Herfstprik met een beetje sneeuw

Ook al beginnen we bij Sneeuwhoogte.nl pas in oktober echt aan het nieuwe seizoen, we blijven de weerkaarten in de Alpen elke dag volgen. Na de hete zomer (een meer uitgebreide terugblik volgt later) begint september alvast met een speldenprik van de herfst. Die wilt meteen laten zien dat de meteorologische zomer goed en wel voorbij is. 


De prachtige Mont Blanc gisteren ochtend. (Panocam)


Vandaag ligt de hoogtetrog met lagere luchtdruk nog ten noordwesten van de Alpen. Bron: Wetterzentrale

Vandaag nog warm, na de middag wisselvallig
De warme zomerse lucht ligt vandaag nog boven de Alpen met een nulgradengrens tussen 3500 en 4000 meter. Na een vrij zonnige start zal de bewolking tegen en na de middag snel toenemen vanaf het westen en arriveert de eerste neerslag in Frankrijk. Elders in de Alpen worden er met de nodige convectie buien gevormd die gepaard kunnen gaan met onweer. De sneeuwgrens ligt ruim boven 3000 meter waardoor het op de meeste plaatsen gewoon regent. Ook hagel is mogelijk tijdens de hevige buien. 


Deze namiddag wordt het weer in de Alpen erg wisselvallig met verschillende (onweers)buien. 

Morgen koeler en in de oostelijke Alpen een beetje sneeuw
De hoogtetrog trekt morgen over Centraal-Europa naar het oosten en neemt daarbij een portie koelere lucht mee naar het zuiden. Die koelere lucht zorgt ervoor dat de nulgradengrens een 500-1000 tal meter daalt en terechtkomt tussen 2800 langs het noorden en 3000-3500 meter elders. Vooral langs het oostelijke noordkant blijft het koufront met neerslag ook wat plakken waardoor daar de neerslag vanaf ongeveer 2500-2800 een winters karakter kan krijgen. Dat is vooral maandag namiddag en avond het geval wanneer de koelste bovenluchten passeren. De meeste neerslag is dan wel al gepasseerd waardoor ik enkel boven 3000 meter een accumulatie van enkele centimeters verwacht. Daaronder kan het tijdelijk wel wit worden maar zal het niet veel voorstellen. 


Er verschijnen terug sneeuwsignalen op onze verwachtingspagina!

Dinsdag en woensdag terug warmer, donderdag nieuwe sneeuwkans
Dinsdag en woensdag wordt het opnieuw flink warmer met een nulgradengrens die stijgt tot 3500 meter en meer. De zon komt er bovendien weer vaker door. De zomer geeft zich dus zeker nog niet gewonnen, het is immers ook nog maar begin september.. Echter, de weermodellen sturen donderdag aan op een nieuwe prik van de herfst met de aanvoer van koelere lucht en kans op wat sneeuw.  


De nulgradengrens gaat komende dagen mooi op en neer in de oostelijke Alpen. (Meteociel)

Zo, dat was het voor dit eerste (korte) weerbericht. Laten we hopen dat dit intermezzo van het droge en zachte weer een tendens is voor een sneeuwrijke winter! Een fijne dag nog en graag tot dinsdag. 


Lander van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.nl

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Goedemorgen Lander leuk dat je weer terug bent en gelijk met een duidelijk weerbericht . Laten we hopen op weer zo een mooi winterseizoen als afgelopen jaar: ik kijk al uit naar 1 oktober naar jullie dagelijkse weervoorspellingen want dan begint de winterse voorpret alweer. Groetjes Peter. N. ???⛷?

Peter N | 01-09-2019 - 09:06

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Gisteren terug gekomen van 3 heerlijke weken in SFL. Nog even nsgenieten van deze vakantie, en dan weer de voorpret naar de wintersport vakantie in Kleinarl. En nu alvast een kleinevoorproefje van de voorpret . Vanaf oktober weer dagelijks het weerbericht lezen. Alvast dank daarvoor Lander.

Foto bij weerbericht reactie 65175

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 01-09-2019 - 10:56

Henk Jongkind

Goedemiddag Lander,

Leuk dat er voor 1 oktober al iets te melden valt.
Zijn speldenprikken maar de winter komt dichterbij.
Op naar een mooie sneeuwrijke winter.

Gr

Henk Jongkind | 01-09-2019 - 15:15

Kristof Vanden Berghe

Fijn dat je terug bent!

Kristof Vanden Berghe | 02-09-2019 - 12:59

Dieter Dupon 🇦🇹

Fijn dat je terug bent! Na een maand in de Alpen, kijken we al uit naar onze eerste skireis in december!???

Dieter Dupon 🇦🇹 | 03-09-2019 - 00:33

Jolanda Kales

Leuk om alweer te lezen! Dit is toch echt voor mij een onderdeel van de wintersport voorpret!

Jolanda Kales | 05-09-2019 - 11:58

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord