Zuidenwind voert vocht aan

De Alpen kampen nog steeds met een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroming die vochtige Middellandse Zeelucht aanvoert. In een smalle zone aan de zuidkant resulteert dit in een intense Südstau met aanhoudend neerslag en zelfs onweer. In de overige Alpenregio's blijft het gewoon droog met (föhn)opklaringen. 


Kitzbühel heeft gisteren de eerste pistes geopend. Dit is enkel mogelijk door het verzamelen van sneeuw na de winter. Nu wordt deze sneeuw terug uitgespreid in een groen landschap (snowfarming). 


Skiën in kaprun momenteel. @LiveUpdates

Vandaag veel neerslag langs de westelijke zuidkant
De stuwing die gisteren op gang kwam aan de zuidkant houdt vandaag aan. Met een persistente zuidelijke luchtstroming wordt er aanhoudend vocht vanaf de Middellandse Zee tegen de hoofdkam opgestuwd en ontstaat er neerslag. In de gunstige staugebieden (Ticino - Aosta - Piemonte - Lugano) is daarbij ook onweer mogelijk en lopen de totale neerslaghoeveelheden hoog op. Cumulatief verwacht ik daar vandaag 40-70 liter water per vierkante meter. Pas boven 3000 meter valt er sneeuw, dat is nog iets hoger dan gisteren. Aan de noordkant zorgt de zuidelijke wind voor föhnweer met brede opklaringen, droge lucht en relatief hoge temperaturen. De nulgradengrens ligt meestal rond 3400 meter.


Tot en met morgenavond gaat er nog bijzonder veel neerslag vallen aan de zuidkant. (Kachelmannwetter)

Morgen ook neerslag in het westen
Vannacht en morgen komt een koufront zich met het weerbeeld moeien. Dit front rukt op vanaf Frankrijk en zal vooral in de zuidwestelijke Alpen langdurige neerslag geven. Elders heeft de neerslag een meer buiig karakter. Met het instromen van koelere lucht ter hoogte van het koufront sneeuwt het in Frankrijk al vanaf 2500-2800 meter. Ook de zuidelijke stau houdt nog aan met daar nog steeds een sneeuwgrens rond 2800-3000 meter. Wie droog weer wil kan morgen de oostelijke noordkant opzoeken. Daar zorgt de föhn nog steeds voor opklaringen. 


De neerslaghoeveelheden lopen komende dagen hoog op. Vooral in het zuidwesten van Frankrijk en langs de grens tussen Zwitserland en Italië. 


Twee staugebieden op de weerkaart. (Wetterzentrale)

Dinsdag en woensdag droger, donderdag mogelijk weer een dump in het zuidwesten
Op dinsdag en woensdag kunnen de Alpen profiteren van hogedruk met droog weer en meer zon. Het is dan wel zacht met een nulgradengrens rond 3500 meter. Qua neerslag moeten we dan vooral de Pyreneeën in de gaten gaan houden waar mogelijk overvloedige regen en sneeuw! zal vallen. Donderdag schuift een lagedrukgebied weer iets meer op richting Italië en stijgt de kans op neerslag in de zuidwestelijke Alpen.

Een fijne zondag vanuit een voorlopig nog droog Merksplas. Tot morgen!

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Paul Bongers

Lander, nog altijd droog in Merksplas? In Limburg al hele tijd regen. Gelukkig niet zo extreem als in de Alpen. Ik hoop dat de ommekeer naar de 'echte' winter snel komt. Wat ziet alles er toch beter uit met een stralende 🌞, of een wit landschap❄!!!

Paul Bongers | 20-10-2019 - 10:54

Ischgl - Vincent

...stralende zon, EN een wit landschap Paul.
Het ziet ernaar uit dat we nog even geduld moeten hebben voordat Koning Winter zijn intrede doet. Het blijft nog ff te warm voor stralende, frisse winterbeelden. Wie weet wat ons nog allemaal te wachten staat.
Maar het is nog vroeg in het seizoen. “Kump good!!!”

Ischgl - Vincent | 20-10-2019 - 11:34

Paul Bongers

Jao jao weit ig oug waal😉

Paul Bongers | 20-10-2019 - 12:50

Ilco Valmeinier

In feb voor het eerst naar Frankrijk... heel veel zin in. Dus ook weer de voorpret volgen... ja ook wij hebben de “ziekte”. Iemand ervaring met Valmenier ?

Ilco Valmeinier | 20-10-2019 - 11:05

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja zelf 2 keer geweest, mooi gebied :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 20-10-2019 - 13:01

marc van de poel

Gaat helemaal goed komen.
Heb dat gebied verschillende keren bezocht, (voornamelijk gelogeerd in Valloire), de laatste 25 jaar. Ben er nooit ontgoocheld van terug gekomen.
Is voor Franse normen vrij modern, met o.a. een achttal snelle stoeltjes liften.
Er zijn bovendien twee nieuwe stoelliften geïnstalleerd : ééntje die naar respectabele hoogte van 2750m voert en ééntje in Valloire.
hiver.valmeinier.com/glisse/domaine-skiable/
Restaurant-op-de-berg Tip : Les Mérégers. Op de blauwe piste Selles in Valloire. Wel cash geld voorzien. Twee jaar geleden kon je er niet pinnen. De uitbater stelde die service voor deze winter in het vooruitzicht. Maar Fransen kennende...
Ook aan de 'front de neige' in Valmeinier zijn gezellige terrasjes.
Veel plezier.

marc van de poel | 20-10-2019 - 15:58

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Top deze uitgebreide reactie Marc👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-10-2019 - 17:46

marc van de poel

Dank U
De Maurienne vallei is mijn favoriete ski bestemming. In mijn ski-carrière ben ik toch al een keer of 30 in deze vallei geweest.

marc van de poel | 20-10-2019 - 20:42

Ilco Valmeinier

Dank je Marc voor de info en tips... klinkt super !

Ilco Valmeinier | 21-10-2019 - 03:12

Greet ☀️

Wij gaan dit winterseizoen voor het 12e jaar op rij naar ons geliefde Valmeinier/Valloire, waarbij we steevast logeren in Valmeinier maar genieten van de prachtpistes op Valloire. Een mooi gebied, voor elk wat wils, overzichtelijk en toch ook met langere pistes. En dit jaar kijken we int bijzonder uit naar de 2 nieuwe pistes op flank van Valmeinier. Dat we er weer een topweek zullen beleven staat buiten kijf! We tellen af naar 1februari 🤩

Greet ☀️ | 21-10-2019 - 08:22

Ilco Valmeinier

👍🏻

Ilco Valmeinier | 21-10-2019 - 09:39

Dennis  Dolomieten

Vorstgrens ligt erg hoog zeg voor deze tijd, mag nu snel kouder gaan worden.

Dennis Dolomieten | 20-10-2019 - 23:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord