Nazomers hoogtepunt

De warmte bereikt vandaag zijn hoogtepunt. Niet vreemd als je ziet waar de aangevoerde lucht oorspronkelijk vandaan komt. Noord Afrika! Maar aan alles komt een eind. Ook aan deze veel te warme episode. Vanaf dinsdag wordt het koeler en wisselvalliger. En als klap op de vuurpijl krijgen we rond volgend weekend misschien een serieuze sneeuwverassing. Hoe leuk zou dat zijn!


Lac du Chevril vorige week, met een schitterend uitzicht op Tignes! @NadineDespergne


Tegelijkertijd nazomer in de regio Livigno. Het verschil in weertype is groot in de Alpen. Via @FB Livigno

Thermometers lopen nog een keer flink op
Na het optrekken van wat lokale grondmist is de zon opnieuw prominent aanwezig. Het wordt zelfs nog iets zachter dan gisteren. In Amstetten (Nieder Osterreich) tikte de thermometer 24 graden aan. Het Zwitserse Wetzikon op 573m (Kanton Zürich) deed daar met 23,4 graden weinig voor onder. Ik verwacht vandaag dat waarschijnlijk ergens de 25 graden gehaald gaat worden!

Dinsdag koeler met veel regen en sneeuw
De zuidwestelijke Alpen krijgen rond het midden van de week een behoorlijk bak met regen te verwerken. De sneeuwvalgrens schommelt in de middag rond de 2600 à 2800 meter, maar daalt later op de dag vanuit het westen richting de 2000 meter grens. Dit betekent hogerop dus ook flink wat sneeuw. De vraag is alleen of de meeste neerslag dan al niet gevallen is. Dit wordt een waarschijnlijk een gevalletje "nowcasten". De regen / sneeuw concentreert zich vooral op de Aosta regio, Walliser Alpen en Tessin. Het ECMWF verwacht in deze regio tot en met woensdag tussen de 70 en 80 mm met zelfs uitschieters richting de 140 mm! Ik zeg met nadruk mm en geen cm want de meeste neerslag valt helaas in vloeibare vorm.


Het ECMWF model verwacht dinsdag / woensdag veel neerslag aan de westelijke zuidzijde!
 

Eind van de week serieuze sneeuwklapper?
Het vette sneeuwsignaal op de lange termijn staat nog steeds in de kaarten. Een venijnige hoogtestoring trekt volgens deze berekening over de westelijke Alpen zuidwaarts. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) liggen tegen die tijd loodrecht op het westelijke Alpengebied. En dat betekent maximale stuwing en dit geval ook sneeuwval! De aangevoerde lucht is er koud genoeg voor. neerslagafkoeling kan het laatste (witte) zetje geven! We gaan het scherp in de gaten houden. Eerst maar eens afrekenen met het huidige nazomerweer ;-)


Sneeuwkassa volgend weekend? Het ECMWF model denkt van wel!

Een heel fijne zondag en graag tot morgen!
Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

Goedemorgen Michael! Weer fijn om je berichten te lezen en die van Lander! Hopen maar weer op een sneeuwrijk seizoen!🤞Groeten Niels👋

Niels van Bockel | 13-10-2019 - 08:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

❄️😀👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-10-2019 - 10:10

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Hoe leuk zal het zijn als de eerste serieuze sneeuwval komend weekend erg echt komt. Dan is het begin net als vorig seizoen. En dan die lijn doorzetten. Alleen dan zonder die zeer warme periode toen wij in Oostenrijk waren.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 13-10-2019 - 09:13

Peter N

Laat die sneeuwklapper maar komen hoor het volgende weekend kijk er nu al naar uit. 👉🌨🌨🌨🌨🌨🏔⛷👍

Peter N | 13-10-2019 - 09:45

Paul Bongers

Ook in Nederland een nazomer hoogtepunt met bijna 25 graden...

Foto bij weerbericht reactie 65464

Paul Bongers | 13-10-2019 - 13:52

Joep Gokemeijer

Hopelijk komt die sneeuwklapper komend weekend, over 8 dagen de skies onder in Sölden, als het zo uitkomt treffen we het volgende week maandag 🎿🎿🎿

Joep Gokemeijer | 13-10-2019 - 20:04

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord