Wisselvallig Alpenweer

Ook van mijn kant welkom aan iedereen in dit nieuwe winterseizoen. Het is nog maar 5 oktober, het is nog vroeg maar onze goesting (zin) in het winterseizoen is bijzonder groot! Wordt het een sneeuwrijke winter? Dat is uiteraard de hamvraag waar we over 5 maanden wel een antwoord op zullen hebben. Samen met Michael zal ik jullie komende maanden door het winterseizoen gidsen met dagelijkse weerberichten!


Lichte sneeuwval deze ochtend bij de Rudolfshutte! 

Actieve straalstroom met wisselvallig weer
In tegenstelling tot de voorbije jaren is de herfst met echt herfstweer begonnen. Een actieve straalstroom zorgt vanaf de Atlantische Oceaan namelijk voor de aanvoer van depressies en bijhorende neerslagzones zorgen voor regen en sneeuw in de bergen. Afgelopen dagen leverde dat boven 2000 meter op veel plaatsen reeds een eerste echte keer wit goud op wat vooral voor de gletsjergebieden in deze tijd van het jaar zeer gunstig is. Samen met de sneeuwkanonnen zijn de condities daar nu gewoon top en het is echt smullen van de webcambeelden. 


De Alpen beginnen wit te kleuren! (NASA)

Sneeuwval in het oosten
Een dominerende noordwestelijke luchtstroming zorgt momenteel voor veel bewolking langs de noordzijde van de Alpen. In het westen blijft het overwegend droog maar meer naar het oosten zorgt de stuwing van koelere lucht voor buien en neerslag. De sneeuwgrens die daarbij initieel rond 2000 meter ligt zakt deze namiddag bij een stormachtige wind tot onder 1500 meter. 


Vooral de oostkant heeft vandaag te maken met regen en sneeuwbuien. (Wetteronline)i

Cumulatief kan er vandaag wel 5-20 cm sneeuw vallen in de bergen in de gunstige stau-gebieden, lokaal nog wat meer indien de buien blijven "plakken". Ten zuiden van de hoofdkam blijft het droog, zonnig en daar is het ook betrekkelijk zachter.


Vooral sneeuwval aan de centrale en oostelijke noordkant vandaag. 

Morgen start droog maar in de loop van de dag gaat het opnieuw regenen/sneeuwen
Het weer is eerst droog op de zondag maar het is wel overwegend bewolkt. Enkel aan de zuidkant zorgen de fohnopklaringen voor aangenaam najaarsweer. In de loop van de namiddag arriveert er dan een uitgebreid neerslaggebied vanaf het noordwesten met regen en sneeuw die zich langs de hele noordkant zal uitbreiden. De sneeuwgrens ligt daarbij initieel weer rond 2000 meter maar tegen de avond en tijdens de nacht op maandag zakt deze (ver) beneden deze grens. Deze keer mag bijna de hele noordkant van de alpenboog rekenen op 10-20 cm waarbij er uitschieters mogelijk zijn tot 30-40 cm. De bergen kleuren zo steeds meer wit! Op maandagochtend trekt het front ook over de zuidkant maar daar blijven de hoeveelheden eerder beperkt.


Tijdens de nacht op maandag kan wel eens op uitgebreide schaal gaan sneeuwen! (Wetteronline)

Volgende week
Het weer blijft goed op en neer gaan met betere dagen en wisselvallige dagen. Een volgende neerslagzone wordt voorzien op woensdag/donderdag met dan opnieuw sneeuw en regen. Nadien lijkt een hogedrukgebied meer grip te krijgen op het Alpenweer en zou er een stabielere en drogere periode kunnen aanbreken. We gaan de volgende dagen zien of deze tendens op de weerkaarten blijft staan!


Opklaringen na een beetje verse sneeuw bovenaan de Aletsch gletsjer. 

Voor zover een fijne dag en graag tot morgen!

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sander Dingemanse

Weer leuk om de wintersport weerberichten te lezen!

Sander Dingemanse | 05-10-2019 - 10:13

Cor Varkevisser

Goedemorgen Lander, welkom terug weer, ik ga eigenlijk nooit op wintersport maar vind het super om jullie te volgen, succes ermee.
Gr. Cor Varkevisser

Cor Varkevisser | 05-10-2019 - 10:35

Koen ⛷❄️ van de Pol

Dan zou ik toch maar een keertje gaan, is het mooiste wat er is ❄️

Koen ⛷❄️ van de Pol | 05-10-2019 - 11:13

Bas Mennink

Helemaal mee eens!

Bas Mennink | 05-10-2019 - 11:31

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Tof dat je er bij bent Cor!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 05-10-2019 - 13:47

Peter N

Maar als je toch een keer van plan bent om te gaan Cor kijk dan wel uit want je kan dan gelijk verslaafd raken aan de wintersport vakantie 👉🌨🏔⛷👍😂😂😂

Peter N | 06-10-2019 - 00:30

Bertil Blaas

Dag Lander,
Fijn weer je uitgebreide bericht te lezen. Lekker begin zo aanvang okt.
Thx.gr. 👍

Bertil Blaas | 05-10-2019 - 11:23

Bart Debaere

Goeiemorgen Lander, fijn dat je er weer bij bent! Op naar een winter zoals volgend jaar! ❄️⛷👍

Bart Debaere | 05-10-2019 - 11:46

Paul Bongers

Hey Lander, welkom terug op de app. Laten we hopen dat het een mooi winters seizoen gaat worden! Heerlijk om jullie( jij en Michael) weerberichten weer te lezen....

Paul Bongers | 05-10-2019 - 12:10

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Daar hoop ik ook op! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 05-10-2019 - 13:46

Marja  Skiër

Ha Lander is er ook weer bij, dan zijn we compleet! Laat de sneeuw maar komen en met alle berichten en reacties kunnen we allemaal de winter met veel plezier doorkomen. Voorpret is zo veel leuker met jullie erbij. 😁

Marja Skiër | 05-10-2019 - 19:13

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zalig om te horen Marja :) we doen ons best op er weer een topjaar van te maken!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 05-10-2019 - 19:18

Annet S

Vroeg me vanmorgen af wanneer sneeuwberichten weer zouden starten..en kijk daar..ze zijn er weer!
De mannen die ons zo fijn voorzien van alle ontwikkelingen😃 Dank voor jullie inspanningen komende tijd Michael en Lander!!

Annet S | 06-10-2019 - 09:34

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord