Kou en sneeuw houden aan

Weersituatie algemeen
Tussen een hogedrukgebied boven Zweden en een laag nabij de Corsicaanse noordkust wordt met een oostelijke stroming continentaal polaire lucht richting het Alpengebied aangevoerd. De zuidelijke Alpen krijgen te maken met stuwingsverschijnselen en daar kan dan ook sneeuw van betekenis gaan vallen.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje ).Gladheid door sneeuwval en opvriezing

Weerpraatje
Er zijn van die dagen dat alles mee lijkt te zitten. Volop winter in de Alpen momenteel met werkelijk schitterende wintersportcondities en tegelijkertijd invallend winterweer in ons eigen Nederland met voor dinsdag zelfs kans op serieuze sneeuwval voor ons kikkerlandje. En de kou lijkt zich goed te kunnen gaan handhaven en zelfs nog wat te gaan verscherpen in de lage landen maar daarover verderop meer in het weerbericht. Dat ook de Alpenlanden niet te klagen hebben over mooi wintersportweer zult u ongetwijfeld al gemerkt hebben. Vandaag toch weer prachtige pics binnengekregen via de @sneeuwhoogte App dus blijven sturen al die mooie foto's! In grote delen van de Alpenregio was het vandaag erg mooi weer waarbij hoofdzakelijk in de oostelijke Alpen nog enkele sneeuwbuien gevallen zijn.


La Toussuire (1800m) in het departement Rhônes Alpen gisteren via @sneeuwhoogte App

Toch nam later in de ochtend in de Franse Alpen, Jura en het westen van Zwitserland de hogere bewolking wat verder toe. Dit zijn vaak de voorbodes van een weersverslechtering die worden veroorzaakt door ijskristallen hoog in de atmosfeer. Deze hogere cirrus bewolking bevindt zich vaak aan de voorzijde van depressies, waar de toename van het vocht de oorzaak is van het ontstaan van dit wolkentype. In dit geval is een depressie boven zuidelijk Frankrijk de "boosdoener", welke met zijn vrij ondiepe kern de noordelijke Middellandse Zee induikt. Hierdoor kan er in de loop van de ochtend vooral in des Alpes Maritimes en de Mont Blanc regio al wat meest lichte sneeuw gaan vallen. De hoeveelheden zullen hier overigens nog gaan meevallen in vergelijking tot de meer zuidelijke Alpen, waar ons verwachtingsmodel rond Cortina D'Ampezzo 45 centimeter neuschnee berekent. Andere hotspots de komende dagen zijn Dobratsch in Karinthië met 45 centimeter in de verwachtingen en Falcade in het Italiaanse Trentino met 40 centimeter verse sneeuw. Toch moeten we wat de sneeuwprognoses betreft nog even een slag om de arm gaan houden omdat het lagedrukgebied later op dinsdag nog wat noordoostelijk lijkt te gaan indraaien. Hierdoor zou er zomaar 50 centimeter of meer kunnen gaan vallen in die regionen dus wellicht nog mooiere sneeuw hoeveelheden op de pistes daar.


Situatie op zondagmiddag met vooral sneeuwval voor de Alpenzuidzijde

De sneeuwvalgrens ligt morgen in de zuidelijke Alpen tussen de 1000 en 1200 meter waarbij het een tikkeltje zachter is dan in de rest van het Alpengebied. Hier vinden we het nulgradenniveau namelijk terug rond de 1000 meter. Op 2000 meter vriest het hier ongeveer een graad of 7 en gaan we op het 3000 meter niveau naar diepvriestemperaturen richting de -14 graden C. Behoorlijk koud dus en het lijkt de komende dagen alleen nog maar kouder te gaan worden!


Omgeving van Serfaus gisteren via de @sneeuhoogte App

Vooruitzichten
Het weerbeeld ziet er sneeuwtechnisch de komende dagen gewoon goed uit, waarbij we helaas niet op eindeloze strak blauwe luchten mogen gaan rekenen. Op maandag vallen er bijna in de gehele Alpenregio van tijd tot tijd verspreid voorkomende sneeuwbuien en ligt later op de dag het zwaartepunt vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Op dinsdag volgt vanuit het westen op nadering van een nieuw passerend koufront nog veel meer sneeuw en gaat de temperatuur nog meer de diepvriesregionen in met een nulgradenniveau dat gaat zakken richting het dal. Compleet winter dus, waarbij het einde van deze winterse periode bij lange na nog niet in zicht is!


Prognose kaartje van aanstaande woensdag. Diepvries gaat volledig open!

Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Net zoals in ons land is de situatie in de omgeving van Winterberg/Willingen compleet winters geworden met temperaturen die niet meer boven het vriespunt uit gaan komen. Door de lage temperaturen hebben de sneeuwkanonnen hun werk goed kunnen doen en zijn de condities flink verbeterd. De sneeuwsamenstelling is op dit moment vrij "fijn", omdat het grotendeels kunstsneeuw betreft waarop geskied en geboard kan gaan worden. Vanaf dinsdag kan hier wellicht ook wat "normale" sneeuw gaan bijvallen maar is afhankelijk van de koers van het lagedrukgebied dat dinsdag over Nederland zal gaan trekken. De omstandigheden in het Duitse Middelgebergte zijn perfect. Lage temperaturen en genoeg sneeuw voor een ideale wintersportvakantie, en ook hier vanaf dinsdag kans op een laag neuschnee.


Volop mogelijkheden op de Winterberg. Pic via @Sneeuwhoogte App

Winterweer Nederland
Wat een heerlijk spectaculaire ontwikkelingen en vooruitzichten voor ons eigen land! De koers van het al eerder besproken lagedrukgebied is in de diverse modellen iets noordelijker bijgesteld. Dit betekent dus dat in een groter deel van het land wat sneeuw kan gaan vallen. De verwachting is nu dat dit laag op maandagnacht via Zeeland landinwaarts zal gaan trekken. Het bijbehorende occlusiefront trekt dan maandagavond het zuidwesten van het land binnen waardoor het op uitgebreide schaal gaat sneeuwen. Volgens de laatst beschikbare clusterkaartjes kan er ten zuiden van de geografische lijn Den Helder- Amersfoort- Venlo gemiddeld tussen de 4 en 8 centimeter sneeuw gaan vallen, waarbij Zeeland en Noord Brabant het meest gunstig lijken te liggen. Op plaatsen waar zich vanaf dinsdag een sneeuwdek heeft gevormd kan de temperatuur in de nachten daarna bij genoeg opklaringen genadeloos hard onderuit gaan en is strenge vorst mogelijk met waardes rond de -10 graden C en wellicht nog lager!
Op de wat langere termijn blijft het gewoon winteren in ons eigen landje. De luchtdruk boven Scandinavië blijft onverminderd hoog en storingen trekken ten zuiden van ons land langs waardoor we volledig in een oostelijk tot noordoostelijk stromingspatroon blijven zitten. Aanhoudend winters koud dus waarbij we de komende dagen gaan kijken wat de winter nog meer voor ons in petto heeft. Ik vertel U er morgen graag veel meer over!

Vanuit een onbewolkt en koud Schiphol, met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.Nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Betekend dit ook sneeuw voor saalbach de komende dagen en hoeveel ongeveer Michael ? .

Groeten

Jamy

Gast-1353 | 13-01-2013 - 08:16

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Jamy, het zwaartepunt van de sneeuwval bevindt zich de komende dagen aan de Alpenzuidkant. In de omgeving van Saalbach kunnen vooral vanaf di nacht wat sneeuwbuien gaan vallen. Ik verwacht lokaal tussen de 5 en 15 cm. Er ligt genoeg in die omgeving en vrijwel alle liften zijn geopend. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-01-2013 - 09:05

Kees Van der Plas

Ben ontzettend benieuwd naar de hoeveelheid sneeuw die in Nederland gaat vallen dinsdag. Was er eerder sprake van een soort schampschot voor Nederland met de meeste sneeuw voor onze zuiderburen. Nu lijkt het erop de toch minstens de onderste helft van Nederland rekening moet gaan houden met een serieuze hoeveelheid sneeuw. Ben benieuwd naar jouw mening wat dat betreft Michael!! :)

Kees Van der Plas | 13-01-2013 - 09:09

Jan Naber

Beste Michael en HH. sneeuwhoogte,Dus blijft het NO van Nederland redelijk sneeuwvrij. Gunstig voor het ijs.

Wie weet.....................Janus

Jan Naber | 13-01-2013 - 10:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Jan. Volgens laatste clusters sneeuw ten zuiden van de geografische lijn Den Helder-Amersfoort-Venlo. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-01-2013 - 10:56

Gast

Ziet er goed uit allemaal. Zelfs in Nederland lees ik met sneeuw op komst. Mooie weerberichten op deze site, en ik blijf ze trouw lezen :-) Gr Christa

Gast-1358 | 13-01-2013 - 12:11

Gast

Thx Christa en Ice. Het wordt er alleen maar leuker op om onder deze omstandigheden weerberichten te mogen schrijven:-) Gr. Michael

Gast-1360 | 13-01-2013 - 12:33

Luc  Cap

Hoi Michael, vanuit een mooi besneeuwd Gerlos. Vandaag uitstekende conditities met veel zon en af en toe een wolkje. De volgende dagen verwacht men hier een beetje sneeuw, ni te veel en das dus goed om lekker te genieten hé. groeten vanuit gerlos

Luc Cap | 13-01-2013 - 17:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Luc, zo te horen heb je het prima naar de zin! Sneeuw valt momenteel vooral aan de zuidzijde. Fijne vakantie nog. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-01-2013 - 19:06

henk bever

Beste Michael,Kunt u misschien een analyse geven van de laatste GFS en de komende ECMWF kaarten. Ik kan zelf namelijk geen weerkaarten lezen...

Alvast bedankt voor uw antwoord!

henk bever | 13-01-2013 - 19:45

comet

@sneeuwliefhebbers,morgen een dik sneeuwtapijt,vooral voor de belgen,maar ook voor onze noorderburen.In vlaanderen een 10 talcm VERSE LEKKERE SNEEUW,vanaf maandag avond gaat het beginnen.groetjes van Comet.

comet | 13-01-2013 - 20:04

comet

@Michael,kan je ook nog het laatste weerbericht voor de lage landen voorleggen,alvast bedankt.

comet | 13-01-2013 - 20:13

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Hanne en Comet. Morgenochtend komt de situatie tav Nederland in het Alpenweerbericht ook uitgebreid aan bod! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-01-2013 - 22:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord