Sneeuwdump aan de zuidkant

Gisteren namiddag verschenen er vanaf het zuidwesten steeds meer sneeuw-echo's op het radarbeeld. De stuw kwam geleidelijk op gang vanaf Frankrijk en verplaatste zich afgelopen nacht naar Italië en het zuiden van Zwitserland. Vocht vanaf de Middellandse Zee deed in sneltreinvaart sneeuwval ontstaan tegen het gebergte. Het ging bij momenten echt hevig te keer met een sneeuwintensiteit van meerdere centimeters per uur! Een tussentijdse conclusie is dat de eerste helft van november qua sneeuwval ronduit indrukwekkend verliep. En ook de tweede helft start op en top sneeuwrijk!


Veel verse sneeuw in Val d'Isere deze ochtend. Via Meteo Alpes.


Een dik pak verse sneeuw in Zermatt deze ochtend. Via @Zermatt


Sneeuwdump in Lienz gisteren. @Extremwetter.tv


Winterse zonderondergang in Saalbach Hinterglemm gisteren. @Saalbach


Wat een windercondities in Wolkenstein! 

De Alpen bevinden zich nog steeds aan de voorzijde van een trog die zich uitstrekt vanaf Groot-Brittannië tot over Noord-Afrika. Met een krachtige zuidelijke stroming wordt er aanhoudend vochtige lucht tegen de Alpen gestuwd: Südstau!


Bijna 80 cm verse sneeuw in de zuidwestelijke Alpen. (Piemonte.it)


De windstoten liepen langsheen de hoofdkam afgelopen nacht op tot boven 100 en lokaal zelfs 150 km/u. (Meteociel)

Sneeuwzone verplaatst zich naar het oosten
Deze ochtend zien we het zwaartepunt van de stuwing ongeveer ter hoogte van de centrale Alpen. Geleidelijk schuift het gebied met meest intense neerslag overdag naar het oosten waarbij de meeste neerslag zal vallen in en rond Südtirol. De sneeuwgrens varieert sterk met hoogtes rond 800-1000 meter aan de westzijde van het neerslaggebied en tot 1600-2000 meter in het uiterste oosten. De interactie met de isothermie (neerslagafkoeling) kan lokaal bovendien nog variaties doen optreden waardoor we best gewoon de webcambeelden goed in de gaten houden! In de gunstige stau gebieden verwacht ik tot en met vanavond nogmaals 50-100 cm. Er is een groot contrast met de oostelijke noordkant van de Alpen waar de föhn tot ver in de namiddag nog zon en vrij zachte temperaturen zal geven. Hier zal de sneeuw op lagere hoogte het snel moeilijk krijgen. In de westelijke Alpen blijft het vandaag droog met mooie opklaringen. Daar is het wel enkele graden frisser. 


De zuidoostelijke Alpen krijgen vandaag volop regen en sneeuw. @Wetteronline


Het zwaartepunt van de zuidelijke stuwing verschuift vandaag geleidelijk naar het oosten. 

Morgen betrokken aan de zuidkant met sneeuwbuien, noordkant droog
Vanavond verdwijnt de neerslag uit de Alpen via het oosten en is het tijdelijk droger over de hele boog. Echter, nog voor de middernacht zorgt een nieuwe stuw-episode alweer voor een opleving van de neerslag vanaf het zuidwesten. Die zal zich opnieuw vooral manifsteren aan de zuidkant. Daar blijft het ook morgen betrokken met lichte sneeuwbuien. De sneeuwgrens schommelt hier rond 800 meter in het westen tot 1500 meter in het oosten maar de hoeveelheden blijven wel beperkt (mag ook wel eens?). Aan de noordkant blijft het droog en föhnig met mooie opklaringen. Hier vriest het gemiddeld vana 1500-1600 meter. Een winterse dag dus! Aan de voorzijde van de trog verschijnt er zaterdagmamiddag een nieuw afzonderlijk lagedrukgebied. Dat zorgt tegen de avond voor bewolking vanaf de oostelijke Alpen met een nieuw actief neerslaggebied dat arriveert!


Aan de voorzijde van de trog verschijnt er zaterdag namiddag een nieuw apart lagedrukgebied. (Wetterzentrale)

Blijft het zondag sneeuwen?
Tijdens de nacht op zondag zorgt een actieve neerslagzone voor sneeuwval die zich vanaf het oosten Alpen-inwaarts uitbreidt. Te samen wordt er wel zachtere lucht aangezogen. Overdag breidt de neerslag zich nog verder uit maar opnieuw is de hoogste intensiteit voor de zuidkant. Algemeen geldt, hoe meer naar het oosten, hoe hoger de sneeuwgrens met daar lokaal tijdelijk pas sneeuw boven 1600-2000 meter. In het westen van Zwitserland daarentegen zal de sneeuwgrens nog ruim beneden 1000 meter liggen. Tegen de avond zakt de sneeuwgrens in het oosten ook weer een paar 100 meter maar dan is de meeste neerslag wel gepasseerd. In de Franse Alpen blijft het waarschijnlijk de hele dag droog met zonnige perioden. 


Zondag krijgen de Alpen alweer met neerslag te maken vanaf het ZO. De sneeuwgrens ligt in het oosten wel beduidend hoger. (Wetteronline)

Wat wordt het volgende week?
Maandag lijkt het alvast droger te blijven. Voor dinsdag berekenen de weermodellen alweer een nieuwe Südstau episode met intense sneeuwval. Vanaf woensdag lijkt de trog dan wat meer op te schuiven naar het westen waardoor de Alpen in de aanvoer komen te liggen van zachtere lucht. Mogelijk betekent dat een overgang naar zachter en droog weer. Er zijn echter nog genoeg weermodellen die een verlenging van het koelere en wisselvallige weer ondersteuen. Het is dus zeker nog niet geklonken en we analyseren de komende dagen zeker! Eerst maar weer eens genieten van de webcambeelden bij een lekker kopje koffie! 


Volgende week zou de nulgradengrens duidelijk stijgen aan de centrale noordkant van de Alpen. (Meteociel)

Veel sneeuw in de Pyreneeën
Aangezien vorig jaar bleek dat er ook volgers van Sneeuwhoogte.nl naar de Pyreneeën op reis gaan en dat dit aantal elke jaar toeneemt kijken we vanaf dit jaar ook af en toe naar dit gebergte. De trog boven West-Europa die momenteel en afgelopen dagen sneeuwval heeft gegeven in de Alpen heeft ook in de Pyreneeën voor veel sneeuw gezorgd. Bovendien was de aangevoerde lucht hier nog een tikkeltje kouder waardoor het gemiddeld al vanaf 1000 meter (en lager!) tot sneeuwvall is gekomen. Vandaag en ook komend weekend moeten voornamelijk de westelijke Pyreneeën rekening houden met wisselvallig weer en sneeuwval van betekenis. De oostelijke gebieden, en zeker de zuidkant, houden het merkbaar droger. 


Wat een wintercondities bij de Tourmalet (Pyreneeën). 


Op 1500 meter ligt er gemiddeld 50-70 cm sneeuw maar ook daaronder ziet het al wit. November verloopt zeer sneeuwrijk in de Pyreneeën! @Kachelmannwetter

Een fijne vrijdag nog vanuit een koud en grijs Brussel (2-3°C). Morgen is Michael er weer met meer weer!


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Dries Livigno

Dag Lander, niet goed kunnen slapen met al dat sneeuwgeweld?❄️❄️❄️❄️❄️
Het wordt terug een dag om van te smullen voor de sneeuwfanaten.
In Livigno is het alvast te keer aan het gaan met een 4-tal cm per uur tot deze middag.

Dries Livigno | 15-11-2019 - 07:32

Michael Gerritsjans

Helaas staat er voor het dal in Sölden wel veel regen in de boeken. Of komt dat misschien niet uit? (wishfull thinking haha)

Michael Gerritsjans | 15-11-2019 - 07:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De sneeuwgrens gaat inderdaad omhoog daar..!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 09:35

Michael Gerritsjans

20 december is mijn eerste skidag van het seizoen in Sölden, ik ga er vanuit dat het goed komt : - )

Michael Gerritsjans | 15-11-2019 - 09:39

Kristof Vanden Berghe

Wij komen aan op 28dec... hopelijk in een wit dal! Duimen maar!

Kristof Vanden Berghe | 15-11-2019 - 12:51

Michael Gerritsjans

Ik ben de 24ste terug, mijn voornemen is dan n korte update van de situatie ter plekke te plaatsen

Michael Gerritsjans | 15-11-2019 - 15:27

cornelia kegge

Dag Lander,

Het lijkt dat de Haute Savoie er een beetje bekaaid vanaf komt.

Flaine en omgeving.

Vriendelijke Groet

cornelia kegge | 15-11-2019 - 08:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Klopt, die regio ligt in de schaduw van de hoofdkam en houdt het voorlopig droger!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 09:00

Daniel Van

Goedemorgen, mooie berichten! Gelukkig gisteren ook in Frankrijk sneeuw gevallen. We gaan met oud-nieuw naar Valfréjus, lijkt daar toch wat matig te zijn met de sneeuwval tov rest. We hebben nog ruim een maand en qua hoogte zal het goed moeten komen!

Daniel Van | 15-11-2019 - 09:00

Henrik Mulder

Goeiemorgen, het dump momenteel als een malle aan de zuidkant. Check deze cam van het Lucknerhaus, bij de Grossglockner (Ost Tirol).

Foto bij weerbericht reactie 66623

Henrik Mulder | 15-11-2019 - 09:09

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Prachtig om te zien Henrik!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 09:10

Dries Livigno

Livigno is aan het dicht 🌨

Foto bij weerbericht reactie 66625

Dries Livigno | 15-11-2019 - 09:29

Gerrit Lachaert

Vorig jaar was het bidden tot begin februari voor een dump in de Dolos. En kijk dit jaar... livecam van Colfosco, Alta Badia.

Foto bij weerbericht reactie 66628

Gerrit Lachaert | 15-11-2019 - 09:43

Michael Colfosco

Inderdaad Gerrit, vorig jaar was het billenknijpen. Momenteel nauwelijks zicht via de webcam. Hier de webcam in Colfosco, Passo Gardena. Het gaat tekeer als een malle 🤗🤗❄❄

Foto bij weerbericht reactie 66629

Michael Colfosco | 15-11-2019 - 09:54

Michael Colfosco

Dan maar even eentje van gisteren. Om je vingers bij af likken. De Dolo's op zijn mooist 😉

Foto bij weerbericht reactie 66630

Michael Colfosco | 15-11-2019 - 09:57

Michael Gerritsjans

Wat n bijzonder gebied is dat joh; Val Gardena en omgeving. Vorig jaar voor het eerst geweest; er lag niet heel veel sneeuw en het was extreem warm (op de Seiser Alm voor mijn gevoel ruim boven 10 graden, in de zon misschien wel richting 20) en toch super kunnen skien! Met name op de Sella Ronda.

Michael Gerritsjans | 15-11-2019 - 11:35

Marianne Siusi

Ook gisteren, Arabba (van website).

Foto bij weerbericht reactie 66644

Marianne Siusi | 15-11-2019 - 12:47

Michael Colfosco

Ja, die Italianen zijn kunstenaars 👍

Michael Colfosco | 15-11-2019 - 15:11

Sneeuwhoogte.nl | Michael

#EINSATZINFO: FF Wolkenstein - 14.11.19 - 15.24 - Verkehrsunfall - incidente stradale - im Einsatz mit Rettungsdienst und Behörden. 😬😬😬🇮🇹

Foto bij weerbericht reactie 66631

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-11-2019 - 10:00

Emmy Dedeurwaerder

Hey Lander, bedankt voor uw mooie weerberichten. Telkens zalig om te lezen...
Wij gaan met de Kerst terug naar BellePlagne (La Plagne), maar volgens de laatste berichten blijft de sneeuwhoogte zelfs op die hoogte daar onder de meter... Kan dit kloppen? Of hoe zitten de voorspellingen voor het Tarantaise-gebied? Het lijkt wel of er overal veel sneeuw valt, behalve daar....

Emmy Dedeurwaerder | 15-11-2019 - 10:36

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja de Franse Alpen liggen wat in de schaduw van de bergen (droger). Er ligt echter nu al meer dan vorig jaar en op die hoogte zal dat niet snel wegsmelten. Zeker niet met wat kunstsneeuw erbij :) Hopelijk tegen Kerst een depressie boven Frankrijk met sneeuw vanaf het westen dan ;)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 10:53

Jeroen Heiden

Leuk om te zien dat er zoveel sneeuw valt, jammer alleen dat dat niet voor ieder gebied geldt, maar voor een beperkt gebied. Ik lees iedere dag met veel plezier jullie weersvoorspelling. Alleen wel even een reactie op onderstaande uit bericht van gisteren:
"Laten we nu geen paniekvoetbal gaan spelen. Verzachting werkt bij sommigen onder jullie misschien stress verhogend. Dit is een heel normaal verschijnsel. Kou vanaf november tot aan de kerst is nu eenmaal niet reëel. En kijk eens naar de huidige omstandigheden. De nu aanwezige en nog te vallen sneeuw vormen een prima basislaag voor de rest van het seizoen!"
Prima basislaag ok, enkel was dat vorig jaar ook zo in La Plagne. En uiteindelijk niets meer gevallen en keiharde pistes bovenin en gladde ijzige pistes onderin. Nu gaan we met kerst en zoals het er nu uit ziet (met de zachtere lucht in aantocht, en regen tot 2000m eind volgende week) gaat de geschiedenis zich herhalen.
Dit wilde ik even kwijt. Maak me namelijk toch wel druk. Misschien volgend jaar maar niet meer met kerst gaan.

Jeroen Heiden | 15-11-2019 - 10:43

Harry Verduin

Jeroen is nog een maand tot Kerst! Kan nog veel gebeuren hoor, als stroming west-noord-west wordt krijgt la plagne jackpot. In nabij gelegen val d'Isère is een pak gevallen je ziet hoe verschillend het is op korte afstand... Voor half november ligt er trouwens al goed veel Sneeuw in la plagne, er ligt gewoon elders veel meer dan normaal

Harry Verduin | 15-11-2019 - 10:50

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Er kan inderdaad nog veel gebeuren Jeroen ;) Het is moeilijk om in heel de Alpen veel sneeuw te geven, kan fysisch moeilijk.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 10:52

Steph Priem

Wel Jeroen dan raad ik u aan om naar Breuil-Cervinia te gaan, de laatste drie jaar rond 15/12 daar geweest en steeds sneeuw genoeg gehad.

Steph Priem | 15-11-2019 - 10:58

Jeroen Heiden

Thanks Harry voor je positieve reactie!
En Lander, mee eens. Maar La Plagne komt er toch wat bekaaid van af, vorig jaar ook.
Breuil-Cervinia? Hmm, misschien een idee.

Jeroen Heiden | 15-11-2019 - 11:16

Peter N

Dat lijkt me een goed idee Jeroen als het mogelijk is zou ik wat later in het seizoen gaan toch wat meer zekerheid wat de sneeuwhoogte betreft en minder stress:👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 15-11-2019 - 16:50

marc van de poel

De pistes in Zinal (Wallis) zijn tussen 2900 m en 2500 m al open ten voordele van trainingskampen. Maar wat een geweldige condities. Zelden gezien in de tweede week van November.

Foto bij weerbericht reactie 66638

marc van de poel | 15-11-2019 - 11:03

Michael Gerritsjans

Wat n geweldige piste!!

Michael Gerritsjans | 15-11-2019 - 11:37

marc van de poel

En dit weekeinde zouden het skigebied twee dagen open gaan voor het gewone publiek. (bron : www.remontees-mecaniques.net )

marc van de poel | 15-11-2019 - 11:06

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

La Norma:

Foto bij weerbericht reactie 66646

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 13:35

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Val Thorens :) :)

Foto bij weerbericht reactie 66649

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 15:55

Bregje van Ammers

Weet iemand of de skipas van Dolomiti superski ook voor een halve dag bestaat?

Bregje van Ammers | 15-11-2019 - 16:44

Peter N

Ja dat bestaat wel bregje vanaf 13.00 smiddags maar dan moet je wel elke dag opnieuw bij de kassa een kaartje kopen , en dan is het ook wat goedkoper. ⛷👍

Peter N | 15-11-2019 - 16:55

Janet Dolo

Hoi bregje, je hebt ook kleinere skipassen voor halve dagen daar! Een stukje van het gebied. Voor een halve dag een superskipas nemen lijkt me duur en hoeveel kilometer denk je dan te maken?

Janet Dolo | 15-11-2019 - 17:54

Peter N

Denk ook niet dat het de bedoeling is om de Sella ronda te gaan skiën of zo met een middag pasje.

Peter N | 15-11-2019 - 19:08

Dennis Dolomieten

Ja die bestaat

Dennis Dolomieten | 15-11-2019 - 19:21

Dennis Dolomieten

Het goedkoopste is als je bijvoorbeeld besluit je bestaande skipas verlengd met een halve dag. Een losse halve dag pas kopen is toch wel een stuk duurder

Dennis Dolomieten | 15-11-2019 - 19:23

Geert BERNAERT

Ieder jaar ga ik naar de Dolomieten, Toblach. In die 20 jaar zie ik enkel maar dat de sneeuw toeneemt in het dal waar vroeger voor kerst geen vlokje te bespeuren was. Verleden jaar een massa, keerzijde tegen de middag Zeer warme temperaturen. Dus ik ben van plan met mijn camper deze week voor drie weken naar daar te gaan waar nu in het dal 85 cm ligt en boven uiteraard heel wat meer. Is er kans dat door een andere luchtstroming de ganse sneeuwmassa wegsmelt?
Eigenaardig zie ik hier dat de minimum nachttemperaturen amper onder nul zijn terwijl ik telefonisch contact had vandaag en men zei me dat het tot -13 heeft gevroren.
Ga ik of niet? Foto’s of filmpjes volgen zeker! Geert

Geert BERNAERT | 15-11-2019 - 20:25

Harry Verduin

Gaan Geert en foto's posten! Geniet ervan ik zou er ook willen zijn !

Harry Verduin | 15-11-2019 - 21:09

Bregje van Ammers

Misschien komen we vroeg aan in La Villa en dan willen we de eerste middag alvast wat skiën in Alta Badia . Wij krijgen voor die week een kortingsdag van ons appartement. Maar daar komen we pas savonds. Ik vroeg mij daarom af of het handig is de eerste dag een skipas voor een middag te kopen en daarna een voor 6 dagen voor de prijs van 5. Of is een Dolomiti superskipas voor 7 dagen dan voordeliger?

Bregje van Ammers | 15-11-2019 - 23:43

Michael Gerritsjans

Gaan Geert!!

Michael Gerritsjans | 16-11-2019 - 07:58

Koen S

In het Westen van Oostenrijk sneeuwt het nog lekker (onverwacht) door! Hebben de buien een plotselinge lange adem gekregen Lander?

Foto bij weerbericht reactie 66655

Koen S | 15-11-2019 - 19:02

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Grote lokale verschillen momenteel maar ik zie inderdaad matige sneeuwval. De sneeuwgrens zakt ook terug :) Het zal nog wel een tijd duren vooraleer de sneeuw Oostenrijk en Italië verlaat en in het uiterste zuidwesten is het alweer aan het sneeuwen :D

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2019 - 19:07

Liesbeth Eykens

Bedankt Lander en Michael om de Pyreneeën mee in het weerbericht op te nemen!!

Liesbeth Eykens | 15-11-2019 - 19:33

Esther Sand

Ik sluit mij aan bij deze opmerking. Viva Andorra !

Esther Sand | 16-11-2019 - 06:32

Henrik Mulder

In Ost Tirol zitten 4500 mensen zonder stroom en vliegen ze met helikopters laag over de bomen om de sneeuw eraf te krijgen. Zie:
tirol.orf.at/stories/3021758/

Henrik Mulder | 15-11-2019 - 20:48

Erik T

Foto bij weerbericht reactie 66664

Erik T | 15-11-2019 - 22:04

Ruba

Ze gaan er tegenaan daar, hé Erik. Skiseizoenopening gisteren met Kaiserwetter, vandaag zware sneeuwval, al 70 cm, en de komende paar dagen nog meer dan 2 meter extra. Als je daar opgesloten zit....

Ruba | 15-11-2019 - 22:09

Ruba

Foto bij weerbericht reactie 66665

Ruba | 15-11-2019 - 22:07

Mark (& Monique)

Vrijdag die kant op 🤨

Mark (& Monique) | 15-11-2019 - 22:41

Henrik Mulder

Neerslag signaal voor Val Gardena voor as zondag gaat letterlijk door het dak, bizar!

Foto bij weerbericht reactie 66667

Henrik Mulder | 15-11-2019 - 22:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Bizar! Morgen meer........

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-11-2019 - 23:02

Dennis Dolomieten

Echt Bizar idd, zie je zelden volgens mij. Wat staat er te gebeuren?

Dennis Dolomieten | 15-11-2019 - 23:39

Guido van Wegen

Kan niet wachten tot de nieuwe foto's!

Guido van Wegen | 16-11-2019 - 07:59

Dennis Dolomieten

Sölden vandaag ook alweer 60cm sneeuw erbij.

Foto bij weerbericht reactie 66671

Dennis Dolomieten | 15-11-2019 - 23:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord