Goldener oktober weer

Een uitloper van het Azorenhoog zorgt vandaag en komend weekend voor mild hogedrukweer in de Alpen. De luchtstroming komt uit het zuid tot zuidwesten en uit die hoek moeten we niet meteen koud weer verwachten. We krijgen dus alsnog  "Goldener oktober" weer. Die termijn verwijst naar zonnig weer waarbij de verkleurende bergomgeving een gouden tint krijgt. 


Snappen jullie waar de term Goldener oktober vandaan komt? Vooral 's morgens kleurt de natuur nu vaak geel!


Prachtige herfstkleuren bij de Magdeburger. @Skiarktis

Zonnig en zacht alpenweer
De subsidentie van de hogedruk en de aanvoer van kurkdroge lucht zorgt vandaag in het hele ruim voor een prachtige najaarsdag. De zon domineert en krijgt amper concurrentie van wolkenvelden. Enkel aan de westelijke zuidkant zou er later een beetje stuwing kunnen ontstaan met wat wolkenvelden als gevolg. De aangevoerde lucht komt rechtstreek vanuit Noord-Afrika, over Spanje naar de Alpen en is zacht. De nulgradengrens klimt tot 3500-4000 meter waardoor de sneeuw van de voorbije dagen weer snel zal wegsmelten. Enkel op de gletsjers waar er een afkoeling van onderuit aanwezig is houdt de sneeuwlaag waarschijnlijk wel stand. In de grote valleien wordt het een graad of 18-20. 


De Alpen liggen vandaag in de aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten. (Wetterzentrale)

Ook komende dagen zacht weer
De drukverdeling boven Europa ziet er dit weekend vrij gelijkaardig uit. Zo wordt er nog steeds zachte lucht uit het zuidwesten aangevoerd en zorgt de hogedruk voor droog weer en opklaringen. Morgen krijgt de westkant wel te maken met iets meer wollkenvelden als gevolg van een zwakke stuwing maar neerslag zit daar zeker niet in. De vorstgrens ligt net als vandaag vrij hoog rond 3500-4000 meter. 


Een herfstige ochtend met sneeuw in de bergen gisteren in Lucknerhaus. 


De nulgradengrens ligt komende dagen hoog. (Meteociel)

Volgende week (licht) wisselvallig?
Maandag nadert een hoogtetrog van over Frankrijk en ontstaat er meer zuidelijke en vochtigere luchtstroming. Dat zou tegen de avond kunnen resulteren in stuwingsneerslag voor de zuidkant. Dinsdag en woensdag zouden dan meer wisselvallig verlopen. Het wordt dan ook weer enkele graden koeler. Op basis van de laatste weerkaarten zou de neerslag zich dan vooral focussen op de zuidkant met rechtstreekse aanvoer van vocht van de nog warme Middellandse Zee. Het Europese weermodel berekent nu cumulatieve hoeveelheden tot 100 mm. Een situatie die we de komende dagen zeker zullen opvolgen!


Volgende week mogelijk veel neerslag langs de zuidkant van de Alpen. (Wetteronline)


Volgende week zorgt een hoogtetrog-laag voor toenemende wisselvalligheid in de Alpen. (Wetterzentrale)

Zo, de komende dagen genieten van het prachtige herfstweer! Een fijne dag nog, morgen is Michael weer van de partij!

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Het is inderdaad een heel mooi gezicht die goud gele herfst plaatjes Lander: maar geef mij maar de plaatjes met het witte goud erop hoor,maar ja daarvoor moeten we nog even geduld hebben denk ik en trouwens het is nog heel vroeg in het seizoen . 👉🏔⛷👍

Peter N | 11-10-2019 - 10:53

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Klopt Peter, ik kijk ook nog liever naar een wit webcambeeld dan naar een geel webcambeeld. Maar elk seizoen heeft zijn charme!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-10-2019 - 10:56

Paul Bongers

Hoe warmer het nu is, hoe kouder het straks wordt. Het meerjarig gemiddelde moet toch gehaald worden! Deze theorie klopt waarschijnlijk niet, maar geeft mij wel houvast voor als de voorspellingen tijdelijk niet naar mijn zin zijn😉

Paul Bongers | 11-10-2019 - 11:05

Peter N

Zo is het Paul altijd positief blijven denken 👍

Peter N | 11-10-2019 - 12:30

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Dat witte goud komt vanzelf wel. Nu eerst genieten van de herfst, die kan ook heel mooi zijn, zoals de foto's laten zien.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 11-10-2019 - 12:40

Pieter Masson

nog 14 dagen tot de afdaling van sölden , hopelijk valt er nog extra sneeuw

Pieter Masson | 11-10-2019 - 14:00

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord