Winter gaat het moeilijk krijgen

Weersituatie algemeen
Een hogedrukgebied trekt de komende 2 tot 3 dagen vanaf Scandinavië via Polen naar west Rusland. Tegelijkertijd koerst een depressie boven midden Italië via Griekenland naar Turkije. Met een noordoostelijke hoogtestroming stroomt nogmaals een portie zeer koude lucht over de Alpen uit. In het weekend draait de hoogtestroming geleidelijk naar west tot zuidwest en daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. In de loop van zondag kan een storing vooral in de westelijke Alpen wat verse sneeuw gaan opleveren.

Waarschuwingen: Afnemend lawinegevaar naar niveau 1 tot 2 (groen-geel), plaatselijk nog niveau 3 (oranje)

Weerpraatje
De foto's die gisteren onder andere via de APP toe gezonden werden lieten vooral heel veel zon zien en samen met de verse sneeuw van de afgelopen die er her en der is gevallen  gewoon prima omstandigheden in vrijwel het gehele Alpengebied. Slecht hier en daar werd de zon gefrustreerd door wat meer bewolking en vooral ook mist en Hochnebel welke vanuit het noorden kwam opzetten. Vooral het noorden van Zwitserland had reeds in de ochtend te maken met deels dichte mist die gaandeweg de dag alleen nog maar dikker werd. Mist en Hochnebel zullen vandaag nog meer dan gisteren een thema zijn waarbij het in het gehele Alpengebied ook nog een stuk kouder wordt. 


Over zon niets te klagen gisteren in een groot deel van de Alpen en zoals ook hier in het
Oostenrijkse Hinterglemm

Vandaag start de dag weer ronduit "frisjes" met op uit uitgebreide schaal matige tot strenge en hier en daar zeer strenge vorst. Vooral in de hoger gelegen dalen van Zwitserland kon het afgelopen nacht onder een heldere hemel en met weinig wind boven de sneeuw weer flink afkoelen en net al de voorgaande nacht daalde het kwik lokaal tot 25 a 26 graden. Ook flink koud was wederom in het in het Zwitserse Engadin waar op grotere schaal temperaturen tot -15 en -20 graden werden genoteerd en ook op dit moment vriest het bijvoorbeeld in St Moritz nog een graad of 20. Tijd dus dat de zon erbij gaat komen en de boel een beetje gaat opwarmen, wel zo lekker !

Inmiddels heeft zich boven de centrale Middellandse Zee heeft zich een lagedrukgebied genesteld wat vooral aan de oostelijke Alpenzuidkant nog wat bewolking veroorzaakt waaruit hier en daar neerslag kan vallen. De grootste kans op neerslag maken de zuidoostelijke Alpen(zuiden Oostenrijk-Noord Italië) en ook op dit moment valt er bijvoorbeel in het zuiden van Karinthië wat licht sneeuw. In het uiterste zuiden kan in de de lagere delen ook natte sneeuw en zelfs wat regen vallen. Ook het Zwitserse Tessin kan aanvankelijk nog met wat bewolking te maken hebben maar in de loop van de dag klaar het hier net als in de rest van de westelijke Alpen(zuidkant steeds meer op) Neerslag wordt er daar niet verwacht.


Unten grau, oben blau; Hochnebel nadert vanuit zuid Duitsland. Prachtig Hochnebelmeer
boven Schwangau (Allgäu) in het zuiden van Beieren

Terwijl de zuidelijke Alpen met de invloed van de Middellandse Zee depressie "worstelen" dringt vanuit het noorden geleidelijk koudere en ook steeds vochtigere lucht de Alpen binnen. Aanvankelijk ligt de bovengrens van de koude vochtige lucht nog rond de 1200 tot 1400 meter maar deze stijgt in de loop van de dag met het binnen dringen van de koudere lucht tot 1400 a 1500  en in het noorden tot 1500 a 1800 meter. Met het toenemen in hoogte van deze koude grenslaag kan er vooral aan de noordoostkant van de Alpen wat lichte sneeuw of motsneeuw uit de bewolking gaan vallen. Meer naar het westen en zuidwesten zal het waarschijnlijk niet tot sneeuwval komen en  deels kan ook de zon nog door de wolken(velden) of Hochnebel heen prikken of is het er gewoon zonnig. Met een stevige tot harde noordoosten wind (Bise) is het vooral onder de Hochnebel kil en koud. Het nulgradenniveau bevindt zich aan de grond, buiten de Hochnebel en mist rond de 1000 meter. Koud is het ook in de bergen, op 2000 meter vriest het een graad of 6 en op op 3000 meter een graad of 20. Diegenen die de allerhoogste pistes gaan opzoeken moeten zich goed warm aankleden en vooral zorgen voor vooral ool goede gezichtsbescherming.

Zeer koud
Vrijdag verandert er maar bar weinig behalve dat het nog kouder wordt. Het is meest zonnig maar de gebieden aan de Alpennoordkant hebben we weer te maken met deels hardnekkige Hochnebel en laaghangende bewolking waaruit  wat nog wat lichte sneeuw vallen en mogelijk resulteert dat hier en daar in een paar centimeter sneeuw. De meeste zon is zaterdag weggelegd voor de bergen en de Alpenzuidkant. Met de noordoostelijke wind wordt vanuit het noordoosten zeer koude lucht aangevoerd en vooral in de oostelijke Alpen gaat het kwik flink onderuit met temperaturen die ook 1400 a 1500 meter niet meer boven de -10 a -14 graden uit zullen komen. Na een bitterkoude nacht met minima die tussen de -15 en -20 en in de hoger gelegen dalen -20 a -30 zullen mogen we zaterdag op veel zon rekenen. De Hochnebel trekt zich wat meer terug in de oostelijke Alpen met vooral de oostelijke Deelstaten kans op mist en Hochnebel en daar vinden we dan ook de laagste temperaturen en is het er mede door de venijnige oostenwind ijzig koud. Elders zal de zon naar hartelust schijnen en liggen de temperaturen op een wat hoger niveau.


GFS met de temperaturen op 1400 meter hoogte voor zaterdagochtend, vooral in het
oosten van Oostenrijk is het bitterkoud. Vanuit het westen zien we zachtere lucht naderen

Zondag opkomende sneeuwval, geleidelijk zachter
De al wat hogere temperaturen in de westelijke Alpen hebben te maken met een opkomende storing welke bij een depressie behoort die zaterdag ten zuidwesten van IJsland op de weerkaarten verschijnt. Met een kerndruk van 930hPA (extreem laag) is het een zeer actief exemplaar en het zal vanaf het weekend en ook de volgende week het weerbeeld in grote delen van Europa gaan beïnvloeden. Een eerste actieve storing zal in de loop van de zondag en in de nacht op maandag met bewolking en neerslag vooral de westelijke Alpen beïnvloeden en later op de maandag ook Oostenrijk. Met het naar het oosten doorschuiven gaat echter ook de er steeds meer uit. De meeste neerslag (sneeuw) lijkt dus te zijn voorbestemd voor de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. De sneeuwvalgrens ligt in de Alpen meest in de dalen, aan de Alpennoordkant kan ze tijdelijk stijgen tot 1000 meter. In het overgangsgebied tussen de koudere en zachtere lucht kan tijdelijk ook ijzel voorkomen. Met het instromen van zachtere lucht wordt het vooral in de bergen een stuk zachter. Richting de dinsdag zien we de luchtdruk weer flink stijgen en het hoog boven het Iberische Schiereiland gaat een verbinding aan met een ander hoog boven west Rusland. Het is dan droog en zonnig en de temperaturen kunnen nog weer wat winst boeken.Volgens het GFS zou het dinsdag gewoon droog moeten blijven met daarbij ook veel ruimte voor de zon. Het ECMWF berekent echter voor de dinsdag aan de noordkant van de Alpen wat neerslag (boven de 1000 a 1400 meter sneeuw) op het voorbij trekken van een storing (warmtefront) via Duitsland.


Volgende week een stuk zachter met goede kansen op prima "terrasjes" weer

Rond het midden van de week zien we dat het noordelijke deel van het hoog boven West Rusland zijn zwaartepunt wat verder naar het oosten verplaatst. Tegelijkertijd blijft het Spaanse deel quasi stationair op zijn plaats liggen en in samenspel met een Atlantische depressie met kern net ten zuiden van IJsland krijgen we te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijk hoogtestroming waarmee woensdag nog zachtere, van origine subtropische lucht, wordt aangevoerd. Op 1400-1500 meter gaat het kwik ondersteund door veel zon richting de 5 a 7 graden en het nulgradengrens moeten we dan ver boven de 2000 meter zoeken. Het ECMWF is wat minder optimistisch voor wat betreft de zon. Volgens dit model blijven vooral de noordelijke Alpen gevoelig voor de invloed van storingen (woensdag warmtefront, donderdag koufront) die meer bewolking en neerslag zullen gaan opleveren. Gezien de nog lange verwachting termijn zullen we dit nog maar even laten voor wat het is. Algemeen kunnen we stellen dat het in ieder geval een stuk zachter gaat worden. Richting het weekend naderen vanuit het westen nieuwe storingen die opnieuw bewolking en neerslag zullen gaan opleveren. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk weer wat kouder en de sneeuwvalgrens daalt weer tot circa 1000 meter.


ECMWF  met tegen het einde van de volgende week geleidelijk weer wat koudere setting

Samenvattend kunnen we concluderen dat we na 3 koude dagen in het weekend gaan evolueren naar belangrijk zachter weer waarbij de warmste fase rond het midden van de week zal liggen. In hoeverre storingen met meer bewolking de zon het moeilijk zullen gaan maken is nog onzeker. Richting het weekend dan geleidelijk weer kouder en toenemend onbestendig. Tot zover voor nu, fijne dag en tot morgen.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Bekijk hier de binnengekomen foto's uit de Alpen!

Wil je ook foto's uploaden vanuit je wintersportbestemming, download dan de app voor iPhone of Android.


 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Waarom lees ik niets meer over Nederland en de vooruitzichten?

Gast-1510 | 24-01-2013 - 11:29

Gast

Ben het met Gast-1510 eens.

Ik vind het jammer dat er zo weinig over het weer van Nederland wordt gesproken.Vorig jaar was er een totaal winterweerbericht apart voor Nederland.

Dat was super!!Dit jaar valt dit tegen.

Gast-1511 | 24-01-2013 - 11:39

Gast

Het is juist spannend om te weten...eergisteren stond het er ook niet bij. Ik heb het toen aan je gevraagd hoe het zit voor ons land. Graag je verhaal Johann. Groetjes.

Gast-1512 | 24-01-2013 - 12:45

Margot

he JohannBedankt voor je leuke weerbericht weer. Kan je me zeggen of we nog sneeuw krijgen in Grächen? We blijven tot volgende week woensdag.

Margot | 24-01-2013 - 12:53

Gast

Beste mensen,Dit is een wintersportwebsite!Jan

Gast-1514 | 24-01-2013 - 13:24

Gast

Voor de liefhebbers van het Nederlandse weer de grafieken staan op wintergek.nl

en anders weeronline kijken. Top weerbericht hier op sneeuwhoogte. de wintersportweer site.gr erik.

Gast-1515 | 24-01-2013 - 13:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 1510-1511 Gisteren nog uitgebreide verwachting over Nederland geschreven. Probeer dat meestal te doen als er aanleiding voor is. Vreemd om jullie reacties te lezen. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-01-2013 - 15:58

Johann

@Margot Ook ik kijk vol spanning uit naar wat vers wit spul hier in Termen (niet ver van Grächen). In eerste instantie gaan we ons focussen op zondag wanneer een front de westelijke Alpen binnentrekt. Een echte dump voor Oberwallis is helaas nog niet uit de kaarten op te maken. Overigens vanmiddag ook de ski's maar weer eens ondergebonden. Veel zon en prima (sneeuw) condities. Gr Johann

Johann | 24-01-2013 - 16:28

Johann

Gast 1511- Inderdaad hadden we vorig jaar een apart weerbericht gewijd aan het Nederlandse weer maar om diverse redenen hebben we besloten om dat dit seizoen achterwege te laten en ons primair te richten op het wintersport dan wel Alpenweer. Zoals Michael al schreef pakken we het Nederlandse weer erbij wanneer daar echt aanleiding toe is. Gisteren heeft Michael het Nederlandse weer nog uitvoerig toegelicht en het heeft niet veel zin omdat vandaag te herhalen. Gr Johann

Johann | 24-01-2013 - 16:32

Margot

Jullie hebben gelijk hoor. Nu het zondag gaat dooien is het weer in Nederland niet interessant meer.

Hier in Grächen ideale condities! Veel zon en goeie sneeuw.

Margot | 24-01-2013 - 16:43

Gast

@ johann, geeft aan dat er vele mensen een "goed gedetailleerd " weerbericht missen in de Lage landen.... Jullie geven er zoveel begrijpelijke detailinformatie bij, waar wij veel van leren en opsteken...echt waar, ik lees het elke dag , en hoewel ik nooit in de alpen kom leer ik ook daar veel van de vaak "speciale" toestanden die jullie zo goed uitleggen....Dat jullie ook over het weer in de Lage landen schrijven wanneer daar slechts aanleiding voor is ( heel koud, veel sneeuw,enz) is begrijpelijk....en bedankt daarvoor, maar ik zou het ook wel elke dag willen lezen, helaas liggen jullie prioriteiten elders....maar mooi werk van jullie, groeten uit een koud en zonnig Belgisch Essen .

Gast-1520 | 24-01-2013 - 16:56

Bertil Blaas

Johann/MichaelJullie weersvooruitzichten voor de gehele alpenregio zijn uitstekend in detail omschreven.

Al die gene die dergelijke info wensen over de lage landen kunnen meer dan in detail terecht op de buienradar.nl. Dan weet je meer dan genoeg.

Tav de gehele alpenregio weet ik even geen andere site die deze regio zo perfect beschrijft.!!Hoop dat het zo voort gaat.

Dank. Bertil

Bertil Blaas | 24-01-2013 - 17:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel voor de wederom positieve reacties! Johann en ik doen het steeds weer met heel veel plezier. En tav het Nederlandse weer zoals al is gezegd, het Alpenweer heeft een streepje voor omdat we inderdaad in eerste instantie de wintersportmarkt bedienen. Bij nieuwe Hollandse winterse impulsen zijn jullie de eerste die het hier kunnen lezen. Daar mogen jullie Johann en mij aan houden!:-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-01-2013 - 17:55

Johann

@All Toch even nog voor Nederland: Zaterdag trekt naar alle wrs een eerste storing Nederland binnen en deze zou enkele centimeters sneeuw kunnen gaan opleveren. Hirlam en ook het ECMWF (EC-MOS) komen met enkele uren sneeuwval. Voor het m.n.het westen is er ook een kans op ijzel ! Zondag dan intredende dooi en regen ! Gr Johann

Johann | 24-01-2013 - 18:06

Gast

Leuk voor te horen! :)

Gast-1524 | 24-01-2013 - 21:57

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord