Meer sneeuw vanuit het zuidwesten

Dit is lekker opstaan zeg. Na de intensieve sneeuwval kwam gisteren de zon weer tevoorschijn. Wat een schitterende foto's kwamen er binnen! Vandaag doet de winter er nog even een schepje bovenop. In de Franse Alpen komt er nog even een minidump bovenop. Ook de zuidzijde doet vandaag weer lekker mee. De noordkant heeft even "sneeuwvrij" vandaag. Hoe gaat dit verhaal verder. Gaat de Sint ons met nog meer sneeuw verrassen?


In Tignes (1700m) viel een halve meter. En in het hoger gelegen Val Claret zelfs 70cm!

Dit zijn de vette foto's! Jackpot in Niedermoser!! Via @ZAMG


Omdat er zoveel mooie pic's beschikbaar zijn volgen er hier nog een paar..............


O o o wat een beelden uit Kaprun! Dat wordt knallen!!!

Ischgl. @Via onze liveupdates


Diepe sporen in Flaine!
 

Opnieuw sneeuw in het zuidwesten
Het is opnieuw raak in de Franse Alpen. De sneeuw weet deze omgeving de laatste tijd prima te vinden. Een frontensysteem ligt actueel over het oosten van Frankrijk. Dit is op de radar ook goed te zien. In de Franse Alpen sneeuwt het lokaal flink door. Hier valt vandaag met gemak 20 tot 40cm verse poeder.  De sneeuwvalgrens schommelt hier van ongeveer 1700 meter in het zuiden tot ongeveer 1100 meter in de noordelijke Savoie. Later op de dag verplaatst de sneeuwval zich meer richting de Italiaanse zuidzijde. In deze regio sneeuwt het vanavond en vannacht nog langer door. Hier verwacht ik met gemak een centimeter of 15 tot 30. De noordkant ligt vanwege de zuidwestelijke wind in de zogenaamde neerslagschaduw. Er kan wel wat lichte sneeuw vallen, maar veel stelt het niet voor. Het accent ligt duidelijk op de zuidzijde.

Veel wind aan de noordkant
De zuid tot zuidwestelijke wind gaat vandaag vooral aan de noordzijde flink tekeer. De stormachtige Südföhn zorgt waarschijnlijk voor flink wat liftafsluitingen. Gelukkig houdt de föhn / harde wind niet al te lang aan. Morgen neemt hij duidelijk weer in kracht af.


De Franse Alpen liggen opnieuw onder "Snowfire". De sneeuwzone verplaats zich in de loop van de dag oostwaarts richting de centrale en oostelijke zuidzijde. Het noordoosten van Oostenrijk heeft de meeste kans op zon vandaag. De noordzijde heeft tevens te maken met veel wind! (Südföhn)

Overgang naar Kaiserwettter
De komende week staat duidelijk in het teken van hogedruk invloed. Het Azorenhoog versterkt zich richting midden Europa. Het zoekt zelfs contact met zijn Russische collega. Atlantische storingen trekken vanwege dit scenario ruim ten noorden van de Alpen langs. De Alpen gaan dus een duidelijk rustigere weerfase in. Een weerbeeld met veel zon en lokaal hardnekkige hochnebel. Pas rond volgend weekend krijgen storingen wat meer vat op de Alpenregio. Of dit succesvol wordt valt nog te betwijfelen. In de laatste runs lijkt het meer op een schampschot. Opnieuw een kwestie van rustig afwachten!


De trend voor aankomende week. het Azorenhoog zoekt via de Alpen contact met een zuid Russische collega. Storingen trekken hierdoor ruim ten noorden van de Alpen langs. Voor de Alpen betekent dit relatief mild Kaiserwetter! #ECMWF MeteoCentre

GFS ensemble temperatuur op 1500 meter prikpunt regio Salzburg. Het wordt onder hogedrukinvloed duideljk minder koud. De dikke rode lijn is het langjarig gemiddelde. Op lange termijn is het temperatuur verloop onzeker. Er zijn koude maar ook minder koude oplossingen!

 

Een fijne dag nog. Morgen meldt Lander zich weer!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

De foto's zijn alvast schitterend, hopelijk het vervolg van het weerbericht ook!!! 🌨❄🌞😎🚠⛷

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 01-12-2019 - 08:46

Koen ⛷❄️ van de Pol

Prachtige plaatjes weer, ben benieuwd wat het weerbericht doet. Eerst dadelijk met de allerkleinste naar de Uithof om alvast te oefenen en wat bij te schaven. ⛷❄️ het mooiste wat er is.

Koen ⛷❄️ van de Pol | 01-12-2019 - 09:08

Michael Gerritsjans

Die foto van Kaprun...pfffff…..

Michael Gerritsjans | 01-12-2019 - 09:10

Stefan Kaptein

Hoezo noordalpen "sneeuwvrij"? Daar is nauwelijk nog sneeuw gevallen. Oh ik snap hem al sneeuwvrij in de vorm van er ligt nog bijna geen sneeuw, sneeuw vrij bedoel je. Beneden de 1500 meter is het nog echt behelpen aan de noordkant van de alpen. Ik hoop mdat er de komende drie weken een berg gaat vallen aan de noordkant zodat ook daar de kerstvakantie kan beginnen.

Stefan Kaptein | 01-12-2019 - 09:10

HansvK

December is begonnen. Ik ben benieuwd of we de bijna traditionele verzachting van het Alpenweer een keer kunnen overslaan. Scheelt weer een hoop stress voor de kerstmisgangers.

HansvK | 01-12-2019 - 09:12

Snowboarder

Noord zuid Oost of West. Ik heb sowieso wel het gevoel dat het beneden de 1500 meter behelpen is. Simpelweg omdat het niet koud genoeg is. Overigens niks geks voor november. Afwachten wat december gaat brengen.

Snowboarder | 01-12-2019 - 09:19

marc van de poel

Lager gelegen gebieden hebben het (bijna) steeds lastiger om hun seizoen te starten. Zoals vorige twee jaren, en vooral vorig jaar, dat was eerder uitzonderlijk. De meeste voorafgaandelijke jaren was het voor de lager gelegen gebieden steeds billen knijpen en reikhalzend uitkijken naar aankomende depressies. Persoonlijk kies ik eerder voor gebieden die beginnen op 1600 meter, en er niet eindigen. Dat gaat dan uiteraard een beetje ten koste van de gezelligheid (pistes tussen de bomen, traditionele berghutten..), maar iedereen kiest dat voor zichzelf.

marc van de poel | 01-12-2019 - 09:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Vooral 🇦🇹Oostenrijk🇦🇹 is kwetsbaar met de lagere ligging van veel dorpen. Toch blijft het voor velen vanwege de sfeer de favoriete wintersport bestemming. Zij nemen de onzekerheid voor lief.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 10:01

Snowboarder

Helemaal correct Mark. De opwarming van de aarde begint ook in de Alpen langzaam zichtbaar te worden. Het echte winter seizoen word langzaam wat korter en je ziet de sneeuwgrens omhoog kruipen. Neemt niet weg dat dit fenomeen op zijn tijd ook bakken met sneeuw kan opleveren.

Snowboarder | 01-12-2019 - 10:05

Harry Verduin

de lagere gebieden in Oostenrijk hebben meestal heel veel sneeuwkanonnen, en een paar koude nachtjes zorgt ervoor dat ze pistes besneeuwd krijgen. dat compenseert wel beetjes

Harry Verduin | 01-12-2019 - 10:18

Steph Priem

Marc, ik ski al veertig jaar en mijn ervaring leert dat Pasen sneeuwzekerder is dan Kerst dus beste mensen hoe vroeger je wil gaan skiën, hoe hoger je het moet gaan zoeken 😉. Ik vertrek op 15/12 naar Breuil-Cervinia.

Steph Priem | 01-12-2019 - 13:10

Marja  Skiër

In de 43 jaar dat ik al ski is het seizoen in mijn beleving opgeschoven. De sneeuw komt later op gang en in maart is het eigelijk top qua sneeuw, zon en temperatuur. April wordt alweer wat lastiger omdat de sneeuw dan weg gaat in de lagere gebieden en drab in de middagen. Maar de Kerstperiode is in toenemende mate onzeker. Ik kies er niet voor, te donker (korte dagen) te koud en te weinig sneeuw. De laatste 15 jaar zoeken wij steevast naar hogere gebieden, liefst met een gletscher, maar wel in Oostenrijk voor de gezelligheid en de goede sauna’s. Italianen, Fransen en Zwitsers snappen daar niks van. Daarom keuze voor hoog in Oostenrijk!

Marja Skiër | 01-12-2019 - 16:24

Mascha Keijzer

20 jaar geleden was het ook spannend of er begin januari al voldoende sneeuw lag hoor, ook toen koos ik al voor hoger gelegen gebieden om om de kansen te vergroten op besneeuwde pistes en hoorde je verhalen van groene pistes en mensen die alleen maar konden apres skieen. Het klimaat zal echt wel veranderen maar als ikdenk aan vorig jaar begin januari.....hoeveel sneeuw wil je hebben?
Elke keer als het naar het gevoel te laat op gang komt,komt ook de hele discussie over klimaatverandering weer op gang....

Mascha Keijzer | 01-12-2019 - 19:53

marc van de poel

Kan je helemaal begrijpen, Marja. De sfeer in Oostenrijk proberen ze hier en daar wel wat te kopiëren, maar die gezelligheid hangt van vele factoren af. En niet in het minst van de aanwezigheid van Nederlanders, die er steevast nogal makkelijk de vlam in steken.
De reden, dat ik meer voor Frankrijk kies, is uiteraard de hoogte van de skipistes van middelgrote gebieden, die veel prijs gunstiger zijn dan deze in Zwitserland of Oostenrijk. Ik weet dat veel mensen mij hierin tegenspreken, maar vaak vergelijken die dan de prijs van Bramberg of Lermoos met Val Thorens of Tignes.. Dat zijn uiteraard appelen met citroenen vergelijken. Als je ziet dat de skipas bv in Bramberg (Wildkogel)240€ kost voor enkele kabelbanen die het gebied ingaan om daar dan een vijftal comfort liften te vinden en enkele slepers. Een gebied als Valloire-Valmeinier, met 160 km pistes (bijna 3 x zoveel als in Wilkogel,) tot op een hoogte van bijna 2800 m (600 m hoger dan Wildkogel) telt 30 liften, waaronder een tiental hogesnelheidsliften. Daar kost de skipas 209 €. Maar uiteraard is de legendarische gezelligheid van de Oostenrijkse Almhütten er niet aanwezig. En gelukkig gaat niet iedereen naar hetzelfde plekje...

marc van de poel | 01-12-2019 - 20:12

Gert van Duren

Ben ook erg benieuwd wat de komende weken gaat brengen. Normaal komt de big snow half december. Laatste jaren gingen wel erg lekker.

Gert van Duren | 01-12-2019 - 09:28

Frans Jansen

Ben bang dat het in de Noordalpen heel karig gaat worden. In Lermoos zag het er gisteren nog redelijk uit maar schijn bedriegt. Het dunne laagje is nu alweer aan het verdwijnen.
Hoop dat er nog iets voor de 21e gaat vallen maar begin hem nu wel knijpen.

Frans Jansen | 01-12-2019 - 09:47

Harry Verduin

Ook in de dolos vallen sneeuwvlokjes. Hier worden geen grote hoeveelheden verwacht, maar is altijd meegenomen ! Vrijdag naar Passo San Pellegrino voor de 1e sneeuwtrip 2019-2020 !!

Harry Verduin | 01-12-2019 - 09:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

🇮🇹❄️👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 10:02

Marja  Skiër

Veel plezier dan Harry en laat je ons van de mooie beelden meegenieten svp?

Marja Skiër | 01-12-2019 - 16:26

Bas Mennink

Ben er bang voor dat de kerst thriller werkelijkheid gaat worden in de noord alpen met kerst (saalbach)

Bas Mennink | 01-12-2019 - 09:59

Anna Nol

Daar ben ik ook een beetje bang voor. Oud&Nieuw in Zell am See.

Anna Nol | 01-12-2019 - 10:20

Xavier Delvael

Kaprun is vlakbij, geen stress...

Xavier Delvael | 01-12-2019 - 10:54

Bas Mennink

Met heel Saalbach en Hinterglemm naar Kaprun is ook niet alles

Bas Mennink | 01-12-2019 - 18:36

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Erg jammer dat de winter niet doorzet, maar het is niet anders. Gelukkig hebben wij het niet voor het zeggen. Alleen jammer dat de bijna gebruikelijke stress voor de kerstgangers weer actueel wordt. Maar het weer kan in 1x weer omslaan en komt het toch weer goed. Afwachten maar.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 01-12-2019 - 10:00

Merije ...

Oh die foto van de ijshalo!! Fantastisch!!

Merije ... | 01-12-2019 - 10:06

Gerda Hensen

Idd een superfoto. Ik heb in het verleden het geluk mogen proeven, een dergelijk halo ook in het echt te zien (op de Seiser Alm). Echt waanzinnig mooi.

Gerda Hensen | 01-12-2019 - 11:00

Bart -

De sneeuwkanonnen staan aan in het dal in Flachau! Moederwinter wordt een handje geholpen. Blijkbaar durven ze dat wel aan, ondanks de wat hogere temperaturen de komende dagen. Weet jij meer over het moment dat de sneeuwkanonnen aan gaan Michael?

Foto bij weerbericht reactie 67791

Bart - | 01-12-2019 - 10:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Nee. Dat is volledig in handen van de locals. Zijn staan in directe verbinding met hun weerdienst.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 11:55

Sjaak W

En in Flachau doen ze dat goed en dat moet wel: over 5 weken staat de slalom van de dames op het programma. Geen zorg voor geen dalafdaling met kerst daar hoor

Sjaak W | 01-12-2019 - 20:30

Dennis Sival

Man man man. Wat een mooie plaatjes om te watertanden

Dennis Sival | 01-12-2019 - 10:45

Bertil Blaas

Goedemorgen Michael,
Zover met enige redelijkheid is in te schatten, heb je een idee, hoelang die hogedruk-verbintenis tussen Azoren en Continent in stand blijft ?? 😇😇 of is ook daar niks zinnigs over te melden ?
Is van belang voor N-K.
Bedankt alvast. 👍👍

Bertil Blaas | 01-12-2019 - 10:46

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Tot komend weekend Bertil. Daarna is er van alles mogelijk 👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 11:53

Bertil Blaas

Dank je !!👍👍

Bertil Blaas | 01-12-2019 - 14:17

M DR

Zelfs in winterberg staan de kanonnen aan. Zullen komend weekend wel paar pistes open gaan

M DR | 01-12-2019 - 10:48

Gery H

Vanaf 1990 ga ik elk jaar 1 of 2 keer naar de sneeuw. De eerste 10 jaar altijd met de kerst naar Oostenrijk. Het is meerdere keren voorgekomen dat er een paar dagen voor de afreis geen sneeuw lag. Zelfs een keer op de dag van aankomst. Maar de volgende ochtend was alles bedolven onder een dikke laag sneeuw en kon de pret beginnen. Het is al die jaren altijd nog goed gekomen, dus houd moed!

Gery H | 01-12-2019 - 11:41

Paul Bongers

Michael, ik zie voor vrijdag in diverse gebieden in het dal lagere temperaturen dan op de top. Hoe kan dit? Normaal gesproken is het toch op de berg kouder dan in het dal. Wat eigenlijk ook vreemd is want warme lucht stijgt normaal gesproken......Hoe zit dit?

Paul Bongers | 01-12-2019 - 12:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dit noemen we in de meteorologie een temperatuurinversie Paul. Dit verschijnsel ontstaat bij relatief hoge luchtdruk in combinatie met een geringe gradiënt / weinig wind. Zien we in de winter regelmatig terug.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 12:10

Paul Bongers

Dank voor je snelle reactie en uitleg. Kan ik op een volgende verjaardag of andere gelegenheid mijn voordeel mee doen. 😃👍 Weet je dat niet? Dat is een temperatuur inversie, komt vaker voor in de winter! Ik wil die gezichten wel eens zien.😯🤔😇

Paul Bongers | 01-12-2019 - 12:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Bergbauerndorf Gerstruben / Oberstdorf😍

Foto bij weerbericht reactie 67802

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 12:15

Bertil Blaas

Ongeveer gelijkend op die omgeving jouw foto, zitten wij boven plaats Tobadill (tav schrijven gisteravond)

Bertil Blaas | 01-12-2019 - 14:20

Joy Van Craenenbroeck

Situatie: we zijn begin december en er ligt overal sneeuw. Lijkt me redelijk goed niet? Zonder sneeuwkanonnen ski je in gebieden onder 1500m max. 3 / 10 jaren. Dat zijn de gemiddelden van ZAMG. Dat was ook zo in de jaren 60 en 70. En er zijn echt nog maar weinig Oostenrijkse gebieden die er niet goed voor staan... Ischgl, Sölden, Gurgl, Zillertal, en alles ten zuiden van Tirol is gewoon dik ok! Zelfs Kitzbühel heeft de zaken al goed op orde! Geen paniek dus! En blijkbaar vergeten er velen december 2015! De eerste week van de Kerstvakantie kon ik de hele hoofdas skiën in Saalbach op kunstsneeuw! In Val Thorens was er toen 20km piste open... Dus enkel hoogte zonder sneeuwkanonnen is ook een risico! ;)

Joy Van Craenenbroeck | 01-12-2019 - 13:05

Mascha Keijzer

Precies! En niet te vergeten vorig jaar, toen lag er weer meer dan men zich wenste en was ik blij dat ik naar het iets minder getroffen Frankrijk ging!

Mascha Keijzer | 01-12-2019 - 20:05

Joy Van Craenenbroeck

Nota bij men post: Met gebieden onder 1500m 3/10 jaar bedoel ik enkel de Kerstperiode.

Joy Van Craenenbroeck | 01-12-2019 - 13:08

Steph Priem

Joy, ik volg je volledig 😉 en ski sinds 1977.

Steph Priem | 01-12-2019 - 13:15

Leo Lans

Plannen om met de kerst naar Maria Alm met het gezin te gaan. Als ik de berichten bekijk wordt een witte kerst spannend. Adviseer je een ander gebied of komt het wel goed denk je?

Leo Lans | 01-12-2019 - 14:43

Michael Gerritsjans

Natuurlijk kan er nog veel gebeuren maar ik zou het risico niet nemen...wij gaan naar Solden...

Michael Gerritsjans | 01-12-2019 - 18:54

Michael Gerritsjans

Ischgl...kan ook...

Michael Gerritsjans | 01-12-2019 - 18:56

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Een bestemming die wat hoger ligt. Serfaus is een prima alternatief. Ligt ongeveer 400m hoger dan Maria Alm en bijzonder kindvriendelijk 👈

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 21:30

Leo Lans

Dank voor je reactie! Omdat ik met de kinderen een landal locatie wil boeken kijken we nu naar Katchberg. Dat lijkt wat zekerder. Of vergis ik me?

Leo Lans | 01-12-2019 - 23:06

Edwin vd linden

Tis nog echt 3 weken, er kan nog heeeeel veeeeeel gebeuren......

Edwin vd linden | 01-12-2019 - 16:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Foto bij weerbericht reactie 67817

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 19:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Foto bij weerbericht reactie 67818

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 19:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vars na de minidump vandaag❄️🇫🇷👈 #hautes Alpes

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 19:06

marc van de poel

Ziet er goed uit.

marc van de poel | 01-12-2019 - 20:15

Frank Rijk

Ziet er niet best uit mensen komende weken. Niet leuk maar het is niet anders!

Frank Rijk | 01-12-2019 - 20:22

Paul Bongers

Hoe bedoel je, Frank? Valt toch wel mee, de verwachtingen!?

Paul Bongers | 01-12-2019 - 20:27

niek Tap

Je hebt helemaal gelijk Frank, zou als ik jou was maar gewoon thuis blijven. 🥴🥴🥴

niek Tap | 01-12-2019 - 21:11

Sneeuwhoogte.nl | Michael

ECMWF biedt rond 10dec sneeuwkansen voor de Noordzijde / Oostenrijk.....

Foto bij weerbericht reactie 67826

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 20:29

Paul Bongers

Kijk dat bedoel ik. Gaat allemaal goed komen. 😃👍👊❄

Paul Bongers | 01-12-2019 - 20:30

Katrien DG

Ik duim voor de Noordzijde-dump. Ook in Zuid-Duitsland?

Katrien DG | 01-12-2019 - 20:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoho. Dit speelt pas volgende week dinsdag. Nog erg onzeker, maar het signaal is er👈🇦🇹

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-12-2019 - 21:17

Bertil Blaas

Ja Michael, YES,, kalm aan het komt vanzelf een keer. Dus 🌨👍🌨👍

Bertil Blaas | 01-12-2019 - 21:18

niek Tap

Zowel ECMWF alsook GFS komt al een aantal dagen run na run met, op termijn, een Noord tot noordwestelijke stroming, heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

niek Tap | 01-12-2019 - 21:21

Frank Rijk

Komt helemaal goed Niek.

Frank Rijk | 01-12-2019 - 21:51

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Gaat helemaal goed komen

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 01-12-2019 - 22:30

Mark (& Monique)

Eens Michael G. met Sölden en Ischgl. Heerlijke, sneeuwzekere, hooggelegen, gezellige, Oostenrijkse bestemmingen. Wel een goedgevulde portemonnee meenemen 💶 (of, anno 2019, een activity tracker met Apple pay 🤑)

Mark (& Monique) | 01-12-2019 - 22:13

Michael Gerritsjans

Sölden vond ik wat dat betreft wel meevallen vorig jaar. Accommodatie was zelfs goedkoop. De beste tip is altijd: ga iets verder van de piste zitten. Toen we in Ischgl waren verbleven we in See of Kappl (weet het even niet meer) en het appartement was heel betaalbaar.

Michael Gerritsjans | 02-12-2019 - 06:52

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord