Neerslag oostzijde

Gisteren regende en sneeuwde het aan de westkant, vandaag is het precies andersom. Niet vreemd bij een zuidwestelijke hoogtestroming. Het westelijke Alpengebied profiteert vandaag het meest van de zon. Morgen krijgt ook Oostenrijk te maken met een mooie zonnige dag. Na het weekend volgt een significante verandering. Er staat behoorlijk wat sneeuw op het Alpenmenu!


Prima herfstweer in St Anton am Arlberg. @INSTA stantonamarlberg

Meeste zon in het westen
Na een kletsnatte dag knapt het weer in het westelijke Alpengebied flink op. In de buurt van het Zwitserse Nyon viel gisteren bijna 70mm. Tegelijkertijd viel er in Wallis door föhn amper neerslag. Extreme verschillen op relatief kleine afstand. Een mooi voorbeeld van het grillige Alpen klimaat. In het westelijke Alpengebied keert ondertussen de zon terug. In Les Alpes Maritimes en Ligurische Alpen is het ronduit zonnig. In de noordelijke Franse Alpen en rond Tessin komt aanvankelijk nog wat restbewolking voor. Later in ochtend komt de zon ook hier steeds beter tevoorschijn.

Natte zaterdag voor Oostenrijk
In het oostelijke Alpengebied is het vandaag een vrij sombere dag. Er valt hier van tijd tot tijd wat regen. Boven ongeveer 2200 meter ook wat sneeuw. Vanmiddag wordt het vanuit het westen duidelijk droger. Het eerst in de Vorarlberg en westen van Tirol, later ook verder oostwaarts.


Duidelijke de meeste zon voor het zuidwesten. De neerslagzone boven Oosternijk trekt langzaam noordoostwaarts. Er valt hier vandaag periodiek regen en boven ongeveer 2200 meter ook wat sneeuw. @WetterOnline

Vrij zonnige zondag
Morgen profiteren de Alpen van een zwak tussenhoog. Dit levert flink wat zon op. Tussen Monta Rosa en Gotthard ontwikkelt zich later wel wat stau bewolking. De zon heeft het aan deze geografische zijde duidelijk moeilijker. Met een vorstgrens van rond de 3000 meter is het nog steeds erg zacht.

Kouder met opkomende sneeuw
Maandag gaat het roer ouderwets om. Ten zuiden van IJsland ontwikkelt zich een diepe depressie. Deze pompt aan de achterzijde met een west tot noordwestelijke wind koude vochtige polaire lucht tot over de Alpen uit. Dit gaat gepaard met veel wind, een Temperatursturz en opkomende sneeuwval! De sneeuwvalgrens gaat behoorlijk onderuit. Deze daalt in het noorden zelfs richting de 1000 meter. In het zuiden ligt met 1800 à 2200 meter wat hoger. De sneeuwvalgrens blijft de komende dagen een aandachtspunt. Intensieve neerslag kan lokaal mischien zelfs het dal gaan verrassen. Alles bij elkaar opgeteld verwacht ik tot en met dinsdag een dikke 30cm in de Franse Alpen. Tussen Tessin en St Moritz misschien wel 70cm! Oostenrijk doet met tussen de 25 en 50cm ook lekker mee. In het zuidwesten van Karinthië misschien wel een dikke 70cm? Ten oosten van Salzburg gaat het wat rustiger aan. In deze omgeving is de sneeuwval deze keer wat minder actief.


Ding dong. De sneeuwkraan gaat vanaf maandag flink open! @WXCharts / MetDesk

Een fijne zaterdag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Richard Boot

Goedemorgen mooi bericht weer en sneeuw op komst kan niet beter. Om met de moed in de schoenen maar te beginnen Oostenrijk heeft veel gebieden op rood gezet het wordt billen knijpen. Ik denk maar zo geniet van de weerberichten foto enz en wat binnen twee weken rood wordt kunnen ze ook weer omkeren in 4 a 6 weken toch ?

Richard Boot | 24-10-2020 - 09:33

Peter N

Zo is dat Richard positief blijven daar houden we van.👍

Peter N | 24-10-2020 - 09:40

Koen ⛷❄️ van de Pol

Zeker weten, we blijven positief! Wij gaan in ieder geval er vanuit dat we gewoon op wintersport kunnen, is het niet in de kerstvakantie dan gaan we gewoon eind april 2021 ❄️🎿⛷🏔

Koen ⛷❄️ van de Pol | 24-10-2020 - 09:48

Peter N

Ja ja dat doe je goed Koen wij gaan van half februari tot eind maart en gaan er ook vanuit dat alles hopelijk door gaat , en dan nu gewoon genieten van de voorpret.👉❄️🏔⛷👍

Peter N | 24-10-2020 - 10:40

Peter N

Goedemorgen Michael dat is weer een duidelijk WEERBERICHT. nou laat volgende week dat koudere WEER maar komen hoor en het liefst met een flink pak sneeuw erbij , want het wordt hier en daar alweer aardig groen in de Alpen is zo zonde na al die mooie witte winterbeelden van de afgelopen 2 weekjes , hopen dat de kou dan wat langer blijft hangen in het alpengebied .👉🌨❄️🏔⛷👍

Peter N | 24-10-2020 - 09:38

Jan Dendermonde/Sölden

Mooi, dat zien we graag. Maandag en dinsdag nog een mooie laag erbij en dan volgend weekend lekker (maar veilig) gaan knallen op de gletschers van Sölden. @weermannen: ik neem aan dat de lange termijn nog onzeker is maar welke signalen vang je op richting volgend weekend?

Jan Dendermonde/Sölden | 24-10-2020 - 09:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik kom daar morgen wat uitgebreider op terug ok?👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-10-2020 - 09:53

Peter N

Toppie Michael 👍👍👍

Peter N | 24-10-2020 - 10:42

Jan Dendermonde/Sölden

Top, Michael. We kijken er naar uit 😉

Jan Dendermonde/Sölden | 25-10-2020 - 08:00

marc van de poel

De Zuidelijke Franse Alpen (Hautes Alpes)lijken mij ditmaal niet van sneeuw voorzien te worden?
Vannacht heeft het er 10 cm gesneeuwd boven de 2000m.

Foto bij weerbericht reactie 83456

marc van de poel | 24-10-2020 - 12:16

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord