Derde sneeuw-event(je)

***Vanaf 1 oktober weer dagelijkse berichten!***

Gestage afkoeling

Inmiddels noteren we alweer de 17e september en langzamerhand merken we dat de herfst steeds meer het roer in handen gaat nemen. Met het het langer worden van de nachten en de in kracht afnemende zon koelt het noordelijk halfrond langzaam maar zeker af en worden ook de temperatuurverschillen tussen pool en evenaar steeds groter. De atmosfeer reageert hierop in een poging deze  temperatuur verschillen te compenseren. De warmte die vooral nog in de subtropen aanwezig is moet worden uitgewisseld tegen de kou die zich op noordelijke breedtegraden verzamelt. Op het scheidingsvlak tussen de koude en warme luchtsoorten zien we tropische stormen en depressies een verwoede strijd voeren en de komende weken zal de dynamiek alleen nog maar verder toenemen. Kortom: de herfst gaat langzaam maar zeker steeds meer op toeren komen.

Ook in de Alpen gaan we dit merken, sneeuw op de hogere toppen is in september al niets bijzonders meer en periodiek kunnen kou-invallen sneeuw tot in de dalen geven. Zo viel er bijvoorbeeld vorig jaar rond de 17-18 september in de Alpen lokaal meer dan een halve meter verse sneeuw en sneeuwde het lokaal tot een hoogte van 500meter.  Ook de "permafrost grens" komt langzaam weer afzakken vanuit het hooggebergte en de wandelaars in de hoogalpine gebieden zullen merken dat de bodem steeds meer bevroren is -blijft.  Ook de al eerder gevallen sneeuw kan hier steeds beter "overleven" en zal deels al niet meer wegdooien, dit geldt met name voor de beschutte noordhellingen en in gletsjergebieden. 

 

Sneeuw Alpen 18 september 2011, Silvaplana Corvatsch Hossa Bar

Koufront
Nadat er rond de 1e september en rond de 13 september al sneeuw van betekenis viel gaat een volgend koufront vanaf woensdag opnieuw (wat) sneeuw opleveren. Dit koufront, het derde alweer deze maand, is minder actief dan zijn 2 voorgangers en mede door snelle luchtdrukstijngingen achter het front zal het ook minder neerslag (sneeuw) opleveren dan zijn voorgangers. Toch moet men aan de noordkant van de Alpenhoofdkam boven de 2000 a 2400 meter opnieuw rekenen op 15 tot 25 cm van het witte goedje. Wandelaars welke momenteel massaal de bergen opzoeken dienen dus opnieuw rekening te houden met sneeuwval en veel wind. Tevens krijgen we opnieuw te maken met een "Temperaturstürz" en zal het woensdag een graad of 12 tot 15 kouder zijn dan nog op maandag en dinsdag.  Zo daalt het kwik woensdag op 3000 meter van + 5 °C naar -5°C en het nulgradennivo van 4000 meter naar circa 2000 meter.  De sneeuwvalgrens daalt tot circa 1600 meter.

Dat het weer in de Alpen plotseling kan veranderen en de temperatuur in vrij korte tijd daalt tot onder het vriespunt ondervonden recentelijk een paar Duitse Alpinisten in de Oostenrijkse "Hohen Tauern". Door plotseling opkomend slecht weer (koufront) met sneeuw en windsnelheden tot 150 km/h raakte 1 persoon ernstig gewond en is één persoon op slechts een afstand van 2 kilometer van de berghut verdwaald en vervolgens overleden door bevriezing >> krantenartikel

 


Door de verbeterende (koudere) condities afgelopen weekend pre-opening ski-seizoen Mölltaler Gletscher (Kärnten, Oostenrijk)

Het beste weer is ook nu weer weggelegd voor de zuidkant van het Alpenmassief. Met een opkomende Nordföhn zal het daar meest droog blijven en schijnt de zon. De sterke Nord föhn die deels tot in de dalen en het aanliggende laagland zal doorbreken zal het er voor het gevoel echter niet aangenamer op maken.

Kijken we nog even wat verder vooruit dan lijkt ook ditmaal hogedruk het weerbeeld te gaan bepalen. In hoeverre de steeds opdringerige depressies op de Atlantische Oceaan het west Europese weer zullen gaan beïnvloeden is nog erg onzeker. Zeker is echter wel dat we afscheid gaan nemen van de hoge na-zomerse temperaturen.

***Vanaf 1 oktober weer dagelijkse berichten!***

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Ab

Hey @Johann, je staat meteen voor leuke klus voor morgen als de dagelijkse weerberichten weer beginnen voor de Alpen. Want de onzekerheid omtrent de luchtdrukverdelingen zijn groot richting eind volgende week (4/5okt) en weekend (6/7okt) momenteel bij de weermodellen. ECMWF 00u komt met aardige sneeuwdumpen voor de noordkant vanaf 6okt door een afzakkend koud laagje en GFS 00u houdt het op een Alpenhoog. Maar ook binnen dat model grote onzekerheid als je de GFS pluim bekijkt voor bijv een prikpunt voor de Oostenrijkse Noordkant. Ik ben benieuwd naar je eerste weerbericht morgen!!



Ciao Ab

Ab | 30-09-2012 - 12:15

Jelte van der Meer

Ja heerlijk, morgen begint alles ...ben er klaar voor ..kom maar op met de verhalen en voorspellingen.

Jelte van der Meer | 30-09-2012 - 12:26

Ski Fanatic Baraković

Ik heb jullie gemist....Heerlijk om morgen eerst weervoorspelling en andere te lezen. Veel succes in het nieuwe seizoen.

Ski Fanatic Baraković | 30-09-2012 - 20:01

Marnix de Meester

JAHA!! het is 1 okt!!!!

Marnix de Meester | 01-10-2012 - 07:47

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord