Opkomende Südstau

De neerslagbom voor de zuidkant staat nog steeds op het Alpenmenu! Natuurlijk valt niet alle neerslag in de vorm van sneeuw. Daarvoor is het domweg nog te vroeg in het seizoen. Voor het hooggebergte is het gewoon pure winst. De gletschers zijn maar wat blij met de verse sneeuw!  Ondertussen blijft het voor de noordzijde lijdzaam toekijken. Zolang de wind in de zuidwesthoek gevangen zit, valt hier amper neerslag. De Oostenrijkse noordkant moet het meer hebben van een west tot noordwest stroming. Zit dat er binnenkort in voor Oostenrijk?


Deze fietsers in de Zwitserse Graubunden namen het er gisteren nog even van. In het weekend raad ik hier een fietstocht ten stelligste af ;-) @Alain Rumpf

In Cervinia Valtournenche / Ski Paradise blazen de sneeuwkanonnen al! Via @FB Cervinia Valtournenche

Toenemende bewolking zuidzijde
De bewolking neemt op de nadering van een frontensysteem in het zuidwestelijke Alpengebied steeds verder toe. De eerste neerslagsignalen zijn al zichtbaar. In De Franse Alpen en westen van Zwitserland vallen in de ochtend de eerste lichte buien. Later op de dag verspreid de neerslag zich verder richting de zuidelijke Wallischer Alpen en Tessin. De sneeuwvalgrens schommelt daarbij tussen de 2500 en 2700 meter grens. Aan de Oostenrijkse noordkant heerst een totaal ander weertype. De lucht is hier vanwege föhn verschijnselen veel droger. Dit betekent voor deze omgeving een duidelijke vriendelijker en zonniger weerbeeld.


Grondweerkaart van de Deutsche WetterDienst. In het zuidwestelijke Alpengebied komt een staufase op gang. Persistente hogedruk ten oosten van de Alpen blokkeert de doorkomst van het front richting Oostenrijk. WInd blijft in de zuidwesthoek plakken, met aanhoudende föhn voor oostelijke Alpengebied!

Südöhn heeft een lange adem. Zolang de wind in de zuidwesthoek zit, houdt Oostenrijk het grotendeels droog!

 

Weekend in het teken van stau en föhn
Het plaatje is ondertussen wel bekend. In vergelijking met de verwachting van gisteren is er niet veel veranderd. Aan de zuidzijde wordt het kleddernat. De zuidelijke Wallischer Alpen richting het westen van Tessin springen er daarbij uit. Hier kan tot en met maandag tegen de 200mm neerslag vallen. Verder oostwaarts pakken de Dolomieten ook wat neerslag mee, maar lang niet zoveel als het westen. De sneeuwvalgrens schommelt dit weekend ongeveer tussen de 2500 en 2800 meter grens. Dit betekent dus vooral veel regen. Sneeuw valt er pas in het hooggebergte. Oostenrijk ontspringt de regendans. De wind zit vastgeplakt in de zuidwesthoek. Hierdoor blijft de föhn hier aanwezig. Actieve neerslag kan vanwege het vastgeroeste luchtdrukpatroon Oostenrijk onmogelijk bereiken. Alleen zuid Oostenrijk / Karawanken / Julische Alpen pakken wat neerslag mee.


Opnieuw de meeste neerslag tussen Zermatt en Lugano. Opgetelde neerslag tot en met maandag. #ECMWF

Wat een verschil met de zuidwestkant. Oostenrijk blijft grotendeels droog. #föhn

Vooruitzichten
Op wat langere termijn ziet het er allemaal wat tam uit. De luchtdruk boven centraal Europa blijft relatief hoog. Actieve fronten en koudere polaire lucht blijven hierdoor op gepaste afstand. Een serieuze Wintereinbruch zit er dus nog even niet in. Maar waar praten we eigenlijk over. Het is pas 18 oktober. Het echte seizoen moet natuurijk nog op gang komen. De volgende 4 dagen is Lander er weer. Hij houdt allemaal het scherp in de gaten.

Een heel fijne dag nog en tot volgende week woensdag!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Goedemorgen Michael ja het zijn nog echt herfstachtig weersomstandigheden in de Alpen als ik het zo bekijk in jou weerbericht : dus moeten we nog maar even geduld hebben totdat koningwinter zich meld . Nog even een vraagje is dit weerbeeld van nu in de Alpen normaal of had het al een stuk kouder moeten zijn rond deze tijd van het jaar???. Gr. Peter 🏔⛷👍

Peter N | 18-10-2019 - 09:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Peter. Is heel normaal hoor voor de tijd van het jaar. Het is actueel zelfs iets zachter dan gemiddeld. Het serieuze Einschneien gebeurd meestal pas medio november en soms zelfs nog wat later.....😇👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2019 - 09:54

Peter N

Bedankt Michael we wachten het allemaal geduldig af. 👍👍

Peter N | 18-10-2019 - 11:12

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

We wachten rustig af tot medio november, alle sneeuw die nu valt is mooi meegenomen. Laat de echte basis maar in november komen.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 18-10-2019 - 12:47

Peter N

Ja Roland als we het zelfde weerbeeld als het afgelopen seizoen mogen krijgen ? dan hoor je mij niet klagen hoor Leuk hé al dat speculeren. 👉🏔⛷👍

Peter N | 18-10-2019 - 15:34

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Ja dat zal heel mooi zijn, alleen dan zonder die zeer warme week toen wij in Oostenrijk waren. Hadden zelfs in de nacht temperaturen boven nul. En daarom de blessure opgelopen.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 19-10-2019 - 09:27

Harry Verduin

Hopelijk valt sneeuw al van 2500m dat zou prima zijn voor de opening van Cervinia

Harry Verduin | 18-10-2019 - 16:37

Tobias Bijkerk

Goedeavond, vanaf morgen verse updates vanuit Leogang!

Tobias Bijkerk | 18-10-2019 - 22:50

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik kijk er naar uit! Hopelijk kan je toch al eens een vlok sneeuw meepikken :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 18-10-2019 - 23:15

Wouter van Groen

Ondanks dat er pas in november serieuze sneeuwval is, kijk ik toch al naar het weer en de webcams.

Wat hebben we er weer zin in!

Wouter van Groen | 19-10-2019 - 08:56

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord