Sneeuw voor zuidwestelijke Alpen

Weersituatie algemeen
Een actief lagedrukgebied trekt de komende 24 uur vanuit het noorden van Spanje richting de omgeving van Corsica. Het bijbehorende frontensysteem zal het weerbeeld in grote delen van de Alpen vrij nadelig gaan beïnvloeden. Vooral in de zuidwestelijke Alpen wordt vrij veel sneeuw verwacht, welke zich later oostwaarts over de zuidelijke Alpen zal gaan uitbreiden. De zuidwestelijke wind neemt vooral in de hogere gebieden flink in kracht toe en aan de Alpennoordzijde ontstaat een sterke Südföhn situatie.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 - 3 (geel-oranje) met in het zuiden van Karinthië lokaal niveau 4 code rood. Vooral in de Franse Alpen gladheid door sneeuwval en in de hoger gelegen gebieden kans op de vorming van sneeuwduinen.

Weerpraatje
Het was de afgelopen dag weer genieten geblazen in grote delen van het Alpengebied. Een overtrekkende rug van hoge luchtdruk was verantwoordelijk voor het schitterende weer waarbij de zon overvloedig scheen en het weer eens ouderwets genieten was. Op de @Sneeuwhoogte App kwamen dan ook de meest prachtige foto's binnen die lieten zien dat het voor velen onder U puur genieten was. Het was echter niet overal even schitterend wintersportweer want vooral in het het oosten van Karinthië en delen van de Steiermark was het onder invloed van een naar het oosten wegtrekkende storing grotendeels bewolkt en heeft het van tijd tot tijd nog even aardig doorgesneeuwd. We zagen gisteren vooral in de westelijke Alpen de hoge cirrus bewolking al weer flink gaan toenemen wat dan ook de voorbode is van een weersverslechtering die voor de Franse, Italiaanse Alpen en delen van Zwitserland op het programma staan.


Winterwonderland in de omgeving van Fiss gisteren via de @Sneeuwhoogte App

Weersverslechtering op komst
Het is spijtig om te moeten gaan constateren maar het roer gaat in grote delen van de Alpen de komende 24 uur radicaal om. Een actief lagedrukgebied trekt de komende 24 uur via de omgeving van Barcelona richting de westkust van Corsica en een bijbehorend warmtefront heeft zijn zinnen gezet op het westelijke Alpengebied! De bewolking wordt vanuit het zuidwesten uit dan ook dikker en dikker en de eerst sneeuwval heeft zich op dit moment al aangediend in grote delen van de Franse Alpen. Het zwaartepunt van de sneeuwintensiteit wordt nog steeds berekend op de omgeving van les Alpes Maritimes waarbij Isola 2000 en Le Sauze met ongeveer 1 meter neuschnee de komende dagen de ranglijst aanvoeren. Andere plaatsen die goed meedoen zijn het Zwitserse Sils, Silvaplana en de omgeving van St. Moritz met verwachte hoeveelheden die richting de 70 centimeter uitkomen.


lagedrukgebied dat het weer de komende dagen gaat verpesten

Met het naderbijkomen van het lagedrukgebied en het daarbij behorende warmtefront zal vanuit het westen het nulgradenniveau langzaam nog wat gaan doorstijgen naar hoogtes van tussen de 1500 en 1700 meter gemiddeld. De hieraan verbonden sneeuwvalgrens schommelt hierbij zo gemiddeld tussen de 1200 en de 1400 meter. In de lager gelegen gebieden van de Franse Alpen is dus in de warme sector tijdelijk ook wat regen mogelijk, maar hogerop valt gewoon een flink pak verse sneeuw! Naarmate de dag vordert zal de sneeuwval zich dan in de richting van de zuidelijke Alpen verder gaan uitbreiden waardoor het in die omgeving ook een flink stuk onaangenamer zal gaan worden. Blikvanger is vooral de zuidwestelijke wind die flink in kracht zal gaan toenemen waardoor het ook voor het gevoel een stuk kouder aanvoelt.


Strakblauwe hemel in Ischgl gisteren via de @Sneeuwhoogte App

Betere condities voor de oostelijke gebieden
Terwijl het weerbeeld dus in de westelijke en zuidelijke Alpen aanzienlijk aan het verslechteren is mogen de oostelijke Alpen zich nog verheugen op tamelijk goede weersomstandigheden. Na een vrij koude nacht, waarbij het kwik lokaal flink is onderuit gegaan, heeft men hier namelijk nog te maken met de positieve invloed van de mobiele hogedruk-rug die langzaam in activiteit afnemend verder oostwaarts wegtrekt. Aanvankelijk nog veel zon dus alhoewel hier later op de dag de hoge bewolking ook gestaag verder zal gaan toenemen. In de nacht van zaterdag op zondag zal vooral de zuidelijke wind flink in kracht gaan toenemen en komt langzaam maar zeker een vrij sterke Südföhn op gang, die zich hier vooral op zondag flink zal doen laten gelden. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam zal de zuidelijke vochtige luchtstroming die tegen de Alpenzuidzijde aan botst de neerslag geleidelijk een flinke "boost" gaan geven en ontstaat een zogenaamde dynamische stuw situatie.


Opstekende Südföhn in het weekend

Verdere vooruitzichten
Na het weekend is en blijft het onder cyclonale invloeden vrij wisselvallig wintersportweer met periodieke sneeuwval voor het gehele aandachtsgebied. In de loop van maandag nadert vanuit het westen weer een portie met koudere lucht, waardoor de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen ook weer flink zal kunnen gaan dalen. Rond het midden van de week komt er wederom een oostelijk stromingspatroon op gang waarbij de beste zonkansen voor de westelijke berggebieden zijn weggelegd. Een wat langdurigere stabiele periode zit er op basis van de laatste gegevens echter nog steeds niet in, maar betekent tegelijkertijd vanwege de luchtdrukpatronen wel aanhoudend winterweer voor ons eigen Nederland!

Sauerland en Belgische Ardennen
In het Sauerland zijn de condities op het ogenblik vrij goed en zijn er volop mogelijkheden rond de omgeving van Winterberg en Willingen. Ook in de Ardennen zijn er voor de langlaufers onder ons wat mogelijkheden ontstaan. Er zijn in de omgeving van Chimay-Riezes, Spa, en Vresse-Sur-Semois loipes uitgezet, dus mocht U langlaufliefhebber zijn....pak Uw kans zou ik zeggen.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Geen update voor benelux?

Gast-1445 | 19-01-2013 - 10:45

Gast

Want ik ben serieus benieuwd :)

Gast-1446 | 19-01-2013 - 10:45

Gast

ken er nog 1...

Gast-1447 | 19-01-2013 - 10:47

Gast

Ja ik zou ook wel willen weten wat de Benelux gaat doen (Nederland)

Gast-1448 | 19-01-2013 - 10:51

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Excuses van deze kant. Vanwege een technische storing is het Benelux verhaal niet meer te plaatsen. Alle data is helaas verloren gegaan en het ontbreekt mij aan tijd om het opnieuw te plaatsen. Gr Een teleurgestelde Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2013 - 10:52

Gast

... darn.. en ik zat er al 2 uur op te wachten. Morgen beter.

Gast-1450 | 19-01-2013 - 10:58

Gast

Is het mogelijk in jullie prima en uitvoerige weerberichten zo nu en dan de Dolomieten als aparte regio te behandelen?

Dank,

Meijer

Gast-1451 | 19-01-2013 - 11:04

Gast

Wellicht dan nog een korte prognose voor de Benelux, wat zijn de kansen in en na het volgende weekend?

Gast-1452 | 19-01-2013 - 11:39

Gast

Het blijft sowieso nog een week winter in de lage landen. Zie wel dat de pluim een stuk onzekerder is geworden. Wat is jullie visie?Groet Alex

Gast-1453 | 19-01-2013 - 11:57

Gast

Hallo, ik heb een vraagje ik ga over 4 weken naar flachau maar er ligt 50 cm in het dal en 165 cm op de berg vorig jaar was dat veel meer. De vooruitzichten geven ook niet aan dat er nog super veel gaat vallen, maar denkt u dat er nog een goede kans is op een paar tientallen cm meer sneeuw??

Gast-1454 | 19-01-2013 - 11:57

Gast

Komt er geen weerbericht voor Nederland?

Gast-1455 | 19-01-2013 - 12:34

Gast

@Gast-1454 Vorig jaar was wel heel bijzonder, je kunt het beste kijken naar de sneeuwhistorie van Flachau. Dan kun je tot de conclusie komen dat dit hele normale aantallen zijn voor Flachau.

Ik vraag me af waarvoor u nog meer sneeuw had gewilt?, 1 meter 65 is echt een hoop sneeuw hoor.Men verwacht daar a.s. vrijdag wel een leuke hoeveelheid sneeuw, mr dat is nog ver weg ;)

Gast-1456 | 19-01-2013 - 18:56

Bertil Blaas

Hoi MichaelAlhier te Nauders/Rechen is deze middag een enorme zuidenwind opgekomen. Ik zou zeggen stormachtig. Alles stuift en nu in de avond wat sneeuwval erbij. Portie hondenweer.Groet Bertil

Bertil Blaas | 19-01-2013 - 20:31

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Bertil. Luchtdrukdalingen aan de Alpenzijde zorgen voor een sterke gradiënt en flink aantrekkende zuidelijke wind. Er komt een krachtige Südföhn te staan. Zie ook de föhndiagram in het weerbericht. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2013 - 21:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Vanmorgen ging er iets mis met het plaatsen van het Winterweerbericht tav Nederland. Alle geplaatste data ging verloren en het ontbrak Johann en mij aan tijd om een nieuw bericht te plaatsen. Erg vervelend maar het was even niet anders helaas. De komende dagen gewoon weer de Hollandse winteranalyse hier op Sneeuwhoogte.NLTipje van de sluier. GFS laat het op de lange termijn een beetje afweten terwijl het ECMWF de winter aan het eind van de verwachtingstermijn meer kansen geeft. Na een tijdelijke verzachting zijn er signalen dat de winter na volgend weekend ijzig terugkeert. Wordt vervolgd :-)Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2013 - 22:01

Gast

Hier in België wordt het spannend want morgen komt er ofwel een pak sneeuw of ijsregen tgv een portie zachtere lucht op 1000 m hoogte. Na de doortocht weer opnieuw kouder... Ben benieuwd!

Gast-1460 | 19-01-2013 - 22:44

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord