Rustiger weertype in de Alpen

Dat waren een paar heftige dagen voor de zuidkant! Aanhoudende stuwing vanaf de Middelandse Zee zorgde voor intense neerslag en hoeveelheden tot meer dan 300 liter per vierkante meter. föhnstormen hebben daarbij geleid tot zeer hoge temperaturen aan de (westelijke) noordkant. Uiteindelijk zorgde het koufront in het westen echter voor een dalende sneeuwgrens waardoor er ook onder 3000 meter nog wat sneeuw viel. 

In Oostenrijk werd gisteren het oktoberrecord van 1970 verbroken. Het werd maar liefst 27.8°C door de föhn!


Het oktoberrecord van oktober 1970 werd gisteren verbroken in Oostenrijk. (Wetter.orf)

Vandaag en morgen krijgen de Alpen rustiger en droger weer maar donderdag is het alweer prijs voor de zuidkant. Nadien geven de weermodellen een indicatie voor beduidend koeler weer na/vanaf het weekend. We doen een voorzichte vooruitblik.


Overstromingen in Noord-Italië. In de regio rond Genua viel er 250 liter water per vierkante meter op 6u tijd. (@Pfister)

 
Uiteindelijk viel er in Frankrijk ook sneeuw. Deze foto is van Les Deux Alpes op 3200 meter. (MeteoAlpes)


Herfstkleuren in Les Arcs. Het is wachten op de sneeuw! 

Hogedruk brengt rustiger weertype
Een krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa brengt vandaag stabiliteit in de atmosfeer boven de Alpen. De laatste vochtige lucht wordt uitgeperst tegen de westelijke zuidkant maar elders blijft het droog. Op lagere hoogte kan er tijdens de eerste uren van de dag hochnebel aanwezig zijn maar vaak is het meteen zonnig. Dat is vooral het geval in de oostelijke Alpen maar die opklaringen zullen zich dus wel uitbreiden naar het westen. De aangevoerde lucht is van subtropische origine met een nulgradengrens die klimt tot ruim boven 3000 meter. Het slechte weer bevindt zich vandaag boven het zuidoosten van Frankrijk en boven de Pyreneeën waar er in de bergen boven 2800 meter tot 50 cm sneeuw kan vallen. 


Vandaag domineert hogedruk in de Alpen. (Wetterzentrale)

Zonnig met föhn op woensdag
De isobaren staan morgen weer dwars op de Alpen (ZO-NW deze keer) waardoor er een nieuwe föhn situatie ontstaat aan de noordzijde. In de Maritieme Alpen is wat neerslag mogelijk maar elders domineert de zon. Door de föhn stijgen de temperaturen aan de noordzijde tot 15-18°C op 1500 meter. Dat betekent dat de nulgradengrens schommelt rond 3500-4000 meter. 


Morgen komt de föhnwind tot een maximum. 


Het is morgen in grote delen van Europa (vooral het oosten) ruim zachter dan normaal. 

Donderdag weer wat neerslag
De lagedruk schufit weer wat meer op naar het oosten waardoor de Alpen weer meer vocht in hun aanvoerrichting krijgen. In de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen resulteert dit in een nieuwe episode met (lichte) stuwingsneerslag. Het ziet er wel naar uit dat de sneeuwgrens deze keer iets lager ligt. Dat wordt ook ondersteund door de sneeuwverwachtingskaart die meer verschillende kleurtjes heeft. Net zoals het de voorbije dagen het geval was houdt het grootste deel van de noordkant het wel droog en is het daar ook zachter. Het zou me niet verbazen als er weer een lokale 20-25°C uit de bus komt in de föhn-valleien...


Woensdagnacht en donderdag valt er weer wat sneeuw bij. 

Kouder op de lange termijn?
Het is allemaal nog ver en onzeker maar de weermodellen komen nu al enkele runs op een rij met een duidelijk signaal voor hogedruk op de noordelijke Atlantische Oceaan. Dat betekent dat een noordelijke luchtstroming tot stand komt boven West-Europa en er koele lucht uitzakt naar het zuiden. Of die lucht ook de Alpen zal bereiken en of er ook sneeuw zal vallen is voorlopig wel nog koffiedik kijken maar de kans zit er wel in. November zou dus zomaar met een ideaal scenario kunnen beginnen!


Mogelijk wordt het vanaf het weekend stelselmatig koeler. (Wetterzentrale - ECMWF)


Komt de koude lucht dichterbij na het weekend? (Wetteronline)

Ik zou zeggen, stay tuned en een fijne dinsdag. Morgen is Michael weer van de partij!

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Tobias Bijkerk

Leogang

Foto bij weerbericht reactie 65556

Tobias Bijkerk | 22-10-2019 - 10:06

marc van de poel

Mooie foto... Vanuit een wc?

marc van de poel | 22-10-2019 - 10:28

Peter N

Ben je nu al in de Alpen Tobias dat is dan al heel vroeg in het seizoen nu valt er nog weinig te skiën ⛷daar denk ik of ???

Peter N | 22-10-2019 - 11:18

Bertil Blaas

👍👍 mooi origineel

Bertil Blaas | 22-10-2019 - 11:55

Tobias Bijkerk

Correct!!

Tobias Bijkerk | 23-10-2019 - 07:27

Bart Debaere

Goeiemorgen Lander, weerom een klaar en duidelijk weerbericht. Die temperaturen zijn toch niet meer normaal deze tijd van het jaar. We verlangen allemaal die sneeuwdump! Hopelijk is het in november zover! ❄️❄️⛷⛷☃️☃️

Bart Debaere | 22-10-2019 - 10:08

Peter N

Ja Bart daar kijken we allemaal naar uit maar we gaan weer duimen en afwachten. 👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 22-10-2019 - 11:20

Niels  van Bockel

Pfff Moet er toch iet aan denken die warme Föhn wind.. 🥵 Stel je voor dat dat in Nederland gebeurt.. Heb je 29 graden in oktober..🥵

Niels van Bockel | 22-10-2019 - 11:42

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Kriebelende beelden uit de Pyreneeën momenteel!

Foto bij weerbericht reactie 65563

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 22-10-2019 - 14:33

Peter N

Ik hoop dat het witte goud gauw richting Alpen komt Lander :👉🌨🌨🌨🌨🌨🏔⛷😂😂😂👍

Peter N | 22-10-2019 - 14:54

Bart Debaere

Mooi zo en in Kitsbühel is het seizoen geopend: een skipiste met aan beide kanten het groene gras! Eerlijk gezegd geen mooi zicht.

Bart Debaere | 22-10-2019 - 16:22

Sjaak W

Als de weerkaarten niet meer veranderen tov nu zijn we eind volgende week eindeljk van die warmte af en kunnen overal de sneeuwkanonnen aan voor de eerste basislaag. Met een beetje mazzel ook nog een paar buitjes en👌👌

Sjaak W | 22-10-2019 - 19:47

Tobias Bijkerk

Mijn ouders! En ik mag live verslag doen haha

Tobias Bijkerk | 23-10-2019 - 08:04

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord