voor de sneeuwkanonnen. We houden het goed in de gaten.


Duidelijke hogedruk invloed op langere termijn. Dit betekent een overgang naar een rustig weertype met een afwisseling van hochnebel en zon. @Wxcharts / MetDesk / ECMWF

Een fijne dag nog. De komende dagen meldt Lander zich weer!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Koen ⛷❄️ van de Pol

Korte broeken weer dus ❄️⛷🏔🎿

Koen ⛷❄️ van de Pol | 01-11-2020 - 09:20

Richard Hoevenaars

Lederhosen

Richard Hoevenaars | 01-11-2020 - 09:24

Dennis  Dolomieten

Voorlopig even wel koen. 😉

Dennis Dolomieten | 01-11-2020 - 09:30

Peter N

Ha ha nou zo erg is het nou ook weer niet hoor Koen voor de korte broeken 😂😂😂 want Michael zegt dat er lokaal hier en daar misschien de sneeuwkanonnen wel aan kunnen , nou dan moet het toch wel zo een beetje rond het vriespunt zijn . Nou ja we wachten het wel weer af wanneer koning winter zich echt gaat melden. 👉🌨❄️🏔⛷👍

Peter N | 01-11-2020 - 09:40

Clemens Gjertsen

Nou...vandaag tot 20 graden in de dalen en beetj afhankelijk waar je zit. Wij zitten nu idd in zonnetje in, ja hoor, korte broek (vlakbij Lienz, Ost-Tirol) maar gaan morgen naar huis vanwege lockdown.

Clemens Gjertsen | 01-11-2020 - 12:36

Paul Bongers

20 graden! Mooi, volgens mij vindt "C" dit geen fijne temperaturen 😉😆

Paul Bongers | 01-11-2020 - 12:39

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord