Vanuit het westen aanzienlijk zachter

Weersituatie algemeen
Tussen een hogedrukgebied nabij het midden van Zweden en lagedrukgebieden die zich meer ophouden rondom de Middellandse Zee hebben grote delen van Europa te maken met een oostelijk stromingsregime, waarmee koude continentaal polaire lucht wordt aangevoerd. Een complex lagedrukgebied met de hoofdkern nabij Madeira trekt oostwaarts richting het zuiden van Spanje en het bijbehorende warmtefront zal later met hogere temperaturen het weer in de Alpenregio gaan beïnvloeden.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 - 3 (geel-oranje) met in het zuiden van Karinthië lokaal niveau 4 code rood.

Weerpraatje
De kou in de Alpenlanden heeft inmiddels zijn hoogtepunt bereikt en vanuit het westen is aanzienlijk zachtere lucht naar de berggebieden onderweg. Maar voordat de imposant koude lucht verdreven wordt ging gisterenochtend de diepvries nog even lekker open. Op de toppen van de Jungfraujoch (3580m) bleef het kwik steken bij een ijzige -27,7 gr C. Ook de bergtoppen van de Mittelallalin (3500m) en Görnergrat (3130m) deden lekker koud mee met respectievelijk -27,1 en -24,9 gr C! Dit zijn toch indrukwekkend lage waardes en zeker in combinatie met de wind kunnen met gemak bevriezingsverschijnselen gaan optreden. Maar zoals ik al aankondigde is er een portie aanzienlijk zachtere lucht naar de Franse Alpen onderweg, waarbij de temperatuur vanuit de westelijke Alpen op de hoger gelegen niveaus met gemiddeld een graad of 7 zal gaan stijgen. Deze mildere lucht zal dan op vrijdagnacht vanuit het westen ook de oostelijke Alpen gaan binnenstromen.


Omgeving van Meribel Mottaret lag er gisterenochtend zeer fraai bij! @Sneeuwhoogte App

Terwijl het weer in de Alpenregio dus tijdelijk wat zal gaan verzachten hebben andere delen van Europa te maken met een onvervalste koudegolf. De criteria voor een koudegolf zijn: 5 aaneengesloten ijsdagen (max temp niet boven 0 gr C) met daarbij minstens 3 nachten met strenge vorst (-10gr C of lager).  Of het in Nederland officieel tot een koudegolf zal gaan komen is nog even de vraag. De afgelopen dagen heeft de bewolking de nachtelijke afkoeling aardig gefrustreerd waardoor het over het algemeen tussen de 5 en 10 graden heeft gevroren. Dat de winter in ieder geval voorlopig stand houdt in Nederland is zo goed als zeker maar daarover meer aan het einde van dit weerbericht.

Zachtere lucht is onderweg
Het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor het zachtere weer trekt de komende dagen via Spanje en de Balearen in de richting van de Toscaanse kust. Het hieraan verbonden warmtefront trekt in de loop van de dag dus vanuit de Franse Alpen het aandachtgebied binnen, waardoor hier de bewolking al vrij snel zal gaan toenemen. De temperaturen gaan vanuit het westen uit dus een flinke sprong omhoog maken waarbij het nulgradenniveau in de loop van de dag in de westelijke Alpen gaat stijgen van -7 gr C op 2000 meter naar ongeveer 0 gr C.


Warmtefront nadert Franse Alpen

Veel sneeuw verwacht voor zuidwestelijke en zuidelijke Alpen.
Dat het instromen van de zachtere lucht ook gevolgen heeft voor de sneeuwvalgrens moge duidelijk zijn. In de loop van vrijdagnacht zal de frontale neerslag vanuit het zuidwesten het Alpengebied gaan binnentrekken waarbij de neerslagintensiteit duidelijk op de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen is gericht. In de lager gelegen gebieden zal de sneeuw wat dieper in de warmtesector al snel in regen overgaan. We kunnen dus wat serieuze stuwingeffecten gaan verwachten en in de omgeving van Isola 2000 in des Alpes Maritimes bijvoorbeeld berekent ons sneeuwverwachtingsmodel hoeveelheden van ruim een meter neuschnee de komende dagen. Andere snow hotspots zijn onder andere Madonna di Campiglio, Andolo, Saas Fee en de omgeving van Auron met berekeningshoeveelheden van rond de meter. Allemaal zuidelijk gelegen gebieden dus. De sneeuwval zal zich in de nacht van zaterdag op zondag dan verder oostwaarts gaan uitbreiden waarbij het ten noorden van de Alpenhoofdkam vanwege de sterk zuidelijke stroming föhnig kan gaan worden.


Vooral veel sneeuwval voor zuidwestelijke en zuidelijke Alpen komende dagen

Verdere vooruitzichten
Na het weekend blijft het onverminderd wisselvallig in de Alpenregio. Vooral op maandag kan het aan de Alpen zuidzijde van tijd tot tijd nog even flink blijven doorsneeuwen. Vanaf maandagnacht nadert op hoogte dan vanuit het westen weer een portie met koudere lucht waardoor het nulgradenniveau weer kan gaan dalen naar een niveau van ongeveer een 1200 meter gemiddeld. De zonliefhebbers onder U moet ik helaas gaan teleurstellen want een stabielere periode zit er op basis van de laatste run-uitdraaien helaas niet in. Het is en blijft een komen en gaan van storingen die van tijd tot tijd de Alpen met de daarbij behorende sneeuwval zullen gaan beïnvloeden.


Fiescheralp (2230m) in Wallis vanmorgen. Weer een perfecte skidag!

Winterweer Nederland
Aan de hand van de laatste uitdraai is en blijven de vooruitzichten ronduit winters voor Nederland. In grote lijnen verandert er weinig aan het scenario van hoge luchtdruk ten noorden van onze omgeving en lagedruk dat zijn heil zoekt op zuidere breedtes. Er zijn wel nuance verschillen te bespeuren richting eind volgende week waarin het Amerikaanse GFS een IJslanddepressie wat meer invloed toedicht ten aanzien van het Noordzeegebied. Het Europese ECMWF moet van deze verzachting niets weten en laat tegen die tijd de hoogterug ten noorden van ons land intact en voorziet zelfs een verscherping van de kou tegen die tijd. Grote tegenstrijdigheden dus welke we wel vaker zien aan het eind van de verwachtingstermijn maar voorlopig op en top winters dus. Iets dichterbij kijkend zien we aanstaande zondag trouwens een storing op de vertrouwde manier ten zuiden van Nederland langstrekken waardoor de sneeuwkansen tijdelijk gaan toenemen. Het occluderende front (koufront dat warmtefront heeft ingehaald) schampt tegen die tijd het zuiden van het land waardoor er sneeuw van betekenis kan gaan vallen. Hoeveel centimeter dit zou kunnen gaan opleveren is nog wat onzeker en ook bij de noordelijke begrenzing ervan zet ik zo mijn vraagtekens. We zien het wel de komende dagen waarbij we ook moeten gaan afwachten in hoeverre de vorst de aankomende nachten aanwezig zal kunnen gaan zijn. De hardnekkige bewolking frustreert de nachtelijke uitstraling enorm waardoor het de afgelopen nacht niet veel verder heeft kunnen afkoelen dan tussen de -2 en de -5 graden C! Wat dat betreft slecht nieuws voor de Elfstedenliefhebbers onder ons waarbij de hysterie in ons land weer tot flinke hoogte aan het stijgen is!


IJzig koude vooruitzichten! Amerikaanse GFS gaat op de langere termijn voor verzachting
(voor wat het waard is)

Tot zover het weerbericht voor vandaag en vanuit een bewolkt en grijs Schiphol met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.Nl
 

Lees ook het blog over Breuil-Cervinia
» 17 januari
» 16 januari
» 15 januari
» 14 januari

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marcel

Hm.. ECMWF is positiever over Nederland dan GFS, benieuwd wat Michael zo te vertellen heeft!

Marcel | 18-01-2013 - 09:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Marcel. Klopt helemaal maar dit soort verschillen in uitkomst zie je wel vaker aan het eind van de diverse runprognoses. In de laatste 00Z uitdraai zijn er aan het eind van de verwachtingsperiode ook iets meer "zachtere" leden aanwezig, waarbij we moeten gaan afwachten in hoeverre deze trend zal gaan doorzetten. Als het aan mij ligt niet in ieder geval;-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2013 - 10:09

Kris MP

Hoy Michaël

Morgenvroeg vertrekken we vanuit België richting Morillon, Grand Massif.

De condities ginder zien er schitterend uit (3,20 m op de top) en de vooruitzichten zijn prima.

Ik zie op de kaarten dat er onderweg morgen wat neerslag mogelijk is. Moet ik mij aan moeilijke omstandigheden verwachten of gaat het allemaal nog wel meevallen ? De neerslag zou in Frankrijk gewoon regen kunnen zijn (volgens GFS). Klopt dat !

Groet

Kris

Kris MP | 18-01-2013 - 10:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Kris. In de loop van de nacht stroomt aanzienlijk zachtere lucht binnen, maar aan de grond bevindt zich nog een koude plaklaag. De temps zijn op dit moment op je reisroute ruim onder het vriespunt dus is het oppassen geblazen met de eventuele neerslag die onderweg kan gaan vallen. Houdt de lokale berichtgeving goed in de gaten want kan richting Genève (tijdelijk) toch wel glad worden. Veilige reis en fijne vakantie. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2013 - 10:39

Gast

Mag ik vragen waar St. johann toe behoor?zijn dat de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen? of hoe wordt dit gebied...door jullie benoemd?grt marcel (and keep up doing the good work) !!

Gast-1436 | 18-01-2013 - 11:31

Margot

Hallo Michael

Wij vertrekken morgenochtend om 4 uur richting Grächen in Wallis. Waar moet ik rekening mee houden qua weer?

Margot | 18-01-2013 - 11:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-1436. St. Johann in Tirol in de deelstaat Kitzbühel behoort tot de noordelijke Alpen en gedeeltelijk ook inner Alpine. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2013 - 11:49

Gast

Di 29 jan schijnt er een dooi aanval te komen? :( wat nu af te lezen is ik hoop van niet alleen ruim 10 dagen vooruit kijken is koffiedik kijken ken nog veel gebeuren, wel leuk dat Nederland een goeie vorstperiode heeft.

Gast-1439 | 18-01-2013 - 12:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hey Margo. Verwacht geen sneeuwval onderweg Margo, want neerslag valt voornamelijk zuidelijker. In Wallis zelf neemt de kans op sneeuwval tegen de middag vanuit het zw wel aanzienlijk toe. Bonne vacance:-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2013 - 12:36

Gast

Het moet gaan sneeuwen hier :D!

Gast-1441 | 18-01-2013 - 17:51

Margot

Dank je Michael! ik hou je op de hoogte van de situatie daar.

Margot | 18-01-2013 - 18:04

Gast

Keep up the good work mannen!

Gast-1443 | 18-01-2013 - 18:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Thx. Johann en ik doen met veel plezier ons best:-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2013 - 19:12

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord